Home » Actviteiten » Excursies

Category Archives: Excursies

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Ga mee met een excursie van de Vogelwacht en ontdek de groene, vogelrijke omgeving van Delft!

Dit keer hebben de gidsen van Vogelwacht Delft en omgeving een mooi programma voor het najaar in elkaar gezet én er staan al vast twee winterexcursies gepland. Het excursieprogramma loopt dit keer dus niet tot de zomer.  Er zijn dit najaar meerdere excursies in de buurt van Delft en daarbij houden we ons aan de richtlijnen van het RIVM. Als u zich opgeeft voor een excursie zal de gids u naast het geven van de nodige informatie, ook een aantal vragen stellen m.b.t. uw gezondheid en die van uw huisgenoten. Materiaal van de Vogelwacht wordt niet uitgeleend of gezamenlijk gebruikt. Neem uw eigen verrekijker mee en eventueel een flesje handgel. Geeft u zich op voor een auto-excursie, dan kan het de wens van de gids zijn om een mondkapje te dragen. We willen graag dat iedereen zich veilig voelt tijdens de excursies. Wat betreft kleding, duur van de excursie, versnaperingen onderweg, vraag het de gids of kijk naar de algemene informatie over de excursies op de website.

Mocht er onverhoopt toch weer een verscherping van de maatregelen met betrekking tot Covid-19 komen, waardoor de excursies afgelast moeten worden, dan is dat helaas zo. Dat wordt dan aangegeven op de website of u hoort het als u de gids belt.

Programma excursies augustus 2020 – januari 2021

Datum, uur, vervoer Gebied Gids   datum opgeven
Za. 22-08-2020
7.00 uur
Auto
Brabantse Biesbosch Hans de Winter
Do.20-08 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za 05 – 09- 2020
7.00 uur
Fietsexcursie
Westlandse plassen Gert vd Horn
Do. 03 -09 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za. 19-09-2020
7.00 uur
Fietsexcursie
Ackerdijkse Plassen Pieter Aaldring
Do. 17 – 09  tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Zondag 04-10-2020
11.00 uur
Fietsexcursie
Rondje Zuidpolder Hans Zweekhorst
Do. 01-10 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za. 10-10-2020
8.00 uur
Fietsexcursie
Broekpolder de Ruigte Herco Christerus
Do. 08-10 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za. 17-10-2020
8.00 uur
fietsexcursie
Driemanspolder Alfred Pellemans
Do. 15-10 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za. 07-11-2020
8.00 uur
auto
Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken
Nieuw gebied
Joke Iest
Do. 05-11 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za. 12-12-2020
8.00 uur
auto
Arkemheen/Oostvaardersplassen Gert vd Horn
Do. 10-12 tussen 19.00 uur en 21.00 uur
Za. 16-01-2021
8.00 uur
auto
De Kwade Hoek Jannie de Jong
Do. 14-01 tussen 19.00 uur en 21.00 uur

Excursie Oeverzwaluwwand 12 juni 2020

Marian KoningWe mogen weer!

We mogen weer op pad met een ervaren gids van de Vogelwacht! Die eerste excursie, daar wilde ik bij zijn. En niet alleen daarom. Vorig jaar heb ik genoten van de avondexcursie met John langs de lepelaarsnesten en de oeverzwaluwwand. Vogelen met een enthousiaste, boeiende verteller met veel kennis en met mede-vogelaars, is een totaal andere ervaring dan een ommetje in je eentje of met z’n twee. Je ziet, hoort, leert en ervaart meer.

Het regenpak moest aan op weg naar de excursie. Jammer, en ik hoopte maar dat de deelnemers zich hierdoor niet lieten afschrikken. Gelukkig kwam iedereen, maar zodra de excursie startte, kon het regenpak uit en begon de zon te schijnen. Net als vorig jaar. We waren in totaal met z’n zessen en afstand houden en toch bij elkaar blijven, was daardoor niet lastig.

We liepen langs de lepelaarsnesten, waar een penetrante vislucht hing. Wat waren de jongen al groot en wat een drukte, daar hoog in de boom. Verder lopend langs het Heempark vertelde John over de bosuilen waarvoor een kast is opgehangen. ’s Avonds kun je de uilen horen roepen.

De vogelgeluiden werden geduid, we kregen ezelsbruggetjes mee, o.a. weer voor het lastige onderscheid  tussen de fluiter en de zwartkop.

Langs het Knotwilgenpad zagen we een groepje jonge krakeenden. De krakeenden lijken het beter te doen dan de ons zo vertrouwde gewone wilde eend. Waarom dat zo is, is onduidelijk. Daarom is 2020 uitgeroepen tot het “Jaar van de Wilde Eend”. John vroeg ons mee te doen met het tellen van kuikens en dit te melden op www.jaarvandewildeeend.nl om onderzoekers te helpen bij het beantwoorden van de vraag waarom de populatie achteruit gaat. Zijn er meer predatoren of komt het door een tekort aan waterinsecten?

In Klein Delfgauw was het een af- en aanvliegen van huiszwaluwen in en uit hun nest. Uylenburg doet zijn naam eer aan. John wees ons op een uilennest. Hij vertelde dat hij hier op 20 maart drie jonge bosuilen heeft geringd. Ze waren toen vier weken oud.

In het riet bij plas-dras hoorden en zagen we een rietzanger of was het een kleine karekiet? Een kleine karekiet! De meeste rietzangvogels lijken op elkaar. Een bruine bovenkant en een beige witte onderkant zijn goede schutkleuren in het overjarige riet. John legde het verschil uit. De kleine karekiet blijft onderin het riet zitten als ie zingt en vliegt dan niet op, zoals de rietzanger. Zijn liedje is minder gevarieerd en de oogstreep is onduidelijker en korter. Om te weten welke van de twee ik hoor als ik ze niet zie, blijft nog moeilijk. De kleine karekiet had ik nu zo lang in de kijker, dat ik hem nu wel denk te kunnen onderscheiden van een rietzanger.

In het water liepen jonge kluten met hun snavel in het water te roeren. Hun verenkleed is nog wat bruin. De ouders zijn in de buurt. Wat een schitterende zwart-witte vogels, mooi hoog op de poten en een snavel die iets op wipt. Ik kijk er altijd vol bewondering naar. Maar deze avond was dat toch anders. Niet eerder had ik een vijandige houding gezien bij kluten. Agressief als meerkoeten verjoegen ze de tureluurs en zelfs de jonge eendjes. Bang dat er anders niet genoeg voedsel zou overblijven voor hun jongen?

Bij het luxe 4 sterren-zwaluwresort ( verslag Lia, oeverzwaluwexcursie 18 juni 2019 ) keken we naar het in- en uitvliegen van de oeverzwaluwen. We zijn inmiddels gewend aan de wand die vorig jaar nog als een verstoring van het landschap werd gezien. We willen hem nu niet meer kwijt. Het is een attractie voor veel mensen en de zwaluwen zijn er blij mee. Tussen de felrode klaprozen op het groene dak van het hotel, zat een mannetjes fazant verscholen. Overdag liggen er wel eens koeien voor de wand. Toeschouwers waren bang dat dit de oeverzwaluwen zou hinderen. Maar die trekken zich daar niets van aan. Dit jaar arriveerden ze wel iets later, vertelde John. Hij heeft ze toen geholpen door een paar gaten te boren en ja, toen kwamen ze. Er zijn nu zo’n 60 broedparen.

Tegen half tien waren we terug bij de Papaver. Wat een heerlijke avondwandeling en wat een mooie verhalen van John. Verhalen waaruit blijkt dat je de natuur kunt helpen. Het was geen wandeling om soorten te scoren, het was een wandeling waarbij we met elkaar genoten van natuur dichtbij huis, maar met de gepaste afstand van anderhalve meter.

Deze wandeling is ook zeer geschikt voor mensen in rolstoel of scootmobiel.

Excursie : Tanthofkade

Op 20 juni 2020 van 07:00

Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder)
Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier

De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de Middeleeuwen vormt deze kade een waterscheiding tussen twee polders, de Abtswoudse Polder en de Kerkpolder. Lange tijd mocht de kade niet begroeid worden om zo de kade sterk te houden, maar sinds de 19e eeuw is de kade rijkelijk begroeid met diverse bomen en bloeien er diverse planten en kruiden. Samen met het parkje Buitenhof en de Kerkpolder vormt het een vogelrijkgebied aan de westkant van Delft en Den Hoorn. Er komen diverse soorten zang- en watervogels tot broeden en ook de Blauwe Reiger en een aantal roofvogels hebben het gebied tot hun domicilie gemaakt. Ondanks de drukte van de doorgetrokken A4 komen ook langs de rand veel vogels voor en is er zelfs aan de andere kant van de Kruidhuisweg een grote oeverzwaluwwand door Rijkswaterstaat aangelegd, die door de Vogelwacht wordt beheerd. Ook benieuwd of deze als bezet is ?

Excursie : Plas-dras Korftlaan, oeverzwaluwwand

Op vrijdag 12 juni 2020 van 19:00 tot ongeveer 21:00 uur.

Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn.
LET OP : de datum is gewijzigd tov eerdere aankondigingen !!
LET OP 2 : vanwege de coronamaatregelen kan het maximaal aantal deelnemers door de excursieleider beperkt worden.

Start Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij John Kleijweg. tel – telefoon klik hier –

De oeverzwaluwwand is niet meer weg te denken aan de Korftlaan. Deze wand vormt het hotel voor de oeverzwaluwen. Oeverzwaluwen graven de gaten in de steile wand verder uit tot wel een meter diep voor het leggen van hun eitjes. De wand, eerst was het een berg zand, ligt er al sinds april 2017 en niet zonder succes. Het idee komt van de gids, John Kleijweg. Wat is er voor nodig om de aantrekkingskracht op oeverzwaluwen goed te houden? In deze korte excursie vertelt John daar alles over. En natuurlijk slaan we bij deze excursie de Lepelaarsnesten niet over. Vorig jaar hebben we 9 nesten gezien. Zullen het er dit jaar ook weer zoveel zijn?

Aangepast excursieprogramma Vogelwacht Delft e.o.

Bij aanvang van de intelligente lockdown in Nederland, half maart, zagen we ons genoodzaakt de vogelexcursies tot nader orde helaas af te gelasten.

Het kabinet heeft vorige week nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus bekend gemaakt, waardoor er weer meer mogelijk is. We hebben als bestuur, samen met de excursiecommissie gekeken welke, nog geplande excursies nog mogelijk zijn, rekening houdende met de nieuwe omgangsregels. De regel die het meest op onze excursies van toepassing is de volgende: “ Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden.” Dit betekent dat we de volgende wandelexcursies die voor de zomer vakantie gepland stonden door willen laten gaan:

  • Plas-dras Korftlaan Oeverzwaluwwand en Lepelaarsnesten – vrijdagavond 12 juni 2020 door John Kleijweg;
  • Tanthofkade – zaterdag 20 juni 2020 door Pieter Aaldring

Beide excursies zijn wandelexcursies, dus iedereen komt op eigen gelegenheid en houdt min. 1,5 afstand tot elkaar. Deelnemers melden zich telefonisch bij de excursieleider op het aangegeven tijdstip (de donderdagavond voor de excursie) en melden ook dat ze gezond zijn. Er kunnen maximaal 30 personen mee.

De door Peter Jacobs geïnitieerde excursie naar de Markerwaard op 1 juni gaat helaas niet door, omdat Natuurmonumenten tot zeker 1 juli alle activiteiten op de Markerwadden heeft opgeschort.

De excursie naar de Biesbosch van 22 augustus door Hans de Winter willen we voorlopig op de agenda houden. Mogelijk dat door verdere versoepeling van de corona maatregelen deze gewoon door kan gaan, eventueel tijdens het vervoer met maximaal 2 personen in een auto.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 20 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Denk aan de … Continue reading
sep
5
za
07:00 Fietsexcursie Westlandse Plassen
Fietsexcursie Westlandse Plassen
sep 5 @ 07:00
Start: Onder Ons / Zwembad Kerkpolder om 7.01 uur Informatie en aanmelden op donderdag 3 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn.  Tel.nr.: – telefoon klik hier – Een aangepaste, korte … Continue reading
sep
19
za
07:00 Fietsexcursie Rondje Ackerdijk
Fietsexcursie Rondje Ackerdijk
sep 19 @ 07:00
Rondje Ackerdijk, Zaterdag 19 september 2020, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur. Ongeveer 11.00 uur terug. Informatie en aanmelden op donderdag 17 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. … Continue reading
okt
4
zo
11:00 Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
okt 4 @ 11:00
Zondag 4 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. – … Continue reading
okt
10
za
08:00 Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
okt 10 @ 08:00
Zaterdag 10 oktober,  De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur Start:  Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 8 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. – telefoon … Continue reading