Home » Artikelen geplaatst door Redactie

Auteursarchief: Redactie

1e Voorjaarswandeling

Ruim op tijd op een grauwe en winderige zaterdagochtend bij de Papaver. Ik verwachtte drie deelnemers, maar het waren er zeven. Na de inleiding maar gauw op weg het Heempark in met roodborst, veel reigers, grote bont specht en zanglijster. Natuurlijk ook een tjiftjaf en zelfs een sperwer.

Met de wind in de rug naar het plasdras gebiedje. Best veel kieviten, 4 tureluurs en 3 kleine pleviertjes, waar er natuurlijk een van moet afvallen. De parende kieviten gaven hoop voor de toekomst. En het paartje scholeksters was luidruchtig aanwezig. Onderweg nog geen oeverzwaluw gezien. Aan het eind van de Korftlaan wel een Cetti’s zanger.

Rechtsaf richting het Kerkepad geen mus, geen tortel of heggenmus te zien. Het zal de wind wel zijn. Voor de deelnemers wel mooi de verschillen tussen canadees, nijl- en grauwe gans. Ook de zilvermeeuw en de kokmeeuw nog even uitgelegd, terwijl de ooievaar zich goed liet zien.

Linksaf over het fietspad richting lepelaars, met weer de grauwe klanken van de reigers boven ons. Er stonden maar 2 fotografen bij de lepelaars. Niet gek bij deze windkracht, ze zaten veel lager, meer in de beschutting. Nog net voor het einde een buizerd vlakbij tussen de bomen door.

Met precies 40 soorten een mooie aftrap voor de wandelingenreeks. Volgende week komen er soorten bij als rietzanger, zwartkop en wat zwaluwen.

Sperwer (archief)

Lepelaars gearriveerd!

Leo Meewisse

Al zo lang we lepelaars hebben op onze populaire locatie strijken ze altijd neer in de laatste week van februari. Dit jaar werd mijn geduld behoorlijk op de proef gesteld door het voortdurende slechte weer. Ik begon te vrezen dat ze deze keer zouden kiezen voor België of nog zuidelijker om te broeden, maar daar zijn natuurlijk niet de faciliteiten die wij de lepelsnavels bieden. 😉

Vandaag op 17 maart was het eindelijk zo ver en de supporters waren er ook onmiddellijk bij met de geavanceerde camera’s. Na enig rondkijken legde ik contact met een mevrouw met een degelijke camera omdat die combinatie er serieus uitzag. Ik had natuurlijk wel naar huis kunnen rennen om mijn eigen spul op te halen, maar zo kon het mogelijk beter en zeker sneller. De foto’s zijn een selectie uit wat Lenie Kaptein-Ton mij vanmiddag stuurde. Hartelijk dank daar voor.

Op een van de foto’s zien we drie lepelaars die nog wat bakkeleien om een mooi prefabnest. Gelukkig hebben we er genoeg beschikbaar met dank aan de Delftse Natuurwacht. Op de andere foto zien we twee ijdele exemplaren die druk aan het poetsen zijn om er vooral goed uit te zien. Het wordt vast weer mooi komend jaar!

Verslag van de lezing over De Groenzoom van 9 maart 2023

Jos van Koppen

De 5e lezing van de jaarcyclus 2022-2023 van Natuurlijk Delfland, Vogelwacht Delft en IVN ging over de Groenzoom. Dit gebied is zo ongeveer de laatste bufferzone die nog over is van de ooit ‘geprogrammeerde’ groen-blauwe slingers in Zuid-Holland. Twee gemeenten: Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland hebben zeggenschap over dit gebied, dat een smalle corridor vormt tussen Midden-Delfland en het Groene Hart.

Cor Noorman, beheerder en gastheer van dit gebied, vertelde een boeiend verhaal over de mogelijkheden en moeilijkheden binnen een variatie aan terreintypen/habitats die gerealiseerd werden of gaan worden in de afgelopen en komende jaren.

Behalve beschermde gebieden met een beperkte openstelling voor publiek zijn er ook onderdelen van de Groenzoom die het hele jaar toegankelijk zijn met asfaltpaden – voor fietsers – en andere paden waar jammer genoeg ook gefietst wordt.

In dit gebied – ruwweg gelegen tussen Zoetermeer en de Ackerdijkse gebieden naar Midden Delfland – zijn een paar onderdelen als weidevogelgebied aangemerkt en daar moet af en toe extra water op het land gebracht worden, wat voor de aanwezige mollen en muizen ‘zwem voor je leven’ betekent.

De weidevogelstand is in de laatste tien jaar in Nederland sterk achteruitgegaan en dus zijn maatregelen in dit gebied welkom en nodig. Over de ontwikkeling van een paar zogeheten glanshavergebieden – met zo’n 14 ‘gewenste’ andere soorten daartussendoor – denkt men nog een aantal jaren nodig te hebben, waarbij hopelijk ook vlindersoorten en andere insecten een ‘broedgebied’ krijgen.

Er is een streng maaibeleid, waarbij tevoren de aanwezige nesten al dan niet met jongen geïnventariseerd en gemarkeerd worden en van binnen naar buiten wordt gemaaid met een traag tempo, zodat dieren de kans krijgen om de messen te ontlopen. Ook wordt niet alle begroeiing weggemaaid, maar in plaats van ‘meters maken’ door een loonbedrijf wordt er gefaseerd gemaaid, waarbij gedeelten van het terrein gespaard worden. Klepelen [= verhaspelen] is eigenlijk uit den boze. Het kost natuurlijk meer, maar ….. dan krijg je ook wat!

De natuur krijgt haar eigen kansen op ontwikkeling en men gaat in het algemeen geen soorten aanplanten voor verdere verspreiding binnen een gebied. Zaden moeten zelfstandig kiemen. Dan is blijkbaar ook de ondergrond met zijn bepalende schimmel- en bacteriënsoorten geschikt. Predatoren zoals diverse vogelsoorten kan men niet voorkomen: de natuur heeft zijn eigen ‘wetten’ , maar …… de vos heeft men nog niet gezien. 

Een boeiende lezing van een betrokken beheerder die ook excursies geeft en met een aantal vrijwilligers dit gebied gestalte geeft in de hoop dat de gemeentebesturen niet onder politieke druk van de huizennood overstag gaan in de toekomst. Ga daar eens wandelen en/of fietsen en geniet van het redelijk gevarieerde landschap in de wetenschap dat men veel moeite doet om ook in de Randstad natuur te behouden en te ontwikkelen.

De lezing terugkijken kan ook : https://www.youtube.com/live/McxCBU9pDpk?feature=share

Aankondiging Lezing over het natuurgebied De Groenzoom

Spreker : Cor Noorman, Beheerder van De Groenzoom
Op 9 maart 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur tot ongeveer 22:00
Plaats : De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft

Toegang gratis

Ook gelijktijdig online te bekijken, via het youtubekanaal : https://youtube.com/live/McxCBU9pDpk

Inhoud lezing
Tussen Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Zoetermeer ligt een natuur- en recreatiegebied van 450 ha groot. Het is nog betrekkelijk jong, in 2010 is begonnen met de aanleg, dus nog volop in ontwikkeling. Maar nu al is het een aantrekkelijk weide-, plassen, en slotengebied waar het goed toeven, fietsen en wandelen is. En door goed beheer zijn al heel wat vogels, vlinders en ander insecten te vinden. Soorten die onder andere genoemd worden zijn: lepelaar, argusvlinder, haas, libellen, grutto, zwarte ibis, buidelmees, steltkluut en oranjetipje. Door de waterrijkdom zijn ook de kievit, grutto, tureluur en kluut hier (broedend) te vinden.

Een heel interessant gebied dus, dat deel uitmaakt van de Groen-blauwe slinger, de ecologische verbinding tussen Midden-Delfland (Ackersdijkse Plassen) en het Groene Hart. Cor Noorman is al vanaf het begin bij dit gebied als beheerder betrokken en vertelt 9 maart over het gebied en zijn bezigheden, wat er allemaal nodig is voor een goed beheer en wat dat oplevert. En natuurlijk geeft hij tips om het gebied te bezoeken en vertelt hij over wat er te zien en te beleven valt in het gebied.

Organisatie
Deze lezing wordt georganiseerd door drie natuurverenigingen: IVN Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft en omstreken.

Scouting in actie!

Leo Meewisse

Recent heb ik samen met de enthousiaste Nootdorpse scouting groep de laatste 10 NMP nestkastjes schoongemaakt. Na een korte uitleg over wat beheer nestgelegenheid allemaal inhoud, gingen we het bosgebied aan de Oudeweg in voor een speurtocht om de 10 nestkastjes te vinden.

Vorig jaar heb ik met een lokale vrijwilliger drie kastjes geplaatst met de benodigde instructies en hij heeft het afgemaakt. Deze man was niet meer beschikbaar en vandaar onze speurtocht. Gelukkig zijn scouts daar erg goed in en hebben we ze allemaal spoedig gevonden en schoongemaakt.

Tot ons genoegen was de score 100%. Het was niet moeilijk om de drukke kinderen (volgens een begeleider) bij de les te houden, want ze vonden het allemaal interessant. Ik heb er zelf ook veel plezier aan beleefd en volgens Joost, die een van de begeleiders is, of zelfs de “Hopman”, kunnen ze het volgend jaar helemaal zelf regelen en verslag uitbrengen. Mooi! 😁 Allemaal bedankt!

Van de 30 Nootdorpse nestkastjes waren er 21 gebruikt. De 18 stuks op Tolhek slechts drie en hier dus 10. Van de 58 door de opgeheven vogelvereniging geschonken nestkastje zijn dus al 34 gevonden door de meesjes. Mooie score in het eerste jaar!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
1
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
apr 1 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
2
zo
08:00 Zondag fiets- en wandelexcursie ...
Zondag fiets- en wandelexcursie ...
apr 2 @ 08:00 – 12:00
Zondag 2 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 30 maart tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr De Groenzoom is … Lees verder
apr
5
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken
Voorjaarscursus Vogels kijken
apr 5 @ 19:30 – 22:00
De voor- en najaarscursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Dat is niet in het minst te danken aan de kennis en het enthousiasme van onze ‘leraren’ Peter Elfferich … Lees verder
apr
8
za
07:00 Excursie bij vogelcursus
Excursie bij vogelcursus
apr 8 @ 07:00 – 11:00
Bij de cursus “Vogels kijken” worden vier excursies gehouden op de zaterdagochtend. (De tijdstippen zijn nog niet zeker)
07:00 Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
apr 8 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 8 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 6 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Alfred is mede- organisator en gidst mee. … Lees verder

Thank you for your upload