Home » Actviteiten » Excursies

Categoriearchief: Excursies

Excursie programma eerste helft 2023

DatumExcursiegebiedGids
za. 11 febr. 8.00 uurAuto-excursie Schouwen Duiveland
Kees Mostert en Hans Zweekhorst
za. 25 maart 8.00 uurAuto-excursie Duinen van Castricum en Pier van IJmuidenGert van der Horn
za. 25 maart 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za.1 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
zo. 2 april Van 8.00 uur tot 12.00 uur.Zondag fiets- en wandelexcursie Groenzoom
Peter Elfferich
za.8 april 7.00 uurFietsexcursie De Ruigte, Broekpolder
Toine Andernach en Alfred Pellemans
za. 8 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za. 15 april 7.00 uurFietsexcursie DriemanspolderAlfred Pellemans
za. 15 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
vr. 21 april 19.00 uur – 22.00 uurAvondexcursie Vockestaert: Op zoek naar de blauwborst FietsexcursieJannie de Jong
za. 22 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za. 29 aprilVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za. 6 mei 04.00 uurNachtegalenexcursieHans Zweekhorst en Pieter Aaldring
za./zo. 13/14 meiDag/weekend excursie TexelToine Andernach en Kees Mostert
za. 13 mei 9.00 uur 12.00 uurWandelexcursie stadsvogeltocht Nationale Vogelweek
Pieter Aaldring
za.20 mei 7.00uurAuto-excursie Nieuwkoopse Plassen en Groene Jonker
Gert van der Horn
za. 27 mei 7.00 uurAuto-excursie Ameide Zouweboezem (onder voorbehoud)Alfred Pellemans
za. 3 juni 7.00uurFietsexcursie Kraaiennest.
Toine en Gert
za. 17 juni 7.00 uurWandelexcursie Tanthofkade/ Abtswoudsebos
Pieter Aaldring en Peter Jacobs
za. 24 juni 9.00 uurFietsrondje Zuid-Polder Delfgauw
Hans Zweekhorst
za. 26 aug. 7.00 uurAuto- excursie Brabantse BiesboschHans de Winter

Excursie: Dagje of weekend Texel

Zaterdag 13 en zondag 14 mei, verzamelen om 6.45 uur, auto-excursie.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert

Kosten € 0,07 per kilometer en € 39,- voor de overtocht per auto. Informatie en aanmelden kan nu al bij Toine Andernach, tel: telefoonnr

Na een succesvol dagje/weekendje Texel in het najaar met 23 deelnemers, hebben we de smaak te pakken gekregen. Ook in het voorjaar zullen we een dagje/weekendje naar Texel gaan. Het voorjaar op Texel biedt langer licht, beter weer en andere vogelsoorten. Wie weet zien we nu ook weer een paar zeldzaamheden.

Om van het langere daglicht te profiteren nemen we dit jaar op zaterdag 13 mei om 9.00 uur het TESO-veer vanuit den Helder in plaats van om 9.30 uur. Daarom vertrekken we ook eerder: om 6.45 uur vanaf de Papaver. Tickets kopen we weer vooraf online op kenteken. We zorgen voor zo min mogelijk auto’s (4 personen per auto dus).

Op zaterdag zullen we deze keer beginnen langs de waddenkant nadat we de Petten en de Mokbaai hebben bekeken. Daarna onder andere langs Ottersaat, Utopia en de Schorren. De deelnemers die niet blijven overnachten nemen om 17.00 of 18.00 uur de boot terug vanuit Texel ‘t Horntje. De weekendgangers overnachten in een zelf te bepalen hotel en zakken op zondag midden over het eiland af naar het zuiden. Na een intensief vogelweekend nemen zij op zondag om 17.00 uur de boot terug.

Tip: Als je al weet dat je het hele weekend meegaat, boek dan snel een kamer want hotels zitten snel vol op Texel! En geef dat dan ook alvast door aan Toine.

Excursie: Kwade Hoek en Stellendam

Zaterdag 14 januari 2023, De Kwade Hoek, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer

Informatie en aanmelden op donderdagavond 12 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie de Jong Tel.nr.: telefoonnr

Kom ook en ontdek dit bijzondere gebied.

Dit wordt een uitdagende excursie die in de eerste plaats warme kleding vereist en waterdichte wandelschoenen of laarzen… we gaan over de slikken buiten de duinenrij, hier kan het nat en glibberig zijn, kleine stukjes dan. Het meeste is droog met schaarse begroeiing.

Het gebied de Kwade Hoek is een gebied wat aangroeit, na de aanleg van de 2e Maasvlakte, wordt hier steeds meer zand aangevoerd en ontstaat er een nieuw getijdengebied, compleet met geulen. Wat gaan we daar zoeken ? We gaan op zoek naar wintergasten die dit landschap op de grens van land en water uitkiezen als hun overwinteringsgebied. Dit zijn sneeuwgors, strandleeuwerik, soms ijsgors, kneu en misschien al een vroege veldleeuwerik. En natuurlijk in de vloedlijn, 3 teen strandlopers etc. Er zijn ook enkele meertjes in dit gebied, waar ongetwijfeld ook watervogels verblijven. We nemen de tijd om hier te zijn, bij goed weer kunnen we ook terug door de duinen.

Daar zullen vast wel kiekendieven te zien zijn. Eventueel kunnen we ook de buitenhaven bij Stellendam afzoeken naar zaagbekken en brilduikers. En anders gaan we lekker weer naar huis.

LET OP, Bij temperaturen die ook overdag onder het vriespunt blijven gaat deze excursie niet door. De gids wil niet het risico lopen dat mensen onderkoeld raken. We staan veel stil en dan is het gewoon te koud.

Verslag Excursie Arkemheense polder en Oostvaardersplassen (10 december 2022)

Suzan de Koning

Om 8 uur vertrokken we met 16 personen vanaf de Papaver richting Nijkerk, nadat Gert de andere chauffeurs, Rik, Joke, Ralph, en Kirstin, de route naar de mogelijke stops van de dag had uitgelegd. Het was rond het vriespunt en voelde waterkoud. Rond half 10 parkeerden we op de parkeerplaats naast het stoomgemaal Arkemheen. In Delft was het koud, maar de wereld zag er daar heel anders uit als in het Westen. Het had een beetje gesneeuwd, het struikgewas was er prachtig wit met rijp, sommige sloten waren al bevroren en het was mistig. In het veld werden heel wat grauwe ganzen en kolganzen gespot en langs de waterkant zagen we een aantal paartjes nonnetjes en kuifeenden. Verder konden we met de nodige moeite in de mist wat brilduikers en grote zaagbekken ontdekken. In het riet zaten nog wat vinken.

Na een half uur waren de meesten van ons aardig verkleumd en vertrokken we naar de jachthaven bij het sluishuis van Nijkerk. Vanaf het strand was een drietal kleine zwanen te zien, maar omdat ze hun kop in de veren staken, waren ze maar moeilijk te determineren. Daar werden nog een paar zaagbekken en als kers op de taart een ijsduiker gezien.

Vandaar vertrok de stoet naar het bosgebied rond Putten, waar Gert bij de verkenning een klapekster had gezien. We parkeerden in de buurt van Brasserie Schovenhorst, gelegen in een arboretum met een prachtig aangelegde kruidentuin. Op het pad ernaartoe scharrelden de goudhaantjes soms op een halve meter bij ons vandaan en liet een grote bonte specht zich horen.

Het was tijd voor een warme versnapering met appeltaart en een heerlijke bospaddenstoelen soep. Daar sloot ook nog een extra deelnemer zich aan bij onze excursie. Hierna maakten we een wandeling door het bos rond een prachtige winterse vlakte met allerlei bomen in de rijp, een sprookje.

Tijdens de wandeling om de open plek ‘Groot Ark en Kuiten’ hoorden en zagen we allerlei kleine vogels, vinken, kool-, pimpel-, staart- en KUIFMEZEN, weer goudhaantjes, boomkruipers en -klevers. We verwonderden ons over ijshaar, een zeldzaam natuurverschijnsel. Bevroren waterstraaltjes uitgescheiden en naar buiten geperst door schimmels in dood hout, echt iets bijzonders.

Onze laatste bestemming was de Oostvaardersplassen. Omdat het nog steeds mistte, waren de verwachtingen niet hooggespannen. Joke volgde een andere route en haar passagiers spotten onderweg een zeearend, de geluksvogels! Bij het bezoekerscentrum aangekomen waren er op de plas heel wat grauwe ganzen en kuif-, slob-, krak- en wilde eenden te zien. Alfred spotte in de mist aan de overkant van het water een aantal prachtige edelherten. Verderop telde ik er zeker 40, echt indrukwekkend om te zien de schimmen van de imposante dieren in de mist.

We maakten een wandeling om weer op temperatuur te komen, zagen nog wat kleine vogels, vinken, roodborstjes, winterkoninkjes en een rietgors. Al met al hadden we toch 50 soorten afgevinkt en gaf de stappenteller 12000 (!) stappen aan.

We beëindigden de dag in het bezoekerscentrum en opgewarmd reden we voldaan huiswaarts en parkeerden om 6 uur weer bij de Papaver. Een andere vogeldag als anders, maar ook weer bijzonder en vooral gezellig onder elkaar. Gert, bedankt voor de organisatie en voorbereiding. Alle chauffeurs ook bedankt, want het is toch een aardig eind sturen op en neer naar de Oostvaardersplassen en omgeving.

Soortenlijst

Aalscholver, Blauwe Reiger, Boomklever, Boomkruiper, Brandgans, Brilduiker, Buizerd, Ekster, Fuut, Gaai, Goudhaan, Grauwe Gans, Grote Bonte Specht, Grote Zaagbek, Grote Zilverreiger, Houtduif, Huismus, IJsduiker, Kauw, Keep, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Krakeend, Kuifeend, Kuifmees, Meerkoet, Merel, Nonnetje, Pimpelmees, Rietgors, Roodborst, Slobeend, Smient, Spreeuw, Stormmeeuw, Torenvalk, Turkse Tortel, Vink, Waterhoen, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Zilvermeeuw, Zwarte Kraai

Arkemheen / Oostvaardersplassen, auto-excursie

Zaterdag 10 december
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel.nr.: telefoonnr

Arkemheen zit al een tijdje in het excursie programma. De laatste jaren hebben we dat gecombineerd met een uitstapje naar de Oostvaardersplassen en dat bevalt goed. De eerste stop is bij het Hertog Reijnout stoomgemaal aan het Nijkerkernauw. Een plek waar je direct onder de indruk raakt van de enorme hoeveelheid vogels die zich hier ophouden, in de weilanden en ook op het water. Veel ganzen, wulpen, smienten, kuifeenden, maar ook brilduikers, zaagbekken en andere prachtige wintergasten. In de weilanden van Arkemheen vinden we meestal wel goudplevieren en kemphanen en met een beetje geluk een slechtvalk op een paaltje. Op het water soms ook kleine of wilde zwanen. Voor we richting de Oostvaardersplassen rijden pakken we nog een stukje bos mee, bijvoorbeeld het Horsterwold of ‘Groot Ark en Kuiten’ waar we eerder een klapekster konden bewonderen (https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=8603). In geval van ongunstig weer kunnen we bij het nieuwe Oostvaarders bezoekerscentrum opwarmen en toch redelijk vogelen vanaf de bovenverdieping (watersnippen zoeken). Bij goede omstandigheden kunnen we langs de praambult-uitzichtpunten het gebied in rijden en naar één van de kijkhutten wandelen. Sowieso kans op mooie roofvogels, bijvoorbeeld ruigpootbuizerd of smelleken, en natuurlijk zeearend(en).

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

feb
9
do
20:00 Lezing: Atlas van boomstad Delft
Lezing: Atlas van boomstad Delft
feb 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) In plaats van de eerder aangekondigde lezing over de Ecocampus – TUD wordt de in oktober uitgestelde … Lees verder
feb
11
za
08:00 Schouwen Duiveland/ Stellendam/B...
Schouwen Duiveland/ Stellendam/B...
feb 11 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 11 februari , 8.00 uur, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 9 februari tussen 19:00 en 21:00 uur, bij Kees Mostert, tel: telefoonnr Hans … Lees verder
mrt
9
do
20:00 Lezing: De Groenzoom
Lezing: De Groenzoom
mrt 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 maart 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap naar een natuur- en recreatiegebied: De … Lees verder
mrt
25
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
mrt 25 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
08:00 Duinen van Castricum en Pier van...
Duinen van Castricum en Pier van...
mrt 25 @ 08:00 – 17:00
25 maart, 8.00 uur, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 23 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr Het … Lees verder

Thank you for your upload