Home » Actviteiten » Lezingen

Categoriearchief: Lezingen

Algemene informatie over de natuurlezingen

Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.

De lezingen worden gehouden in De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft. Vanwege verbouwingsplannen wijken we in 2024 uit naar De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft. Dat ligt daar 100 meter vandaan.

Lezing 14 maart nu wel bekend: Mooie vogelwoorden, door Toine Andernach.

De aanvang is steeds 20:00. De zaal gaat open om 19:40. De lezingen duren meestal tot 22:00, halverwege is er een pauze, waarin bijgepraat kan worden. De lezingen zijn gratis. Voor koffie/thee is er een geldbusje voor een vrijwillige bijdrage.

De lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal : https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft

De flyer met de lezingen voor het seizoen 2023-2024 is hier te downloaden : 2023 -2024 flyer lezingenseizoenpdf.pdf - 16 december 2023 15:27 . Deze flyer is geactualiseerd op 16 december 2023.

Verslag van de lezing over de BEVER

Aleida van den Akker

11-04-2024 verslag.

Willy de Koning uit Sittard volgt al ruim 15 jaar bevers met haar filmcamera en notitieblok, vanuit haar kano of vanaf de oever. Tijdens de lezing vertelde ze meer over het leven van de bever, geïllustreerd met schitterende foto’s die ze zelf gemaakt heeft en diverse beverattributen. Ze is duidelijk gefascineerd door de bever, maar schetst ook een genuanceerd beeld. Zij ziet ook dat een te veel aan bevers in het gebied schade kan opleveren aan onze wegen, spoorwegen en dijken. In Brabant en Limburg bestaat er al een ‘Beverprotocol’. Met richtlijnen voor acties als de bever te veel overlast gaat geven. Met als laatste redmiddel het afschieten van de bever. Zo’n protocol wordt gemaakt in samenspraak met o.a. Rijkswaterstaat, provincies én natuurorganisaties. Ook Willy is daarbij betrokken. 

Foto Jos van Koppen

En dat terwijl al in 1825 de laatste bever in Nederland werd doodgeknuppeld. En in heel Europa, op enkele restpopulaties na, geen bevers meer te vinden waren. In de jaren ’80 werden in de Biesbosch bevers uitgezet vanuit de Elbepopulatie. En dat is dus heel succesvol gebleken. In Zuid-Holland wordt ook gewerkt aan zo’n beverprotocol. En dat dat nodig is beaamt Willy. Zij was voorafgaand aan de avond gaan kijken in de omgeving van Delft, richting Balijbos. Een goed Bevergebied noemde ze het. Het is een kwestie van tijd voordat de bevers zich in dit gebied en het Groene Hart zullen gaan vestigen. Het eerste exemplaar was eerder al in het Balijbos gesignaleerd. En zeer recent, 14 april 2024, is een bever in de Reeuwijkse plassen gezien en gemeld op waarneming.nl.

Heeft de bever dan geen vijanden? Jawel, een zeer geduchte vijand is de wolf, maar ja, daar is de discussie ook nog over gaande….. Jonge bevers worden ook wel gepakt door vossen, otters, vis- en zeearenden.  En ook ons verkeer brengt beverslachtoffers met zich mee.

De avond eindigde met een film met mooie en unieke beelden van de bevers, ook weer door Willy gemaakt. 

En, o ja, mocht je een zwarte bever tegenkomen, dan heb je niet te maken met een aparte soort. Het zijn de nazaten van bevers die ooit zijn doorgefokt voor hun mooie en zeer warme vacht , voor mensen die de bruine kleur zat waren. 

Beverattributen. foto Jos van Koppen

Lezing en film over de bever: Volop in het nieuws!

Knuffeldier, lastpak of toch iets anders ….?

Op 11 april om 20:00 uur houdt Willy de Koning uit Sittard in de Natuurschuur een lezing over bevers.
Adres: Linneuspad 3, 2616 LT Delft
Tijd: 20:00 uur- 22:00 uur, met koffiepauze
Zaal open: 19:40 uur, kom op tijd, vol is vol
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage mag
Lezing gelijktijdig te bekijken op: https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
Georganiseerd door IVN, Natuurlijk-Delfland en Vogelwacht Delft e.o.

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film ‘Bevers in Nederland’ vertoond.

Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, stoeipartijen tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige PowerPoint – gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op zijn omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ze besteedt aandacht aan de regionale beverpopulatie, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.

Over de avonturen met bevers, tijdens de talloze uren op de oever en in haar kano, valt natuurlijk van alles te vertellen. In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met bevers, ‘Avonden aan de Waterkant’ getiteld. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm ‘Holland, Natuur in de Delta’ waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte. Ze werkte mee aan diverse items over bevers op regionale en landelijke radio en televisie. Voor het boek ‘Gewilde Dieren’ (2021) over herintroducties van dieren in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de bever.

Willy de Koning geeft lezingen door het hele land en neemt dan tal van ‘beverattributen’ mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverkeutels, takken met knaagsporen van bevers en –met een beetje geluk- een vers geurmerk.

foto Willy de Koning

Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden

Op 14 maart 2024 van 20:00 tot 22:00 uur in De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft.

In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige en informatieve stukjes over mooie vogelwoorden deelt Toine zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld in de taal aanduiden.

Toine is zelf een (fanatieke) vogelaar en spreekt dus ook vanuit zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld. Na de presentatie kun je het boek kopen en laten signeren.

Deze lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal :
https://www.youtube.com/live/jwSbTfKVDz0?si=sFdoUUzXQ030XKDy

Lente in de natuurschuur – Impressie workshop Botanisch tekenen

Marian Koning

Krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, skilla’s , blauwe druifjes, kievitsbloemen, het leek wel lente in de Natuurschuur!

Dertig mensen tekenden hun (favoriete) bolgewas na, stil en geconcentreerd en volgens de regels van de Botanische tekenkunst. Met de goede aanwijzingen van Els van der Giessen en de oefenschetsjes vooraf, verrasten een aantal mensen zichzelf met het resultaat. Door goed te kijken leerden de mensen de bolgewassen ook beter kennen. De kleinste details werden zichtbaar. Ook andere eigenschappen werden ontdekt. Zo zei iemand verbaasd: “Ik wist niet dat blauwe druifjes zo lekker ruiken”.

Voorafgaand aan de workshop gaf Els van der Giessen kort uitleg over de geschiedenis van het botanisch tekenen, de regels die hierbij gehanteerd worden, zoals dat de tekening natuurgetrouw moet zijn, ook wat betreft afmeting, en ze vertelde over de oprichting van de botanische vereniging in Nederland, waar zij lid van is.

Het was voor het eerst dat de lezingencommissie een workshop organiseerde, die bijna niet door dreigde te gaan omdat de docent kort van tevoren af moest zeggen vanwege ziekte. We zijn heel blij dat Els het overnam en we de mensen die zich hadden opgegeven niet hoefden teleur te stellen. Het was een geslaagde, leerzame en gezellige avond. Gezien de grote belangstelling voor deze avond en het succes ervan, denken we na over een vervolg.

Vooraankondiging Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen

De drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.

Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan en wanneer en hoe is men begonnen met het exact natekenen van planten? Na de pauze mag u zelf aan de slag. Neem een kneedgummetje, een schetsboekje/papier, 3 potloden (Hb, 2b) en een passer of liniaaltje van 10 cm mee en een bolletje (krokus, blauw druifje bv) om na te tekenen.

Spreker: Janneke van Laar
Waar: De Natuurschuur, Linnaeuspad 3 2616 LT Delft
Wanneer: 8 februari 2024, om 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang gratis,

Ook gelijktijdig online te bekijken, via:
https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft

Voor deze avond is aanmelden verplicht. Via: natuurlezingenDelft@gmail.com. Aanmelden is niet meer mogelijk: de workshop is vol.

Let op: workshop vindt plaats in de Natuurschuur, waar ook de lezingen van maart en april worden gegeven.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
20
do
20:00 Algemene Ledenvergadering
Algemene Ledenvergadering
jun 20 @ 20:00 – 22:00
Het bestuur van de Vogelwacht Delft en Omstreken nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload