Home » Artikelen geplaatst door Redactie

Auteursarchief: Redactie

Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst

Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie

Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur.
Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Jannie de Jong, tel: telefoonnr

We rijden door een mooie omgeving over fietspaden langs de rietvelden van de Vockestaert en weer terug via een boerenlandschap. Er is van alles te zien: bos-, weide- en rietvogels. We laten ons verrassen, kijk voor actuele waarnemingen naar: https://waarneming.nl/gebied/view/7185

Verslag van de lezing over de BEVER

Aleida van den Akker

11-04-2024 verslag.

Willy de Koning uit Sittard volgt al ruim 15 jaar bevers met haar filmcamera en notitieblok, vanuit haar kano of vanaf de oever. Tijdens de lezing vertelde ze meer over het leven van de bever, geïllustreerd met schitterende foto’s die ze zelf gemaakt heeft en diverse beverattributen. Ze is duidelijk gefascineerd door de bever, maar schetst ook een genuanceerd beeld. Zij ziet ook dat een te veel aan bevers in het gebied schade kan opleveren aan onze wegen, spoorwegen en dijken. In Brabant en Limburg bestaat er al een ‘Beverprotocol’. Met richtlijnen voor acties als de bever te veel overlast gaat geven. Met als laatste redmiddel het afschieten van de bever. Zo’n protocol wordt gemaakt in samenspraak met o.a. Rijkswaterstaat, provincies én natuurorganisaties. Ook Willy is daarbij betrokken. 

Foto Aleida van den Akker

En dat terwijl al in 1825 de laatste bever in Nederland werd doodgeknuppeld. En in heel Europa, op enkele restpopulaties na, geen bevers meer te vinden waren. In de jaren ’80 werden in de Biesbosch bevers uitgezet vanuit de Elbepopulatie. En dat is dus heel succesvol gebleken. In Zuid-Holland wordt ook gewerkt aan zo’n beverprotocol. En dat dat nodig is beaamt Willy. Zij was voorafgaand aan de avond gaan kijken in de omgeving van Delft, richting Balijbos. Een goed Bevergebied noemde ze het. Het is een kwestie van tijd voordat de bevers zich in dit gebied en het Groene Hart zullen gaan vestigen. Het eerste exemplaar was eerder al in het Balijbos gesignaleerd. En zeer recent, 14 april 2024, is een bever in de Reeuwijkse plassen gezien en gemeld op waarneming.nl.

Heeft de bever dan geen vijanden? Jawel, een zeer geduchte vijand is de wolf, maar ja, daar is de discussie ook nog over gaande….. Jonge bevers worden ook wel gepakt door vossen, otters, vis- en zeearenden.  En ook ons verkeer brengt beverslachtoffers met zich mee.

De avond eindigde met een film met mooie en unieke beelden van de bevers, ook weer door Willy gemaakt. 

En, o ja, mocht je een zwarte bever tegenkomen, dan heb je niet te maken met een aparte soort. Het zijn de nazaten van bevers die ooit zijn doorgefokt voor hun mooie en zeer warme vacht , voor mensen die de bruine kleur zat waren. 

Beverattributen foto Aleida van den Akker

Extra nestkastjes voor Delft!

Leo Meewisse

De Delftse volkstuinen vereniging Levenslust heeft het plan om ruim 40 duurzame nestkastjes in elkaar te zetten en te plaatsen op de vier verschillende complexen. De uitvoering is o.a. in handen van Peter Langeveld en Hans Meijer van de Groen groener groenst commissie van Levenslust.

De nestkastjes worden gemaakt in een timmerwerkplaats onder Hotel de Plataan aan het Doelenplein nu net uitgebreid met het gloednieuwe restaurant GAIA. Ik heb wat advies en ondersteuning gegeven en inmiddels zijn de eerste 16 genummerde nestkastjes geplaatst. Het plan is ook het jaarlijks onderhoud te doen en te monitoren. De eerste nestkastjes zijn al weer in gebruik genomen door de gretige meesjes.

Fietsexcursie Broekpolder/Vlietlanden

De Ruigte, gebied in de Broekpolder
Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie
Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder (en dus niet aan de Korftlaan zoals eerder vermeld)

Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr

De Ruigte is een gebied van circa 140 ha. in de Broekpolder te Vlaardingen. De Broekpolder was oorspronkelijk een (veen)weidegebied en is vervolgens “gebruikt” om Rotterdams havenslib te storten. Door de jaren heen heeft de Broekpolder zich ontwikkeld tot een gevarieerd recreatiegebied. Ondanks het intensieve gebruik door recreanten zijn er het hele jaar leuke vogelsoorten waar te nemen, van Wielewaal tot Beflijster.
Door begrazing en vernatting heeft het natuurkerngebied de Ruigte zich kunnen ontwikkelen. Vooral in de beginperiode was de Ruigte een Eldorado voor pioniers als geoorde fuut en dodaars. Ook lepelaars en diverse reigersoorten waren en zijn er regelmatig te vinden. In de herfst en winter worden er zowel trekvogels als dwaal- en wintergasten gespot.

Oproep hulp facebook/Instagram

Ben jij gek op vogels en handig met Facebook/ Instagram? Dan zijn we op zoek naar jou!

Na jaren met veel plezier het Facebook-account van de Vogelwacht Delft e.o. te hebben verzorgd, is het nu tijd voor onze beheerder om het stokje over te dragen.

Heb je interesse in deze vrijwilligers klus en wil je meer weten? Stuur dan een bericht met je contactgegevens naar info@vogelwachtdelft.nl

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload