Workshop “Braakballen van uilen pluizen”

Marian Koning

In het kader van de tentoonstelling “60 jaar vogels in Delft” zijn er in de papaver diverse activiteiten rondom vogels. Dankzij de braakballen van onze uilenexpert John Kleijweg, kon er een workshop braakballen pluizen georganiseerd worden. De workshop zat al snel vol.

Na een inleidend verhaal en een powerpoint gingen de kinderen uitpluizen wat een uil zoal eet. Geconcentreerd en voorzichtig, haalden ze met behulp van satéprikkers en een pincet de uilenballen uit elkaar en spoelden ze de gevonden botjes en schedeltjes schoon. Daarna probeerden ze met hulp van de zoekkaart uit te vogelen wat ze gevonden hadden. Prachtig om te zien hoe zorgvuldig en geduldig de kinderen te werk gingen.

Voor de activiteit “Fantasievogel tekenen” op woensdag 21 februari zijn er nog plaatsen. Meld je aan op de website van de Papaver!

Foto’s uilenballen pluizen van Lotty Sonnenberg

Voorbereidingen voor een voorspoedig voorjaar

Leo Meewisse

Op zaterdag 17 februari zijn Hans en ik met een heleboel spullen naar het vogeleiland getogen om de lepelaars een warm welkom te bezorgen. Acht meter ladder, een kruiwagen, diverse zagen, tangen, binddraad, lang en kort snoeigereedschap en maar liefst 13 prefab nesten. Deze zijn geproduceerd door de Delftse Natuurwacht.

In de omgevallen bomen, achterin de bekende zichtlocatie, ontdekten we minstens zes flinke houtproppen. Dit zijn onmiskenbaar door de lepelaars zelf gebouwde nesten. De overgebleven eierschalen lagen er onder als bewijs van het succes. (zie foto).

De omgevallen boomkruin bevat veel gevorkte takken wat een ideale ondergrond is om verder op te bouwen. Takken liggen er voor het oprapen. Onze prefab nesten hebben we zoveel mogelijk geplaatst op zichtlocaties zodat de lepelaar-fans naar hartenlust foto’s kunnen schieten.

Terwijl ik hoog op de ladder stond zag Hans vier lepelaars overvliegen. Even later kwam Arnoud vd Berg langs en wist te melden dat hij die ochtend er ook vier had zien overvliegen. Hij had er ook drie gezien in het bosje grove dennen. Zie de bijgevoegde foto. Het voorjaar is begonnen!

Excursieverslag Schouwen e.o.

Kees Mostert

Afgelopen zaterdag, 10 februari 2024, gingen we met 18 (wo)man sterk op pad richting delta. In de vroege ochtend was het nog regenachtig maar bij aankomst bij onze eerste stop in de duinen van Voorne was het heel rustig en zacht voorjaarsweer (12 oC.).

Vanaf de Tenellaplas hebben we een wandeling gemaakt in het duingebied met veel activiteit van zingende vogels, onder meer van holenduif, groene specht en enige boomklevers. Er waren ook groepen koperwieken aanwezig in het bos. In de maretakken bij het bezoekerscentrum liet een grote lijster zich fraai bekijken en hier vloog ook een appelvink over.

Vervolgens zijn we door gegaan naar de buitenhaven van Stellendam. Op de slikken van de Kwade Hoek waren naast vele steltlopers 7 lepelaars, enige grote zilverreigers, 40 kluten en wat groepjes (baltsende) middelste zaagbekken te zien. In de buitenhaven waren 2 grote zaagbekken en enkele dodaarzen aanwezig. Op het Zuiderdiep waren opvallend veel tafeleenden (850) aanwezig.

Na een koffiestop zijn we via Goeree naar de binnenzijde van de Brouwersdam gereden. Na enig zoeken vonden we een groep van 6 parelduikers op het mooie vlakke water. Aan de zeezijde werden we getrakteerd op een ijsduiker (en later nog een roodkeelduiker) en tenminste 25 paarse strandlopers. Verder was het behalve wat (baltsende) middelste zaagbekken en zwarte zee-eenden opvallend rustig.

Zes parelduikers (foto Kees Mostert)

Bij de inlagen van Schouwen en de Schelphoek foerageerden opvallend veel kleine zilverreigers in de kleine slootjes. Twee veldleeuweriken waren uitbundig aan het zingen. Verder zagen we wat verre kneutjes en een rietgors. Op de Schelphoek was een groep tureluurs aanwezig met tenminste 1 zware ruiter.

Onderweg zagen we grote aantallen kieviten en goudplevieren vliegen boven Plan Tureluur. De laatste stop was in de omgeving van Kerkwerve waar een grote groep toendrarietganzen (>800), kleine- en wilde zwanen (300 en 20) zich prachtig lieten bekijken. Inmiddels was het al weer vijf uur geweest en hoog tijd om terug te rijden naar Delft met 93 vogelsoorten in de pocket.

Kleine zwanen, wilde zwanen en toendrarietganzen (foto Kees Mostert)

Lente in de natuurschuur – Impressie workshop Botanisch tekenen

Marian Koning

Krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, skilla’s , blauwe druifjes, kievitsbloemen, het leek wel lente in de Natuurschuur!

Dertig mensen tekenden hun (favoriete) bolgewas na, stil en geconcentreerd en volgens de regels van de Botanische tekenkunst. Met de goede aanwijzingen van Els van der Giessen en de oefenschetsjes vooraf, verrasten een aantal mensen zichzelf met het resultaat. Door goed te kijken leerden de mensen de bolgewassen ook beter kennen. De kleinste details werden zichtbaar. Ook andere eigenschappen werden ontdekt. Zo zei iemand verbaasd: “Ik wist niet dat blauwe druifjes zo lekker ruiken”.

Voorafgaand aan de workshop gaf Els van der Giessen kort uitleg over de geschiedenis van het botanisch tekenen, de regels die hierbij gehanteerd worden, zoals dat de tekening natuurgetrouw moet zijn, ook wat betreft afmeting, en ze vertelde over de oprichting van de botanische vereniging in Nederland, waar zij lid van is.

Het was voor het eerst dat de lezingencommissie een workshop organiseerde, die bijna niet door dreigde te gaan omdat de docent kort van tevoren af moest zeggen vanwege ziekte. We zijn heel blij dat Els het overnam en we de mensen die zich hadden opgegeven niet hoefden teleur te stellen. Het was een geslaagde, leerzame en gezellige avond. Gezien de grote belangstelling voor deze avond en het succes ervan, denken we na over een vervolg.

Workshop Uilenballen pluizen

Op zondag 18 februari 2024 organiseert De Papaver de workshop “Uilenballen pluizen”.

Weet jij wat een uil eet? En wat braakballen zijn? Een uil eet zijn prooi in één hap op. Met huid en haar, met schedel en botjes. Die botjes kan zijn maag niet verteren. Dat spuugt hij uit: de uilenbal. Bij het pluizen van de uilenballen kun je ontdekken welke dieren de uil gegeten heeft.

Onder begeleiding van de Papaver en de Vogelwacht Delft ga jij dat onderzoeken! Doe je mee?

Leeftijd: van 6 tot 12 jaar ● Duur ca. 1,5 uur ● Kosten € 5,00 per persoon ● Start: 14:00 uur ● Maximaal 14 plekken beschikbaar.

Je kunt je opgeven op de website van de Papaver:
https://papaverdelft.nl/2024/02/workshop-uilenballen-pluizen/

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
14
do
20:00 Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden
Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden
mrt 14 @ 20:00 – 22:00
In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische … Lees verder
mrt
23
za
08:00 Excursie: Hollandse Duinen
Excursie: Hollandse Duinen
mrt 23 @ 08:00 – 17:00
23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.

Thank you for your upload