Home » Articles posted by Redactie

Author Archives: Redactie

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Podcast Vroege Vogels

Peter JacobsNu een uitzending waarbij de vogelzang op verschillende uren van de morgen en op verschillende locaties in Nederland is opgenomen en de vogels zijn benoemd.
Kan je je kennis toetsen en vast ook wat bijleren!

 

 

Bron : https://www.nporadio1.nl/podcasts/vroege-vogels-in-30-minuten/127221-22-nationaal-vogelconcert-2020-s02

Vier keer goed nieuws!

Leo MeewisseDe oeverzwaluwen aan de Korftlaan vliegen af en aan. Het bijen bloemen mengsel dat vorig jaar bovenop de wand is gezaaid is bovenverwachting goed terug gekomen. Het moet er inmiddels toch wel gortdroog zijn met het grondwater op ±2 meter diepte. De bloemetjes geven geen krimp. De daar op vos-veilige hoogte broedende scholekster is niet meer te zien, maar het zal wel goed gaan of zijn gegaan.

De puberkoeien die mij recent nog behulpzaam waren bij het plaatsen van het ernaast gelegen hekwerk om het leemzand depot genieten van de schaduw en schuren soms lekker tegen de wand.

Kleine kluutjes in de Groenzoom

Caroline ElfferichIn het voorjaar van 2019 broedden er circa tien paar kluten in de Groenzoom. Dat heeft veel jonkies opgeleverd! Eind mei waren de kleine kluutjes goed te zien vanaf het pad dat door het gebied loopt.

In mei vertellen verschillende dorpsgenoten mij over schattige jonge kluutjes die ze hebben gezien in de Groenzoom. Als ergens kuikens te zien zijn kun je maar beter snel gaan kijken. Voor je het weet zijn ze opgegeten of volgroeid. In de Groenzoom aangekomen hoef ik niet lang te zoeken, want het gedrag van volwassen kluten is erg opvallend als ze jongen hebben. Met een hoop lawaai verjagen ze elke vogel die te dicht bij hun kuikens komt. Zwarte kraai, bergeend of meerkoet … de elegante zwart-witte vogels stuiven er furieus op af. Dapper zijn die oudervogels, al vraag ik me af of het verstandig is om zo de aandacht op je kuikens te vestigen.

Kluten leggen per broedsel meestal vier eieren. Sommige paren zie ik rondlopen met vier kuikens, de anderen hebben er minder. De afgelopen vijf jaar hebben er ook al twee tot vier paar kluten in de Groenzoom gebroed, maar dit jaar zijn het er duidelijk meer. Ze maken hun nesten langs een ondiepe plas, op een schaars begroeid stuk weiland dat ’s winters onder water staat. Kluten zijn van nature kustvogels, maar als er door werkzaamheden in het binnenland een geschikte broedplek ontstaat, weten ze die feilloos te vinden. Het zijn echte pioniers. Als het terrein niet meer naar hun zin is, dan zijn ze zo vertrokken.

De jonkies lopen met hun lange pootjes in het water en zwemmen als het te diep wordt. Soms liggen ze diep in het water. Telkens steken ze hun kop onder water om voedsel te zoeken. Hun snaveltjes zijn nog niet lang genoeg om de jachttechniek van de volwassen vogels toe te passen. Die hebben lange, dunne snavels met een gebogen punt, die ze met een sierlijke beweging van links naar rechts door het water halen om kleine diertjes op te sporen. Kluten zoeken voedsel in ondiep water met slib op de bodem.

De landelijke klutenpopulatie wordt geschat op circa vijfduizend broedparen. De helft daarvan broedt tegenwoordig in nieuwe natuurgebieden in de Delta. Het aantal broedparen is redelijk stabiel, maar het broedsucces laat te wensen over. Weinig kuikens worden volwassen. Hopelijk overleven er veel kuikens in de Groenzoom. Hun ouders doen in ieder geval hun uiterste best om ze te beschermen.

Vogelgeluiden in de muziek

Alfred PellemansHet muziekstuk Cirrus Minor van de legendarische psychedelische rockband Pink Floyd, begint met een intro door nachtegalen en diverse andere vogelsoorten. Ook gedurende het stuk worden de vogels regelmatig gebruikt als achtergrondkoor. Zelf heb ik de film nooit gezien, maar de muziek wel vaak gehoord.

De vraag is natuurlijk: welke vogelsoorten horen we allemaal ? Mail je bijdragen naar webmaster@vogelwachtdelft.nl

Heb je zelf een link tussen muziek en vogelgeluiden ? Laat het me weten.

 

Scholekster, van weidevogel naar stadsvogel. Ook in Delft e.o. ? – oproep tot inventarisatie

De afgelopen jaren is de scholekster steeds vaker in de bebouwde kom van de stad waar te nemen. Niet alleen foeragerend maar ook broedend; en met succes. In Assen (Drenthe) worden al een aantal jaren de broedende ‘bonte pieten’ geïnventariseerd en het blijkt dat scholeksters in de stad een beter broedresultaat laten zien dan die in het buitengebied. Ook neemt het aantal broedende paartjes in het landelijk gebied rond Assen af. Ondanks alle gevaren die er in de stad zijn (roofvogels, incl. meeuwen en kraaien, katten en gevaar van val van grote hoogte) doet de scholekster er het dus relatief goed.

Ook in en rond Delft zijn er inmiddels succesvolle broedgevallen bekend. Drie jaar geleden liep een paartje met 3 juvenielen te foerageren langs de Schoemakerstraat. Vorig jaar bracht een paar twee jongen groot op een plat dak aan de Maria Strickhof in de wijk Vrijenban en broedde er een paartje op het hoge flat aan Jan Thomeélaan (Buitenhof). Ook broedt er al een aantal jaren een paartje op het groene dak van het (nieuwe) gemeentehuis van de gemeente Midden Delfland in Schipluiden.

Ik ben, als stadsvogeladviseur Delft e.o., benieuwd naar de broedgevallen en uiteraard de resultaten van deze broedgevallen in en rond Delft dit jaar. Ik doe hierbij dan ook een oproep om (vermoedelijke) broedgevallen bij mij te melden via p.aaldring@planet.nl  liefst met zoveel mogelijk details en indien mogelijk met foto’s.

In een tabel worden de resultaten van delft samengebracht : Scholeksters in Delft overzicht 2016_2017_2019 v02 PA.pdf .

Zie ook : https://www.scholeksterophetdak.nl/

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Pieter Aaldring, stadsvogeladviseur Delft.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading
Folder Name

Add File