Home » Actviteiten » Lezingen

Categoriearchief: Lezingen

Algemene informatie over de natuurlezingen

Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.

De lezingen worden gehouden in De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft. Vanwege verbouwingsplannen wijken we in 2024 uit naar De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft. Dat ligt daar 100 meter vandaan.

Lezing 14 maart nu wel bekend: Mooie vogelwoorden, door Toine Andernach.

De aanvang is steeds 20:00. De zaal gaat open om 19:40. De lezingen duren meestal tot 22:00, halverwege is er een pauze, waarin bijgepraat kan worden. De lezingen zijn gratis. Voor koffie/thee is er een geldbusje voor een vrijwillige bijdrage.

De lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal : https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft

De flyer met de lezingen voor het seizoen 2023-2024 is hier te downloaden : 2023 -2024 flyer lezingenseizoenpdf.pdf - 16 december 2023 15:27 . Deze flyer is geactualiseerd op 16 december 2023.

Natuur tekenen

Natuur Tekenen is een nieuwe activiteit rond de natuurlezingen van IVN Delft, de Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland. Het is een open atelier in De Natuurschuur, waar deelnemers zelfstandig werken. Iedereen, die in het thema van de lezing van de maand wil komen tekenen, is welkom.

Gun jezelf een paar uur tekenen met de natuur als inspiratiebron. Kom naar het open atelier ‘Natuur Tekenen’ in de Natuurschuur! Tekenen is goed voor je waarneming en beleving van de natuur. Je werkt met jouw eigen materialen, op jouw eigen manier, in het thema van de natuurlezing van de maand.

Leuk als je ook naar die lezingen komt!

Kosten: € 5,- voor leden en vrijwilligers van de natuurorganisaties*, € 10,- voor wie (nog) geen lid is.
Locatie: De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, Delft (Delftse Hout).
Tijd: 10:00 uur – 12:00 uur.

Data 2024:
* vrijdag 18 oktober 2024
* vrijdag 8 november 2024
* vrijdag 22 november 2024
* vrijdag 13 december 2024

Bij succes gaan we door in 2025.

Tot einde van 2024 betreft een proefperiode, dan is geen inschrijving vooraf nodig. Registratie bij binnenkomst. Betalen liefst digitaal met een tikkie of een QR-code.

*IVN Delft, Vogelwacht Delft, de Delftse Natuurwacht, Natuurlijk Delfland, de Papaver

Verslag van de lezing over de BEVER

Aleida van den Akker

11-04-2024 verslag.

Willy de Koning uit Sittard volgt al ruim 15 jaar bevers met haar filmcamera en notitieblok, vanuit haar kano of vanaf de oever. Tijdens de lezing vertelde ze meer over het leven van de bever, geïllustreerd met schitterende foto’s die ze zelf gemaakt heeft en diverse beverattributen. Ze is duidelijk gefascineerd door de bever, maar schetst ook een genuanceerd beeld. Zij ziet ook dat een te veel aan bevers in het gebied schade kan opleveren aan onze wegen, spoorwegen en dijken. In Brabant en Limburg bestaat er al een ‘Beverprotocol’. Met richtlijnen voor acties als de bever te veel overlast gaat geven. Met als laatste redmiddel het afschieten van de bever. Zo’n protocol wordt gemaakt in samenspraak met o.a. Rijkswaterstaat, provincies én natuurorganisaties. Ook Willy is daarbij betrokken. 

Foto Jos van Koppen

En dat terwijl al in 1825 de laatste bever in Nederland werd doodgeknuppeld. En in heel Europa, op enkele restpopulaties na, geen bevers meer te vinden waren. In de jaren ’80 werden in de Biesbosch bevers uitgezet vanuit de Elbepopulatie. En dat is dus heel succesvol gebleken. In Zuid-Holland wordt ook gewerkt aan zo’n beverprotocol. En dat dat nodig is beaamt Willy. Zij was voorafgaand aan de avond gaan kijken in de omgeving van Delft, richting Balijbos. Een goed Bevergebied noemde ze het. Het is een kwestie van tijd voordat de bevers zich in dit gebied en het Groene Hart zullen gaan vestigen. Het eerste exemplaar was eerder al in het Balijbos gesignaleerd. En zeer recent, 14 april 2024, is een bever in de Reeuwijkse plassen gezien en gemeld op waarneming.nl.

Heeft de bever dan geen vijanden? Jawel, een zeer geduchte vijand is de wolf, maar ja, daar is de discussie ook nog over gaande….. Jonge bevers worden ook wel gepakt door vossen, otters, vis- en zeearenden.  En ook ons verkeer brengt beverslachtoffers met zich mee.

De avond eindigde met een film met mooie en unieke beelden van de bevers, ook weer door Willy gemaakt. 

En, o ja, mocht je een zwarte bever tegenkomen, dan heb je niet te maken met een aparte soort. Het zijn de nazaten van bevers die ooit zijn doorgefokt voor hun mooie en zeer warme vacht , voor mensen die de bruine kleur zat waren. 

Beverattributen. foto Jos van Koppen

Lezing en film over de bever: Volop in het nieuws!

Knuffeldier, lastpak of toch iets anders ….?

Op 11 april om 20:00 uur houdt Willy de Koning uit Sittard in de Natuurschuur een lezing over bevers.
Adres: Linneuspad 3, 2616 LT Delft
Tijd: 20:00 uur- 22:00 uur, met koffiepauze
Zaal open: 19:40 uur, kom op tijd, vol is vol
Toegang: gratis, vrijwillige bijdrage mag
Lezing gelijktijdig te bekijken op: https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
Georganiseerd door IVN, Natuurlijk-Delfland en Vogelwacht Delft e.o.

Al sinds 2007 volgt en filmt Willy de Koning bevers. Veel in Limburg maar ook in bijvoorbeeld de Biesbosch. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal en opgedane kennis heeft ze al diverse films samengesteld met een compleet en actueel verhaal over het leven van de bever. Tijdens de lezing wordt de door haar gemaakte film ‘Bevers in Nederland’ vertoond.

Dat is af en toe heel verrassend, zelfs voor de kenners. Met beelden van knagende bevers, bevers die een geurmerk maken, aandoenlijke geluidjes van jonge bevertjes vanuit een burcht, stoeipartijen tussen volwassen bevers en hun jongen, bevers die op hun gemak de vacht verzorgen of een bever die over land loopt.

Tijdens de lezing – aan de hand van een kleurrijke en veelzijdige PowerPoint – gaat ze in op de leefwijze van de bever, z’n uiterlijke kenmerken, de vele soorten sporen die het dier achterlaat, de leefomgeving, z’n aanpassingsvermogen en de invloed van de bever op zijn omgeving. Verder komen de oorzaken van het verdwijnen van de bever, zo’n 200 jaar geleden, aan de orde en de herintroducties die sinds de jaren 80 van de vorige eeuw plaatsvonden. Ze besteedt aandacht aan de regionale beverpopulatie, neemt ruim de tijd voor het beantwoorden van vragen en gaat in op de huidige discussies over bevers die overlast veroorzaken.

Over de avonturen met bevers, tijdens de talloze uren op de oever en in haar kano, valt natuurlijk van alles te vertellen. In 2012 kwam bij KNNV-Uitgeverij een boek van Willy de Koning uit over haar belevenissen met bevers, ‘Avonden aan de Waterkant’ getiteld. In 2015 werkte de natuurfilmster mee aan de bioscoopfilm ‘Holland, Natuur in de Delta’ waarvoor ze beeld- en geluidsopnamen maakte. Ze werkte mee aan diverse items over bevers op regionale en landelijke radio en televisie. Voor het boek ‘Gewilde Dieren’ (2021) over herintroducties van dieren in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de bever.

Willy de Koning geeft lezingen door het hele land en neemt dan tal van ‘beverattributen’ mee, zoals een jas van beverbont, bevertanden en een beverschedel, beverkeutels, takken met knaagsporen van bevers en –met een beetje geluk- een vers geurmerk.

foto Willy de Koning

Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden

Op 14 maart 2024 van 20:00 tot 22:00 uur in De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft.

In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige en informatieve stukjes over mooie vogelwoorden deelt Toine zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld in de taal aanduiden.

Toine is zelf een (fanatieke) vogelaar en spreekt dus ook vanuit zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld. Na de presentatie kun je het boek kopen en laten signeren.

Deze lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal :
https://www.youtube.com/live/jwSbTfKVDz0?si=sFdoUUzXQ030XKDy

Lente in de natuurschuur – Impressie workshop Botanisch tekenen

Marian Koning

Krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, skilla’s , blauwe druifjes, kievitsbloemen, het leek wel lente in de Natuurschuur!

Dertig mensen tekenden hun (favoriete) bolgewas na, stil en geconcentreerd en volgens de regels van de Botanische tekenkunst. Met de goede aanwijzingen van Els van der Giessen en de oefenschetsjes vooraf, verrasten een aantal mensen zichzelf met het resultaat. Door goed te kijken leerden de mensen de bolgewassen ook beter kennen. De kleinste details werden zichtbaar. Ook andere eigenschappen werden ontdekt. Zo zei iemand verbaasd: “Ik wist niet dat blauwe druifjes zo lekker ruiken”.

Voorafgaand aan de workshop gaf Els van der Giessen kort uitleg over de geschiedenis van het botanisch tekenen, de regels die hierbij gehanteerd worden, zoals dat de tekening natuurgetrouw moet zijn, ook wat betreft afmeting, en ze vertelde over de oprichting van de botanische vereniging in Nederland, waar zij lid van is.

Het was voor het eerst dat de lezingencommissie een workshop organiseerde, die bijna niet door dreigde te gaan omdat de docent kort van tevoren af moest zeggen vanwege ziekte. We zijn heel blij dat Els het overnam en we de mensen die zich hadden opgegeven niet hoefden teleur te stellen. Het was een geslaagde, leerzame en gezellige avond. Gezien de grote belangstelling voor deze avond en het succes ervan, denken we na over een vervolg.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

sep
21
za
08:00 Fietsexcursie Rondje Ackerdijkse...
Fietsexcursie Rondje Ackerdijkse...
sep 21 @ 08:00 – 12:00
Zaterdag 21 september, Rondje Ackerdijkse Plassen, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur. Ongeveer 12.00 uur terug. Informatie en aanmelden op donderdag 19 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. … Lees verder
okt
2
wo
19:30 Cursus Vogels kijken
Cursus Vogels kijken
okt 2 @ 19:30 – 22:00
Cursus Vogels kijken voor beginners.
okt
5
za
08:00 Fietsexcursie Driemanspolder
Fietsexcursie Driemanspolder
okt 5 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 5 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur tot 16.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdag 3 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr Op fietsafstand … Lees verder
okt
9
wo
19:30 Cursus Vogels kijken
Cursus Vogels kijken
okt 9 @ 19:30 – 22:00
Cursus Vogels kijken voor beginners.
okt
10
do
20:00 Lezing : Op avontuur in Botswana
Lezing : Op avontuur in Botswana
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Lezing : Op avontuur in Botswana
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Hans Zweekhorst Waar: Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft Wanneer: 10 oktober 2024, 20.00 … Lees verder

Thank you for your upload