Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Vogelverdrijf

Hans de WinterVogelaars allerlei (2)

Ook als je niet of minder naar buiten kunt, kun je met vogels bezig zijn. Uiteraard prachtige filmpjes kijken, fraaie boeken lezen of doorbladeren. Of je eens wat meer verdiepen in meeuwen. Ik noem maar een dwarsstraat. Maar ik breek vandaag graag een lans voor een zeer oude bezigheid, legpuzzels maken. Dat lijkt iets voor oude(re) mensen, en ja daar hoor ik nu ook bij. Maar ook toen ik jong was, werd er bij ons thuis vaak gepuzzeld. En daar deed ik soms enthousiast aan mee. Toegegeven er waren toen veel minder mogelijkheden om je te amuseren. Er zijn prachtige natuurpuzzels op de markt: landschappen, dieren, vogels! En niet alleen uit de tijd ‘dat geluk heel gewoon was’. In de loop der jaren heb ik mijzelf een reeks natuur- en vogelpuzzels aangeschaft. Vroeger onder andere in de vriendenwinkels van Blijdorp, tegenwoordig gewoon online.

  • European Wildlife Collection: Woods and Fields
  • Seasonal Garden Birds
  • Birds for all Seasons
  • Birds
  • Winter Birds
  • Seasonal Wildlife
  • Seasons on the Farm

Die eerste was mijn eerste natuurpuzzel, uit de vriendenwinkel van Blijdorp. Die serie bestaat helaas niet meer. Nog uit de tijd dat ik de zichtbare vogels niet op naam kon brengen. Laat staan dat ik er veel van gezien had. Die laatste bestaat logischerwijze uit 4 puzzels. Deze is wel uit de categorie ‘Toen was geluk heel gewoon’, pure nostalgie. Winter Birds spreekt mij natuurlijk extra aan, gezien mijn naam. Puzzelen houd je van de straat en dat komt nu goed uit. Dat betekent dus ook een oefening in geduld en daar is niets mis mee. Maar het is ook leuk om iets onder je handen te zien ontstaan. Zeker als het een onderwerp betreft waar je hart ligt. En je leert er ook nog van. Een vogel die in detail onder je handen ontstaat, blijft goed in je geheugen hangen. Een mooie aanvulling op het doorbladeren van je vogelgidsen. Bijgaand wat plaatjes, want zien is geloven. Ik ruim een gelegde puzzel ook nooit direct op. Ik geniet nog enige dagen van de complete afbeelding. Een extra tip voor vogelaars die er zin in krijgen: schaf een puzzelmat of nog beter een puzzelkoffer aan. Dan hoef je je huisgenoten niet te vervelen met een puzzel die geruime tijd in de weg ligt. Gewoon je mat oprollen en wegleggen, best een lastige klus overigens. Een puzzelkoffer (vergelijkbaar met een laptoptas, maar dan groter en platter) is veel en veel makkelijker. Koffer dicht en wegzetten. Voor de (toekomstige) liefhebbers: veel plezier allemaal.

De Blauwborst…

Lia PrinsTip voor het vinden van de gezochte vogel: neem je partner mee, diegene die altijd een beetje lacht om jouw hobby, de vogels…en die dan ter plekke zo nonchalant opmerkt: wat zit daar in die boom, tien tegen een dat het dus raak is, daar zit de blauwborst..

Tsja, waarheen, nu in deze barre tijden, wat biedt troost?

Geen vogelwandelingen dus dan maar zelf op pad, het wordt tijd dat de blauwborst er is aan de Tanthofkade en het is mooi weer, rustig tijdstip..op het paadje tussen het riet lukt het wel met die anderhalve meter, er zijn alleen wat hondenuitlaters..

Ik hoor hem al snel, maar ook de rietzangers en tjiftjaffen zijn volop aanwezig..een rietgors zit een rietpluim helemaal los te pluizen. Er wordt wat heen en weer gevlogen en ja, bingo, daar zit ie in topje boom…en dan, zo mooi, komt hij laag op de grond zitten in het greppeltje vlakbij ons en gaat daar iets, een slakje? wurmpje? zitten eten..ik kan mooi even een foto maken, hup terug in de boom en weer andere blauwborst aan de overkant antwoord geven..wat een show!

Arjan’s Big Year

Vogelaar Arjan Dwarshuis trok in 2016 de wereld in om zoveel mogelijk vogelsoorten in een jaar tijd te spotten. Zijn doel: 6000 vogelsoorten zien. Arjan bezocht daarvoor ruim veertig landen, hij bewandelde de hoogste bergketens, de heetste woestijnen en de meest afgelegen gebieden. De film is ingesproken door Humberto Tan en won de publieksprijs in 2017. De film was tevens de openingsfilm van WFFR 2017 (Wildlife Film Festival Rotterdam).

De film Arjan’s Big Year is nu zien op YouTube. Dit dankzij het WFFR .

Ingestuurd door Peter Jacobs

In je eentje en passant vogels kijken, de groene specht

Hans de WinterHet fijne van vogels kijken is, dat het altijd en overal kan. Ze zijn er namelijk altijd, waar je maar bent of wanneer je ook buiten bent. Of binnen, want van achter glas kan het ook. Als je er maar oog voor hebt. Of oor, want luidruchtig zijn ze vaak ook. Zeker nu in het voorjaar. Soms moet een ander je daarop wijzen. Ik herinner me mijn collega’s als ik ze meenam op een lunchwandeling langs het Malieveld en door het Haagse Bos: ‘Jeetje, dat je dat allemaal kunt zien hier in de stad’. Nu als gepensioneerde hoef ik niet te wachten op de lunchpauze. Of op de fietstocht langs het Rijn-Schiekanaal naar en van het werk. Het was altijd een genot om ‘s ochtends op de fiets de eerste heggenmussen weer te horen. Of de groene specht in het park naast het kanaal of aan de overkant op het golfterrein. Het was alweer geruime tijd geleden dat ik een groene specht had gezien. Horen dat wilde meer lukken: de lachende specht! Een langdurig felle roep. Nachtegalenslag wordt ook weleens gezegd. Of briesen als een paard. Het afgelopen weekeinde was het weer eens zover. In deze eenzame corona tijden, pak ik regelmatig de benenwagen of de fiets, alleen. Heel vaak neem ik dan mijn verrekijker mee, je weet maar nooit. Ik reed op het fietspad langs de A13, achter de Schoemakersstraat. Toen hoorde ik hem weer, de groene specht. In de populieren aan het begin van de Jan de Oudeweg. Wat een heerlijk geluid. Afstappen en de kijker aan mijn ogen. Dat tot drie keer toe, en toen had ik hem. Wat een plaatje zo in de zon: groen, geel, rood! Je hoort hem zelden roffelen: zacht, snel en kort. Als ik hem niet had horen roepen, had ik de roffel ook nooit gehoord. Genieten en dat kan dus ook alleen. Maak er wat moois van allemaal, het voorjaar is ervoor.

 

Bieslandse Polder – bezoek

Annemieke van OostenVorige week ben ik naar de vogelplas op de hoek van de Korftlaan gegaan.

Ik hoorde dat de grutto’s gearriveerd waren en wilde ze graag zelf zien!

Speciaal voor degenen die binnen moeten blijven, heb ik foto’s gemaakt. Ik kan me voorstellen dat jullie de plek missen!

Er waren verschillende soorten vogels te zien op de plas. Met als verrassing…1 kluut.

Ook de kleine plevier was er weer, terug uit Afrika!

Soorten: blauwe reiger, buizerd (zwevend), grauwe gans, grutto, kievit, kleine plevier, kluut, kokmeeuw, meerkoet, nijlgans, scholekster, tjiftjaf, tureluu

r, wilde eend, zwarte kraai.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

apr
11
za
07:00 AFGELAST : Ochtendwandeling Delf...
AFGELAST : Ochtendwandeling Delf...
apr 11 @ 07:00 – 11:00
Aanmelden: is niet nodig. Start: Bij de Papaver aan de Korftlaan Met de komst van de lente worden er in de Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur … Continue reading
07:00 AFGELAST: Beginnerscursus Vogels...
AFGELAST: Beginnerscursus Vogels...
apr 11 @ 07:00 – 09:00
Update 20 maart : In verband met het Cororna-virus is de cursus, en dus ook de bijbehorende excursies, afgelast. Pratijkdeel van de cursus Beginnerscursus Vogels Kijken 2020.
08:00 AFGELAST – Excursie : Tiengemeten
AFGELAST – Excursie : Tiengemeten
apr 11 @ 08:00 – 16:00
Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten € 0,07 per kilometer en kosten voor de pont, € 6,- p.p. leden natuurmonumenten krijgen op vertoon van hun ledenpas € 2, –  korting. Informatie en aanmelden op donderdag … Continue reading
apr
15
wo
19:30 AFGELAST: Beginnerscursus Vogels...
AFGELAST: Beginnerscursus Vogels...
apr 15 @ 19:30 – 22:00
Update 20 maart : De cursus is afgelast vanwege het Corona-virus. Update 8 maart : De cursus zit helaas vol. In het voorjaar van 2020 organiseert de Vogelwacht Delft en omstreken weer een cursus “Vogels … Continue reading
apr
18
za
07:00 AFGELAST – Excursie Beninger Sli...
AFGELAST – Excursie Beninger Sli...
apr 18 @ 07:00 – 16:00
Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden: op donderdag 16  april tussen 19:00 en 21:00 uur bij Jannie de Jong Tel: 015-2617327 We beginnen deze excursie, met een bezoek … Continue reading