Home » Leden » Ledenblog

Categoriearchief: Ledenblog

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Mussenlust

Hans de Winter

Mussenlust, een leuke titel voor een boek bij de voormalige tentoonstelling ‘Passé(r) domesticus?’. Zowel het boek als de tentoonstelling stonden op mijn verlanglijst. Je weet hoe het gaat met wensen, die komen lang niet altijd uit. Dit speelde 16 jaar geleden, in 2005.Toen ik er eindelijk toekwam om dan in ieder geval het boek te bestellen, was het uitverkocht. Er waren blijkbaar nog meer liefhebbers die achter het nest visten, want in 2018 kwam er een heruitgave. Nu in een sterk uitgebreide, herziene versie. Daarvan heb ik onlangs de tweede druk (2019) kunnen bemachtigen. Wederom uitgegeven door Peter Müller nu met medewerking van Jean-Pierre Geelen, die ook het voorwoord schreef. Met een sticker op het omhullende plastic ‘BEST VERZORGD BOEK 2018’. Waar dat vandaan kwam weet ik niet, maar ik ben fan, zowel van het boek als van de tekenaar Peter Vos. Peter Müller en Jean-Pierre Geelen zijn dat overduidelijk ook.

Mussenlust – de huismus in 50 gedichten en 150 tekeningen van Peter Vos

Een prachtig vogeltje de Passer domesticus. Rondom mijn huis, in de wijk Kogelgieterij in Delft, komen ze niet (meer) voor. Ik vind dat een gemis en ben dan ook altijd blij als ik tijdens een wandeling of een excursie een groepje huismussen tegenkom; dat uitbundige getjilp en het bijbehorende drukke gedoe. Het gedicht De Mus van Jan Hanlo, uiteraard opgenomen in deze ‘feestelijke bundel’ (Jean-Pierre Geelen), roept dat gevoel direct op. Mooi om te lezen hoe de huismus vele dichters/schrijvers heeft geïnspireerd. En dan die vele tekeningen van Peter Vos! Prachtig! Zie je huismussen niet in de tuin of op straat, dan kun je wel van ze genieten via zijn tekeningen; huismussen in hun volle glorie van het dag en dagelijkse bezig zijn. Daarnaast verbeelding en humor. Genieten!

De eerste keer

Hans de WinterHet voorjaar is nu echt begonnen. Niet alleen ligt 21 maart net achter ons, tevens konden we eind maart genieten van enkele zomerse dagen. De korte koude periode begin februari, is vergeten. Op de fiets naar en in Meijendel spitste ik mijn oren voor nieuwe vogelgeluiden. En daar was voor mij de eerste fitis. Afgestapt was ik aan het genieten van boomklevers toen ik werd verrast door de fitis. Het fitis maatje de tjiftjaf was al enkele weken aanwezig en nu met velen. ‘Maatje’ omdat ze zo op elkaar lijken en na elkaar ons land weer binnenkomen. De zomergasten! Het wachten is nu op de zwartkop en daarna de rest. Mijn favoriete seizoen de lente. Elk jaar weer opnieuw een eerste keer. Een reeks voorjaarswandelingen (of fietstochten), in normale jaren met de Vogelwacht nu vanwege Covid-19 in je eentje, is de manier om de zomergasten één voor één te ontvangen en dus (opnieuw) te leren kennen.

Mijn allereerste zwartkop heb ik daaraan te danken. Ik weet niet meer welk jaar het was, een flinke tijd geleden in ieder geval. Wel weet ik nog waar dat was: links (vanaf de Delftse binnenstad gezien) aan het einde van de Korftlaan, in de bosschages tegenover wat nu het plas-drasgebied is. Bijzonder dat ik precies op die plek dit jaar, het was halverwege maart, mijn eerste Cetti’s zanger hoorde. Die is hier trouwens gebleven, het is de laatste decennia een jaarvogel geworden. Met dank aan de klimaatverandering.

Mijn allereerste Cetti’s zanger hoorde ik in de Biesbosch, minder lang geleden als mijn eerste kennismaking met de zwartkop. De Cetti’s zangers zijn in Nederland flink in opmars maar de Biesbosch is echt zijn hotspot. Een gebied waar ik graag kom. Zowel in de Biesbosch als in Meijendel ben je nooit alleen, meer liefhebbers weten deze plekken te vinden. Maar een stukje lopen of fietsen doet wonderen als je wat rust en ruimte zoekt. Het weer zal niet altijd zomers blijven, maar dat moet niemand ervan weerhouden zelf aan het voorjaarswandelen te gaan. Ontvang die zomergasten!

Vogelboeken

Hans de Winter
Vogels hebben mij altijd geboeid. Ook al die jaren dat ik nog geen zelf benoemde vogelaar was. Je kunt er namelijk niet aan ontkomen als je buiten bent. Vogels zijn er bijna altijd en bijna overal. Dit wel met de kanttekening dat je open moet staan voor alles wat om je heen gebeurt. Met oogkleppen op, waaronder ook die tussen je oren, zie en hoor je niets. Aangezien ik ook altijd een fan van boeken ben geweest, staan er ondertussen vele vogelboeken bij mij in de kast. Twee planken in één van mijn boekenkasten staan er vol mee, 180 centimeter aan ruggen van vogelboeken, zie bijgaande foto.

Een collectie die blijft groeien: gidsen, studies, overzichtswerken, verhalen, wetenswaardigheden, leuke weetjes, humor, persoonlijke ervaringen. De kracht van boeken over vogels zit hem niet alleen in de leerzame en/of leuke teksten. Prachtige foto’s, schitterende tekeningen, sublieme vormgeving en informatieve graphics (in goed Nederlands 😉) zorgen voor een aanwinst op de boekenplank. Deze beschrijving is uiteraard een waardeoordeel, is van kracht voor de boeken waar ik enthousiast over ben. Er bestaan ook saaie boeken, nogmaals ook dit is een kwestie van smaak. Ik heb al eerder mijn enthousiasme uitgesproken over de e-reader en e-books. In mijn e-reader staan dan ook digitale boeken met vogelverhalen. Maar als het gaat om beelden en vormgeving gaat er natuurlijk niets boven een papieren boek, en dan nog het liefst met een harde kaft.

Dit alles brengt mij op mijn laatste aanwinst: Baardman & boterkontje van Toine Andernach, lid van onze Vogelwacht. Wat een prachtig boek. Heerlijk geschreven verhaaltjes over vogels, met als verbindende factor de oorsprong van vogelnamen. Ontzettend leuke wetenswaardigheden, fraai en humorvol door Toine verwoordt. De apart genoemde weetjes en de vogelnamenkwis die in elk hoofdstuk terugkomen, vormen een aangename afwisseling. Werkelijk schitterend vormgegeven, daarbij geholpen door de mooie foto’s en tekeningen. Dat geeft het boek echt een WOW-factor! Ik hoop dat velen daaraan net zoveel plezier gaan beleven als ik heb ondervonden. Ongetwijfeld een boek dat ik meerdere keren uit de boekenkast zal halen.

Vogeltjesalbum (Haiku’s)

Hans de Winter


Wederom een Vogeltjesalbum, de derde in de reeks. Een kleine serie Haiku’s over vogels en de natuur, geïnspireerd door de korte periode koud winterweer.

 

Metamorfose
Prachtige witte wereld
Rustgevende sneeuw

Wintervoer in tuin
Spektakel gegarandeerd
Dichtbij genieten

Alleen scharrelend
Onopvallend vogeltje
Fraaie heggenmus

Geen pindasnoeren
Helaas voor familie gaai
Klein grut heeft voorrang

Een groepje vinken
Zelden komen ze alleen
Lekker wintervoer

 

Groene specht in mijn tuin

Hans ZweekhorstDat ondiepe rustige slootje wordt afgezoomd door uitgegroeide wilgen en elzen. Die laatste zijn zeer aantrekkelijk voor mezen, sijzen en zwartkoppen.De grote wilg van de buren is voorzien van een bosuilenkast en 5 meter verder staat de oude els op onze grond.
En in die els heeft een paar jaar geleden een grote bonte specht een nestholte gemaakt, heel knap want het kan niet inwateren.
De jongen zijn groot geworden en de wijde wereld in.
Dat gat heeft aantrekkingskracht voor spreeuwen, maar vorig jaar ook voor een groene specht. Die belangen botsten regelmatig en fel.
Uiteindelijk heeft die groene er minimaal een jong grootgebracht, heel achterbaks. Ik heb er weinig van gezien. Tegenover het nest hangt wel die bosuilenkast en daar zijn 5 torenvalkjes in groot geworden. Wellicht dat de specht zich daarom gedeisd hield.
Ook afgelopen jaar is er een nieuwe generatie opgegroeid.
Regelmatig vlogen ze van het grasveldje of de rand van het pad terug naar de boom. Vaak klommen ze aan de achterkant omhoog, soms even om de hoek kijkend.
Het is me niet opgevallen dat we minder mieren hadden, maar dat zou wel moeten. Ze roeien hele nesten uit. De bosmier is favoriet maar in het westen ook de andere soorten. Ze wroeten het gras weg en dan likken ze de mieren en vooral de larven op. Dat beetje schade neem ik graag op de koop toe want het is een schoonheid om te zien.
Het hele jaar door horen we de specht, al is het in de winter een soort verplicht nummertje zonder inspiratie. Het beestje heeft een leefgebied van ca 1 km in het vierkant.
Bossages en open veldjes is ideaal.
Een keer heb ik de bonte en de groene zien vechten, al leek het meer een rituele dans op de boomstam.

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio