Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

vervolg van “Een Klein Epos Van Een Kraanmachinist”

Remco Klein
De kraanmachinist van een paar weken terug (zie dit bericht) heeft woord gehouden. Hij is niet meer met zijn kraan in de buurt van de nestholtes van de oeverzwaluwen bij vliegveld Zestienhoven geweest. Hij heeft zelfs een klein zanddijkje neergelegd om te zorgen dat zijn collega’s daar ook wegbleven. En hij heeft een steile wand extra in het zand gemaakt. De 15 oorspronkelijke nestholtes zijn aangevuld met 62 holtes in het nieuwe steile vlak dat de kraanmachinist heeft gemaakt. Waar een vriendelijk verzoek van zo maar een vogelaar toe kan leiden !
Er zijn nu 77 nestholtes bezet. En er wordt druk gefoerageerd voor de jongen. Tenminste 77 jongen, als het er niet meer zijn. Dat mag nog eens broedsucces heten ! Met dank aan een attente kraanmachinist !

Zomerreces

RedactieDe vogeltrek is nu echt wel over, de vogels zijn zo’n beetje klaar met broeden. Ook voor de vogels is het tijd om het wat kalmer aan te doen. Maar nog genoeg om te zien (of te horen), zoals de kwartelkoning die al meer dan een week in de buurt van de Vockestaert zijn typische geluid laat horen.

Vorige week is in de Algemene Ledenvergadering de statutenwijziging goedgekeurd. Het bestuur gaat die nu officieel maken. Hierdoor kwam er ruimte om enkele bestuursleden te herbenoemen. Ook dat heeft de vergadering gedaan. Uw redacteur heeft niet goed bijgehouden wie nu welke functie heeft, maar daarover wordt u binnenkort geïnformeerd.

Vergeet niet dat er eind augustus een excursie naar de Biesbosch op het programma staat. Aan het excursieprogramma van het komende seizoen wordt momenteel hard gewerkt. Dat krijgt u op een later tijdstip te horen.

De redactie wenst u een fijne zomer …

Verslag van de vogelexcursie naar de Kriekelare duinen

Toine AndernachDeze avondexcursie stond in het teken van onze wensvogel, de nachtzwaluw. Met vijf personen en twee auto’s (Excursieleider Hans, Leo, Gerard, Marian en Toine) vertrokken we rond zeven uur van de Korftlaan naar de Kriekelareduinen bij Putte.

Na aankomst bij restaurant de Heusche Bollaert, in de West-Brabantse bossen niet ver van de Belgische grens, begon het speurwerk al meteen. Maar nog niet naar vogels. Het doelwit was Alfred die op eigen gelegenheid zou komen. Volgens de dame achter de bar had ie daar een uur geleden nog koffie gedronken, maar nu was ie spoorloos verdwenen.

Door het late tijdstip, het afgelegen donkere bos en de oost-Europese auto’s op de parkeerplaats sloeg onze fantasie op hol, maar gelukkig bleef Hans koel (‘Alfred kennende is ie al op pad gegaan’).

Het eerste gedeelte van onze wandeltocht in het bos moesten we veel op ‘t gehoor doen: de schemer viel in en de takken en bladeren ontnamen ons het zicht. Onderweg hoorden we wel roodborsten, vinken en fitissen. En ook nog een hoog, redelijk snel herhalend vogelgeluid waar we even bij stil stonden, maar dat we uiteindelijk niet konden thuis brengen.

De verse voetstappen voor ons stelden ons ook gerust over de mogelijke verblijfplaats van Alfred. Na een stevige wandeling over zandpaden kwamen we op de heide en zagen we een silhouet. Een figuur met een jas en een pet. Dat moest natuurlijk, …….. het statief met scope van Alfred zijn, want Alfred kwam ons vanaf de andere kant tegemoet.

Het was inmiddels negen uur maar onze wensvogel zou zich volgens onze kenners op deze plek pas vanaf tien uur, half elf laten horen en hopelijk ook zien.

We hadden dus nog de tijd om een rondje te lopen. Door de open heide hadden we mooi licht. En de vogels die we zagen zaten allemaal in de toppen van de boompjes die her en der over de heide verspreid stonden: een boomleeuwerik die prachtig bleef zingen, een boompieper en drie roodborsttapuiten. We kregen ze allemaal mooi in de kijker. Net als de koekoek die in de top van een wat hogere boom zat. En daar kwam even later zelfs een tweede koekoek bij. Het enhousiasme werd nog groter toen we een derde koekoek zagen. Of was dat misschien de tweede die weggevlogen was, maar nog steeds op zijn eerste plek zat te koekoeken, want ze kunnen volgens sommigen ‘hier vliegen en daar te horen zijn’?

Onderweg ontmoetten we vriendelijke Brabanders met honden die ‘t wel heel bijzonder (ze geloofden ons niet) vonden dat wij helemaal uit Delft kwamen om de nachtzwaluwen te horen. En dat we ook nog ‘s dezelfde avond teruggingen. Dat pleit voor een tweedaagse vogelexcursie op de kalender van de Vogelwacht, inclusief Kalmthoutse heide.

Terug op onze strategische positie werden we vooral omringd door het gekwaak van rugstreeppadden en groene kikkers. Dat maakte het wat moeilijker om de nachtzwaluwen te onderscheiden maar de tip van Hans hielp ons hierbij: de padden hebben een geluid dat steeds wordt onderbroken en de nachtzwaluw maakt een continu snorrend geluid.

Na een korte onderbreking door een bijzonder luide, aanhoudende piep (dat uiteindelijk het gehoorapparaat van Leo bleek te zijn), en de roep van een bosuil, was het eindelijk zo ver: rond tien uur lieten ze zich horen. Van alle kanten langs de bosrand kwam het gesnor van de nachtzwaluwen. Hans, Leo en Toine liepen nog een stukje verder want in een andere bosrand zaten er nog meer. Die waren nog wat beter te horen.

En het was de kers op de taart toen er ook nog een vlak voor ons langs vloog! De witte vlekken op vleugels en staart waren goed te zien.

Na een uurtje intensief maar mindful luisteren besloten we rond kwart over elf terug te wandelen. Dat was nog een aardige trippel zodat we rond kwart voor twaalf tevreden huiswaarts keerden.

Soorten

Merel, Tjiftjaf, Roodborst, Vink, Houtduif, Turkse Tortel, Grote Bonte Specht, Zwartkop, Boompieper, Sperwer, Koekoek, Nijlgans, Fitis, Boomleeuwerik, Roodborsttapuit, Nachtzwaluw, Bosuil

Concept statuten

Komende ledenvergadering, waar alle leden welkom zijn, staan de nieuwe statuten op de agenda. Kom goed beslagen ten ijs, en lees hier alvast de veranderingen.

Download de concept statuten:

STATUTEN-VOGELWACHT-DELFT-EO2.pdf

 

 

Excursie: Kriekelare duinen/Brabantse wal

Op 8 juni 2018 van 19:00 tot ongeveer middernacht

Bestemming is de Kriekelareduinen, bij Bergen op Zoom, met als belangrijkste doel: de Nachtzwaluw!

Rond 20.30 uur zijn we op de plaats van bestemming. De avonden duren al lang en voordat we de nachtzwaluwen horen is er al van alles gespot. Misschien zien we een roodborsttapuit, boompieper, zwarte specht of een wespendief voordat het donker wordt. Zo gauw het gaat schemeren gaat het gebeuren: het snorren van de nachtzwaluwen!

Rond 23.00 uur weer huiswaarts, rond 24.00 uur weer thuis.

De belevenissen van vorig jaar zijn hier te lezen http://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=6964

Start Korftlaan tegenover de Papaver
Kosten € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdag 7 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst. Tel 015- 2626826 of 06-54685509

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
25
za
07:00 Excursie: Brabantse Biesbosch
Excursie: Brabantse Biesbosch
aug 25 @ 07:00 – 17:00
Was het Nationale Park de Biesbosch al een prachtig gebied om vogels te kijken, de afgelopen jaren is dat nog mooier geworden. In het Nationale Park en daar omheen is veel akker- en weiland terug gegeven aan … Lees verder
teller