Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Gierzwaluwpannen

Gierzwaluw dakpan

Gierzwaluw dakpan

De werkgroep nestkasten heeft de hand kunnen leggen op een aantal dakpannen met heuse gierzwaluw voorzieningen in de vorm van nestruimte en een invlieggat. Zie foto. Zoals bekend is de gierzwaluw een graag geziene gast die eindeloos, vaak hoog in de lucht, op zoek is naar vliegende insecten. Ze komen rond koningsdag in Nederland aan, en zijn in augustus alweer vertrokken. In de tussentijd hebben ze eieren gelegd en uitgebroed. Dus het nijvere beestjes.

Wil je onderdak geven aan een gierzwaluw-familie, dan kun je bij de vogelwacht een dakpan krijgen. Stuur een mailtje naar info@vogelwachtdelft.nl. Let wel: er is maar een soort pan, dus die past niet op ieder dak. Je moet trouwens wel lid zijn van de Vogelwacht Delft.

Algemene Ledenvergadering 2017

Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2017 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 15 juni 2017 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te Delft. Aanvang 20.00 uur.
Voorafgaand aan de vergadering zal Bertus Laros een rondleiding door de Heemtuin verzorgen. Verzamelen om 19.00 uur bij de ingang Heemtuin/Papaver.

Verslag Excursie Kriekelaere duinen/Brabantse Wal

Annemieke van Oosten9 juni 2017

Om zeven uur vertrek naar de Kriekelaere duinen, bij Bergen op Zoom. Nu eens niet zeven uur in de ochtend, maar zeven uur in de avond. Het doel van deze excursie was namelijk de Nachtzwaluw! Een vogel die actief wordt in de avondschemering (overdag ligt de vogel stil op de grond).

Met z’n vijven gingen we op pad. Hans, Alfred, Rien, Evelien en ikzelf. Na een rit van een uur kwamen we aan bij Taverne De Heusche Bollaert waar we de auto geparkeerd hebben. Van daaruit zijn we gaan lopen naar de plek waar de Nachtzwaluwen zitten. Het eerste gedeelte ging door het bos. We hebben veel stil gestaan om te luisteren naar alle vogelgeluiden. Het is juni, de bomen zitten in het blad – de vogels zijn niet meer zo goed te zien.

Zwartkopmeeuw

Zwartkopmeeuw

Des te leuker is het om de geluiden te (leren) herkennen! We hoorden de Goudhaan zingen en de Zwartkop. Ook de boomkruiper was duidelijk te horen. De Roodborst liet zijn parelende geluid horen en de triller van de winterkoning klonk overal bovenuit. Maar ondanks de bladeren aan de bomen, hebben we o.a. wel een Heggenmus goed kunnen bekijken en zagen we jonge Pimpelmezen druk bezig in de boom. Een leuk gezicht, dat jonge grut!

Boompieper

Boompieper

In het gebied van de Nachtzwaluw aangekomen (heideveld/halfopen bossen), zagen en hoorden we meteen al Boompiepers. Ook de Roodborsttapuit was aanwezig, met jongen! We hadden goed uitzicht om ons heen. Zodoende zagen we in de verte twee Boomvalken jagen. Ook vlogen er volop Kneuen van boom naar boom.

Rond halftien hoorden we het eerste ‘snorren’ van de Nachtzwaluw. Dat was nog een beetje vroeg, het geluid stierf al snel weg… Er werd door iemand in de groep gezegd dat de Nachtzwaluwen om halfelf actief zouden worden. En, inderdaad, om halfelf hoorden we het geluid weer!

We hebben staan turen over de heide, want we wilden de vogel natuurlijk ook zien…

Na een aantal minuten gewacht te hebben, kwam er ineens één tevoorschijn! Hij vloog voor ons langs, van boom naar boom – we konden de witte vlekken op de handpennen en staartveren heel goed zien. Hij ging zitten op een kale tak dus voor ons heel goed zichtbaar. Wat een mooie aanblik!

Daarna hebben we nog een tijd staan luisteren naar het geluid dat ze maken. Toen we terug naar de auto liepen, was het al aardig donker. Maar doordat het een heldere avond was, met volle maan, konden we onze weg toch makkelijk vinden. Later dan de aangekondigde 24:00 uur stonden we weer bij de Papaver. Het was dus aardig laat geworden. Maar deze keer maakte dat voor mij, als ochtendmens, niets uit…Het is een prachtige avond geweest!

Deze avond 26 soorten:

Boomkruiper, Boompieper, Boomvalk, Bosuil, Buizerd, Fitis, Gaai, Gierzwaluw, Goudhaan, Grote Bonte Specht, Heggenmus, Houtduif, Kleine Mantelmeeuw, Kneu, Koolmees, Merel, Nachtzwaluw, Pimpelmees, Roodborst, Roodborsttapuit, Tjiftjaf, Vink, Winterkoning, Zwarte Kraai, Zwartkop, Zwartkopmeeuw.

Excursie: Kriekelaere duinen/Brabantse Wal

Bestemming is de Kriekelareduinen, bij Bergen op Zoom, met als belangrijkste doel: de Nachtzwaluw!

Rond 20.30 uur zijn we op de plaats van bestemming. De avonden duren al lang en voordat we de nachtzwaluwen horen is er al van alles gespot. Misschien spotten we een roodborsttapuit, boompieper, zwarte specht of een wespendief voordat het donker wordt. Zo gauw het gaat schemeren gaat het gebeuren: het snorren van de nachtzwaluwen!

Rond 23.00 uur weer huiswaarts, rond 24.00 uur weer thuis.

Verzamelen : Korftlaan tegenover de Papaver om 19:00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdag 8 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst. Tel 015- 2626826 of 06-54685509

Zie de algemene informatie over excursies

20130615-IMG_9233

Verslag Excursie Ameide/Zouweboezem

Annemieke van Oosten27 mei 2017

BlauwborstOm 7 uur vertrek naar de Zouweboezem. We waren met drie personen; Herco, Marty en ikzelf. Zo vroeg in de morgen was het niet druk op de weg dus om 8 uur waren we al in Lexmond waar we de auto aan het einde van de Boezemweg geparkeerd hebben. Er was een tropisch warme dag voorspeld met een temperatuur van rond de dertig graden. Bij de Zouweboezem was het goed uit te houden. Graslanden, water en riet wisselen elkaar af in dit natuurgebied.

De dag begon al goed: bij het openen van de autodeuren werden we verwelkomd door de Cetti’s Zanger – een explosie van zang kwam op ons af. De huismussen hipten over de grond en de huiszwaluwen vlogen druk heen en weer.  In de verte was een Buizerd aan het bidden. We hadden nauwelijks een stap gezet…

Zwarte SternNa een korte wandeling kwamen we bij een uitkijkpunt over een plas. Daar was de Zwarte Stern goed te zien, erg dichtbij (we hebben de telescoop niet hoeven te gebruiken). Ze zijn nu aan het broeden. Hun nesten zijn beschermd met gaas zodat de (Kuif)eend niet op de vlonders kan komen. Hier zagen we ook de Bruine Kiekendief, hoog in de lucht. Ze waren met z’n tweeën. Even later had één Bruine Kiekendief het aan de stok met een Buizerd. Allebei de soorten zo dicht bij elkaar, nu konden we het verschil goed zien.

En plots was daar weer de zang van de Cetti’s Zanger. Hij kon niet meer dan een meter bij ons vandaan zijn, het geluid was zo helder (en hard..). En, ja, daar zagen we hem in de struiken naast ons! Tot nu toe deze vogel alleen gehoord maar nu eindelijk ook een keer gezien. Verder veel Kuifeenden in deze plas en een Meerkoet en een Waterhoen.

TjiftjafToen we verder liepen hoorden (en zagen) we de Rietzanger. Ook de Kleine Karekiet liet zich horen. En in de buurt van het kijkscherm zagen we de Blauwborst. Wat een mooie vogel! Vanachter het kijkscherm hadden we uitzicht op de Grote Zilverreiger, Kleine Plevier, Tureluur, Bergeend en een Lepelaar.

We hebben pauze gehouden bij een kijkhut . Daar zagen we de Koekoek overvliegen. Eerst 1… Toen 2… Toen 3…! Op de achtergrond de zang van de Tuinfluiter en de Spotvogel.

Weer terug bij de auto besloten we om wat te gaan drinken in het dorpje Ameide. Daar bleek juist een dorpsfeest aan de gang te zijn. Er was een rommelmarkt en een veiling. En er waren oliebollen te koop. De oliebollen hebben we even overgeslagen (met dertig graden) maar een kop koffie ging er wel in. Ondertussen een Ooievaar op het nest op het dak van de kerk gezien. Ook één van de jongen was goed te zien.

OoievaarDaarna zijn we naar een andere kant van de Zouweboezem gereden om te kijken naar de Purperreigers. In de Zouweboezem broedt de grootste purperreigerkolonie van Nederland. De nesten zijn niet te zien (tussen het riet) maar we zagen de reigers wel overvliegen. Het was een mooi einde van een prachtige, zonnige dag!

Deze dag 49 soorten:

Krakeend, Tjiftjaf, Cetti’s Zanger, Purperreiger, Zwarte Stern, Buizerd, Scholekster, Kievit, Grasmus, Rietzanger, Bruine Kiekendief, Rietgors, Merel, Huismus, Huiszwaluw, Kuifeend, Nijlgans, Waterhoen, Meerkoet, Knobbelzwaan, Kleine Plevier, Lepelaar, Blauwborst, Fitis, Grutto, Wilde Eend, Tureluur, Bergeend, Bosrietzanger, Zanglijster, Winterkoning, Zwartkop, IJsvogel, Koolmees, Aalscholver, Koekoek, Visdief, Spotvogel, Tuinfluiter, Witte Kwikstaart, Fuut, Grote Bonte Specht, Kauw, Ooievaar, Groenling, Putter, Vink, Canadese Gans, Zwarte Kraai.

Naar Geluiden

Activiteiten

aug
26
za
07:00 Excursie: Brabantse Biesbosch
Excursie: Brabantse Biesbosch
aug 26 @ 07:00 – 16:00
De Brabantse Biesbosch is groter dan de noordelijker gelegen Hollandse Biesbosch. Het heeft een aantal reservoirs voor drinkwater en een bezoekerscentrum annex museum. Daar drinken we koffie en de liefhebbers kunnen het prachtige nieuwe Museum … Lees verder
teller