Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Corona maatregelen

Lees hier de laatste informatie over corona-maatregelen

Lezing: De vogels en hun namen

Donderdag 11 maart 2021, 20:00 uur
Online lezing via Zoom, gratis
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft

Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver, maar door Corona is dat niet meer mogelijk. In januari en februari zijn 2 online-lezingen georganiseerd, en dat blijkt een prima alternatief. Daarom 11 maart weer een online-lezing, ditmaal over vogelnamen.

Heet de fuut ‘fuut’ omdat hij ‘fuut’ roept, houdt de ijsvogel van ijs en kan de putter putten?

Toine Andernach heeft zich verdiept in de betekenis van vogelnamen. Niet alleen in de officiële vogelnamen maar ook in oude volksnamen en vogelnamen in andere talen. Hij heeft hierover ook een boek geschreven: ‘Baardman & Boterkontje’, dat onlangs is verschenen.

Toine is een enthousiaste vogelaar met passie voor taal. Of juist een taalkundige met passie voor vogels?

In deze lezing verklaart hij op informatieve wijze en met soms hilarische verhalen de herkomst van verschillende raadselachtige vogelnamen. Hij put daarbij ook uit zijn persoonlijke ervaringen en illustreert die met oude prenten, video’s en prachtige foto’s van leden van Vogelwacht Delft

Iedereen is welkom bij deze lezing.

Aanmelden kan via de website van IVN-Delft.
Na aanmelding ontvangt u een inlogcode.

Op de avond zelf kunt u vanaf 19.45 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.

Lepelaars

Hans ZweekhorstHet vogeleiland ligt tussen de Natuurschuur en Ikea. Iedereen die daar langs fietst kan in het voorjaar de mooie witte lepelaars bewonderen.
En de blauwe reigers ook natuurlijk.
Het is met één lepelaarspaartje begonnen op de hoek van het Arboretum Heempark. De verhuizing en uitbreiding van de kolonie werd een feit.

Vorig jaar 10 paar en alle jongen vliegvlug. Inmiddels zijn er extra nestplekken geplaatst. Zo ook afgelopen week. Enkele nesten hingen er wat zielig bij, dus die zijn hersteld. Een aanpalende boom is wat aangepast voor een nest in de hoop dat de kolonie over meer bomen uitbreidt.

Een nest is behoorlijk in het zicht geplaatst van het fietspad. Dit in de hoop dat een wat fotogeniek stel daar nestelt.
Het gezeul met ladders werd ondersteund door Floris, de kleinzoon van Leo Meewisse.

Vogelboeken

Hans de Winter
Vogels hebben mij altijd geboeid. Ook al die jaren dat ik nog geen zelf benoemde vogelaar was. Je kunt er namelijk niet aan ontkomen als je buiten bent. Vogels zijn er bijna altijd en bijna overal. Dit wel met de kanttekening dat je open moet staan voor alles wat om je heen gebeurt. Met oogkleppen op, waaronder ook die tussen je oren, zie en hoor je niets. Aangezien ik ook altijd een fan van boeken ben geweest, staan er ondertussen vele vogelboeken bij mij in de kast. Twee planken in één van mijn boekenkasten staan er vol mee, 180 centimeter aan ruggen van vogelboeken, zie bijgaande foto.

Een collectie die blijft groeien: gidsen, studies, overzichtswerken, verhalen, wetenswaardigheden, leuke weetjes, humor, persoonlijke ervaringen. De kracht van boeken over vogels zit hem niet alleen in de leerzame en/of leuke teksten. Prachtige foto’s, schitterende tekeningen, sublieme vormgeving en informatieve graphics (in goed Nederlands 😉) zorgen voor een aanwinst op de boekenplank. Deze beschrijving is uiteraard een waardeoordeel, is van kracht voor de boeken waar ik enthousiast over ben. Er bestaan ook saaie boeken, nogmaals ook dit is een kwestie van smaak. Ik heb al eerder mijn enthousiasme uitgesproken over de e-reader en e-books. In mijn e-reader staan dan ook digitale boeken met vogelverhalen. Maar als het gaat om beelden en vormgeving gaat er natuurlijk niets boven een papieren boek, en dan nog het liefst met een harde kaft.

Dit alles brengt mij op mijn laatste aanwinst: Baardman & boterkontje van Toine Andernach, lid van onze Vogelwacht. Wat een prachtig boek. Heerlijk geschreven verhaaltjes over vogels, met als verbindende factor de oorsprong van vogelnamen. Ontzettend leuke wetenswaardigheden, fraai en humorvol door Toine verwoordt. De apart genoemde weetjes en de vogelnamenkwis die in elk hoofdstuk terugkomen, vormen een aangename afwisseling. Werkelijk schitterend vormgegeven, daarbij geholpen door de mooie foto’s en tekeningen. Dat geeft het boek echt een WOW-factor! Ik hoop dat velen daaraan net zoveel plezier gaan beleven als ik heb ondervonden. Ongetwijfeld een boek dat ik meerdere keren uit de boekenkast zal halen.

De IJsvogel

Hans ZweekhorstEen duidelijke ‘pieiet’ en hij scheert als een speer tussen ons huis en de oude kas. Die felle helblauwe streep is onmiskenbaar.We hebben nogal wat slootjes en sloten rondom onze tuin. Sloten met overhangende takken van met name els. En het water is niet echt helder maar er zijn ook stukken waar de visjes goed te zien zijn.
Door de zachte winters van de afgelopen jaren gaat het goed met de ijsvogel.
Het beestje is een goede ambassadeur. Iedereen is enthousiast bij het zien ervan. On-nederlands zo mooi hoor je dan. Ik vraag me dan altijd af waarom dat on-nederlands, zijn wij van die grijze/grauwe vogels gewend? En de putter dan?

Maar inderdaad, de overweldigende felle kleurencombinatie van blauw, oranje en wit is circusachtig bont. Bij sommig licht is het blauw meer blauwgroen.
Op de foto een vrouwtje, herkenbaar aan de ondersnavel die niet zwart is. Ze zit hier op de rand van onze vlonder bij het vijvertje en verschalkte 2 stekelbaarsjes. De snelheid van afsprong, duik en weer terug is minder dan een seconde. Twee snelle slagen opzij en het visje gaat naar binnen. Vis is licht verteerbaar dus zo’n vogel eet er relatief veel van. Alle viseters eten wel 2x zoveel als vleeseters.

Als je heel rustig beweegt blijft de ijsvogel nog net even zitten, maar schuw is hij wel. En als je geluk hebt en een nest vindt kun je pas echt genieten. Bij mij thuis kon ik de foto vanuit de huiskamer nemen.

Tegenwoordig komt hij in onze streken ook meer voor. De steile wanden van rivieroevers zijn bij ons ingeruild voor boomstronk met kluit, kunstoevers, oeverzwaluwwanden en lage graskanten van zo’n 50 cm hoog. Als ze maar een nestgang van ongeveer 50 cm kunnen graven, mag natuurlijk ook langer. De vijf jongen groeien als kool en voor je het weet beginnen ze aan het 2e legsel. Er zijn zelfs 3 legsels gemeld. Ik schat het aantal territoria op 6 voor de gemeente Delft. Ze worden niet vermeld in de overzichtsgids 2012, ons jubileumnummer.

Na zachte winters gaat het goed: De afgelopen korte vorstperiode zal nu toch de nodige slachtoffers hebben opgeleverd

Fuut vervolg

Leo MeewisseTijdens de vorstperiode moest het futengezin overleven in een wak van 8 m2. Na enkele dagen zijn de ouders verhuisd naar een wak onder een brug 20 meter verderop. Eén kuiken wist de oversteek te maken maar twee anderen zijn denk ik verdwaald onder het ijs. Er overheen lopen was veiliger geweest, maar dat kunnen deze zwemvogels misschien niet.

Het werd spannend toen de ouders na enkele dagen gingen baltsen en het jong in de steek lieten. Of het beestje visjes ving betwijfel ik want het zag er in die dagen niet best uit. Inmiddels is er weer veel open water en heeft het overgebleven juveniel zijn ouders teruggevonden. Daarmee is de recordpoging van de zeer vroege futenouders die al op 18 december begon met 3 eieren toch nog deels geslaagd!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

mrt
11
do
20:00 Lezing: De vogels en hun namen
Lezing: De vogels en hun namen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Donderdag 11 maart 2021, 20:00 uur Online lezing via Zoom, gratis Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond … Lees verder