Home » Actviteiten » Lezingen

Categoriearchief: Lezingen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Lezing : Vogels in Midden Delfland

Op 14 november 2019 organiseren de Vogelwacht Delft e.o., het IVN Delft e.o. en Natuurlijk Delfland een lezing over de vogels van Midden Delfland. Belangstellenden worden uitgenodigd deze bij te wonen in De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft, de toegang is gratis. Van 20:00 tot 22:00 uur zal Michel Kuijper, voorzitter van de vogelwerkgroep Midden Delfland, vanuit zijn jarenlange ervaring vertellen over de vogels in het bijzondere gebied Midden Delfland.

Kom op tijd, want het aantal plaatsen is beperkt!

Het gebied van Midden Delfland is bijzonder, een open polderlandschap tussen de grote steden Rotterdam, Den Haag en Delft. Niet voor niets heeft het sinds november 2017 de status ‘Bijzonder provinciaal landschap’. Michel Kuijpers kent het gebied en alles wat daar leeft, heel goed. Hij is voorzitter van de Vogelwerkgroep Midden Delfland en werkt al bijna 40 jaar mee aan wintertellingen van vogels en heeft aan diverse vogel-inventarisatieprojecten meegewerkt. Hij is dé uilenexpert (samen met John Kleiweg) in het gebied. Vanuit deze kennis en ervaring kan hij heel boeiend vertellen over alle vogels die in Midden Delfland, al dan niet tijdelijk, wonen. En natuurlijk komen ook de bijzondere projecten aan de orde die sommige vogelsoorten een steuntje in de rug geven. Bijvoorbeeld over de visdieven , de oeverzwaluwen en de weidevogels. De vele mooie foto’s zullen zijn verhaal illustreren.

Impressie lezing : Fossielen, muur- en straatplantjes

Aleida van den Akker
Gehouden op 14 januari 2021 door Margreet Hogeweg

Het was de eerste keer dat we als natuurverenigingen de natuurlezing die we normaal elke 2e donderdag van de maand in de Papaver organiseren, online hebben gehouden. De corona-maatregelen hebben ons ertoe gedwongen. We moeten ineens gaan nadenken over bijvoorbeeld: hoe regelen we het aanmelden? En hoe houden we contact met de toehoorders tijdens de lezing? Dat soort vragen. Maar het is allemaal goed gegaan. Er hebben zich uiteindelijk 114 mensen aangemeld en die hebben met plezier naar de lezing van Margreet Hogeweg gekeken en geluisterd. Na afloop waren de reacties op de chat zeer positief.

Margreet heeft met deze lezing aangetoond dat de natuur, in levende en in fossiele vorm, ook in de Delftse Binnenstad volop aanwezig is. Zij toonde vele foto’s van fossielen die je zomaar in de binnenstad en in het winkelcentrum De Hoven tegen kan komen. Voor de plekken:zie bijgaand kaartje. In de binnenstad is dat met name in het Belgisch hardsteen waarin beestjes terecht zijn gekomen. Deze steensoort dateert van 383-331 miljoen jaar geleden en is gebruikt voor stoepranden, maar ook op de trap van het stadhuis. Het gaat met name om fossielen van zeelelie, koralen, slakken en schelpen. In vloer van De Hoven, die veel jonger is namelijk iets van 157-152 miljoen jaar oud, kun je ammoniet, pijlinktvis en spons tegenkomen. Meer daarover op: https://www.ivn.nl/document/ivn-stadsfossielen-zoekkaart en het boekje van Jelle Reumer Stadsfossielen waarvan de 2e druk net uit is gekomen.

Na de fossielen ging het verder met de straat- en muurplantjes. Met name aan de kademuren langs de grachten zijn hele mooie te vinden, allerlei varens maar ook het muurleeuwenbekje bijvoorbeeld. Meer hier over op: https://www.floron.nl/onderzoek/muurplanten. Margreet deed ook nog een oproep om de (binnen)stad wat groener te maken. Op de stoep mag bijvoorbeeld een tegelbreed randje langs de gevel groen gemaakt worden en ook kunnen boomspiegels geadopteerd worden. Meer info hierover bij de gemeente.

Al met al een geslaagde avond. Voor herhaling vatbaar, stond op de chat.

Lezing : Kijk waar je loopt in Delftse binnenstad: Je kijkt je ogen uit!

Online Natuurlezing via Zoom
Georganiseerd door IVN Delft en Vogelwacht Delft

Margreet Hogeweg geeft voordracht over fossielen, straatplantjes en varens in de binnenstad van Delft.

Elk jaar organiseren de natuurverenigingen van Delft in de wintermaanden 6 lezingen over natuuronderwerpen. Elke 2e donderdagavond van de maand in de Papaver. Helaas konden we door corona al een aantal lezingen niet door laten gaan. Maar we gaan het nu via internet doen, als next-best-oplossing. U kunt de lezing dus thuis op uw computer volgen.

Margreet Hogeweg zal met deze lezing aantonen dat de natuur, in levende en in fossiele vorm, ook in de Delftse Binnenstad volop aanwezig is. Je moet er alleen oog voor hebben. Zij laat je zien waar je kijken moet met vele voorbeelden uit Delft. Na deze lezing loop je heel anders door onze mooie stad. Blijf wel uitkijken voor lantaarnpalen en val niet in de gracht!

Na aanmelding ontvang je automatisch een inlogcode.
Op de avond zelf kun je vanaf 19.30 uur inloggen. De lezing begint om 20.00 uur en duurt met vragenrondje na afloop tot ongeveer 21.00 uur.

Aanmelden gaat via de site van IVN : https://www.ivn.nl/afdeling/delft/activiteiten/kijk-waar-je-loopt-in-delftse-binnenstad-je-kijkt-je-ogen-uit

 

LEZING VANAVOND IS AFGELAST

De lezing over de regenworm die gehouden zou worden op donderdag 12 maart is AFGELAST.

De reden is de toenemende zorg over de verspreiding van het coronavirus. De organisatie vindt dat ook erg jammer, maar rekent op uw begrip.

Lezing: Het belang van de regenworm voor de bodem en de weidevogels – AFGELAST

UPDATE: DE LEZING GAAT NIET DOOR.

Op donderdag 12 maart 2020 van 20:00 tot 22:00 uur

Jeroen Onrust onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels.

“Ik vind het belangrijk om voor de worm op te komen, dat brengt onze wereld verder”, aldus Jeroen Onrust. Hij onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en als voedsel voor weidevogels. Hiervoor won hij mei 2019 de Wetenschapsprijs Campus Fryslân. Nachtenlang ploeterde hij door het boerengrasland op een zelfontworpen wormenkar. Een belangrijke groep regenwormen zijn de rode regenwormen. Ze zijn belangrijk als voedsel voor zichtjagers, zoals de kievit, maar ook voor een gezond functionerende bodem en dus ook belangrijk voor de boer. De rode worm staat volgens Jeroen aan het begin van een bloeiende keten, maar daar is een andere manier van bemesting en landgebruik voor nodig.

Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol

Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen

Ireen Muller, gemeente Den Haag

Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan.
Irene Mulder heeft beleid ontwikkeld om natuurinclusief bouwen ‘handen en voeten te geven’. Er is veel belangstelling voor het door Den Haag (in samenwerking met Arcadis) ontwikkelde beleid. Irene zal toelichten hoe dit beleid tot stand is gekomen en wat Den Haag hoopt er mee te bereiken

Adres: Korftlaan 6, 2616 LJ DELFT
Tijd: 20.00 uur – 22.00 uur
Toegang: gratis, kom op tijd, vol is vol

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jan
29
vr
hele dag Nationale tuinvogeltelling 2021
Nationale tuinvogeltelling 2021
jan 29 – jan 31 hele dag
Ook dit jaar wordt de tuinvogeltelling weer georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Hij vindt plaats op 29-31 januari. ben je niet zo goed in het op naam brengen van de vogels. op onderstaande site kunt … Lees verder
mrt
11
do
20:00 Lezing: betekenis van Vogelnamen
Lezing: betekenis van Vogelnamen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Info volgt, maar reserveer deze datum alvast. Het wordt uiteraard weer een online lezing.