Home » Actviteiten » Lezingen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Lezing: De stormvloed van 1134

Lezing op 8 februari 2018. aanvang : 20:00 uur.

Wateren 800 nChr

Wateren 800 nChr

In 1134 en 1164 is Delfland geteisterd door stormvloeden. Enorme hoeveelheden zand en klei zijn in het Westland en de omgeving van Vlaardingen en Schiedam neergelegd. Door bodemonderzoek en historische bronnen weten we precies tot waar de overstromingen gekomen zijn. In de lezing wordt ingegaan op de ontginningen op de klei, in de wouden en op het hoge veen. Er wordt een beeld gegeven van de vegetatie, het landschap en de veranderingen daarin door menselijk ingrijpen.

De spreker is Cor Nonhof.

Georganiseerd door drie natuurverenigingen in Delft, VWD, IVN en KNNV.
Adres:        Korftlaan 6, 2616 LJ  DELFT
Tijd:            20.00 uur – 22.00 uur
Toegang:   gratis; kom op tijd, vol is vol

 

Lezing: Bescherm de natuur in je eigen omgeving

Donderdag 11 januari 2018 om 20:00 uur in de Papaver, Delft

Op donderdag 11 januari organiseert Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland i.s.m. het IVN Delft eo, en de Vogelwacht Delft eo een lezing Bescherm de natuur in je eigen omgeving. Belangstellenden worden uitgenodigd om 20:00 uur aanwezig te zijn in het Duurzaamheidscentrum De Papaver, Korftlaan 6 in Delft. De toegang is gratis. Kom op tijd, het aantal plaatsen is beperkt.

Ook is een boekentafel aanwezig met titels rond het onderwerp.

De spreker is Geert van Poelgeest, hij zal in stevige stappen door de natuurgeschiedenis gaan en via het heden in de toekomst terechtkomen. Ook zal hij laten zien wat je kan doen om de natuur te beschermen, als mens, in je directe omgeving en als burger in de samenleving.

Geert vertelt over zijn jarenlange ervaringen die hij heeft opgedaan binnen de KNNV, het Haags Milieucentrum, Duurzaam Den Haag en Operatie Steenbreek. Hij zal deze toetsen aan wat Frank Berendse heeft geopperd in zijn boek Wilde apen over de natuurbescherming in Nederland, Tom Bade in zijn boek De staat van de natuurbescherming. En aan de vergezichten uit het boek Vrijheid Gelijkwaardigheid Verbondenheid van Martijn Brasem.

De aanleiding van het onderwerp van de lezing is het jaarthema in 2018 van de KNNV Bescherm de natuur in je eigen omgeving. In dit jaar zullen meerdere activiteiten rond dit thema worden georganiseerd.

Paddenstoelen op de Noordpool

Aleida van den AkkerVerslag lezing Leo Jalink

Delft, 12 november 2017

Op deze regenachtige avond waren rond de 30 personen naar De Papaver gekomen om naar het boeiende verhaal van Leo Jalink te luisteren. Na afloop complimenteerden ze hem om zijn leuke en boeiende verhaal en zijn mooie foto’s. Het was een interessante en leuke avond.

Expeditie Edgeøya

Expeditie Edgeøya

 

Leo is in 2015 als ‘paddenstoelenwetenschapper’ mee geweest met een expeditie naar Edgeøya, een eiland bij Spitsbergen. Op dat eiland had Nederland vroeger (tot 1989) een onderzoekscentrum dat internationaal goed bekend stond. Deze grote expeditie, georganiseerd door het  Artic centrum in Groningen, had o.a. als doel om te zien of en welke veranderingen zich daar hebben voltrokken sinds die tijd. Wat zeker veranderd is, is dat het ijs minder is geworden, zo kan tegenwoordig  een boot rond Spitsbergen varen, dat was vroeger onmogelijk.

(meer…)

Lezing: Paddenstoelen zoeken op de Noordpool

9 november 2017
Leo Jalink doet al ruim 30 jaar paddenstoelenonderzoek in poolgebieden zoals Spitsbergen, Alaska en Groenland. In 2015 nam hij deel aan de grote Nederlandse poolexpeditie naar Spitsbergen. Leo vertelt aan de hand van mooie foto’s met veel enthousiasme over het werken in de barre kou op de arctische toendra, over ontmoetingen met ijsberen en andere dieren, over de rijkdom aan soorten en vormen paddenstoelen in het noordpoolgebied en over het bijzondere landschap. Deze avond ligt de nadruk op de expeditie van 2015. Eerdere expedities komen ook aan de orde.

Georganiseerd door drie natuurverenigingen in Delft, Vogelwacht Delft en Omstreken, IVN en KNNV.
Adres:        Korftlaan 6, 2616 LJ  DELFT
Tijd:            20.00 uur – 22.00 uur
Toegang:   gratis; kom op tijd, vol is vol

verslag van de lezing : Tijdelijke natuur – Havennatuur groeit en bloeit!

Verslag lezing Jan Putters, Havenbedrijf Rotterdam
op 12 oktober 2017 in De Papaver in Delft.

35 mensen luisterden geboeid naar Jan Putters. Hij vertelde dat het Havenbedrijf ca. 12.500 ha grond in bezit heeft  (Rotterdamse en Dordrechtse haven) en dat daarvan 78 ha natuurlijk wordt beheerd. 840 ha ligt nog te wachten op een huurder, de rest is al verhuurd aan bedrijven.

Braakliggende terreinen

Als een klant zich meldt wil het Havenbedrijf hem natuurlijk gelijk een kavel kunnen aanbieden. Het zou daarom belemmerend werken als de uitgifte daarvan wordt verhinderd door de eventuele beschermde natuur daar. Een methode om dat te voorkomen is het voortdurend verhinderen dat beschermde soorten zich op die plekken gaan vestigen. Bijvoorbeeld door het gebied met bulldozers kaal te houden. Daar heeft het Havenbedrijf gelukkig niet voor gekozen. Samen met de overheid is een methode ontwikkeld dat de natuur zich mag vestigen, maar dat deze verplaatst wordt als dat nodig is. Met een ontheffing in het kader van de natuurwetgeving.

20171012_214201_LLSRugstreeppad

Een voorbeeld is de rugstreeppad. Als een kavel aan een bedrijf verhuurd gaat worden, wordt eerst nauwkeurig nagegaan wat er zit, en worden de rugstreeppadden gevangen en overgezet naar één van de 18 betonnen poelen die daar speciaal voor zijn aangelegd. Inmiddels zijn er 300 rugstreeppadden in het gebied aanwezig, een behoorlijke stijging, in het begin waren er ‘maar’ 200 aanwezig. Inmiddels zijn de poelen zo’n 10 jaar oud en beginnen scheuren te vertonen, waardoor ze gaan lekken. Daar moet nog wel iets op verzonnen worden. Overigens zijn 3 van de poelen, nl. die in het Geuzenbos, voor het publiek bereikbaar.

Wegbermen, kades en leidingstroken

De natuur krijgt verder vooral een kans op de wegbermen, kades en muren en ook de leidingstroken van soms wel 30 meter breed.

Die leidingstroken zijn streng verboden voor publiek, het zijn de stroken waaronder de transportleidingen liggen waardoor producten en grondstoffen vervoerd worden. Dit is een belangrijke vervoersmethode voor de haven, naast het transport met de auto of het schip. Regelmatig wordt er gewerkt aan deze leidingen, de grond wordt dan omgewoeld en dat geeft weer een explosie aan orchideeën.

Groenknolorchis (meer…)

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

mrt
8
do
20:00 Lezing: De Lepelaar in Nederland...
Lezing: De Lepelaar in Nederland...
mrt 8 @ 20:00 – 22:00
De werkgroep Lepelaar onderzoekt het wel en wee van lepelaars om ze uiteindelijk beter te kunnen beschermen. Door jonge lepelaars in de kolonie van kleurringen te voorzien en sommige vogels een zendertje te geven, ontstaat … Lees verder
mrt
24
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 24 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun … Lees verder
08:00 Kennemerduinen, IJmuiden
Kennemerduinen, IJmuiden
mrt 24 @ 08:00
Het strand, de haven (met de sluizen) en de pier van IJmuiden vormen een mooie plek aan de kust om deze tijd van het jaar zeevogels en trekvogels te spotten. Soms zijn er ook bruinvissen … Lees verder
mrt
31
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 31 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun … Lees verder
apr
5
do
19:30 Beginnerscursus Vogels Kijken 2018
Beginnerscursus Vogels Kijken 2018
apr 5 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2018 organiseert de Vogelwacht Delft e.o. weer een cursus “Vogels kijken voor beginners”. Tijdens deze cursus wordt volop aandacht besteed aan het herkennen en op naam brengen van vogels, waarbij ook het herkennen … Lees verder
teller