Een regenboog van vogels

Hans de Winter

In de museumwinkel van Paleis Het Loo lag deze vogelpuzzel: ‘Rainbow of Birds’. Misschien in het kader van de fraaie tentoonstelling ‘Bloom’, misschien ook niet.

De puzzel is uitgegeven door de New York Puzzle Company, in een collectie van een bekende instelling: The Cornell Lab of Ornithology. Dat is weer de maker van de bekende app Merlin Bird ID. Daar viel dan ook direct mijn oog op, en zo ging deze mooie aanvulling op mijn verzameling vogelpuzzels mee naar huis.

Een kleurrijk geheel in de regenboogvolgorde rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo en violet. Een mooi voorbeeld van een van de vele charmes van het vogelkijken: je laten betoveren door de vele verschillende kleuren van de vogelveren.

Ook al zijn dit Noord-Amerikaanse vogels, alleen de Mallard (wilde eend) en de European Starling (spreeuw) komen ook in Nederland voor, toch zijn verschillende vogelfamilies wel te herkennen.

Dankzij het puzzelen zijn deze pracht exemplaren uitstekend te bekijken, zoals de fotografen (en andere kunstenaars) hun creaties tot in de kleinste details zien verschijnen onder hun handen. Dat is weer eens wat anders dan het buiten koekeloeren in wisselende licht- en weersomstandigheden, wat weer een totaal andere charme van het vogelkijken is. Ik kan er dan ook geen genoeg van krijgen.

Afval bestaat niet?

Leo Meewisse

Deze slogan van de bekende afvalverwerker snijdt nog geen hout. Tenzij je er bij telt dat in de jaren 60 van de vorige eeuw diverse terreinen werden opgehoogd met toen overtollige spullen waardoor we nu kunnen mountainbiken met hoogteverschillen. We zijn nu gelukkig in een ander stadium gekomen en wordt de productie van afvalstromen enigszins beperkt. Het resultaat is nog niet overweldigend, maar ik zie steeds meer mensen die zwerfafval rapen en in de afval bakken of kliko’s droppen. Op sommige plaatsen is het dan vrijwel altijd netjes, maar het werkt niet overal. Het is lastig als het afval in een Delftse gracht drijft. Gelukkig is er dan een familie meerkoet die verstand heeft van hergebruik! Wel bizar en er ligt zelfs een statiegeld blikje bij, dat wel nooit meer zal worden ingeleverd.

Hans en Hans en de nachtzwaluwen, reprise

Hans de Winter

Als de lente op zijn eind loopt is het tijd om nachtzwaluwen te gaan kijken en luisteren. De nachtzwaluw overwintert in het oosten en zuiden van tropisch Afrika. Pas in de loop van mei is zijn kenmerkende ratel weer te horen boven de Nederlandse heidegebieden. De ratel-topmaand is juni en vanaf juli zijn de nachtzwaluwen al vrijwel niet meer te horen.

Voor de tweede keer in 5 jaar trokken beide Hansen (Zweekhorst en de Winter) gezamenlijk naar de Kriekelaereduinen in Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide. En wel een avond-excursie op woensdag 26 juni, een zeer warme en droge zomerdag, uitstekend weer om nachtzwaluwen te gaan kijken. Regen was er de voorliggende periode al ontzettend veel gevallen. Dat hebben we gemerkt, zowel op de zandpaden als op de heidevelden stonden grote poelen water. Een feest voor de massaal aanwezige kikkers en padden, die hun aanwezigheid de hele avond en nacht volop hebben laten horen.

Op de een of andere manier onderstreept het gekwaak de verdere stilte op de heide. Op de zandpaden lopen normaliter vele insecten, nu waren dat mini kikkertjes en mini padden. Ook was het een feest voor de nog massaler aanwezige muggen en muggetjes. Ongetwijfeld een feestmaal voor de kikkers. Het gaf ons de nodige afleiding, ondanks de meegebrachte anti-insectenroller.

Voordat de nachtzwaluwen acte de présence zouden geven, moesten wij ons vermaken met twee boomvalken, waaronder een juveniel, en de vele aanwezige boompiepers.

Vanaf 22:15 uur begonnen de nachtzwaluwen te ratelen, niet lang daarna vlogen ze ons ook voorbij. Sommigen al roepend en vleugel-klappend. Wat een magische momenten zijn dat toch, op die langzaam donker wordende heide. Schitterend om te zien dat ze volkomen verdwijnen op de heide of in een boom als ze geland zijn, vanwege hun prachtige camouflagekleed en natuurlijk het afnemende licht. Het lijken onbeholpen luchtacrobaten op hun jacht naar nachtvlinders en tijdens hun baltsvlucht.

Soms vlogen ze ons op maar enkele meters voorbij. We hebben er een heleboel gezien en gehoord, meer dan 5 jaar geleden. Al was het ratelen toen dichterbij en uitbundiger dan nu. Wel was er meer geroep (‘krruIET’ volgens de ANWB vogelgids). Puur natuur, je weet nooit wat je kunt verwachten. We hebben geen foto’s of filmpjes van de nachtzwaluwen gemaakt. Jammer misschien, maar het betekende wel dat we al onze aandacht direct op de vogels konden richten. Tegen 23:00 uur wandelden we weer terug naar de auto, een meegebrachte kleine zaklantaarn hielp ons de plassen te vermijden.

Een zeer gezellige en succesvolle tweemans-excursie werd pas in de nacht van woensdag op donderdag afgerond. Wat een mooie, afwisselende, natuurlijke, bosrijke, stille en donkere omgeving als je Bergen op Zoom op weg naar het zuiden bent gepasseerd. Het is lang geleden dat ik weer insectenlijkjes op de voorkant van de auto heb gezien. Na woensdagnacht was het eindelijk weer eens zo ver. Misschien toch maar weer eens op de Vogelwacht-agenda plaatsen?

Rechtszaak VWD versus Provincie!

Hans Zweekhorst

Vandaag 25 juni 2024 was de grote dag. Ik heb er 2 jaar op moeten wachten. Een rechtszaak met wel drie rechters (meervoudige kamer). Indrukwekkend genoeg voor de secretaris van ons cluppie.
Veiligheidspersoneel met scanner, broekriem af en Peter moest zijn fietspomp afgeven. Herco Christerus en ik hadden indertijd de handschoen opgenomen. En Peter Elfferich heeft mij uiteindelijk geholpen.

Een kwartier te laat mochten wij los. Nou ja, de rechters vroegen de vergunningverlener echt het hemd van het lijf. En af en toe mochten wij ook vragen beantwoorden of opmerkingen maken.
Wij hebben bezwaar gemaakt tegen de uitbreiding van de jacht op ganzen.

Wat is het vermeende probleem?

De provincie vindt dat de door ganzen veroorzaakte schade en onveiligheid, te groot geworden. En daarom geven ze de jagers meer tijd om te jagen. Ook in de broedtijd, ook in de winterse rusttijd.

De gegevens staan in het Fauna Beheersplan en dat is door jagers opgesteld. Het afschieten gebeurt al jaren op basis van 2 oudere beheersplannen. Echter, de aantallen willen maar niet naar beneden. En nu weer een uitbreiding doet ons vermoeden dat ze het ook nu niet voor elkaar krijgen.

De kennis van ganzen en andere vogelsoorten is ook al niet bijster groot bij jagers. Kleine rietganzen lijken best wel op grauwe ganzen.
En de boer nodigt met lekkere jonge grasscheuten en gewassen de ganzen uit. Het is een mensenprobleem.

Indien je later maait (erg goed voor weidevogels!!) heb je minder ganzen. Teel je gewassen die ganzen niet lekker vinden, heb je minder ganzen.
En men stapt toch weer snel over op schieten. Het is de omgekeerde wereld.

Over zes weken hopen wij op een voor vogels gunstige uitspraak te vernemen.

Brief aan de Provincie Zuid-Holland

De provincie heeft besloten om de subsidie voor Staatsbosbeheer te verlagen. Het resterende bedrag is niet voldoende om de huidige minimale kwaliteit van beheer te handhaven.

Vandaar dat de ondertekenaars waaronder de Vogelwacht deze brief naar het provinciebestuur stuurden.

Bekijk de brief via deze link : Brief beheermiddelen SBB namens natuurverenigingen_170624_voor website.pdf

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload

Folder Name

Add File

Browse