Home » Actviteiten » Excursies » Excursie Wollebrand, 30 september 2017

Excursie Wollebrand, 30 september 2017

2015-01-18 14-42-00 _6664De excursie die staat aangeduid als ‘Wollebrand’ omvat veel meer dan alleen deze Griendplas bij Honselersdijk. We bezoeken een jaarlijks wisselende selectie van gebiedjes in de regio. Met 15 aanmeldingen een aardige groep vroege vogelaars verzameld dit jaar. Na verdeling over 4 auto’s konden we iets na 7 uur vertrekken, het was nog donker. Vanwege een aantal interessante meldingen op waarneming.nl is de eerste bestemming de Bergboezem bij Berkel: een laagliggende polder die vaak gevuld is met ondiepe plassen. We waren daar al snel gearriveerd en parkeerden net voorbij de molen ten oosten van de Ackerdijkse plassen. Zo konden we in de ochtendschemer langs de molen naar de polderdijk lopen. In de wieken van de molen natuurlijk Aalscholvers en Spreeuwen. Vanaf de dijk heb je goed zicht op de polder. In eerste instantie niet zoveel bijzonders te melden: diverse ganzen en eenden – talingen en slobbers beide nog in eclipskleed. Grijze wolken verhinderden een spectaculaire zonsopkomst, maar merkbaar werd het lichter. Met kijkers en telescoop werd de polder verder geïnspecteerd. Zo konden we snel Buizerd, Torenvalk, Grote Zilverreiger, Wintertaling en Knobbelzwaan noteren. Een late Lepelaar vloog ook nog langs. Na het neerstrijken van een groep Kieviten verscheen er ook een laag over de plassen jagende vogel. Deze Sperwer liet zich diverse malen bewonderen en kon na landing in het gras ook in de telescoop waargenomen worden. Tussen de vluchten Kieviten werden ook andere vogels gezien, die echter nog niet als Goudplevieren gedetermineerd konden worden: het bleken Watersnippen.

Na uitblijven van verder spektakel zijn we naar de dijk aan de andere kant van de Bergboezem gereden. Vanaf daar een nog beter vogeluitzicht: in en rond het plasje  niet ver bij de dijk vandaan stonden, behalve Kieviten ook veel Goudplevieren. Die laatste lieten zich goed bekijken en lieten vooral bij het opvliegen hun gouden gloed zien. Verder waren er o.a. Smienten, Watersnippen en Kemphanen te zien. Daar tussendoor scharrelden een tweetal kleine strandlopertjes, die we als Bonte Strandlopers moesten determineren. Er was genoeg te genieten om even te wachten op 2 extra deelnemers die hier aansloten en natuurlijk ook de kans kregen om de soorten te noteren.

Daarna richting de Broekpolder bij Vlaardingen. Het beetje ‘bos’ leverden onder andere wat mezen en een groepje Groenlingen op. Doorlopend richting de plassen bij de Ruigte moesten we eerst een groep Schotse Hooglanders passeren maar daarna konden we de plas afspeuren. Helaas hebben we geen Dodaars of Geoorde Futen meer kunnen vinden hier. Wel diverse eendensoorten waaronder Tafeleenden. Ook de terugweg leverden niet zo veel op, behalve een compacte roofvogel die bij nadere inspectie toch gewoon een Buizerd bleek. Tijd voor een koffie-break, dus richting de volgende stop. We parkeren in het oeverbos bij de uitbater die warme koffie serveert.

Na de break, zetten we de excursie voort in de Rietputten met ongeveer de helft van de groep. Het weer laat wel iets te wensen over nu, want de regen wordt wat intenser. Desondanks houden we het vol, want de Baardmannetjes vragen even geduld. Tussen de druppels door kunnen we nog even een (vrouwtje) Bruine Kiekendief boven het riet zien zweven. Nadat op het geluid een groepje Baardmannen is gevonden blijven we geduldig wachten tot ze zich eindelijk een beetje laten zien: stuntelige vluchtjes boven het riet, maar af en toe ook zittend op een een riethalm. Waterral laat zich niet zien maar wel een paar keer horen. In het riet wel andere vogels zoals winterkoning en pimpelmees, maar geen bijzonderheden meer.

Tot slot met de laatste auto en laatste 4 deelnemers door naar de Wollebrand bij Honselersdijk. Ook een waterberging waar diverse vogelsoorten gebruik van maken. Hier met de telescoop goed zicht op Wintertalingen (enkelen al bijna in prachtkleed) en Watersnippen. We konden rustig de rietranden afspeuren en zo werd als prachtige afsluiter van de excursie door Marian een Waterral ontdekt. Geheimzinnig en schuchter scharrelde deze ral door het riet en liet zich af en toe goed zien.

Tevreden met 56 vogelsoorten op de lijst konden we terug naar Delft.

Waargenomen soorten:
Aalscholver, Baardman, Blauwe Reiger, Bonte Strandloper, Boomkruiper, Brandgans, Bruine Kiekendief, Buizerd, Ekster, Fuut, Gaai, Goudplevier, Graspieper, Grauwe Gans, Groenling, Grote Bonte Specht, Grote Canadese Gans, Grote Zilverreiger, Halsbandparkiet, Houtduif, Kauw, Kemphaan, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kneu, Knobbelzwaan , Kokmeeuw, Koolmees, Krakeend, Kuifeend, Lepelaar, Meerkoet, Merel, Nijlgans, Ooievaar, Pimpelmees, Rietgors, Roodborst, Slobeend, Smient, Sperwer, Spreeuw, Stormmeeuw, Tafeleend, Tjiftjaf, Torenvalk, Turkse Tortel, Waterhoen, Waterral, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Witte Kwikstaart, Wulp, Zwarte Kraai.

Deze pagina is 270 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload