Home » Actviteiten » Lezingen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Lezingenprogramma 2017-2018

Overzicht lezingenprogramma 2017-2018

De drie natuurverenigingen in Delft, Vogelwacht Delft en omstreken, KNVV en IVN organiseren ieder jaar een zestal lezingen over, uiteraard, de natuur. Hierdoor ontstaat een breed scala aan onderwerpen. En dat is voor iedereen leuk. Hieronder het programma voor het komende seizoen. Indien gewenst kunt u het programma ook als flyer ophalen, en op de deur van de koelkast hangen.

2017-2018 flyer lezingenseizoen.pdf

 

datum onderwerp lezer
12-10-2017 Tijdelijke natuur Jan Putters
09-11-2017 Paddenstoelen op de Noordpool Leo Jalink
11-01-2018 Bescherm de natuur in je eigen omgeving Geert van Poelgeest
08-02-2018 De stormvloed van 1134 Cor Nonhof
08-03-2018 De Lepelaar Petra de Goeij
12-04-2018 De schaapherder vertelt Lex Thoen

De lezingen worden gehouden in

Adres:        Korftlaan 6, 2616 LJ  DELFT
Tijd:            20.00 uur – 22.00 uur
Toegang:   gratis; kom op tijd, vol is vol

 

vwd knnv ivnpapaver

Jaarverslag 2016 – werkgroep Lezingen

Aleida van den AkkerIn de wintermaanden organiseerden de Vogelwacht Delft, de KNNV Delft en de IVN-Delft samen een lezingencyclus. Altijd op de tweede donderdagavond van de maand in De Papaver. De eerste in oktober, de laatste in april, in de drukke decembermaand is er geen lezing. De organisatie gaat in goede harmonie tussen de drie verenigingen. Voor de zomer van het komend seizoen komt de werkgroep bij elkaar om de 6 onderwerpen van het komend seizoen te bespreken. Elk lid van de werkgroep bereidt vervolgens twee lezingen voor. We proberen een zo gevarieerd mogelijk programma op te stellen.

De werkgroep lezingen bestaat, evenals vorig jaar, uit:

  • Aleida van den Akker, Vogelwacht Delft e.o.-Delft
  • Marijke Heijne en Marijke Schrama, KNNV Delft
  • Marian Koning en Jan Bijleveld, IVN Delft

Ook dit seizoen is er een flyer gemaakt om uit te delen We hebben een vaste groep mensen die naar de lezingen komen, afhankelijk van het onderwerp en hun interesse natuurlijk, maar af en toe zien we nieuwe gezichten, mede dankzij de flyer. En natuurlijk plaatst onze webmaster de aankondigingen ook op onze site, sturen we persberichten en Ieke de Leeuw twittert.

programma voor het lopend seizoen 2016-2017

13 oktober 2016 Vogels in Japan Kees Mostert
10 november 2016 Visarend Ruud Kampf
12 januari 2017 Samenhang in de Natuur  (jaarthema KNNV) Hein van Bohemen
9 februari 2017 Jacht op ganzen en vossen i.r.t. weidevogelbeheer Jeroen Korevaar
9 maart 2017 De boswachter vertelt Mark Kras
13 april 2017 Vlinders Kars Veling

Het aantal aanwezigen op een lezingavond varieert.  Soms komen er maar 15 personen, soms wel 50. Maar meestal schommelt het zo’n beetje rond de 30 personen. Het weer is ook een belangrijke factor. Bij slecht weer blijven de mensen liever thuis.

Ideeën voor seizoen 2017-2018

Al is het lang nog niet zo ver, toch verzamelen we alvast ideeën voor het volgend seizoen. Soms krijgen we tips van mensen van de Vogelwacht of de andere verenigingen. Daar zijn we blij mee, dus schroom niet om ons ideeën aan te dragen. Ook wil de KNNV graag hun jaarthema in een van de lezingen verwerkt zien, en dat kan natuurlijk best. Onderwerpen die nu bijvoorbeeld op de lijst staan zijn: Reis naar Spitsbergen en de paddenstoelen daar (Leo Jalink); (tijdelijke) natuur in de haven van Rotterdam (Jan Putters); het werk van een schaapsherder; Natuurkunst  en ook Vogelbescherming en Sovon hebben een jaarthema voor 2017: de Koekoek (waar het slecht mee gaat).

Lezing: Vlinders

Op donderdag 13 april om 20:00 uur in de Papaver, Korftlaan, Delft
Door Kars Veling van de Vlinderstichting.

De vlinders staan in Nederland onder druk.  Van de 70 soorten die ons land rijk was zijn er 18 uitgestorven, terwijl 30 van de overgebleven soorten op de Rode Lijst staan. Door te zorgen voor goede leefomstandigheden voor vlinders, zullen veel andere planten en dieren profiteren. De Vlinderstichting zet zich in voor behoud en herstel van de vlinders in ons land. In de lezing zal aan de orde komen hoe vlinders leven en wat ze nodig hebben, welke vlinders bij ons in de buurt rondvliegen en hoe wij ervoor kunnen zorgen dat het er nog meer worden. Als u zelf vragen hebt over vlinders kom dan ook, want daarvoor is volop gelegenheid. Het aantal plaatsen in de zaal is beperkt, dus kom op tijd, want vol is vol.

dagpauwoog

Lezing: De boswachter vertelt

Wanneer: 9 maart 2017 van 20:00 tot 22:00 uur
Waar: De Papaver – Delft – Korftlaan 6 – 2616 LJ Delft
Kosten: Gratis

Door Mark Kras, boswachter.

Mark Kras is boswachter bij Staatsbosbeheer. Zijn werkgebied is Hollands Duin. Deze avond neemt hij u mee naar deze smalle, afwisselende duinstrook tussen Wassenaar en de top van Zuid – Holland. Een duinenrij die door de natuur en de mens samen is gemaakt. Wind en water vormden strand en duinen, de mensen legden aardappelakkertjes aan, wonnen water uit de duingrond en plantten bossen. En de tweede wereldoorlog heeft zijn sporen nagelaten. Wandelen, fietsen en mountainbiken; het kan hier allemaal Mark Kras zal vertellen over dit interessante gebied en wat hij als boswachter allemaal moet doen en tegenkomt om dit gebied goed te beheren en te behouden.

lezing-hertjes

Lezing: Jacht op ganzen en vossen in relatie tot weidevogelbeheer

Op donderdag 9 februari 2017 van 20:00 tot ongeveer 22:00 uur
Waar: De Papaver – Delft; Korftlaan 6; 2616 LJ Delft

Door Jeroen Korevaar  Wildbeheer eenheid Delfland.

In het Nederlandse cultuurlandschap worden voortdurend  keuzes gemaakt over het beheer.  Gebieden worden ingericht als weidevogelgebied en gebieden worden schraal  gehouden met oog op bijzondere vegetaties en gebieden hebben een agrarische functie. Wildbeheereenheid Delfland legt u graag uit wat de functie van jagers hierbij is en hoe zij te werk gaan bij het bejagen van de vos ten gunste van weidevogels en het bejagen van ganzen om schade aan natuur en landbouw te beperken.

compilatie

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

sep
30
za
07:00 Vogelexcursie: Wollebrand e.o.
Vogelexcursie: Wollebrand e.o.
sep 30 @ 07:00
Een rondje langs een paar kleine plassen in het Westland. Recreatiegebied ’t Kraaiennest heeft zich als apart vogelgebiedje ontwikkeld: nog een beetje ruig en met weinig aanplant. In twee grote plassen kans op Dodaars en … Lees verder
okt
12
do
20:00 Lezing: Tijdelijke Natuur: Haven...
Lezing: Tijdelijke Natuur: Haven...
okt 12 @ 20:00 – 22:00
De haven van Rotterdam is een groot gebied waar grote bedrijven een plek hebben. Niet de eerste plek als je denkt aan natuur. Toch zijn er gebieden in de haven die kansrijk zijn voor natuur, … Lees verder
okt
21
za
07:00 Vogelexcursie: Maasvlakte
Vogelexcursie: Maasvlakte
okt 21 @ 07:00
Vogelexcursie: Maasvlakte
Maasvlakte 2 is een gebied dat is aangelegd ter uitbreiding van de Rotterdamse haven. De opslag voor containers en terminals is enorm groot. Door het opspuiten van zand is er een nieuw stuk land ontstaan … Lees verder
okt
26
do
19:30 Najaarscursus Vogels Kijken 2017 @ Natuurschuur
Najaarscursus Vogels Kijken 2017 @ Natuurschuur
okt 26 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2017 organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook uitstekend kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis … Lees verder
nov
2
do
19:30 Najaarscursus Vogels Kijken 2017 @ Natuurschuur
Najaarscursus Vogels Kijken 2017 @ Natuurschuur
nov 2 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2017 organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook uitstekend kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis … Lees verder
teller