Home » Leden » Ledenblog

Categoriearchief: Ledenblog

Vogeltjesalbum 10 (Haiku’s)

Hans de Winter


Een jubileumreeks Haiku’s over vogels, de 10e, over gewone, veel voorkomende vogels. Met als uitzondering een Haiku over een van de mooiste vogels van Nederland, de ijsvogel.

Voor velen een wens
Scherp gefluit, de blauwe schicht
Mooiste van het land
 
Een paartje buizerd
Rustig zwevend op thermiek
Die komen er wel
 
Een ochtendconcert
Reprise in de avond
Mannetje merel
 
Schreeuwen kunnen ze
Tevens luchtacrobaten
De zilvermeeuwen
 
Heerlijk gekwetter
En luisteren naar elkaar
Onze huismussen

 

IJsvogel voor liefhebbers

Hans de Winter

Een van de mooiste vogels van Nederland, met dank aan zijn fantastische kleuren. Daarnaast lastig te zien, ondanks dat fraaie verenkleed, dat maakt de ijsvogel extra onweerstaanbaar. Met schitterend blauw en oranjebruin als prominente kleuren. Geen wonder dat de ijsvogel een inspiratiebron is voor vele kunstenaars en veel wordt geportretteerd op van alles en nog wat. Zo bezit ik een keramieken spiraalvaas van kunstenaar Jan Kamphuis, cadeau van mijn jongste broer en schoonzus, een eyecatcher (of blikvanger in goed Nederlands).

Mijn jongste zoon attendeerde mij op de ijsvogel van LEGO Icons, en ik kon de verleiding niet weerstaan. Naast mijn vele vogel-legpuzzels nu voor het eerst een puzzel in 3D (van 834 steentjes/stukjes). Mijn complimenten aan de ontwerpers want hij is schitterend en heeft dan ook een prominent plaatsje gekregen in de woonkamer. Dat neemt overigens mijn bewondering voor de echte, levende exemplaren in de Nederlandse natuur niet weg.

Vogels e.a.

Hans de Winter

Vogels en anderen, vogels zijn een niet te missen onderdeel van de natuurlijke biodiversiteit. Zeker nu het voorjaar is begonnen en de feestelijke vogelzang van alle kanten op je af komt. Een fantastische tijd om vogels te kijken.

Enkele zeer natte dagen aan het einde van de winter gaven mij nog even de tijd voor een binnen activiteit, het leggen van een vogel-puzzel. Deze puzzel van Ravensburger brengt de rijkdom van de natuur speels en leuk in beeld. Het ontwerp en de uitwerking is van Anne Searle. Wondrous Trees (wonderbaarlijke bomen, de naam van de puzzel) worden terecht als kapstok gebruikt voor het buitenleven, een habitat voor vele dieren. Naast de ons bekende kramsvogel, kuifmees, ijsvogel, gaai, sijs, grote bonte specht en pimpelmees, is er nog veel meer te zien. Een fraaie opwarmer voor hopelijk weer een mooi voorjaar waarin we kunnen genieten van vogels en andere natuurlijke schoonheid.

Vogeltjesalbum 9 (Haiku’s)

Hans de Winter


Een nieuwe reeks Haiku’s over vogels. Het is leuk om een vogel-ervaring om te zetten in dat korte, drieregelige gedicht van 5, 7 en 5 lettergrepen. Dat levert een nieuwe spanning op. De Japanners zijn ermee begonnen, lang geleden. Zij hebben veel navolging gekregen, ook in Nederland.

Grote bonte specht
Lang leve de pindakaas
Prachtbeest in de tuin

Gaat nooit vervelen
Statig en indrukwekkend
Zeearend komt langs

Eersteklas zitten
Voor de deur een eksternest
Zwart-witte speelsheid

Familie-appje
Exotische verschijning
Pestvogel in zicht

Lichtjes gekwetter
Zoekend tussen de takken
Een paar goudhaantjes

Na de storm Pia

Simon Knot

Het was het appje van Mart van Straten dat mij deed opschrikken in de auto, met de kerstrollade op schoot. ‘ O, je zit in de auto? Jammer, want er zit hier een vreemde vogel. Een soort visdief, maar dat is het niet.’ 

Nu was ik net op de terugweg en bijna thuis, dus kreeg ik de locatie en kon ik het opruimen van de boodschappen aan mijn wederhelft overdoen en met fototoestel en kijker snel twee straten verder kijken wat er in de sloot zat. 

Bij het Libellepad aangekomen hoefde ik niet mijn best te doen. Kijker niet nodig! Meteen zag ik dat het een franjepoot was! Onbekend met het winterkleed gokte en meldde ik ‘grauwe franjepoot’ en de locatie. Meteen een foto meegestuurd. Die maakte ik met mijn gsm, want de batterij van mijn Nikon was natuurlijk op. 

Ondertussen kwam Mart van Straten ook weer kijken en werd ik snel via allerlei appjes gecorrigeerd. Rosse Franjepoot! Daarna werd het druk, die dag werd het bedrijvige vogeltje door 82 vogelaars gemeld op Waarneming. Het beestje leek nergens last van te hebben en kroop bijna in sommige telelenzen. 

Toch waren er al tijdens deze vogelaarsreünie wat zorgen. Zat er olie op de borst? Kon het beestje wel vliegen? Maar tot na vijven bleef het beestje schijnbaar onaangedaan foerageren. 

Een dag later werd er gezocht en eerst niet gevonden. Uiteindelijk, één sloot verder, werd hij toch ontdekt. Van het levendige gedrag was niets meer over. Het kopje hing en er werd niet meer gefoerageerd . Dierenambulance en Brandweer rukten uit. Met een waadpak werd het arme beestje opgehaald . Helaas! 

Een medewerker van het natuurhistorisch museum nam het lijkje mee. Daar wordt de Rosse Franjepoot toegevoegd aan hun collectie. 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
20
do
20:00 Algemene Ledenvergadering
Algemene Ledenvergadering
jun 20 @ 20:00 – 22:00
Het bestuur van de Vogelwacht Delft en Omstreken nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload