Home » Leden » Ledenblog

Categoriearchief: Ledenblog

Vogelzang

Hans de Winter

Een van de charmes van het voorjaar is de uitbundige vogelzang. Zelfs als je niet weet welke vogel je hoort zingen, is het genieten geblazen. Als je er aandacht aan besteedt, kun je steeds meer vogelgeluiden herkennen. Horen is scoren, als je dan de bewuste vogel ook nog hebt gezien en kunt thuisbrengen, is dat een bonus.

Met dank aan de vele beschikbare vogel-apps die geluiden kunnen herkennen, is dat een stuk makkelijker geworden. Maar ook de beschreven vogelgeluiden in vogelgidsen zijn hierbij behulpzaam. Tot voor enkele jaren geleden moesten we het alleen daar mee doen. De hulp van mede-vogelaars met hun zelf geproduceerde vogelgeluiden en geheugensteuntjes was van harte welkom. Maar ook in deze tijd van beeld en geluid op alom aanwezige beeldschermen, blijft het leuk om beschreven vogelgeluiden te lezen. Zeker als je in taal bent geïnteresseerd.

De ‘Birdsong’ puzzel van Madeleine Floyd laat haar keuzes hierbij zien. Extra leuk om te lezen omdat zij (uiteraard) de Engelse variant van beschrijven gebruikt. Hierbij maakt zij een keuze uit het geluids-repertoire van de geportretteerde vogels. Getekende vogels die ook allemaal in Nederland voorkomen, met uitzondering van de Provençaalse grasmus (Dartford Warbler).

Op een fraaie, bijzondere manier getekend zien we: winterkoning, groene specht, roodborst, ekster, zwartkop, pimpelmees (de enige zonder beschreven geluid), merel, vink, gaai, zanglijster, goudvink, koolmees, nachtegaal, koekoek, tuinfluiter, Provençaalse grasmus, ijsvogel, spreeuw, groenling en Turkse tortel. Niet alleen de beschrijving van de vogelgeluiden is een keuze van Madeleine, ook haar manier van in beeld brengen is net wat anders dan puur realistisch. Mij sprak het in ieder geval zo aan dat ik de puzzel aan mijn verzameling vogelpuzzels heb toegevoegd. Nu maar weer snel naar buiten om van de echte vogelwereld te gaan genieten.

Mijn twitchjaar 2024

Toine Andernach

Terwijl ik dit stuk begin te schrijven op eerste kerstdag zou ik eigenlijk een ‘kan het niet allemaal wat minder’-gevoel moeten hebben. Maar bij mij overheerste dit jaar het ‘ik wil alleen maar meer’-gevoel. Voor een twitcher is de kerstgedachte ver weg.

Nou weet ik ook wel dat het leven van een vogelaar niet alleen uit twitchen zou moeten bestaan maar ik kon de neiging om m’n levenslijst lekker lang te maken, niet onderdrukken. Toegegeven, het is een soort verslaving. Gelukkig wel een onschuldige, vergelijkbaar met postzegels verzamelen of Pokémon Go.

Driehonderd soorten

Een paar jaar geleden heb ik me ten doel gesteld om driehonderd verschillende vogelsoorten in Nederland gezien (of gehoord) te willen hebben. Van die driehonderd soorten zijn er ongeveer 220 algemeen of vrij algemeen aanwezig in Nederland. De tachtig andere zijn zeldzaam tot zeer zeldzaam (of in enkele gevallen extreem zeldzaam).

(meer…)

Inspiratie door frustratie

Hans Zweekhorst

Het wachten duurt zo lang
De herfst is vervlogen, natuurlijk is dat zo
en komt de winter vol met stormen
met koude, donkere luchten
dan snap ik dat ook zo

maar nu de zon weer tussendoor stunt
en hoop en soms wat warmte geeft
Kom vogel, doe je bek eens open
en laat maar horen wat je kunt

Verscholen in wat struiken
bang voor weet ik veel misschien?
Kom vogel smeer dat keeltje!

Je eerste kameraden uit het vrije zuiden dan?
Zijn zij je voor? Ga jij teloor?

Kom vogel, laat je niet kisten!

“ Piep”, ik doe je voor!

Vogelboeken

Hans de Winter

Er verschijnen met grote regelmaat nieuwe boeken over vogels. Voor een liefhebber van boeken en het natuurlijke buitenleven is dat een bodemloze snoeppot. Waar je dus verstandig mee om moet gaan. Twee van mijn nieuwste aanwinsten wil ik er graag even uitlichten.

Aard van het beestje, de beekprik, de wielewaal en 98 andere landgenoten’ van Caspar Janssen met illustraties van Margot Holman. Een uitgave van Atlas Contact Amsterdam/Antwerpen 2023.
Als je geboeid bent door de fauna om je heen is het een waar genoegen Caspar Janssen te lezen. Een niet voor niets bekroond boek, in december 2024 winnaar van de jaarlijkse Natuurboekenprijs. Caspar schrijft op een prettige, zeer lezenswaardige manier over zijn persoonlijke ervaringen in de Nederlandse natuur en zijn ontmoetingen met experts en liefhebbers. Misschien dat niet ieder geportretteerd beest tot je verbeelding spreekt. Dan nog leest het heerlijk weg. Een ode aan de Nederlandse natuur die in ons land steeds meer in de knel komt. Dit boek staat overigens niet bij mij in de boekenkast maar in mijn e-reader.

Vogeltaal, hoe vogels met elkaar communiceren’ van Barbara Ballentine en Jeremy Hyman (oorspronkelijke titel: Bird Talk) met een voorwoord van Camilla Dreef. Een uitgave van Veen Media (Amsterdam, 2022) in samenwerking met NewScientist.
Als je je een beetje voor vogels gaat interesseren kom je erachter dat ook dit een bodemloze snoeppot is. Je kunt je blijven verbazen wat er allemaal in de vogelwereld gebeurt. Bij alles wat je (bij)leert en ervaart kom je tot de conclusie dat er nog veel meer is wat je niet weet en misschien wel nooit zult ervaren. Mooi toch deze eindeloze levenskracht. En natuurlijk enorm inspirerend. Het lukt het boek Vogeltaal de resultaten van veel wetenschappelijk onderzoek voor een leek op een duidelijke manier te presenteren: op welke manieren communiceren vogels en wat is eigenlijk communicatie? Of het nu gaat om man-vrouw communicatie, territorialiteit en dominantie, communicatie tussen ouders en jongen, waarschuwingssignalen en het leven in groepen, Vogeltaal doet het uit de doeken. Met de kanttekening dat nog steeds onderzoek nodig is, dat we nog steeds niet alles weten ook al denken we soms van wel. Het laatste hoofdstuk ‘Communicatie in een rumoerige wereld’ geeft aan hoe hard vogels aan de slag moeten om zich nog verstaanbaar en kenbaar te maken in onze steeds drukker, vuiler en warmend wordende wereld.

Mocht je een van deze boeken willen aanschaffen dan wens ik je veel plezier met het lezen. Maar vergeet vooral niet naar buiten te gaan en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Vogeltjesalbum 11 (Haiku’s)

Hans de Winter


Een nieuwe reeks Haiku’s, drie regels van respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen, voor een ode aan vogels en de natuur.

Familiebezoek
Onder vele brandganzen
Ook een roodhalsgans

Knallende kleuren
Groene vogels op groen gras
Twee groene spechten

Pontische meeuwen
Kunnen ook wensvogel zijn
Het zal eens lukken

Loerende steenuil
Hij ziet ons, wij hem haast niet
Meer ZEN krijg je niet

Kauwtjes in de tuin
Jong en oud, brutaal en stil
Genot voor het oog

Grote wolk spreeuwen
Gecoördineerd dansen
Oh wat is dat mooi

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2024

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
29
za
07:00 Voorjaarswandelingen in Delftse ...
Voorjaarswandelingen in Delftse ...
mrt 29 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o. Data: Zes zaterdagen van 22 maart t/m 26 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. … Lees verder
apr
2
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken vo...
Voorjaarscursus Vogels kijken vo...
apr 2 @ 19:30 – 22:00
In april is het weer zover, de beginnerscursus vogels kijken van Vogelwacht Delft e.o. op 4 achtereenvolgende woensdagavonden. Er zijn vanwege afmeldingen enkele plaatsen vrijgekomen. Dus geïnteresseerden kunnen weer reageren. Stuur dan graag een mail … Lees verder
apr
4
vr
10:00 Natuurtekenen
Natuurtekenen
apr 4 @ 10:00 – 12:00
Natuur Tekenen is een nieuwe activiteit rond de natuurlezingen van IVN Delft, de Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland. Het is een open atelier in De Natuurschuur, waar deelnemers zelfstandig werken. Iedereen, die in het thema … Lees verder
apr
5
za
07:00 Voorjaarswandelingen in Delftse ...
Voorjaarswandelingen in Delftse ...
apr 5 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o. Data: Zes zaterdagen van 22 maart t/m 26 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. … Lees verder
apr
9
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken vo...
Voorjaarscursus Vogels kijken vo...
apr 9 @ 19:30 – 22:00
In april is het weer zover, de beginnerscursus vogels kijken van Vogelwacht Delft e.o. op 4 achtereenvolgende woensdagavonden. Er zijn vanwege afmeldingen enkele plaatsen vrijgekomen. Dus geïnteresseerden kunnen weer reageren. Stuur dan graag een mail … Lees verder

Thank you for your upload