Home » Nieuws

Category Archives: Nieuws

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Oeverzwaluwen officieel vergunning verleend

Het is 29 mei om 15.30 uur dat de officiële opening van de oeverzwaluwwand aan bod kwam.

Iedereen was verbaasd over het grote succes, veel voorbijgangers staan vaak in verwondering te kijken en te luisteren.

Onze voorzitter nam het woord en dankte iedereen voor de inzet, de bijdrage en het enthousiasme.

Als dank hebben wij de gemeente en de ondernemers een lunchpresentatie aangeboden.

Hierna onthulden de voorzitter en de wethouder (Stephan Brandligt) het informatiebord.

(Het doek is ooit geschilderd door Rosemarijn van Limburg Stirum.) Waarna de wethouder nog inspirerende woorden over natuur en duurzaamheid uitsprak.

 

Zelfs politieagenten stapten uit hun wagen en waagden een onderzoekje door de telescoop.

Bertus Laros wist de aandacht vast te houden op dit mooie gebiedje; het gebiedje waar de gemeente 25 jaar geleden nog een roeibaan wilde vestigen.

 

Een geslaagd project met als ideeënman en aanjager John Kleijweg. Het beheer valt onder Leo Meewisse, die daarbij hulp zal krijgen van de Delftse Natuurwacht.

Weer een innovatie met de steenuilenkasten

Leo MeewisseDe laatste jaren was het al gebruikelijk deze kasten uit te voeren met een labyrint. (zie voorgaand bericht met foto hierover). Hierdoor kunnen marters niet meer naar binnen om de eieren of de kuikens te verschalken.

IMG_20180314_164246De uil staat weliswaar symbool voor wijsheid, maar dat kunnen we niet zeggen van de kuikens. Als je uitgemaakt wordt voor “uilskuiken” is dat vast geen compliment. We kunnen wel raden waarom. Uilskuikens hebben de gewoonte het veilige nest te verlaten als het nog wel een dag of vijf duurt voor ze echt kunnen vliegen. Ze hobbelen dan wat heen en weer over de takken en zo komen ze aan de naam takkelingen. In die periode roepen ze om het hardst om voedsel als de ouder vogels er weer zijn met een verse prooi. De steenuilenkasten gaan we nu voorzien van een stoepje. Verlaten ze het invlieggat dan hebben ze nog even bedenktijd en keren misschien toch weer terug in de kast. Op het plankje kunnen ze nog wat vliegoefeningen doen zonder direct naar beneden te vallen. Op de grond lopen ze acuut gevaar en dat willen we voorkomen Ook terugkeren in de kast wordt een stuk eenvoudiger. Er gaan meer kuikens overleven!

Samenwerking met de Rijswijkse Golfclub

Leo MeewisseRijswijkse Golfclub is aan het vergroenen! In de 2017 is er een samenwerking ontstaan tussen de Rijswijkse Golfclub en de Vogelwacht Delft. We hebben er inmiddels 15 nestkasten geplaatst die bedoeld zijn voor de spreeuwen. Deze vogels voeden zich bij voorkeur met emelten. Dit is het larve stadium van de langpootmug. Emelten zijn zeer schadelijk voor de grasmatten die op de greens van een golfbaan nu eenmaal perfect moeten zijn. In de toekomst zullen wij het onderhoud verzorgen en we hebben er een goede donateur aan. De goede contacten hebben er ook toe geleid dat onze hulp werd ingeroepen om een takkeling Ransuil te redden. Samen met John Kleijweg ben ik er op uit gegaan en hebben er wat voeding in gestopt. Bijna onmiddellijk leefde het diertje weer op en dezelfde avond namen de oudervogels het al weer over. Leo Meewisse, namens de werkgroep nestkasten.

Help mee Europees Landbouwbeleid te veranderen

Wij ontvingen onderstaande oproep die we graag met jullie delen.

Beste Vogelwerkgroep,
Graag jullie aandacht voor het volgende:
Help mee Europees Landbouwbeleid te veranderen.
Geef je mening over het landbouwbeleid voor de komende jaren en daarmee over de toekomst van onze boerenlandvogels!
Het gaat slecht met de boerenlandvogels, de nieuwste cijfers van het CBS onderstrepen dat weer opnieuw. Patrijs, veldleeuwerik, grutto en zomertaling worden steeds schaarser.We weten ook dat de belangrijkste oorzaken voortkomen uit de intensivering van de landbouw, aangejaagd door het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Daarin lijkt het produceren voor de export het belangrijkste te zijn, waaraan de natuurwaarden van het platteland opgeofferd worden.Op dit moment organiseert de EU een consultatie over een nieuw GLB. Hierin kunnen burgers en organisaties tot 2 mei aangeven hoe ze tegen  het nieuwe GLB aankijken. De consultatie is in het Engels, maar vanuit de natuurorganisaties binnen Europa hebben we alvast aangegeven wat wij denken dat de beste antwoorden zijn op de gestelde vragen.Je kunt als burger en individu, maar ook als lid van een natuurorganisatie of Vogelwerkgroep, je bijdrage leveren aan deze consultatie en zo meehelpen om het landbouwbeleid om te vormen tot een meer duurzaam en vogelvriendelijk beleid.
Dat kan op verschillende manieren. Vogelbescherming Nederland heeft samen met o.a. Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds en met haar internationale poot Birdlife International een paar mogelijkheden voor je “klaar gezet” om het gemakkelijker te maken.Als individu, kort en simpel: Via deze link, kom je op een deel van de website van Vogelbescherming, waar je alleen maar je naam en email hoeft in te vullen, en vervolgens worden kant en klare antwoorden op de 5 belangrijkste vragen uit de consultatie naar de Europese Commissie gestuurd. Die 5 vragen en antwoorden kun je daar ook zelf lezen.Als organisatie (natuurorganisatie, vogelwerkgroep, enz.) kort en simpel: ga naar de Living Land website. Scroll naar beneden en geef aan dat je namens een organisatie reageert. Vul de vakjes op het formulier in, en laadt het Logo van je organisatie. Je kunt ook zelf een korte opinie formuleren. Met het verzenden onderschrijf je de visie van de aangesloten natuurorganisaties onder Living land en wordt dat aan de Commissie gemeld.Als individu, uitgebreid: Je kunt ook zelf, direct op de website van de EU, de consultatie invullen. Dat zijn 34 uitgebreide meerkeuzevragen. Living Land heeft een document gemaakt (in het Engels) waarin ze adviezen geeft voor antwoorden op alle 34 vragen, die de visie voor een duurzamere landbouw ondersteunen. Maar je bent natuurlijk vrij om je eigen antwoorden te kiezen.

Voorjaarswandeling Delftse Hout en omgeving gaan weer van start

Tijden van 7 uur tot ongeveer 10 uur
Data : 25 maart, 1, 8,15, 22 en 29 april
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Aanmelden is niet nodig.

Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd.

Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun je op een ochtend als deze op je lijstje zetten. Slobeenden of een wintertaling op de plassen, broedende eenden in de geknotte wilgen, drukte in de weilanden, noem het maar op. Aan de Korftlaan is al verschillende keren een ijsvogeltje gezien, tijdens vier voorjaarswandelingen!

Als je alle wandelingen hebt meegelopen ken je de leuke vogelkijk plekken in de omgeving van Delftse Hout. Zoveel natuur zo dichtbij!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Brabantse Biesbosch
Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel 015-2134636 of 06-22026848. Was het Nationale Park de … Continue reading