Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Corona maatregelen

Lees hier de laatste informatie over corona-maatregelen

Aanleg van ‘slotgracht’ in walhalla voor weidevogels

Op de website van het WOS lazen we het volgende artikel. Zie voor het origineel: https://wos.nl/nieuws/artikel/aanleg-van-slotgracht-in-walhalla-voor-weidevogels

De waterplas in natuurgebied het Kraaiennest staat nu helemaal droog.

Het water is weggepompt voor de aanleg van een weidevogelparadijs, op de grens van De Lier en Maasland. In het midden van de plas komen eilanden met een schelpenmatras waarop vogels kunnen broeden. Daaromheen wordt een gracht gegraven en een hek geplaatst, zodat honden de beesten niet kunnen verstoren.

Eerder dit jaar is een groot aantal populieren aan de noordkant van de plas omgezaagd, omdat de bomen ‘op’ waren. Daardoor is een open verbinding met de achterliggende polder ontstaan, iets waar weidevogels erg van houden. De waterplas is leeggevist en daarna drooggelegd. Overigens blijft de plas primair een waterberging bij calamiteiten, maar als de omstandigheden het toelaten, is dit het domein van de weidevogel.

Initiatiefnemer John Kleijweg hoopt de eerste weidevogels medio februari volgend jaar te begroeten in het Kraaiennest.

Een kleine doodsrede voor deze smient

Hans Zweekhorst

Als een speelgoedje door de adem van de wind,
zachtjes drijvend in het water.
De staartveren strak als een zeil, de pootjes dienen als roer.
Hij draait rond sprieten langs de kant, centimeters per keer.
Met parels op de rug, nog mooier dan levend is deze dood.

Waarschuwing: Vogelgriep

De Wildopvang Delft laat het volgende weten :

De vogelgriep komt nu echt onze regio binnen. Voor ons houdt het in dat we nu heel voorzichtig en terughoudend zijn met het aannemen van hoog-pathogene vogels. Waarschijnlijk moeten we straks, zolang de vogelgriep in het land is, stoppen met het aannemen van zieke vogels. Hoog-pathogeen wil zeggen dat de vogel veel ziektekiemen bij zich draagt.

We zijn bezig met het inrichten van een externe quarantaine-ruimte. Hopelijk biedt dat mogelijkheden om dieren op te vangen die wel gewoon zorg nodig hebben. Op die manier lopen wij zelf geen risico besmet te worden, waarna alle vogels geruimd zouden moeten worden, en wij dicht moeten. Dat willen we koste wat kost voorkomen.

Het is dus belangrijk dat mensen, die dode of zieke vogels vinden, er niet aankomen én dus zeker niet naar ons brengen (of onze andere vogelopvangcentra).

Vind je een dode vogel, bel de dierenambulance (0900-0245); daar hebben we afspraken mee gemaakt. Zij brengen vogels direct naar dierenartsen voor euthanasie. Zo hopen we de ziekte zo snel mogelijk weer in te dammen.

 

Nestkastjes Park Buitenhof

Rik van der Maat

Eind oktober zijn door Gerard Dumaij en Rik van der Maat in het Park Buitenhof te Delft 8 nestkastjes opgehangen. Het betreft 6 kasten voor koolmezen en 2 voor pimpelmezen.

De nestkasten zijn in overleg met de gemeente Delft opgehangen in de omgeving van eikenbomen waar de eikenprocessierupsen dit jaar actief waren. Hopelijk worden de nestkastjes in de winter al door de vogels in gebruik genomen voor de nachtrust en in het broedseizoen 2021 voor het broeden. Dit park wordt door Rik sinds 2019 geïnventariseerd in het kader van de broedvogeltelling.

Deze activiteit viel bij verschillende wandelaars in het park op. Gerard en Rik werden direct door de nieuwsgierige wandelaars aangesproken met de vraag wat wij aan het doen waren. Het doel van de nestkastjes werd met de nodige belangstellend ontvangen, zowel voor de vogels als voor de vereniging.

 

 

Nestkastjes afgeleverd!

Leo Meewisse

De auto volgepropt met 75 nestkastjes om ze af te leveren aan de vertegenwoordigers van de vrienden van Vlietland, een natuurgebied tussen Leidschendam en Leiden. De klep kon nog juist dicht. De kennismaking verliep hartelijk en de ontvangers waren zeer te spreken over de kwaliteit van deze nestkastjes. Met een klein legertje van vrijwilligers gaan ze alles binnenkort plaatsen. Een mooie opsteker voor het bestand aan nestbroeders ter plaatse en dikke misère voor de brandharige eikenprocessierupsen. Zodra de strenge coronamaatregelen het  toelaten komt er een officieel en feestelijk moment waarvoor enkele prominente personen zich beschikbaar hebben gesteld. De 75ste kast wordt dan aan een eveneens prominente boom gespijkerd. We hebben er vrienden bij en het wordt vervolgd: https://www.vriendenvanvlietland.nl.

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

dec
12
za
08:00 AFGELAST: Excursie Arkemheen/Oos...
AFGELAST: Excursie Arkemheen/Oos...
dec 12 @ 08:00
Zaterdag 12 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
16
za
08:00 Excursie De Kwade Hoek
Excursie De Kwade Hoek
jan 16 @ 08:00
Zaterdag 16 januari, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 14 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie … Lees verder