Home » Actviteiten

Categoriearchief: Actviteiten

Excursie Kennemerduinen & IJmuiden, 23 Maart 2019

Gert van der HornTien man/vrouw sterk vertrokken we om 8:00 uur bij de Papaver. De laatste keer ‘uitslapen’ want de rest van het seizoen beginnen de excursies weer om 7:00 uur. Deze keer richting de Parnassia parkeerplaats aan de Noordwest kant van het grote Kennemerduinen gebied, waar we in het verleden nog wel eens geconfronteerd werden met een massale wandeltocht. Deze keer kwam het beter uit want die wandeltocht is nu pas een week later gepland. Dus konden we in betrekkelijke rust vanaf de parkeerplaats het mooie duingebied in lopen. Direct al hadden we boomleeuweriken de smiezen, en ook al snel in het vizier. Zingende fladderaars met korte staartjes, die ons nog diverse malen tijdens de wandeling zouden vergezellen. Het laarzenpad stond iets te diep onder water voor gewone wandelschoenen, dus vervolgden we onze route op het gebaande pad. Op veel plekken zaten heggenmussen uitbundig te zingen, ze lieten zich ook gemakkelijk in de verrekijkers bewonderen. Even later ook roodborsttapuiten, met vibrerend staartbewegingen, al verstopten zij zich soms buiten ons zicht. We riepen richting een hoge duintop met mooi zicht rondom, en met zicht op het vogelmeer, nog een beetje in de verte.

Op het water konden we met de telescoop al diverse vogelsoorten onderscheiden, waaronder een brilduiker en geoorde fuut. In de verte hoorden we een wulp roepen. Ter plekke kwamen de boomleeuweriken nog een showtje weggeven. Eerst in de lucht, later op de grond. Nadat we ons energieniveau hadden opgekrikt met wat versnaperingen daalden we af, en liepen via een zandpad, met duidelijke hertensporen, richting een bebost stukje duin. Daar hoorden en zagen we vinken, groenlingen, mezen en goudhaantjes.

Door het bos konden we richting de oever van het vogelmeer lopen naar de vogelkijkhut. Die bood weinig beschutting want het dak was er uit voorzorg afgehaald (na het broedseizoen komt er een nieuwe hut). Gelukkig viel er nauwelijks een drup en ook al was het redelijk fris, het was best aardig weer. Aalscholvers en diverse ganzen domineerden in aantal. Daarnaast diverse eend-soorten, zoals de prachtige wintertalingen en slobeenden. Door een enkeling werd ook een pijlstaarteend gezien. De tjiftjaf liet zich horen en zien terwijl we de volgende duin beklommen, om daarna het pad om het meer te volgen. Een dodaars liet even wat gehinnik horen. Vanaf het pad wederom boomleeuwerik en heggemus, maar ook goed zicht op de geoorde futen op het meer. Met een beetje geluk waren ook hun gouden oorpluimen en rode ogen te bewonderen, als ze niet snel onderdoken. Op het pad troffen we ook een dame die op zoek was naar een klaarblijkelijk recent gemelde klapekster. Die wilden wij natuurlijk ook wel noteren, dus vervolgden we aan de noordkant van het meer het pad verder noordwaarts, waar we een aantal jaar geleden ook klapekster hadden vonden. Eerst werden we daar nog aangenaam verrast met een op- en weg-vliegende havik.

De zoekende dame was inmiddels zelf ook zoek, toen we warempel zicht kregen op een klapekster boven in een struik. We konden rustig de kijkers en telescopen erop scherpstellen en deze prachtige vogel (meestal alleen wintergast) allemaal uitgebreid bewonderen. Voldoende genoten om via de kortste route terug door de duinen richting de parkeerplaats te wandelen, waar we in de luxe ‘strandkeet’ met een bakje koffie of snert weer een beetje konden opwarmen.

Omdat er al een tijdje een azuurmees (een dwaalgast uit Noordwest Azië) in Bergen gemeld werd, besloten we in goed overleg om de gok te wagen en de excursie aan te passen met een ritje naar Bergen. Daar, op de van waarneming.nl bekende plek, een grasveld/speeltuintje in een woonwijk, hebben we een tijdje ons geduld geoefend. De azuurmees liet zich op aanwijzing van andere aanwezige vogelaars wel een paar keer horen, maar jammer genoeg niet zien. We moesten het stellen met andere mezen, boomkruiper, kraaien en duiven. Toen ons gezamenlijk geduld was uitgeput hebben het spelen in de speeltuin maar weer aan de kinderen overgelaten en de excursie hervat met een ritje naar IJmuiden.

Omdat we toch al aan de noordzijde van het Noordzeekaneel zaten kozen we deze keer de Noordpier uit voor het vervolg van de excursie. Weliswaar industrieel uitzicht en industriële lucht, maar ook met veel betaalbaardere parkeerplaatsen (gratis). Onder de rook van de hoogovens liepen we richting de pier. Het stukje langs het strand werden we door de straffe wind nog even gezandstraald, maar verder op de pier viel het gelukkig wel mee met de wind. De leuke steenlopers lieten zich al snel zien. Er zaten ook wat vreemde, lichtere, minder bonte, exemplaren tussen, die bij nadere bestudering paarse strandlopers bleken te zijn. Iets andere kleur poten (mosterdgeel), iets langere snavel, en toch ook een iets ander, wat compactere, postuur. Ook piepers, waarschijnlijk oeverpiepers, waren regelmatig te zien. Op zee, aan de luwe kant van de pier, aardig grote groepen met futen. Turend over zee, in de wind, viel het vogels spotten nog niet mee. Toch werden enkele keren groepjes zwarte zee-eenden gezien, laag vliegend over de golven. Ook zag iemand kort een middelste zaagbek, die zich daarna goed wist te verstoppen. Maar al zoekend werd wel een bruinvis diverse keren goed gezien door de meeste deelnemers. Terug wandelend over de pier natuurlijk hetzelfde riedeltje vogelsoorten weer. Zo’n pier strekt toch wel een flink eind de zee in, al met al een flinke wandeling, dus terug bij het strand, met strandkeet, konden we wel weer een opwarmertje en sanitaire stop gebruiken. Sommige genoten daar nog even wat langer na, terwijl de rest na een toch al lange vogeldag goed gemutst huiswaarts reed, met zo’n 63 soorten op de daglijst.

Soorten

Geoorde Fuut, Dodaars (gehoord), Fuut (veel op zee), Aalscholver, Grote Zilverreiger (vanuit de auto), Blauwe Reiger, Lepelaar (vanuit de auto), Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Canadese Gans, Bergeend, Nijlgans, (Brilduiker), Wilde Eend, (Pijlstaart), Krakeend, Slobeend, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Zwarte Zee-eend, (Brilduiker), (Middelste Zaagbek), Buizerd, Sperwer (vanuit de auto), Havik, Torenvalk (vanuit de auto), Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Kievit, Paarse Strandloper, Steenloper, Wulp (gehoord), Grote Mantelmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw, Zilvermeeuw, Houtduif, (Grote Bonte Specht), Boomleeuwerik (veel!), Oeverpieper, Witte Kwikstaart, Heggenmus, Roodborst, Roodborsttapuit, Merel, Tjiftjaf, Goudhaan, Koolmees, Pimpelmees, Azuurmees (alleen gehoord helaas), Staartmees, Boomkruiper, Klapekster, Ekster, Gaai (gehoord), Kauw, Kraai, Spreeuw, Vink, Groenling, Putter

Verslag excursie Nieuwe Driemanspolder

Alfred Pellemans

Afgelopen zaterdag 19 april was de vogelexcursie naar de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. Met totaal 9 mens fietsen we vanaf de Papaver naar de N3MP, onderweg stoppend voor iedere bijzondere vogel. De groep was gemêleerd, zowel wat jonge deelnemers als de wat ouderen, zowel enigszins beginnelingen op het gebied van vogelen, als de meer ervaren rotten. Dat bleek een mooie combinatie want het leverde veel stof tot praten en veel kennis delen, waarbij geen onderwerp werd geschuwd.

Een van de vaste onderwerpen van de dag zou het weer worden, want zon, wind en regen wisselden elkaar, soms overlappend, in rap tempo af. Het moet gezegd worden dat het in de zon, zonder wind en regen heel aangenaam was. De meeste regenbogen zouden op grote afstand passeren.

De Bieslandse Bovenpolder is steevast de eerste stop. Vandaag waren er twee kluten aanwezig, enkele tureluurs en kieviten. En daarnaast de nodige eenden en ganzen, en nog van alles wat. De oeverzwaluwen hadden hun betonnen hotel nog niet geboekt. Misschien komen ze nog; op de Grote Plas van de Delftse Hout waren er in ieder geval voldoende.

Vlakbij de Dobbeplas stopten we even om naar de nachtegaal te luisteren. Hij zong nog niet heel fanatiek, maar was zeker al het beluisteren waard.

Al soorten scorende kwamen we nog best wel vroeg aan in de N3MP waar we al snel een blauwborst hoorden en zagen. Ook de patrijs was snel gevonden, al zou het tot ver in de ochtend duren voor we die allemaal konden afvinken.

De gele kwikstaart zou de rode draad worden deze dag. Tientallen moeten we er gezien hebben. Vaak heel dichtbij.

Een tapuit liet zich van redelijk dichtbij bekijken, ook de kleine plevier met het gele oogringetje was goed in beeld. Door de wind was er op de plas weinig goed te zien. We kwamen wel alle bekende eendjes tegen, waaronder ook de pijlstaart. Ook hebben we alle zwaluwen uit ons gebied gezien. Dus ook de gierzwaluw die waarschijnlijk pas net terug is.

Nadat een van de reeds kale banden van de fiets van een deelnemer het begeven had, en we dus moesten plakken wat door Jan voortvarend werd opgepakt, hadden we tijd om in de koude wind drie krooneenden te zien langsvliegen, een dodaars, diverse kleine zilverreigers en een lepelaar te scoren. Helaas zijn die dus niet door iedereen gezien.

Daarna in de beschutting van de kijkwand naar de oeverzwaluwen staan kijken die hun nesten bouwen in de ijsvogelwand. Ja, weten die beestjes veel. Op een van de boomstronken was een oeverloper druk bezig met eten verzamelen. Ook veel rietzangers die deden waar ze goed in zijn: zingen in het riet.

Vaste prik is ook om even naar de steenuil te gaan zoeken. Vaste prik is ook dat we hem niet zien. “In principe zou hij hier moeten kunnen zitten”, was Jan zijn samenvatting.

Tijd voor koffie+. Onderweg daar naar toe zagen we nog de laatste patrijzen, en hoorden we twee zwartkopmeeuwen overvliegen. We waren nog maar net binnen of het begon even hard te regenen. Heel even maar want toen we eenmaal (binnen) zaten scheen de zon weer volop. Pas toen we weer weg wilden gaan begon het pas echt te plenzen. Gelukkig waren toen nog binnen.

Door het Westerpark naar de Balij. Onderweg nog volop park- en bosvogels scorend. Zo hoorden we onder andere de koekoek.

Nog even op de Dobbeplas gekeken voor een eventuele dwergmeeuw, maar daar zat niet veel. De nachtegaal zat nog op dezelfde plek te zingen. En zo kwamen we weer aan bij de Papaver. Half onderkoeld, maar tevreden en gelukkig. Gelukkig maar.

Soortenlijst : Aalscholver, Bergeend, Blauwborst, Blauwe Reiger, Boerenzwaluw, Brandgans, Buizerd, Cetti’s Zanger, Dodaars, Ekster, Fazant, Fitis, Fuut, Gaai, Gele Kwikstaart, Gierzwaluw, Grauwe Gans, Grote Mantelmeeuw, Grote Zilverreiger, Grutto, Halsbandparkiet, Havik, Holenduif, Houtduif, Huismus, Kauw, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kleine Plevier, Kleine Zilverreiger, Kluut, Knobbelzwaan, Koekoek, Kokmeeuw, Koolmees, Krakeend, Krooneend, Kuifeend, Lepelaar, Meerkoet, Merel, Nachtegaal, Nijlgans, Oeverloper, Oeverzwaluw, Ooievaar, Patrijs, Pijlstaart, Rietgors, Rietzanger, Roodborst, Slobeend, Spreeuw, Tafeleend, Tapuit, Torenvalk, Tureluur, Turkse Tortel, Vink, Visdief, Waterhoen, Winterkoning, Wintertaling, Witte Kwikstaart, Wulp, Zanglijster, Zilvermeeuw, Zwarte Kraai, Zwartkopmeeuw

Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst

Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie

Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Jannie de Jong, tel: telefoonnr

We rijden door een mooie omgeving over fietspaden langs de rietvelden van de Vockestaert en weer terug via een boerenlandschap. Er is van alles te zien: bos-, weide- en rietvogels. We laten ons verrassen, kijk voor actuele waarnemingen naar: https://waarneming.nl/gebied/view/7185

Verslag van de lezing over de BEVER

Aleida van den Akker

11-04-2024 verslag.

Willy de Koning uit Sittard volgt al ruim 15 jaar bevers met haar filmcamera en notitieblok, vanuit haar kano of vanaf de oever. Tijdens de lezing vertelde ze meer over het leven van de bever, geïllustreerd met schitterende foto’s die ze zelf gemaakt heeft en diverse beverattributen. Ze is duidelijk gefascineerd door de bever, maar schetst ook een genuanceerd beeld. Zij ziet ook dat een te veel aan bevers in het gebied schade kan opleveren aan onze wegen, spoorwegen en dijken. In Brabant en Limburg bestaat er al een ‘Beverprotocol’. Met richtlijnen voor acties als de bever te veel overlast gaat geven. Met als laatste redmiddel het afschieten van de bever. Zo’n protocol wordt gemaakt in samenspraak met o.a. Rijkswaterstaat, provincies én natuurorganisaties. Ook Willy is daarbij betrokken. 

Foto Jos van Koppen

En dat terwijl al in 1825 de laatste bever in Nederland werd doodgeknuppeld. En in heel Europa, op enkele restpopulaties na, geen bevers meer te vinden waren. In de jaren ’80 werden in de Biesbosch bevers uitgezet vanuit de Elbepopulatie. En dat is dus heel succesvol gebleken. In Zuid-Holland wordt ook gewerkt aan zo’n beverprotocol. En dat dat nodig is beaamt Willy. Zij was voorafgaand aan de avond gaan kijken in de omgeving van Delft, richting Balijbos. Een goed Bevergebied noemde ze het. Het is een kwestie van tijd voordat de bevers zich in dit gebied en het Groene Hart zullen gaan vestigen. Het eerste exemplaar was eerder al in het Balijbos gesignaleerd. En zeer recent, 14 april 2024, is een bever in de Reeuwijkse plassen gezien en gemeld op waarneming.nl.

Heeft de bever dan geen vijanden? Jawel, een zeer geduchte vijand is de wolf, maar ja, daar is de discussie ook nog over gaande….. Jonge bevers worden ook wel gepakt door vossen, otters, vis- en zeearenden.  En ook ons verkeer brengt beverslachtoffers met zich mee.

De avond eindigde met een film met mooie en unieke beelden van de bevers, ook weer door Willy gemaakt. 

En, o ja, mocht je een zwarte bever tegenkomen, dan heb je niet te maken met een aparte soort. Het zijn de nazaten van bevers die ooit zijn doorgefokt voor hun mooie en zeer warme vacht , voor mensen die de bruine kleur zat waren. 

Beverattributen. foto Jos van Koppen

Fietsexcursie Broekpolder/Vlietlanden

De Ruigte, gebied in de Broekpolder
Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie
Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder (en dus niet aan de Korftlaan zoals eerder vermeld)

Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr

De Ruigte is een gebied van circa 140 ha. in de Broekpolder te Vlaardingen. De Broekpolder was oorspronkelijk een (veen)weidegebied en is vervolgens “gebruikt” om Rotterdams havenslib te storten. Door de jaren heen heeft de Broekpolder zich ontwikkeld tot een gevarieerd recreatiegebied. Ondanks het intensieve gebruik door recreanten zijn er het hele jaar leuke vogelsoorten waar te nemen, van Wielewaal tot Beflijster.
Door begrazing en vernatting heeft het natuurkerngebied de Ruigte zich kunnen ontwikkelen. Vooral in de beginperiode was de Ruigte een Eldorado voor pioniers als geoorde fuut en dodaars. Ook lepelaars en diverse reigersoorten waren en zijn er regelmatig te vinden. In de herfst en winter worden er zowel trekvogels als dwaal- en wintergasten gespot.

Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder

Zaterdag 20 april, fietsexcursie.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur

Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr

Op fietsafstand van Delft ligt de Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschenveen. De Driemanspolder was eeuwenlang in gebruik als weidegebied. Sinds enkele jaren is de polder omgevormd naar een natuur- en recreatiegebied. De belangrijkste functie van de polder is evenwel het opvangen van overtollig regenwater. Het is dus vooral een gebied om water te bergen.

Bij de inrichting is terdege rekening gehouden met allerlei andere functies. Er zijn wandel- en fietspaden, ruiterpaden, kanoroutes. De kans dat je er van de stilte kunt genieten, is niet heel groot. Maar het is een nieuw gebied, en nieuwe gebieden zijn ook voor vogels vaak interessant. Of dat hier ook het geval is, gaan we uitvinden. Op de terugweg zullen we zeker ook de Balij aandoen.
Totale lengte van de fietstocht is iets van 30 km. Maar dan heb je ook wat (in ieder geval lekker gefietst).

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
mei
4
za
04:00 Nachtegalenexcursie
Nachtegalenexcursie
mei 4 @ 04:00 – 11:00
Nachtegalenexcursie Zaterdag 4 mei om 04.00 uur! Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 2 mei tussen 20.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring. Tel:telefoonnr Om vier uur verzamelen bij de Papaver … Lees verder

Thank you for your upload