Home » Actviteiten » Lezingen

Categoriearchief: Lezingen

Algemene informatie over de natuurlezingen

Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.

De lezingen worden gehouden in De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft. Vanwege verbouwingsplannen wijken we in 2024 uit naar De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft. Dat ligt daar 100 meter vandaan.

De lezing in maart is nog niet vastgelegd. We zijn nog op zoek naar een spreker. Hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven.

De aanvang is steeds 20:00. De zaal gaat open om 19:40. De lezingen duren meestal tot 22:00, halverwege is er een pauze, waarin bijgepraat kan worden. De lezingen zijn gratis. Voor koffie/thee is er een geldbusje voor een vrijwillige bijdrage.

De lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal : https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft

De flyer met de lezingen voor het seizoen 2023-2024 is hier te downloaden : 2023 -2024 flyer lezingenseizoen.pdf - 23 september 2023 16:45

Verslag van de lezing over De Groenzoom van 9 maart 2023

Jos van Koppen

De 5e lezing van de jaarcyclus 2022-2023 van Natuurlijk Delfland, Vogelwacht Delft en IVN ging over de Groenzoom. Dit gebied is zo ongeveer de laatste bufferzone die nog over is van de ooit ‘geprogrammeerde’ groen-blauwe slingers in Zuid-Holland. Twee gemeenten: Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland hebben zeggenschap over dit gebied, dat een smalle corridor vormt tussen Midden-Delfland en het Groene Hart.

Cor Noorman, beheerder en gastheer van dit gebied, vertelde een boeiend verhaal over de mogelijkheden en moeilijkheden binnen een variatie aan terreintypen/habitats die gerealiseerd werden of gaan worden in de afgelopen en komende jaren.

Behalve beschermde gebieden met een beperkte openstelling voor publiek zijn er ook onderdelen van de Groenzoom die het hele jaar toegankelijk zijn met asfaltpaden – voor fietsers – en andere paden waar jammer genoeg ook gefietst wordt.

In dit gebied – ruwweg gelegen tussen Zoetermeer en de Ackerdijkse gebieden naar Midden Delfland – zijn een paar onderdelen als weidevogelgebied aangemerkt en daar moet af en toe extra water op het land gebracht worden, wat voor de aanwezige mollen en muizen ‘zwem voor je leven’ betekent.

De weidevogelstand is in de laatste tien jaar in Nederland sterk achteruitgegaan en dus zijn maatregelen in dit gebied welkom en nodig. Over de ontwikkeling van een paar zogeheten glanshavergebieden – met zo’n 14 ‘gewenste’ andere soorten daartussendoor – denkt men nog een aantal jaren nodig te hebben, waarbij hopelijk ook vlindersoorten en andere insecten een ‘broedgebied’ krijgen.

Er is een streng maaibeleid, waarbij tevoren de aanwezige nesten al dan niet met jongen geïnventariseerd en gemarkeerd worden en van binnen naar buiten wordt gemaaid met een traag tempo, zodat dieren de kans krijgen om de messen te ontlopen. Ook wordt niet alle begroeiing weggemaaid, maar in plaats van ‘meters maken’ door een loonbedrijf wordt er gefaseerd gemaaid, waarbij gedeelten van het terrein gespaard worden. Klepelen [= verhaspelen] is eigenlijk uit den boze. Het kost natuurlijk meer, maar ….. dan krijg je ook wat!

De natuur krijgt haar eigen kansen op ontwikkeling en men gaat in het algemeen geen soorten aanplanten voor verdere verspreiding binnen een gebied. Zaden moeten zelfstandig kiemen. Dan is blijkbaar ook de ondergrond met zijn bepalende schimmel- en bacteriënsoorten geschikt. Predatoren zoals diverse vogelsoorten kan men niet voorkomen: de natuur heeft zijn eigen ‘wetten’ , maar …… de vos heeft men nog niet gezien. 

Een boeiende lezing van een betrokken beheerder die ook excursies geeft en met een aantal vrijwilligers dit gebied gestalte geeft in de hoop dat de gemeentebesturen niet onder politieke druk van de huizennood overstag gaan in de toekomst. Ga daar eens wandelen en/of fietsen en geniet van het redelijk gevarieerde landschap in de wetenschap dat men veel moeite doet om ook in de Randstad natuur te behouden en te ontwikkelen.

De lezing terugkijken kan ook : https://www.youtube.com/live/McxCBU9pDpk?feature=share

Aankondiging Lezing over het natuurgebied De Groenzoom

Spreker : Cor Noorman, Beheerder van De Groenzoom
Op 9 maart 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur tot ongeveer 22:00
Plaats : De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft

Toegang gratis

Ook gelijktijdig online te bekijken, via het youtubekanaal : https://youtube.com/live/McxCBU9pDpk

Inhoud lezing
Tussen Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Zoetermeer ligt een natuur- en recreatiegebied van 450 ha groot. Het is nog betrekkelijk jong, in 2010 is begonnen met de aanleg, dus nog volop in ontwikkeling. Maar nu al is het een aantrekkelijk weide-, plassen, en slotengebied waar het goed toeven, fietsen en wandelen is. En door goed beheer zijn al heel wat vogels, vlinders en ander insecten te vinden. Soorten die onder andere genoemd worden zijn: lepelaar, argusvlinder, haas, libellen, grutto, zwarte ibis, buidelmees, steltkluut en oranjetipje. Door de waterrijkdom zijn ook de kievit, grutto, tureluur en kluut hier (broedend) te vinden.

Een heel interessant gebied dus, dat deel uitmaakt van de Groen-blauwe slinger, de ecologische verbinding tussen Midden-Delfland (Ackersdijkse Plassen) en het Groene Hart. Cor Noorman is al vanaf het begin bij dit gebied als beheerder betrokken en vertelt 9 maart over het gebied en zijn bezigheden, wat er allemaal nodig is voor een goed beheer en wat dat oplevert. En natuurlijk geeft hij tips om het gebied te bezoeken en vertelt hij over wat er te zien en te beleven valt in het gebied.

Organisatie
Deze lezing wordt georganiseerd door drie natuurverenigingen: IVN Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft en omstreken.

Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Jos van Koppen

Verslagje Lezing Papaver 9 februari

Denk je eens in dat alle bebouwing in de gemeente Delft verdwenen was …… dan krijg je een beeld van het onderzoek van de TUD : Urban Forestry, waarover René van der Velde ons vertelde: ‘Atlas van Boomstad Delft’. De bomen op eigen terrein van bewoners niet meegerekend. Delft voldoet ook dan nog min of meer aan de definitie van wat een bos is !! Via onderzoek aan allerlei bronnen: tekeningen, schilderijen [oppassen voor erbij verzonnen elementen], en beschrijvingen komt men ook via historische gegevens tot een schets vanaf 1500 en dan met sprongen verder tot de vorige en deze eeuw.

In de atlas worden ook de soorten met aantallen opgenomen en … het uiterlijk van de boom[kronen].

In de Verzetsheldenbuurt heeft men op dit moment ook de typologie van de begroeiing bepaald mede via vragen aan de bewoners. Vormen de bomen een muur , een vierkant , een dak of anderszins voor uw gevoel ? En zo ontstaat na veel en geduldig werk een beschrijving. Ook het uiterlijk van de bomen: smal en hoog, bolvormig etc. etc. wordt verwerkt in een uiteindelijke publicatie waarvan nu de laatste loodjes gewogen worden. De architectuur van de samenhang van de bomen zoals ze nu bij elkaar staan wordt ook geanalyseerd en men is zelfs bezig een soort ‘taal van de bomen’ op te stellen met letters, woorden en zinnen in samenhang.

Vragen over de ecologische waarde worden in deze ‘Bos-Atlas’ [nog] niet behandeld, maar spelen wel mee in gesprekken over de ontwikkeling die Delft mee kan/moet/gaat maken. Het is een grootse inventarisatie waar we met bewondering naar hebben gekeken en geluisterd. Behalve de Atlas en de Taal is er nog een derde component: Dialogen. Daarover is tijdens de lezing echter niet gesproken.

Verslagje lezing Planktonium

Jos van Koppen

Op 12 januari gaf Jan van IJken de derde lezing van de cyclus 2022-2023, waarvoor IVN , Natuurlijk Delfland en de Vogelwacht Delft de handen uit de mouwen steken. De lezing vond plaats in De Papaver, maar men kon ook ‘op afstand’ de lezing volgen.

Na een inleiding over zijn ontwikkeling als fotograaf waarbij hij, nog als komend uit bijna een eeuw geleden, zelf fotorolletjes moest ontwikkelen liet Jan een schitterende film zien over de ontwikkeling van een salamander-eicel na bevruchting. Deze film leidde tot kritiek met kreten als euthanasie en abortus naar de maker, maar deze film ‘Becoming’ werd toch algemeen als meesterwerk ervaren. Jan van IJken heeft inmiddels heel wat prijzen gewonnen.

Na de pauze werd een groot aantal microscopische opnames getoond van leven onder water. Zowel eencelligen als kolonies van ééncelligen kwamen in beeld en ook een aantal kreeftachtigen die wij meestal kennen als watervlooien die je bij de vishandel als visvoer kan kopen, maar dan nu wel met een breder en kleurrijker assortiment.

Er bestaat een vereniging voor microscopie in Vlaanderen en Nederland met nauwe samenwerking. Af en toe heb ik ook in Delft een mogelijkheid tot deelname aan een cursus gezien in de afgelopen jaren. 

Men was enthousiast over het vertoonde beeldmateriaal en de toelichting. Gelukkig is de tentoonstelling in de Lakenhal in Leiden met de op groot beeld vertoonde film verlengd tot 5 maart 2023! Voor wie het op 12 januari gemist heeft zou ik zeggen: mis de herkansing tot 5 maart niet! En …. voor of na een bezoek aan de Lakenhal is er ongetwijfeld een mooie kans op het verkennen van de Sleutelstad. Wat ook zo zijn bekoring heeft. 

O ja: het bleek dat de vertoonde youtube opnames vanwege ‘copyright’ de volgende dag al verwijderd waren! Helaas. Maar ….. bij zoeken via Google kun je de opnames van Vroege Vogels en DWDD gewoon bekijken. Ik heb niet gecontroleerd of dat de volledige film was.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
7
za
08:00 Excursie: Driemanspolder
Excursie: Driemanspolder
okt 7 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 7 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 5 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel.telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
okt
12
do
20:00 Natuurlezing Ecocampus
Natuurlezing Ecocampus
okt 12 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing Ecocampus
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De eerste lezing is 12 oktober 2023. “De TU-campus zou een proeftuin moeten zijn voor … Lees verder
okt
21
za
08:00 Excursie Maasvlakte
Excursie Maasvlakte
okt 21 @ 08:00 – 17:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 19 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans telefoonnr De laatste keer dat we de Maasvlakte bezochten was … Lees verder
nov
4
za
06:15 Excursie: dagje of weekendje Texel
Excursie: dagje of weekendje Texel
nov 4 @ 06:15 – nov 5 @ 17:00
Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 november 2023 Verzamelen: om 6.15 uur, vertrek om 6.30 uur, boot van 8.30 uur Vertreklocatie: Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert Kosten: € 0,07 per … Lees verder
nov
9
do
20:00 Natuurlezing: Scholeksters gaan ...
Natuurlezing: Scholeksters gaan ...
nov 9 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing: Scholeksters gaan het dak op!
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De tweede lezing is 9 november 2023. Spreker: Rafaël Martig Waar: De Papaver, Korftlaan 6, … Lees verder

Thank you for your upload