Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Vogelexcursie: Brabantse Biesbosch

Visarend in de Biesbosch

Visarend in de Biesbosch

Op 27 augustus 2016 van 07:00 uur tot ongeveer 16:00 uur.
De Brabantse Biesbosch is groter dan de noordelijker gelegen Hollandse Biesbosch. Het heeft een aantal reservoirs voor drinkwater en een bezoekerscentrum annex museum. Daar drinken we koffie en de liefhebbers kunnen het prachtige nieuwe Museumeiland bezoeken. Zie http://www.biesboschmuseumeiland.nl voor info over exposities en toegangsprijzen. Vogels als de Blauwborst, Sprinkhaanzanger, Boomvalk, Wielewaal, Dodaars, Waterrallen brengen hier de zomer door. Als we geluk hebben laat ook het IJsvogeltje zich zien. Nog een bijzonderheid: In Nederland was in 1826 de bever uitgeroeid. Na herintroductie in 1980 zijn er in de Biesbosch al meer dan 150 van deze houtknagers te vinden. Een mooie tocht voor een na-zomerse dag, met veel variatie in flora en fauna.

We proberen natuurlijk ook de Visarend te vinden, het eerste broedgeval van visarenden in Nederland sinds mensenheugenis.

Verzamelen : Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie : Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten : € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding : op donderdag 25 augustus tussen 19:00 en 21:00 uur, Hans de Winter (015) 213 4636

Voorlopig programma excursies najaar 2016/ voorjaar 2017

Afgelopen week heeft de excursiecommissie weer het programma voor de komende 12 maanden vastgelegd. Nog niet alles staat vast, maar het is aan te bevelen de data alvast met potlood in je agenda te zetten.

2016:
27 aug, Biesbosch
10 sept, Plan Tureluur/Koudekerkse Inlaag
24 sept, Wollebrand
15 okt, Maasvlakte
12 nov, Oudeland van Strijen
10 dec, Arkemheen of een nieuwe locatie

2017:
21 jan, Plan Tureluur/Schouwen-Duivenland
25 feb, Kop van Noord Holland
25 mrt, Kennemerduinen /IJmuiden, nieuw!
8 april, Tiengemeten
22 apr, Quackjeswater
28 apr, Avondexcursie “Blauwborst” nieuw!
6 mei, Nachtegalen
13 mei, Ackerdijk per fiets
20 mei, Nieuwkoopse plassen, met fluisterboot
27 mei, Zouweboezem, Ameide
9 juni, Kriekelareduinen, Brabant
26 aug, Biesbosch

kleine Kleine Mantelmeeuw

Hans ZweekhorstOp het dak van het verzorgingstehuis in Leiden hebben Kleine Mantelmeeuwen met succes 3 al grote jongen.
Toen ik er foto’s van wilde maken, hoefde ik maar uit de auto te stappen of de ouders vielen mij al kekkerend aan.
Soms voelde ik daarbij de vleugelslag wind om de oren.

Twee kleine Kleine Mantelmeeuw

Twee kleine Kleine Mantelmeeuwen

Een grote Kleine Mantelmeeuw

Een grote Kleine Mantelmeeuw

Heeft u een idee voor een vogel-vriendelijk project?

Een belangrijke doelstelling van Vogelwacht Delft e.o. is het stichten en onderhouden van terreinen om de vogelstand zo optimaal mogelijk te steunen en de diversiteit te vergroten.  Dat willen we bereiken met kleine projecten binnen het werkgebied van de Vogelwacht. Daarom doen we een oproep aan u !

Wij vragen u om ideeën aan te leveren. U kunt bijvoorbeeld denken aan de aanplant van struiken of bomen die interessant zijn voor nestbouwers of doortrekkers. Of extra voedermogelijkheden voor akkervogels door kruidenranden, of een ijsvogelwand op de juiste plek.

Het bestuur van de Vogelwacht denkt dat er veel mogelijk is. We willen in overleg met ideeën-indieners en de grondeigenaren gaan om de ingediende ideeën te realiseren en zo enthousiasme voor vogels op te wekken. Ook hebben we de overtuiging dat de gemeente Delft veel plannen positief zal ontvangen. Wij zijn er klaar voor !

Heeft u een idee voor een vogel-vriendelijk project? Mail het aan: Hans Zweekhorst, zweekhorst68@hetnet.nl

Bedankt voor het meedenken!

Bieslandse Bovenpolder

Bieslandse Bovenpolder

Voorbeeldproject:

Bijgaande foto is de natte hoek aan de Korftlaan, die wij elk jaar weer zwart laten maken (kruidenrand omploegen). Trekkers en blijvers hebben zo meer eten.

Kort verslagje nachtzwaluwen excursie

John KleywegAfgelopen vrijdagavond de excursie nachtzwaluwen gedaan, was weer goede opkomst 13 personen. We hebben ze goed gehoord en het worden er ieder jaar meer. Helaas hebben we, op een enkeling na, ze niet gezien. Andere waarnemingen waren o.a. zwarte specht, boomleeuwerik, roodborsttapuit, koekoek  en roepende jonge bosuil.

Kriekelare duinen

Vogelexcursie: Kriekelareduinen/Brabantse Wal

Op 10 juni 2016 van 19:00 – tot ergens in de buurt van middernacht.

Bestemming is de Kriekelareduinen, bij Bergen op Zoom, met als belangrijkste doel: de Nachtzwaluw!

Rond 20.30 uur zijn we op de plaats van bestemming. De avonden duren al lang en voordat we de Nachtzwaluwen horen is er al van alles gespot. Misschien spotten we een Roodborsttapuit, Boompieper, Zwarte Specht of een Wespendief voordat het donker wordt. Zo gauw het gaat schemeren gaat het gebeuren: het snorren van de Nachtzwaluwen!

Rond 23.00 uur weer huiswaarts, rond 24.00 uur weer thuis.

Verzamelen : Korftlaan tegenover de Papaver om 19:00 uur.
Organisatie : Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten : € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding : op donderdag 8 juni tussen 19:00 en 21:00 uur bij John Kleijweg, 06-53774348 of mailen naar kleij688@planet.nl

Oh ja, de nachtzwaluw voedt zich met insecten, onder andere muggen. Maar uit andere jaren weten we dat niet alle muggen al opgegeten zijn. Ofwel vergeet je deet niet.

Slechtvalk via vogelopvang weer thuis

Bart VastenhouwIMAG2307Van de week werd ik gebeld dat iemand een slechtvalk had gevonden op de campus en deze naar de vogelopvang had gebracht. Het ging hier om een van de jonge slechtvalken van 2016, vrouwtje AEJ. Na controle, observatie en de goede zorgen van de medewerkers van het vogelasiel werd juffrouw gezond verklaard en mocht ze weer naar buiten. Vanmiddag is de vogel weer op het balkon op het EWI-gebouw geplaatst. Na wat aarzelende stapjes vloog ze bovenop de kast waar haar broertjes en zusjes net een prooi aan het eten waren, pakte de prooi af, en begon deze op een rustig plekje op het balkon op te eten. Zo te zien voelt ze zich meteen weer thuis en kan ze weer deelnemen aan de vlieg- en jachtlessen van de ouders. Met dank aan de vinder van de vogel en de medewerkers van de Vogelopvang Delft. Juffrouw AEJ is weer thuis en hopelijk binnenkort ook vliegvlug.

Foto’s: Tessel de Jong – Vogelopvang Delft

blog IMAG2311

De Vale gier en het kamerorkest

Vale gier (archief)

Vale gier (archief)

Cees BosmanGisteren hoorde ik een leuke anekdote over de Vale Gier die op 02-08-2014 door sommigen is gezien boven de Harnaspolder.
Twee mensen die een kamerorkestuitvoering bijwoonden in het Prinsenhof hebben door het glazen dak de vogel zien zweven boven de Oude Delft en vertelden dat de Vale Gier even landde op de toren van de Oude Jan!
Zij hebben hem heel goed kunnen zien en aangezien de man een vogelaar is, heb ik geen reden om aan het verhaal te twijfelen. De enorme grootte en de kale nek zijn hen opgevallen.

Het is toch wel opvallend dat de vogel over de binnenstad heeft gevlogen/gezweefd zonder door anderen te worden opgemerkt.

Vogelexcursie : Ameide ( Zouweboezem)

20150530-IMG_6138Op 28 mei 2016 van 07:00 tot 16:00 uur

Dé plek om eens te genieten van de echte Hollandse veenmoeras vogels. Purperreiger (grootste kolonie van NL), Zwarte stern, Bruine kiekendief en vele krassende zangvogels, vooral veel Rietzangers en kleine Karekieten. Ook de Koekoek laat zich hier veelvuldig horen en zien. Verder veel weidevogels en de kans om een kneu of een sperwer te zien.

Verzamelen : Korftlaan tegenover de Papaver
Organisatie :  Vogelwacht Delft en Omstreken
Kosten :  € 0,07 per kilometer
Inlichtingen en aanmelding : op donderdag 26 mei tussen 19:00 en 21:00 uur bij Hans Zweekhorst tel (015) 2626826

Nationale Vogelweek, Fietsexcursie Ackerdijk

IMG_2293nationale vogelweek 2016Met mooi weer in het vooruitzicht startten we met 18 deelnemers en 3 excursieleiders de fietsexcursie. Eerder in de week leek het erop dat we van de gebruikelijke route moesten afwijken door werkzaamheden bij het Ackerdijkse pad en Heerlijkheid de Tempel. Maar dat bleek gelukkig niet meer het geval. Eigenlijk waren alle paden en bruggen goed onderhouden en er lag zelfs een gloednieuw fietspad dat langs het Delft Art Centre loopt.

Voor de meeste deelnemers was de route onbekend en dat is dan wel zo leuk. Dat maakt de verrassing over de schoonheid van het gebied groter. Veel bloeiende bloemen langs de weilanden, mooie vergezichten, de knotwilgen, mooie oude hoeves, oer-Hollands landschap! We hebben in dit gebied al veel vogels gehoord en sommigen ook goed kunnen zien (Fitis, Tjiftjaf, Grasmus, Vink, Merel, Lijster, Roodborst, Tureluur, Kievit met jongen, Grutto)

IMG_2292Daarna volgde het rondje om de Ackerdijkse plassen. Alle uitkijkposten aangedaan en langs de plasjes gestaan. Ondanks de behoefte aan koffie sprongen we steeds van de fiets af om toch nog even de kijker op een  vogel te richten. Een Lepelaar liet zich heel goed bekijken. Bij het pad naar de Silo kregen we de Rietzanger en Rietgors goed te zien. Daarna was het echt tijd voor de koffie. Bij Schielicht werden we gastvrij onthaald en konden we heerlijk genieten van de koffie op het zonnige terras. Het was inmiddels half twaalf en Heerlijkheid de Tempel stond nog op het programma. Voor een aantal deelnemers was het tijd om naar huis te gaan en met een klein groepje hebben we  nog een rondje over het landgoed gelopen. Weer een Lepelaar gezien, een groep Staartmezen en een Ooievaar met twee jongen op het nest.

Reacties van de deelnemers:

“Niet gedacht dat er zo’n mooi gebied ligt zo vlak buiten de stad”, “Ik fiets wel tussen Rotterdam en Den Haag, maar dit pad kende ik nog niet”, “ Wat heerlijk om in alle rust te kijken naar vogels en wat was het gezellig”.

Alle deelnemers dank voor jullie belangstelling voor deze excursie en we zien jullie graag nog eens terug bij onze andere excursies.

Ieke, Peter, Lia, Marian.

Naar Geluiden

Activiteiten

okt
13
do
20:00 Lezing : Vogels in Japan @ De Papaver - Delft
Lezing : Vogels in Japan @ De Papaver - Delft
okt 13 @ 20:00 – 22:00
Door Kees Mostert – info volgt.
nov
10
do
20:00 Lezing: Visarend straks ook broe... @ De Papaver - Delft
Lezing: Visarend straks ook broe... @ De Papaver - Delft
nov 10 @ 20:00 – 22:00
Lezing: Visarend straks ook broedvogel in Midden Delfland? @ De Papaver - Delft | Delft | Zuid-Holland | Nederland
Ons oud-lid Ruud Kampf houdt op 13 oktober een verhaal over Visarenden. Al toen hij in Delft woonde, hielp hij in de voormalige DDR bij het ringen van visarenden. Sindsdien heeft hij een grote belangstelling en kennis … Lees verder
teller