Home » Actviteiten » Lezingen
Categoriearchief: Lezingen
Algemene informatie over de natuurlezingen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.
Vanwege verbouwingsplannen van de Papaver wijken we in 2024 uit naar De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft. Dat ligt daar 100 meter vandaan.
De aanvang is steeds 20:00. De zaal gaat open om 19:40. De lezingen duren meestal tot 22:00, halverwege is er een pauze, waarin bijgepraat kan worden. De lezingen zijn gratis. Voor koffie/thee is er een geldbusje voor een vrijwillige bijdrage.
De lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal : https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
De flyer met de lezingen voor het seizoen 2024-2025 is hier te downloaden 2024 -2025 flyer lezingenseizoen 3.pdf - 28 december 2024 21:31
Lezing: “Zoetwatervissen”
Plaats: Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft
Op 13 maart 2025, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang: gratis/vrijwillige bijdrage
Tijdens de lezing bespreken we een groot deel van de Nederlandse zoetwatervissoorten. We gaan uitgebreid in op de verspreiding, ecologie, habitat en kenmerken. Welke soorten leven waar en waarom leven ze daar? Daarnaast komen de verschillende problemen aan bod waar zoetwatervissen in Nederland tegenaan lopen.
We zien momenteel verschillende vissoorten in Nederland in aantallen en verspreiding afnemen, hoe komt dat? Of bijvoorbeeld de verspreiding van exoten, kunnen we daar wat tegen doen? Uiteraard zijn er ook succesverhalen die we bespreken. We kijken welke maatregelen waterbeheerders kunnen treffen om vissoorten te helpen met een aantal voorbeelden uit het veld.

Botanisch tekenen, “Je moet het zien”
Verslag lezing/workshop ‘botanisch tekenen’ op 13 februari 2025
Narcissen, krokussen, sneeuwklokjes, tulpen, helleborus, het leek wel lente in de Natuurschuur. De 20 deelnemers aan de workshop ‘botanisch tekenen’, een aantal waarmee de workshop vol zat, keken er naar uit om de schoonheid van hun favoriete bloem zo mooi mogelijk op papier te krijgen. Voorin de zaal toonden boeken en kaarten verfijnde en kleurrijke tekeningen van planten van Janneke van Laar, kunstenaar botanisch tekenen en de docent van deze avond en er stond een boek van Anna Maria Sybilla Merian ( 1647- 1717 ), entomoloog en botanisch kunstenaar ter inzage en inspiratie.

Janneke startte de avond met het levensverhaal van Anna Maria Sybilla Merian, die gezien haar verdiensten voor de wetenschap en botanische kunst en haar onafhankelijke geest, eigenlijk een standbeeld verdient. Het verhaal werd opgeluisterd met prachtige, verfijnde, kleurrijke prenten van insecten, rupsen en vlinders en de bloemen en planten waarop ze leven. Merian kweekte zelf rupsen en vlinders en beschreef en tekende hun metamorfose. In die tijd werd er nog gedacht dat rupsen uit dode materie ( modder ) ontstonden. Door haar waarnemingen vast te leggen en de publicatie ervan heeft ze een grote bijdrage geleverd aan de biologie.
Daarna was het aan ons om het specifieke van de door ons meegebrachte bloem op papier te krijgen, in zwart wit, met verschillende hardheden potlood en met behulp van een liniaaltje. Janneke gaf voorafgaand aan het praktische gedeelte tips over de manier waarop je op een slimme manier de juiste verhoudingen van de plant krijgt en liet zien wat bij botanisch tekenen de richtlijn is voor de lichtinval, zodat je de schaduw op een correcte manier aanbrengt en je bloem gaat leven.
Botanisch tekenen houdt in dat je een plant natuurgetrouw uitbeeldt met de juiste afmetingen, zodat de bloem gedetermineerd kan worden. Ze vertelde dat ze soms zoveel tijd aan het natekenen van een bloem besteedde, dat ze de bloembladeren vooraf met een plakbandje of touwtje vastzette om te voorkomen dat het in tussentijd ging verwelken. Zo veel tijd hadden wij niet, maar wel genoeg om te ervaren hoeveel geduld en precisie er nodig is om echt te kijken en daarmee te ontdekken waarin een bloem zich van andere onderscheidt. Al tekenend leerden we onze meegebrachte bloem echt te zien.


Een nieuw nationaal park: Hollandse Duinen
Verslag lezing Mark Kras 9 januari 2025
Mark Kras, in zijn hoedanigheid van boswachter bij SBB, hield voor een groot aantal aanwezigen een lezing over ‘Hollandse Duinen’ . Dit is een groot gebied dat zich uitstrekt van de duinen bij Hillegom tot Hoek van Holland met als grens ongeveer de huidige A4 in het oosten. Het aantal medewerkers bij Staatsbosbeheer en andere beschermende organisaties is eigenlijk veel te laag voor zo’n groot gebied.

In zijn presentatie kwam de historie van het gebied vanaf Doggerland tussen Engeland en Europa, tot het volstromen van de Noordzee, zo’n 6000 jaar geleden kort aan bod. De botten van de oerbewoners van Doggerland kunnen nu nog gevonden worden op de Zandmotor bij Monster. De vissers hadden makkelijk te vangen voedsel door de aanwezigheid van reuzenalken, vogels die min of meer tam waren. Door een vulkaanuitbarsting bleven er slechts een paar over op een eilandje in de buurt van IJsland, maar door verzamelaars van rariteiten heeft ook die kleine populatie het niet gered. Nadat de Noordzee ontstaan was vormden zich vanaf het begin van onze jaartelling strandwallen van noord naar zuid en achter deze strandwallen was er voornamelijk water met af en toe droge gebieden. De Rijn was de grens van het Romeinse Rijk in onze streken. In de loop der eeuwen is er veel land gekomen met af en toe een grote overstroming. Met een groot aantal biotopen.
Nu kennen we het gebied als Nationaal Park Hollandse Duinen, waarin veel partijen met elkaar samenwerken. Er komen veel dieren in voor die we soms minder graag, maar vaak ook heel graag zien. Soms liggen zeehonden op het strand. Ook die werden door de vissers als voedsel gebruikt. In Katwijk noemde men een zeehond varken en het is daarom niet vreemd dat de achternaam Varkenvisser daar voorkomt! Vanaf ongeveer 1900 zijn er wereldwijd steeds meer ‘beschermde gebieden’ gekomen, maar de biodiversiteit is ongeveer in hetzelfde tempo afgenomen. Konijnen en fazanten werden geïntroduceerd door de mens en vanwege kastelen / buitenplaatsen met landgoederen kwamen veel nieuwe soorten in de duinen en daarachter terecht.

De gemeente Wassenaar is de gemeente met de hoogste biodiversiteit in Nederland dankzij de vele terreintypen. Meijendel is een gebied waar in de 17e eeuw boerenbedrijfjes en akkerlandjes in gebruik werden genomen. Met mest van afval van de visserij en menselijke uitwerpselen hielden ze zich min of meer staande. Begrazing door geiten leverde weer kleine veldjes met mest en ruimte voor een aantal planten- en diersoorten op. Vanaf 1850 ontstond een waterwingebied waar uitbreiding op volgde aan het einde van de vorige eeuw via toevoeging van rivierwater. Het zand filtert blijkbaar nog steeds in voldoende mate.
Mark leverde ons mooie plaatjes van bijzondere planten in de duinen [ goed zoeken!] en een heel klein paddenstoeltje dat groeit op de uitwerpselen van konijnen : de speldenprikzwam.
Mede dankzij de bunkers van de Atlantikwall zijn er ook bijzondere vleermuizen in het Nationaal Park Hollandse Duinen.
Aan het einde was er gelegenheid voor de bezoekers om folders mee te nemen met activiteiten van Staatsbosbeheer [ gebouw vlakbij het Malieveld en Haagse Bos] Ook een 20-tal tips voor bezoekjes en excursies in het Nationaal Park Hollandse Duinen. Waaronder: ga eens mee met een excursie van Vogelwacht of Staatsbosbeheer en houd altijd je hond aan de lijn!
Natuur Tekenen
Natuur Tekenen is een nieuwe activiteit rond de natuurlezingen van IVN Delft, de Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland. Het is een open atelier in De Natuurschuur, waar deelnemers zelfstandig werken. Iedereen, die in het thema van de lezing van de maand wil komen tekenen, is welkom.
Gun jezelf een paar uur tekenen met de natuur als inspiratiebron. Kom naar het open atelier ‘Natuur Tekenen’ in de Natuurschuur! Tekenen is goed voor je waarneming en beleving van de natuur. Je werkt met jouw eigen materialen, op jouw eigen manier, in het thema van de natuurlezing van de maand.
Leuk als je ook komt!
Kosten: € 5,- voor leden en vrijwilligers van de natuurorganisaties*, € 10,- voor wie (nog) geen lid is.
Locatie: De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, Delft (Delftse Hout).
Tijd: 10:00 uur – 12:00 uur.
Data 2025 :
17 januari
7 en 21 februari
7 en 21 maart
4 april
Geen inschrijving nodig. Registratie bij binnenkomst. Betalen liefst digitaal via een QR-code.
*IVN Delft, Vogelwacht Delft, de Delftse Natuurwacht, Natuurlijk Delfland, de Papaver

Lezing: Een nieuw nationaal park: Hollandse Duinen
Spreker: Mark Kras, boswachter Staatsbosbeheer
Waar: Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft
Wanneer: 9 januari 2025, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang gratis
In het nieuwe Nationaal Park Hollandse Duinen, het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom, zijn top-natuur, mens en landschap met elkaar verbonden. Een gebied met vele uitdagingen en kansen. Maar ook een gebied dat verrassend veel meer omvat dan de meeste mensen denken. Boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer vertelt meer over het ontstaan van dit landschap, het heden en blikt vooruit op de toekomst.
