Home » Leden

Categoriearchief: Leden

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Vogelaars allerlei 3

Hans de Winter
Vogels kijken is een liefhebberij. De professionals even buiten beschouwing gelaten. Voor sommigen onder ons een serieuze hobby. Voor enkelen onder ons zelfs een bloedserieuze bezigheid. Maar voor alle soorten vogelaars geldt hetzelfde. Het scherpt je blik. Je ziet meer. Je nieuwsgierigheid maakt je opmerkzaam. Dat zorgt soms voor verrassende ontdekkingen. Nu de dagen weer snel korter worden, ben ik weer kaarsen gaan branden. Drie blokkaarsen dicht bij elkaar vonden wij thuis wel een leuk gezicht. Maar dan beïnvloeden ze elkaar bij het opbranden. En zo ontstond deze uil. Is het geen schatje. Zelfs mijn oudste kleindochter zag het ongevraagd. Zou het komen omdat opa en oma haar een abonnement hebben gegeven op Vogels Junior? Ik dacht het niet. Kinderen zijn van nature veel opmerkzamer dan volwassenen. En dat ze dat maar zo lang mogelijk mogen blijven! Daar kunnen wij volwassenen een voorbeeld aan nemen.

 

 

Nog eendje ?

Naar aanleiding van het bericht van Gert op 30 april j.l. over bieretiketten met vogelafbeeldingen, hebben jullie het biertje “Nog Eendje” al geprobeerd?  Ik persoonlijk vind het lekker. Er staan veel soorten afgebeeld op het etiket en men wordt uitgenodigd om ze te tellen. Ik ben tot 24 soorten gekomen, exclusief gele badeend.
Van links naar rechts: aalscholver, putter, eider, ringmus, lepelaar, fuut, blauwe reiger, zilvermeeuw, grote trap (? in ingang van kasteel), roodborst, krakend, bergeend, grote zilverreiger, topper, kuifeend, scholekster, visdief, kleine zilverreiger,  “Disney” uil, koolmees, krooneend, slobeend.

Heeft iemand andere ideeën? Vliegen er kraanvogels boven de molen?

Proost! Anthony Patterson

 

Heeft niets met vogels te maken

Het heeft natuurlijk niets met vogels te maken. Bovendien hebben wij hier geen honingzuigers of ‘suikerbeessies’.
Maar in onze tuin komt toch een kolibrie op bezoek, 4 heb ik er geteld. Met snelle vleugelslag en doodstil in de lucht staan. Razendsnel van bloem tot bloem. Op de millimeter nauwkeurig en een ‘roltong’ als een precisie instrument.
Je hoort ze zelfs vliegen met de zelfde snelle vleugelslag als een echte kolibrie.
Het oog is ook bijzonder, het lijkt op een voor ons gewoon oog met pupil.
Onze vlinderstruik is een episch centrum voor veel insecten tot de jonge Tjiftjafs aanschuiven voor een heel andere lekkernij. Soms samen met de jonge Koolmezen.

 

Spektakel in onze tuin

Leo MeewisseHet is al weer enige tijd geleden dat ik een extra nestkastje plaatste in onze kastanjeboom vlak achter ons huis. Doel was de ringmus die een zwaluwnest had ingepikt een passend alternatief te bieden. Het mocht niet baten, want de mus ging prinsheerlijk door tussen de zwaluwen. Het nieuwe nestkastje werd wel bezocht maar een succesvol broedgeval heb ik niet vastgesteld. Twee weken terug zag ik wel nogal wat vogelpoep op de bladeren onder het kastje. Gek dacht ik, mezen kledderen toch niet zo.Toen ontdekte ik een meter hogerop een tortelduivennest. Deze week zag mijn echtgenote een achtervolging door een sperwer die eindigde met een harde botsing tegen ons raam. Het lot van een van onze tortelduiven was beslecht. Ik maakte mij zorgen over het resultaat van onze broedende tortels en zorgde ervoor dat onze voederbulk die er ongeveer onder staat voortdurend gevuld was. Van de ijverig broedende weduwe of weduwnaar zagen we alleen de staart over de rand van het nest uitsteken. Vandaag waren we getuige van vliegoefeningen. De juvenielen bleven nog op en bij het nest. De natuur heeft zijn loop weer gehad en voor de sperwer is er eten zat.

Peter Green’s Albatros

Op verzoek van Marjan, maar vooral ter nagedachtenis aan Peter Green, een van de oprichters van de legendarische band Fleetwood Mac.Dit nummer heeft begin jaren 70 menig schoolfeestje opgeluisterd als het ultieme schuifelnummer. Maar het gaat dus eigenlijk over de vlucht van de albatros.De singelversie kon ook op 33 toeren gedraaid worden.

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

nov
7
za
08:00 Oude land van Strijen/Korendijks...
Oude land van Strijen/Korendijks...
nov 7 @ 08:00
Zaterdag 7 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 5 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder
dec
12
za
08:00 Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
dec 12 @ 08:00
Zaterdag 12 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
16
za
08:00 Excursie De Kwade Hoek
Excursie De Kwade Hoek
jan 16 @ 08:00
Zaterdag 16 januari, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 14 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie … Lees verder