Home » Leden

Category Archives: Leden

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Incident bij onze huiszwaluwen

Leo MeewisseHet broedseizoen is weer voortvarend van start gegaan onder onze zwaluwvriendelijke overstekken. Aan de achterzijde vier stuks en de eerder vermelde ringmus. Allemaal in kunstnesten. Aan de voorzijde 5 stuks in vier in kunstnesten en één is een door de zwaluwen opgebouwd nest op een door mij ooit aangebrachte ondersteuning. Het zelfstandig maken van de nesten verloopt steeds moeizamer of bijna niet meer. Ik denk gebrek aan de juiste specie (grond met voldoende kleidelen). Ik overweeg meer kunstnesten aan te brengen en misschien ook bij de buren als ze instemmen.

Bij het nest dat ze wel met succes hebben afgemaakt was het van de week een drukte van belang. Ik dacht getuige te zijn van een langdurige paring, maar daar heb wellicht geen verstand van. Later op de dag constateerde ik iets in zwart-wits dat aan de opening van het nest hing. De ladder gepakt en uitgeschoven om poolshoogte te nemen. Een overleden zwaluw hing aan de opening met zijn/haar pootje muurvast in het opgedroogde metselwerk. Ze hebben dus wel goed spul om te metselen, maar als je in je nieuwe nestje gaat overnachten moet je niet je pootje in de verse wand drukken. R.I.P. zwaluwtje. Zie foto met het gebroken pootje over de duim.

Frankrijk komt naar je toe deze zomer

Alfred PellemansWe gaan dit jaar allemaal in eigen land op vakantie. Dat is geen enkel probleem natuurlijk: Nederland bevat nog voldoende gebieden waar we nooit zijn geweest, en zeker dit jaar, komt het weer erg Mediterraan over: de zon maak overuren, de wolken zijn werkloos, de plassen en meren drogen op.

Maar we missen wel onze jaarlijkse vogelsoorten. Na een weekje Frankrijk heb je al snel diverse wouwen, arenden, bijeneters en gieren te pakken. Gelukkig hebben de vogels daar wat op gevonden: ze komen gewoon naar ons toe zodat we zelf niet meer op reis hoeven. Wie dat geregeld heeft, verdient een veer. Zo worden de vogelaars langs de kust zo nu en dan verblijdt met bijeneters en hebben we in Delft en omgeving al diverse wouwen van allerlei kleuren gezien.

Sinds afgelopen week kunnen we daar nu de vale gier bijschrijven. Normaliter zien we die met wat geluk in het zuiden van Frankrijk en zeker in Spanje en Griekenland. Afgelopen week deed een groep van zo’n 14 vale gieren Delft en omstreken aan. Mocht u het gemist hebben: gelukkig hebben we de foto’s nog. Dit exemplaar zat in de Duifpolder bij Schipluiden, en vloog bij het opvliegen nog even langs mij.

 

 

Podcast Vroege Vogels

Peter JacobsNu een uitzending waarbij de vogelzang op verschillende uren van de morgen en op verschillende locaties in Nederland is opgenomen en de vogels zijn benoemd.
Kan je je kennis toetsen en vast ook wat bijleren!

 

 

Bron : https://www.nporadio1.nl/podcasts/vroege-vogels-in-30-minuten/127221-22-nationaal-vogelconcert-2020-s02

Vier keer goed nieuws!

Leo MeewisseDe oeverzwaluwen aan de Korftlaan vliegen af en aan. Het bijen bloemen mengsel dat vorig jaar bovenop de wand is gezaaid is bovenverwachting goed terug gekomen. Het moet er inmiddels toch wel gortdroog zijn met het grondwater op ±2 meter diepte. De bloemetjes geven geen krimp. De daar op vos-veilige hoogte broedende scholekster is niet meer te zien, maar het zal wel goed gaan of zijn gegaan.

De puberkoeien die mij recent nog behulpzaam waren bij het plaatsen van het ernaast gelegen hekwerk om het leemzand depot genieten van de schaduw en schuren soms lekker tegen de wand.

Kleine kluutjes in de Groenzoom

Caroline ElfferichIn het voorjaar van 2019 broedden er circa tien paar kluten in de Groenzoom. Dat heeft veel jonkies opgeleverd! Eind mei waren de kleine kluutjes goed te zien vanaf het pad dat door het gebied loopt.

In mei vertellen verschillende dorpsgenoten mij over schattige jonge kluutjes die ze hebben gezien in de Groenzoom. Als ergens kuikens te zien zijn kun je maar beter snel gaan kijken. Voor je het weet zijn ze opgegeten of volgroeid. In de Groenzoom aangekomen hoef ik niet lang te zoeken, want het gedrag van volwassen kluten is erg opvallend als ze jongen hebben. Met een hoop lawaai verjagen ze elke vogel die te dicht bij hun kuikens komt. Zwarte kraai, bergeend of meerkoet … de elegante zwart-witte vogels stuiven er furieus op af. Dapper zijn die oudervogels, al vraag ik me af of het verstandig is om zo de aandacht op je kuikens te vestigen.

Kluten leggen per broedsel meestal vier eieren. Sommige paren zie ik rondlopen met vier kuikens, de anderen hebben er minder. De afgelopen vijf jaar hebben er ook al twee tot vier paar kluten in de Groenzoom gebroed, maar dit jaar zijn het er duidelijk meer. Ze maken hun nesten langs een ondiepe plas, op een schaars begroeid stuk weiland dat ’s winters onder water staat. Kluten zijn van nature kustvogels, maar als er door werkzaamheden in het binnenland een geschikte broedplek ontstaat, weten ze die feilloos te vinden. Het zijn echte pioniers. Als het terrein niet meer naar hun zin is, dan zijn ze zo vertrokken.

De jonkies lopen met hun lange pootjes in het water en zwemmen als het te diep wordt. Soms liggen ze diep in het water. Telkens steken ze hun kop onder water om voedsel te zoeken. Hun snaveltjes zijn nog niet lang genoeg om de jachttechniek van de volwassen vogels toe te passen. Die hebben lange, dunne snavels met een gebogen punt, die ze met een sierlijke beweging van links naar rechts door het water halen om kleine diertjes op te sporen. Kluten zoeken voedsel in ondiep water met slib op de bodem.

De landelijke klutenpopulatie wordt geschat op circa vijfduizend broedparen. De helft daarvan broedt tegenwoordig in nieuwe natuurgebieden in de Delta. Het aantal broedparen is redelijk stabiel, maar het broedsucces laat te wensen over. Weinig kuikens worden volwassen. Hopelijk overleven er veel kuikens in de Groenzoom. Hun ouders doen in ieder geval hun uiterste best om ze te beschermen.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading