Home » Artikelen geplaatst door Redactie

Auteursarchief: Redactie

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

NL Nieuw Land

Hans de Winter
Al sinds mijn (lagere) schooltijd sprak nieuw land tot mijn verbeelding. En dat niet omdat NL toevallig bekend staat als Nederland. Alhoewel….. Die verbeelding werd gevoed door de broeders en de overige leerkrachten van de Sint Henricusschool in Amsterdam Nieuw West. Die spraken over het Nederlandse gevecht tegen het water, de inpolderingen, ons ondernemende volkje. Dat sprak het avontuur in het jongetje dat ik was, erg aan. Overigens vooral om er over te lezen en naar te luisteren. Zoals veel kinderen in die naoorlogse (WO II) tijd was ik een keurig opgevoed voorzichtig katholiek jongetje. De strijd tegen het water in ons landje, waarvan de westelijke helft onder het zeeniveau ligt, ging natuurlijk gewoon door toen ik ‘groter groeide’. Nationaal Park Nieuw Land is een van de resultaten, met de Marker Wadden als nieuwste loot aan deze stam. Een Marker Wadden die nog steeds in ontwikkeling is. Vorig jaar was ik graag met de Vogelwacht afgereisd naar deze nieuwe Nederlandse archipel. Helaas strooide de Corona-maatregelen roet in het eten. Maandag 11 oktober ging ik alsnog, samen met René D. René heeft bijgaande foto’s gemaakt.

Er gaan 3 verschillende veerboten naar het Haveneiland, het enige van de 5 Marker Wadden eilanden dat voor iedereen te bezoeken is. Wij hadden het geluk in Lelystad in de mooiste van de drie veerboten te kunnen instappen, de driemaster Abel Tasman. Op de heenreis keurig met de (diesel)motor maar op de terugreis een gedeelte zeilend. Waarmee 25% diesel werd bespaard, aldus de schipper.

Het waaide flink, dat maakte vogels spotten lastiger, maar we hielden het droog. Zo nu en dan was er zelfs een beetje zon. Fris was het daardoor dus ook. Gelukkig waren we erop gekleed. En anders biedt de Batavia Outlet tegenover de Bataviahaven in Lelystad uitkomst 😉.

Wat een avontuur om te lopen op nieuwe eilanden, waar in minder dan geen tijd nieuw leven is ontstaan. In het Markermeer die, als ik de experts geloven mag, aan het afsterven was. Het barstte er van de baardmannetjes en we hebben diverse waterrallen gehoord. Wel goed zicht op scharrelende en vliegende watersnippen. Op de basaltblokken van een van de ‘washovers’ aan de westkant van het eiland, stond heel even een nieuwsgierige maar voorzichtige oeverpieper naar ons te kijken. Graspiepers waren er meer.

Op het Noordstrand stond een eenzame krombekstrandloper met zijn kop in de wind uit te puffen. Dat wil zeggen dat dacht ik (op basis van de lengte van de poten en de snavel) en gaf dat desgevraagd aan, er stond een klein begeleid groepje te kijken. Zij waren de ontdekkers. Ik kreeg bijval, zo niet van René, hij twijfelde en maakte wat foto’s. Het oordeel van de experts op zijn opgestuurde foto’s, was een bonte strandloper. Het hele eiland afstruinend vloog er een blauwe kiekendief, vrouwtje of juveniel, de aanwezige eenden opjagend. Wat de vele eenden betreft, viel de grote hoeveelheid wintertalingen op. Ook al is dit het enige eiland waarop bezoekers zijn toegestaan, dan nog is verreweg het grootste gedeelte als broed- en rustgebied aangewezen. Met andere woorden blijf op de paden, waar er voldoende van zijn. En ook hier bleek weer, dat het lastig is om vogelkijkhutten te ontwerpen waar iedereen, klein en groot en alles daartussen, uit de voeten kan. Ben je niet een van de huurders van de paar vakantiehuisjes, of een medewerker of vrijwilliger van Natuurmonumenten, of een van de opvarenden van de plezierjachten die een aanmeerplek hebben kunnen bemachtigen, dan mag je één dagdeel op het eiland verblijven. De veerdienst is daar op ingericht. Zodat wij om 13:00 uur uit Lelystad vertrokken en om 17:30 uur weer moesten vertrekken van het Haveneiland. En geloof mij maar, die tijd vliegt voorbij. Wil je de hele kustroute lopen dan heb je 7.2 kilometer afgelegd. Maar omdat er zoveel plekken zijn om vogels te kijken, w.o. de officiële uitkijkpunten, moesten wij een keuze maken. Volgend voorjaar maar weer een dagdeel Marker Wadden boeken! We reden terug naar huis over de Oostvaardersdijk langs het Markermeer. Met dank aan de stevige bries zagen we daar drie buizerds keurig stil hangen, jagend boven de berm van de dijk. Een mooie afsluiter, zeker met die fraaie wolkenluchten en de ondergaande zon.

Lezing : spinnen

Op 14 oktober 2021 van 20:00 tot 21:00 uur.

Locatie: Online via zoom. Het bleek technisch niet haalbaar om de lezing ook in de Papaver te geven.

Deelname is gratis.

Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng te zijn maar vooral fascinerend. Zo zijn er veel verschillende soorten spinnen met een grote variatie in uiterlijk en gedrag. Veel spinnen maken webben om prooien te vangen, maar er zijn ook spinnen die prooien besluipen en bespringen.

Het liefdesleven van spinnen is avontuurlijk en verrassend. Met een beetje geluk en oplettendheid kun je paringen van spinnen zien in de omgeving van je huis. Dan kun je met eigen ogen zien dat de mannetjes echt niet altijd door de vrouwtjes worden opgegeten…

Kortom, als je spinnen met aandacht bekijkt dan krijg je al snel bewondering voor deze dieren. Caroline Elfferich, auteur van de Basisgids spinnen, zal tijdens deze lezing eerst vertellen over de levenswijze van spinnen. Daarna zullen een aantal Nederlandse spinnensoorten de revue passeren.

De lezingen wordt gegeven in de Papaver en is vanuit daar ook via Zoom thuis te volgen. Een beperkt aantal mensen kan de lezing in de zaal bijwonen, daarvoor is wel een vaccinatiebewijs of een recente negatieve testuitslag nodig. Bij de aanmelding kunt u uw voorkeur aangeven voor Zoom of zaal (dit laatste totdat het maximum is bereikt).

Aanmelden voor deelname via zoom, kan via de website van IVN : https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/lezing-spinnen

Fietsexcursie Driemanspolder

Zaterdag 16 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie

Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 14 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr . Wegens de gelijktijdige lezing misschien slecht bereikbaar. Eerder of later bellen mag, inspreken ook, of mailen naar telefoonnr . Laat in ieder geval je naam en telefoonnummer achter.

Op fietsafstand van Delft ligt de Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschenveen. De Driemanspolder was eeuwenlang in gebruik als weidegebied. Sinds enkele jaren is de polder omgevormd naar een natuur- en recreatiegebied. De belangrijkste functie van de polder is evenwel het opvangen van overtollig regenwater. Het is dus vooral een gebied om water te bergen.

Bij de inrichting is terdege rekening gehouden met allerlei andere functies. Er zijn wandel- en fietspaden. Ruiterpaden, kanoroutes en er is natuur.

Op de terugweg zullen we zeker ook de Balij aandoen. Vorig jaar is deze excursie voor het eerst in het programma van de Vogelwacht Delft e.o. opgenomen. Het bleek een succes; veel vogels, veel groen en een mooie fietstocht. Totale lengte van de fietstocht is iets van 30 km. Maar dan heb je ook wat (in ieder geval lekker gefietst).

Extra faciliteit voor de Specht

Leo Meewisse
Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn bericht van 16 juni was er dit voorjaar een broedgeval van de bonte specht in of nabij onze tuin. We zagen de oudervogels dagelijks onze voedervoorziening bezoeken en de jongen voeren. De bekende territorium roffel kwam niet tot stand in onze tuin maar een eind verderop. Daar staan nog stalen hooibergpalen en dat klinkt natuurlijk veel beter!

Inmiddels ben ik de nieuwe onderhoudsronde aan het voorbereiden en maak weer wat extra mezennestkastjes. Toevallig had een kennis een afgedankte trespa reclame plaat beschikbaar en omdat ik hergebruik van materiaal nuttig vind, heb ik die in dank aanvaard. Trespa is een keihard materiaal van 4 mm dik en kan niet verrotten. Normaal doe ik een aluminium voorplaatje op het invlieggat zodat de spechten er geen vernielingen kunnen aanrichten. Deze keer heb ik dus trespa voorkantjes gemaakt. Heel duurzaam en fantastisch voor de roffel van de grote bonte specht die veel luider zal gaan klinken. Ben benieuwd of de inventariseerders het komend jaar zullen opmerken.

ANBI Status toegekend !

De Belastingdienst heeft aan de Vogelwacht Delft en Omstreken de status als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) toegekend .

De toekenning houdt in dat giften van een particulier aan een organisatie met ANBI status, i.e. de Vogelwacht Delft e.o., voor de gever (onder voorwaarden) aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Ook giften van een vennootschap aan een ANBI zijn binnen de daarvoor geldende regels aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Zowel eenmalige als periodieke giften komen voor aftrek in aanmerking. Een ANBI betaalt bovendien geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen die de organisatie gebruikt voor het algemeen belang. Alle regels voor toepassing van giften zijn te vinden op de website van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/gift-aftrekken).

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

nov
4
do
19:30 Cursus Vogels Kijken 2021
Cursus Vogels Kijken 2021
nov 4 @ 19:30 – 22:00
In november 2021 organiseert de Vogelwacht Delft en omstreken weer een cursus “Vogels kijken voor beginners”. Tijdens deze cursus wordt volop aandacht besteed aan het herkennen en op naam brengen van vogels. Eén avond is … Lees verder
nov
6
za
08:00 Excursie: Oude land van Strijen...
Excursie: Oude land van Strijen...
nov 6 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 6 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 4 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder
nov
11
do
19:30 Cursus Vogels Kijken 2021
Cursus Vogels Kijken 2021
nov 11 @ 19:30 – 22:00
In november 2021 organiseert de Vogelwacht Delft en omstreken weer een cursus “Vogels kijken voor beginners”. Tijdens deze cursus wordt volop aandacht besteed aan het herkennen en op naam brengen van vogels. Eén avond is … Lees verder
20:00 Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00
In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap met verspreid staande kassen naar een natuur- en recreatiegebied: De Groenzoom. Het is 560 hectare groot en verbindt Midden Delfland (Ackersdijkse Plassen) met het … Lees verder
nov
18
do
19:30 Cursus Vogels Kijken 2021
Cursus Vogels Kijken 2021
nov 18 @ 19:30 – 22:00
In november 2021 organiseert de Vogelwacht Delft en omstreken weer een cursus “Vogels kijken voor beginners”. Tijdens deze cursus wordt volop aandacht besteed aan het herkennen en op naam brengen van vogels. Eén avond is … Lees verder