Home » Geen categorie

Categoriearchief: Geen categorie

Fietsexcursie Driemanspolder

Zaterdag 7 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 5 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel.telefoonnr

Op fietsafstand van Delft ligt de Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschenveen. De Driemanspolder was eeuwenlang in gebruik als weidegebied. Sinds enkele jaren is de polder omgevormd naar een natuur- en recreatiegebied. De belangrijkste functie van de polder is evenwel het opvangen van overtollig regenwater. Het is dus vooral een gebied om water te bergen.

Bij de inrichting is terdege rekening gehouden met allerlei andere functies. Er zijn wandel- en fietspaden. Ruiterpaden, kanoroutes en er is natuur. Het gebied is een waar paradijs voor vogels gebleken. Ieder jaar zijn er wel speciale soorten te zien. Vorige keer, in het voorjaar,  bijvoorbeeld een ijseend, een bokje en een overvliegende zwarte wouw.

Op de terugweg zullen we zeker ook de Balij aandoen waar we vorige keer op de valreep nog een beflijster zagen, maar ook met kans op ijsvogel. Totale lengte van de fietstocht is iets van 30 km. Maar dan heb je ook wat (in ieder geval lekker gefietst).

Het Vogeljaar stop er mee

Na een periode van 70 jaar komt er een einde aan het verschijnen van het Vogeljaar. Al die jaren bood het tijdschrift informatie over het wel en wee van de vogels wereldwijd. Met deze laatste uitgave in boekvorm – Het laatste Vogeljaar – neemt het tijdschrift afscheid van zijn trouwe achterban. Niet alleen een jubileumboek, maar zeker ook een collectorsitem voor vogelliefhebbers!

Vermaarde schrijvers als Strijbos, Voous, Zweeres, maar ook enthousiaste amateurvogelaars leverden hun bijdragen. Daarmee bood ‘het Vogeljaar’ zowel de academicus als de gewone vogelaar een platform. In een laatste uitgave in boekvorm komt die veelzijdigheid terug. Ruim vijfentwintig auteurs leveren een aandeel met terugblikken en recente onderzoeksverslagen. Het laatste Vogeljaar geeft een treffend beeld van de ontwikkelingen in de wereld van vogelstudie, beschermingswerk en de toename van vogelplezier onder de bevolking, gedurende de hele periode van 70 jaar.

  • Jubileumuitgave én collectorsitem voor vogelliefhebbers
  • Met verhalen van meer dan 25 auteurs
  • De mooiste bijdragen uit 70 jaar het Vogeljaar

Zie hun website : https://vogeljaar.nl

Excursie Nieuwkoopse Plassen

Zaterdag 20 mei, 7.00 uur, auto-excursie

Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 11 mei tussen 19:00 en 21:00 uur Gert van der Horn, Tel: telefoonnr

Let op : de aanmelding is een week voor de excursie i.v.m. het reserveren van de fluisterbootjes. Ook is het aantal deelnemers hierdoor begrensd. Er zijn inmiddels twee boten besteld. Er is nog plek, dus aanmelden is nog mogelijk.

Deze excursie heeft een historie want het stond al diverse malen op het programma. Sommigen herinneren zich de barre regen en wind die we eens moesten trotseren met de kleine fluisterbootjes op de grote plas, maar gelukkig is het weer meestal wel aangenaam deze tijd van het jaar. Er zijn hoe dan ook altijd mooie vogels te bewonderen. Bijvoorbeeld de zwarte sterns en purperreigers die hier broeden.

De Nieuwkoopse Plassen vormen een oase in het Groene Hart. Hier is rust en ruimte voor plant, dier en mens, ondanks de drukte van de Randstad. In de ochtend varen we met fluisterbootjes langs uitgestrekte rietlanden met rietvogels en waardevolle hooilandjes vol bijzondere bloemen.

Naast purperreigers en zwarte sterns, ook grote kans op o.a. wulp, bruine Kiekendief, blauwborst en boompieper. In de middag gaan we naar het nabijgelegen moerasgebied van de Groene Jonker. Ook hier leven veel rietvogels, watervogels en ook diverse steltlopers zoeken er voedsel. Hopelijk kunnen we hier weer snor, geoorde fuut en – wie weet – steltkluten bewonderen. Als de tijd het toestaat kunnen we ook nog ons geluk beproeven in de Ruygeborg, een wat nieuwer moerasgebiedje aan de rand van Nieuwkoop.

Lezing: OnderWaterWereld Delft en omgeving

Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 13 april 2023
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)

Ernst Raaphorst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij neemt ons tijdens deze lezing mee in de wereld van (water)planten en (water) dieren die te vinden zijn in de grachten, sloten en plassen in en rondom Delft. Wat kunnen we zoal aantreffen in ‘onze’, wateren en wat vertelt dat over de waterkwaliteit?

Wat doet het Hoogheemraadschap om de kwaliteit van het water te behouden en te verbeteren en wat kunnen we zelf doen? Ook vertelt hij over de nationale waterdiertjestelling, waaarom dat belangrijk is en hoe je hieraan mee kan doen. Deze laatste lezing van het seizoen loopt mooi vooruit op de jaarlijkse slootjesdagen die in juni georganiseerd worden door het IVN.

Verslag Excursie Nieuwe Droogmaking 2 april 2023

Toine Andernach

Met tien deelnemers kwamen we met een mooie mengeling van beginnende en meer ervaren vogelaars bij elkaar om ons door Peter naar de Nieuwe Droogmaking te laten loodsen en gidsen. Vlak voor vertrek werden we getrakteerd op een lachende groene specht. Een fijne start! We maakten een omweggetje via de twee kolonies die we vandaag niet mochten overslaan: de lepelaarkolonie met aardig wat leden en verschillende vestigingen, maar nog zonder jongen. En wat verderop de blauwe reiger-kolonie waarin we al wel jongen hoorden bedelen.

Op de fiets richting de vogelplas hoorden we typische voorjaarszangers als tjiftjaf, winterkoning, zwartkop en groenling. Op de weilanden bij de vogelplas zagen we kieviten en scholeksters, langs de plas tureluurs en op de plas zelf bekende eenden als de bergeend en de slobeend. Peter hoorde ook nog een waterral.

Voor verschillende deelnemers was het een stuk kouder dan verwacht: met windkracht 4 vanuit het noordoosten voelde de 4 graden Celsius aan als -2 en daar had niet iedereen zich op gekleed. Maar weer snel op de fiets dus, om onszelf warm te trappen. Aangekomen bij de Groene Keizer langs de N470 (een compensatiegebied voor de aanleg van diezelfde weg) hebben we de koude wind getrotseerd en de plas afgespeurd. Kluten, grutto’s en tureluurs kwamen in beeld.

Daarna snel door naar de Nieuwe Droogmaking waar we op de eerste plas als nieuwe soorten van de dag kuifeenden, wintertalingen en smienten konden noteren. De kou was in inmiddels tot op het bot doorgedrongen en het was dus een wijs besluit van Peter om de koffie met taart-pauze naar voren te halen. Ondanks de openingstijd van 10.00 uur werden we om 9.50 uur door de Soete Suikerbol met open armen ontvangen. De appeltaart was weer heerlijk en we namen de gelegenheid te baat om vogel-apps uit te wisselen en vogelgeluiden te oefenen.

Min of meer opgewarmd en met goede moed fietsten we een uurtje later naar de kleinere plas waar we langs de oever honderden steltlopers konden bekijken: prachtige grutto’s, kluten, tureluurs, scholeksters, kieviten en zelfs een bonte strandloper. Met de scope kwamen ze nog dichterbij. Nadat we de fietsen tegen het houten hek tussen de plassen hadden geparkeerd liepen we een rondje om de grote plas. Naast alle te verwachten eenden (behalve de pijlstaart) zag Peter opeens een vrouwtje nonnetje (grijzig met een lichtbruine kop) dat we mooi van dichtbij konden bekijken. Nadat we de plas hadden gerond, werden we nog getrakteerd op de indrukwekkende tubatonen van een hoempende roerdomp. Dat was het toefje op de appeltaart en een mooie afsluiting van ons bezoek aan de Nieuwe Droogmaking!

De zon was inmiddels doorgekomen en met de wind in de rug fietsten we ontspannen naar de Papaver terug.

Waargenomen soorten (58):

Groene Specht, Kauw, Koolmees, Zwarte Kraai, Lepelaar, Wilde Eend, Krakeend, Tjiftjaf, Winterkoning, Zwartkop, Scholekster, Aalscholver, Grote Zilverreiger, Houtduif, Groenling, Ekster, Grote Bonte Specht, Pimpelmees, Halsbandparkiet, Heggenmus, Kievit, Bergeend, Slobeend, Tureluur, Cetti’s Zanger, Spreeuw, Witte Kwikstaart, Waterhoen, Fuut, Grote Canadese Gans, Waterral, Kokmeeuw, Huismus, Nijlgans, Boomkruiper, Kluut, Fazant, Grutto, Knobbelzwaan, Rietgors, Kuifeend, Wintertaling, Merel, Smient, Vink, Bonte Strandloper, Holenduif, Tafeleend, Kleine Mantelmeeuw, Oeverzwaluw, Waterhoen, Buizerd, Rietzanger, Nonnetje, Zilvermeeuw, Roerdomp, Torenvalk, Ooievaar

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder

Thank you for your upload