Excursie Amsterdamse Waterleidingduinen
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Kosten: € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdag 20 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr
De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen een fantastisch wandelgebied met een erg afwisselend landschap. Deze afwisseling wordt weerspiegeld in het aantal vogelsoorten dat zowel bosvogels, als watervogels omvat. Deze periode van het jaar biedt een mooie combinatie van de laatste wintergasten, eerste zangvogels en doortrek. Soorten die gezien kunnen worden zijn Grote Gele Kwikstaart, Goudvink, Kleine Bonte Specht, Grote Zaagbek, IJsvogel, zingende Boomleeuwerik en bosvogels.
Vogelzang
Een van de charmes van het voorjaar is de uitbundige vogelzang. Zelfs als je niet weet welke vogel je hoort zingen, is het genieten geblazen. Als je er aandacht aan besteedt, kun je steeds meer vogelgeluiden herkennen. Horen is scoren, als je dan de bewuste vogel ook nog hebt gezien en kunt thuisbrengen, is dat een bonus.
Met dank aan de vele beschikbare vogel-apps die geluiden kunnen herkennen, is dat een stuk makkelijker geworden. Maar ook de beschreven vogelgeluiden in vogelgidsen zijn hierbij behulpzaam. Tot voor enkele jaren geleden moesten we het alleen daar mee doen. De hulp van mede-vogelaars met hun zelf geproduceerde vogelgeluiden en geheugensteuntjes was van harte welkom. Maar ook in deze tijd van beeld en geluid op alom aanwezige beeldschermen, blijft het leuk om beschreven vogelgeluiden te lezen. Zeker als je in taal bent geïnteresseerd.
De ‘Birdsong’ puzzel van Madeleine Floyd laat haar keuzes hierbij zien. Extra leuk om te lezen omdat zij (uiteraard) de Engelse variant van beschrijven gebruikt. Hierbij maakt zij een keuze uit het geluids-repertoire van de geportretteerde vogels. Getekende vogels die ook allemaal in Nederland voorkomen, met uitzondering van de Provençaalse grasmus (Dartford Warbler).
Op een fraaie, bijzondere manier getekend zien we: winterkoning, groene specht, roodborst, ekster, zwartkop, pimpelmees (de enige zonder beschreven geluid), merel, vink, gaai, zanglijster, goudvink, koolmees, nachtegaal, koekoek, tuinfluiter, Provençaalse grasmus, ijsvogel, spreeuw, groenling en Turkse tortel. Niet alleen de beschrijving van de vogelgeluiden is een keuze van Madeleine, ook haar manier van in beeld brengen is net wat anders dan puur realistisch. Mij sprak het in ieder geval zo aan dat ik de puzzel aan mijn verzameling vogelpuzzels heb toegevoegd. Nu maar weer snel naar buiten om van de echte vogelwereld te gaan genieten.

Lezing: “Zoetwatervissen”
Plaats: Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft
Op 13 maart 2025, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang: gratis/vrijwillige bijdrage
Tijdens de lezing bespreken we een groot deel van de Nederlandse zoetwatervissoorten. We gaan uitgebreid in op de verspreiding, ecologie, habitat en kenmerken. Welke soorten leven waar en waarom leven ze daar? Daarnaast komen de verschillende problemen aan bod waar zoetwatervissen in Nederland tegenaan lopen.
We zien momenteel verschillende vissoorten in Nederland in aantallen en verspreiding afnemen, hoe komt dat? Of bijvoorbeeld de verspreiding van exoten, kunnen we daar wat tegen doen? Uiteraard zijn er ook succesverhalen die we bespreken. We kijken welke maatregelen waterbeheerders kunnen treffen om vissoorten te helpen met een aantal voorbeelden uit het veld.

Lepelaars weer terug!
Het was natuurlijk wel te verwachten dat ze terug zouden komen, maar het blijft toch spannend hoeveel lepelaars er weer terugkeren vanuit de zuidelijke overwinteringsgebieden. Op 23 februari heeft Arnaud vd Berg de eerste zes terugkeerders al gespot in de Bieslandse Bovenpolder.
Enkele dagen later stuurde hij een foto van een lepelaar die duidelijk een prefab nest aan het inspecteren was. We vertrouwen op een goedkeuring! Ik kreeg al een melding dat er op het vogeleiland al 19 exemplaren zijn waargenomen. Het wordt vast weer een goed broedseizoen, maar onze vrienden lijken wel de voorkeur te hebben om zich achterin voort te planten. Foto van Arnaud natuurlijk.

Achter de schermen van de Vogelwacht Delft en omstreken: Hans Zweekhorst
Achter de schermen zetten vele vogelliefhebbers zich actief in binnen de Vogelwacht Delft en omstreken. Waar komt hun liefde voor vogels vandaan en wat beweegt hen? Vandaag is het woord aan Hans Zweekhorst.
Waar komt jouw liefde voor vogels vandaan?
Als kind keek ik al met open mond naar “Luipaard op schoot”. En dat is nooit meer overgegaan. Gedrag en eigenschappen van met name dieren hebben mijn volledige aandacht. Later pas zijn vogeltjes meer in de kijker gekomen. Waarschijnlijk ben ik gewoon jaloers op hun vliegkunsten. Maar 2 pootjes en een snavel kunnen veel meer dan ik besefte. Zie de grote klauwen en bek van de Savannearend en het nestvlechtwerk van de Saffraanwever.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Vogelwacht Delft en omstreken?
Uiteindelijk heb ik in 2003 een vogelherkenningscursus van de Vogelwacht om de zaken wat aan te scherpen. En vrij snel daarna heb ik een bestuurstaak aangenomen (als je geniet mag je ook wat terugdoen). Ik ben secretaris geworden, later ook gestart met excursies leiden, en ik ben betrokken bij overleggen met diverse clubs zoals Platform groen, gemeente Delft, Boeren voor Natuur, Staatsbosbeheer, NMP etc. Maar ik steek ook de handen uit de mouwen voor de 4 oeverzwaluwwanden en de diverse ijsvogelwandjes. Ook start ik eigen initiatieven om vogels te faciliteren richting Industrieterrein Ruijven, gemeente Pijnacker-Nootdorp of gewoon bij mij om de hoek illegaal wat insecten-vriendelijke struiken planten.
Het hoogheemraadschap vroeg mij oevers te inventariseren voordat het beheer zou worden uitgevoerd. Daar heb ik uiteraard ook aan meegewerkt.
De Delftse Natuurwacht organiseert (natuur gerelateerde) activiteiten voor de jeugd. En dat vinden wij erg belangrijk. Dus lezingen/excursies worden nooit geweigerd. Ook het aanbrengen van nesten en het onderhouden van de nestwand worden door ons ondersteund.
Overigens is het helpen bij het ringen van de oeverzwaluwen in onze regio een leuke en leerzame activiteit. Een tijdelijke activiteit is het 2 x per jaar rondbrengen van de Vogelstreken naar de diverse “kring’ bezorgers. De ontwikkelingen in de Zuidpolder van Delfgauw gaan gestaag verder om tot een weidevogelkerngebied te komen. Dat heeft mijn aandacht omdat ik broedvogels inventariseer in een aanpalend terrein en ik mij wil bemoeien met het toekomstig beheer.
Kun je wat meer vertellen over de nieuwe ijsvogelwand waar je mee bezig bent?
Nabij het St. Maartensrechtpad in Delft Zuid, wordt de ijsvogel vaak gezien. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Met nog een aantal andere leden heb ik het idee geoppperd bij Staatsbosbeheer om een ijsvogelwand te plaatsen. Dat zou dan een wand zijn van hout (met een paar gaten) en gevuld met aarde. De vogels graven zelf een tunneltje van circa 50 tot 70 cm. Het onderhoud is niet meer dan het groen voor de ingang op tijd weg te halen. Staatsbosbeheer was enthousiast maar moet vanwege tijdsgebrek op dit moment nog wel een definitief akkoord geven. Al die activiteiten klinken wel veel, maar de genoegdoening dat er zaken goed/beter gaan zijn voldoende. Ondanks fouten of lelijke keuzes, gaan we toch vooruit. En als er grote stappen door regeringen worden gezet op het gebied van pesticiden vermindering en waterkwaliteit is onze regio klaar om echt te starten.