Home » Artikelen geplaatst door Redactie

Auteursarchief: Redactie

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Komkommertijd ?

Hans de WinterZomertijd – komkommertijd. Een begrip dat vooral in de media gevleugeld is geworden. Weinig nieuws, velen zijn op vakantie dus er is weinig ‘officieels’ te melden. Dan maar wat andere berichten bijeenschrapen. Nu is dat wat minder dan vroeger, omdat social media mee op vakantie gaan. Gevleugeld is dan wel weer passend, omdat de zomer voor onze gevleugelde vrienden een rust- en overgangsfase is. Dus inderdaad voor vogelaars een wat mindere periode.

Dat neemt niet weg, dat er altijd wat te zien is op het vogelfront. De afgelopen dagen, ik heb het over eind juli, bivakkeert een jonge havik voor mijn huis. En dat is best bijzonder aan de rand van de Delftse binnenstad. Om precies te zijn in de bosschages langs de afrit van de Prinses Beatrixlaan naast het Christelijk Lyceum Delft (CLD). Het is een havik met een tweede kalenderjaarkleed (najaar), zoals omschreven in de ANWB Vogelgids van Europa, een jong vrouwtje.

Aardig rumoerig, maar dat zal wel komen omdat ze vaak wordt lastig gevallen door gaaien en eksters. Daarbij laat zij zich goed zien, omdat ze heen en weer vliegt tussen haar favoriete plekjes. Dat zijn de berm tussen de omhoog lopende Prinses Beatrixlaan en de afrit naar de Buitenwatersloot en de hoge bomen naast de gymzaal van het CLD. Ik ben al een paar keer met mijn verrekijker om mijn nek de voordeur uitgelopen, als haar ijl jammerende bedelroep PIEH-ih (ANWB) weer klonk. Ook de regelmatig zijn hond uitlatende buurman was het geluid al opgevallen. Dat het een roofvogel moest zijn, had hij al geraden. Zo zie je maar weer, wat nou komkommertijd.

Natte nachtzwaluwen

Hans de WinterHet was alweer een jaar geleden, mijn bezoek aan de nachtzwaluwen (caprimulgus europaeus). Dat kan niet in Delft en omstreken. Je moet daar een klein reisje voor maken. Vanuit Delft gezien is de dichtstbijzijnde ‘kolonie’ nachtzwaluwen te vinden in de Kriekelareduinen, in grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide onder Bergen op Zoom. Een uur en een kwartier rijden met de auto. Op de één na langste dag van het jaar, 22 juni, ging ik met René D. op stap voor een avond/nacht-bezoek. Helaas reden we wel de regen in. Door een van de weerapps benoemt als miezer/lichte bui. Maar het ging wel de hele avond door. Zonder paraplu en/of regenpak wordt je doornat. Toen ik mij in mijn regenpak aan het hijsen was, op de parkeerplaats van De Heusche Bollaert, zag René een grauwe vliegenvanger rondom de ingang van het etablissement. Helaas verdwenen toen ik zo ver was. Het was grauw en grijs, geen zon en geen mooie wolkenluchten. Dan moet je wel zin maken. Gelukkig piepte de ondergaande zon, vlak boven de horizon, net een beetje onder de grauwe luchten door.

René ging ook op herhaling. Zijn nachtzwaluwen filmpje van 2015 kon wel beter. Dat is zeker gelukt, ondanks de lastige lichtomstandigheden hoe later het werd. Zijn filmpje is te vinden op zijn youtube-kanaal redjered achter deze link: https://youtu.be/3JCEirgWwa8.

Voordat het tijd was voor de nachtzwaluwen, maakten we een wandeling over de heide. Op zoek naar de vele boompiepers die we hoorden. Ook die toonden zich verregend voor onze kijkers. Donker en nat, het leken wel spreeuwen. Maar wel stug door gaan met het verzamelen van insecten voor hun kroost. Bikkels !! Het geknor/gesnor wat we toen hoorden was afkomstig van padden en kikkers. Waarvan we er één gezien hebben, in het licht van een zaklantaarn, toen we aan de terugweg begonnen. Hij had een gladde, gespikkeld/gestreepte huid en was een beetje blauwig, waarschijnlijk een heikikker.

Toen de nachtzwaluwen eenmaal begonnen te snorren, overal om ons heen, vergaten we de regen. Vrij snel lieten ze zich ook zien, vlak bij ons. Op één moment zelfs drie tegelijk. Met het blote oog perfect te onderscheiden. Exemplaren met en zonder witte vlekken, man en vrouw. Zodra ze in een naaldboom duiken of in de heide, zijn ze direct onzichtbaar. Genieten al met al. Vele exemplaren vertoonden zich met hun acrobatische vlucht in de loop van de avond. Een vlucht die overigens volledig geluidloos is. Wel veelvuldig vliegend te horen was hun ‘krruIET‘ geroep (ANWB). Vorig jaar heb ik dat gemist. Ik was hier toen wel drie weken later. In de toenemende duisternis liepen we kleine stukjes. Maar eigenlijk maakte dat niet uit, want ze zaten overal. Ondanks de vrijwel continue regen, een geslaagde trip. Met dank aan mijn nieuwe steunzolen.

 

Eikenprocessierupsen dagen de koolmezen uit!

Leo Meewisse
Dit voorjaar hebben we in overleg met de gemeente delft weer 15 mezenkasten geplaatst op diverse locaties. Zie ook ons bericht van 20 februari. Vandaag ging ik maar eens kijken of er resultaat is en jawel hoor. De twee nestkasten die we aan de oostzijde van de Delftse hout plaatsten aan besmette eikenbomen hebben d’r werk gedaan. De sukkeltjes wagen zich gewoon in of bij het hol van de leeuw. Er is nog aardig wat spinsel te zien bij beide kastjes, maar geen enkele harige rups meer blijkt uit de foto. De meesjes hebben er van genoten. Op dit moment kan ik in de Delftse Hout geen processierupsen vinden. Langs het pad bij de paarden wei van Gé Kleijweg ging het ook al zo. Voor het eerst valt er volgens mij niets meer op te zuigen.

Verslag fietsexcursie Kraaiennest

Toine Andernach en Gert van der HornDe titel van deze excursie dekt niet echt de lading: naast het Kraaiennest deden we ook de Broekpolder en de Duifpolder aan. Ter voorbereiding ende vermaeck hadden we de geplande route al twee keer gereden: Gert linksom en Toine een paar dagen later rechtsom. Dat verliep voorspoedig, maar toen was het nog droog.

Op zaterdagochtend was alles anders. De tot op de huid doorwekende doucheregen zorgde vanaf 6.45 uur niet echt voor de gedroomde start van onze excursie. Toch vertrokken we met frisse moed als acht natte kabouters richting de Broekpolder. Onderweg zagen we Gert regelmatig naar links en rechts wijzen maar we hadden geen idee wat ie allemaal zag. Daarvoor werden we te veel afgeleid door de regen. We hoorden wel rietvogels als de kleine karekiet, de rietgors en de rietzanger. En ook de tuinfluiter en de zwartkop kwamen boven de regengeluiden uit.

Na regen komt zonneschijn en in de Broekpolder werd het droog. En het zou de hele ochtend droog blijven. We zagen mooie putters en jonge koolmezen als boomkruipers langs een kale stam foerageren. En op de plas zaten kuifeenden en tafeleenden. Na een safari tussen de Schotse Hooglanders en een korte mountainbike-route kwamen we op een idyllische plek aan het water. Daar hoopten we de wielewaal te horen. Maar die bleef stil. Daardoor kregen we wel meer oog voor andere gevleugelde vrienden op deze plek: prachtige libellen.

Vanuit de Broekpolder fietsten we richting de Vlietlanden. Daar kregen we nog verschillende meeuwensoorten in het vizier en ook de blauwborst liet zich prachtig zien. Na 11.00 uur zou je hier met de pont naar het Jachthuis kunnen voor een bakkie maar het was pas half 10. Dan maar om de plas heen fietsen en door naar de Duifpolder.

De Duifpolder was ons goed gezind: we hoorden een spotvogel zingen en kregen hem ook nog prachtig in beeld. Wat verderop hoorden en zagen we de veldleeuwerik. Bij de broedkolonie kokmeeuwen en visdieven probeerden we zwartkopmeeuwen te vinden (wensvogel van Toine) maar die waren in geen velden of wegen te bekennen. Gelukkig vloog er nog een mooie boomvalk over. Die maakte veel goed.

Hoogste tijd voor koffie nu. Het werd Bij de buurvrouw: een sfeervolle koffie- en theeschenkerij in Maasland waar ook de kersen- en frambozentaart uitstekend smaakten. Na deze fijne tussenstop gingen we op weg naar het Kraaiennest. Onderweg zagen we meer dan dertig wulpen. Opvallend waren de veel kleinere jonge wulpjes die tussen de adulten liepen. Opeens viel het oog van Gert op een valk in de scope. Een valk met een opvallend bruine kop. Het zou toch geen roodpootvalk zijn? Wishful thinking is ook onder vogelaars een veelvoorkomend fenomeen. Het bleek een vrouwtje torenvalk te zijn.

In het Kraaiennest was het een drukte van belang. In het water en op de eilandjes wemelde het van de gezinnen van kluten, bergeenden, kieviten en kleine plevieren. Maar ook kokmeeuwen, visdieven, grutto’s en tureluurs waren aanwezig. En zwermen oeverzwaluwen vlogen vlak over ons heen. De bruine kiekendieven zagen we wat verderop met een lekker hapje overvliegen.

Inmiddels was het 13.00 uur, dus ook voor ons tijd voor de lunchhap. Na 35 km fietsen met 8 deelnemers en 77 verschillende vogelsoorten was het weer een fijne dag!

Soortenlijst (77) :

Fuut, Grote Zilverreiger, Blauwe Reiger, Ooievaar, Knobbelzwaan, Wilde Zwaan, Grauwe Gans, Grote Canadese Gans, Bergeend (met kuikens), Nijlgans, Wilde Eend, Soepeend, Krakeend, Tafeleend, Kuifeend (met kuikens), Bruine Kiekendief (4), Buizerd, Torenvalk, Boomvalk (!), Fazant (met jongen), Waterhoen (met kuikens), Meerkoet (met kuikens), Scholekster, Kluut (met jongen), Kleine Plevier (met jongen), Kievit, Tureluur, Grutto (met juvenielen), Wulp (met juvenielen), Kokmeeuw (met juvenielen), Stormmeeuw, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Visdief (met juvenielen), Stadsduif, Holenduif, Houtduif, Turkse Tortel, Koekoek (gehoord), Gierzwaluw, Halsbandparkiet, Grote Bonte Specht, Veldleeuwerik, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Graspieper, Witte Kwikstaart (en juveniel), Winterkoning (gehoord), Heggenmus, Roodborst (gehoord), Blauwborst, Zanglijster, Merel, Zwartkop, Tuinfluiter (gehoord), Grasmus (gehoord), Rietzanger, Kleine Karekiet, Sprinkhaanzanger, Cetti’s Zanger, Spotvogel (!), Fitis (gehoord), Tjiftjaf, Koolmees (juveniel), Pimpelmees, Boomkruiper, Ekster, Zwarte Kraai, Gaai, Kauw, Spreeuw, Huismus, Vink, Kneu, Putter, Groenling, Rietgors.

Vogeltjesalbum 5 (Haiku’s)

Hans de Winter


Tijd voor een nieuwe reeks Haiku’s over vogels en de natuur. Nu de zomer is begonnen en we er weer samen van kunnen genieten. Lekker hoor die fietsexcursies in de buurt.

 

Wat snel gaat de tijd
Van kortste naar langste dag
En al weer terug

Weer samen op stap
Wat hebben we dat gemist
Vogelen rond Delft

Kneutjes, beetje bleek
Maar dan schijnt de zon erop
Schitterende kleur 

Oranje boven
Tussen grazend vee te zien
De koereiger show 

Een heerlijk geluid
Gierzwaluwen vliegen langs
Dan is het zomer 

Kannibalisme
Mantelmeeuw en jonge kauw
Ook dat is natuur

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
14
do
20:00 Lezing: Spinnen
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Spinnen
Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng … Lees verder
nov
11
do
20:00 Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00
In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap met verspreid staande kassen naar een natuur- en recreatiegebied: De Groenzoom. Het is 560 hectare groot en verbindt Midden Delfland (Ackersdijkse Plassen) met het … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: African Woodgrow
Lezing: African Woodgrow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder