Home » Vereniging

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Praktijkdag de Wilde Eend

De Wilde Eend is niet weg te denken uit ons (stedelijk)landschap. De meerderheid nestelt in de laaggelegen delen van het land, vooral in
waterrijke polders en moerassen. Toch gaat het niet goed met deze zo bekende eendensoort. Sinds 1990 zijn de aantallen broedvogels met ca.
30% afgenomen. Deze Praktijkdag staat in het teken van de Wilde eend: Een kwetsbaar vanzelfsprekende vogel.

Bent u ook zo benieuwd naar de eendenkooi in Schipluiden ? Heeft u wel eens zelf een mand gevlochten. De Praktijkdagen van Zuid Holland bieden die mogelijkheid op één dag. En wel op 10 maart 2018. Meer informatie is te vinden via de website: https://landschapopjebord.nl/

Een bloemrijk pad naar 2018 …

IMG_3458Een onstuimig jaar 2017. De wereldpolitiek kent veel onrust. Vertrouwde politiek werd zeer onzeker. Ook ons eigen land in flinke onzekerheid.

Erg lange formatie vond iedereen. Sommige mensen vonden het lekker rustig. En de uitkomst, het regeerakkoord, kent ook grote vraagtekens.

De eerste discussies zijn alweer losgebarsten: onderwijs, milieu en land- en tuinbouw.
Tussendoor het grote nieuws dat de insectenomvang in Duitsland-west en Nederland met 75 % is afgenomen. De oorzaken zijn nog niet officieel bekend, maar laten zich wel raden.

Je verwacht dat een aantal insecten-afhankelijke soorten zoals vogels in aantallen zullen instorten. Toch zegt Sovon dat de wankele balans ongeveer gelijk blijft.
Ik put daar toch wat hoop uit. En beloof mezelf dat wandelpad van een paar kilo bloemrijk zaad te voorzien. Floravervalsing voor het goede doel, zal ik maar zeggen.

Tegen Kerst verstillen we allemaal, keren wat in onszelf. Het oud en nieuw wellicht met wat minder geknal. We hebben even de tijd om over het nieuwe jaar na te denken.

Want voor je het weet komen de eerste vogels alweer binnen, de bosuil roept al.

Ik wens u een mooie Kerst en goede wensen voor 2018.
Samen over dat bloemrijke wandelpad.

Namens het bestuur van de Vogelwacht Delft e.o.

Vertegenwoordig jij Zuid-Holland bij Sovon?

Gezocht:

Opvolgers voor de ledenraad van Sovon voor de districten Zuid-Holland- noord en zuid.

Ben je als vrijwilliger actief voor Sovon en wil je meedenken over wat de organisatie doet? Dan is de ledenraad, het hoogste orgaan van verenging  Sovon, een mooie plek voor jou.

Wij, Herco Christerus, Ton van Schie en Peter Vermaas, zijn aftredend als ledenraadslid. Daardoor komen er drie plaatsen vrij: twee voor leden uit Zuid-Holland zuid en één voor Zuid-Holland noord.

Hoeveel tijd kost het?

Als ledenraadslid woon je jaarlijks twee bijeenkomsten bij. Eén in het najaar (‘s avonds) in Utrecht en één in juni op locatie in een mooi natuurgebied met een aansluitende excursie.

Wat doe je?

Naast de financiële zaken houdt de ledenraad zich ook bezig met de te varen koers van de vereniging. De ledenraad is ook een klankbord: door een goede informatie uitwisseling blijven ook bestuur en de directie goed op de hoogte wat er speelt in de districten en bij de leden. Dit is een wederzijds belang.

Daardoor ben en blijf je ook op de hoogte hoe en waarom bepaalde beslissingen bij Sovon worden genomen, zoals de voortgang van de digitalisering en zaken zoals contributie en entree van de Landelijke Dag.

Wij hebben de afgelopen jaren als prettig ervaren. Om ledenraadslid te worden is niet eens zoveel nodig: gewoon lid zijn en je verbonden voelen met Sovon als enthousiaste vogelteller.

Doe gerust even navraag bij ons via Ton van Schie , email k-tvanschie@planet.nl

Meer informatie en je opgeven: http://www.sovon.nl/ledenraad

Welkom bij de Sovonledenraad en geef je nu op, dat kan bij ons maar ook direct bij Sovon.

Carolyn.Vermanen@sovon.nl

In Memoriam: Arie Koen

Kort geleden is de heer Arie Koen overleden. Hij heeft de respectabele leeftijd van 93 jaar gehaald. Wij kennen hem als een hardwerkend persoon voor de Vogelwacht.
Met name de penningen waren hem goed toevertrouwd, later ook en tot op hoge leeftijd, de distributie van de Vogelstreken.
Maar de geschiedenis gaat veel verder terug. Samen met de heren Nicasie, Wichman en Waterreus heeft Arie Koen de Vogelwacht Delft en Omstreken opgericht op 1 oktober 1962.
Veel later is een en ander statutair ook weer door hem georganiseerd en vastgelegd bij de notaris.
Voor zijn grote inspanningen heeft hij het erelidmaatschap ontvangen. De bijbehorende fles wijn vond hij hoogstwaarschijnlijk leuker. Hij liep niet zo te koop met zijn successen.

Zijn familie mag trots zijn. Hopelijk kunnen zij vrede vinden bij zijn overlijden.

Namens het bestuur,

Hans Zweekhorst

Kom donderdagmiddag braakballen pluizen op de Papaver!

Kom aanstaande donderdagmiddag (19 oktober) braakballen pluizen op de Papaver!

Inloopworkshop tussen 14:00 uur 16.00 uur
Plaats: De Papaver, Korftlaan 6, Delft
Kosten: 3 euro p.p

Vogels zoals de uil, ooievaar, kraai en torenvalk spugen al het voedsel uit dat ze niet kunnen verteren. Tijdens deze workshop ga je hun braakballen uitpluizen om erachter te komen wat de vogels hebben gegeten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

mrt
8
do
20:00 Lezing: De Lepelaar in Nederland...
Lezing: De Lepelaar in Nederland...
mrt 8 @ 20:00 – 22:00
De werkgroep Lepelaar onderzoekt het wel en wee van lepelaars om ze uiteindelijk beter te kunnen beschermen. Door jonge lepelaars in de kolonie van kleurringen te voorzien en sommige vogels een zendertje te geven, ontstaat … Lees verder
mrt
24
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 24 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun … Lees verder
08:00 Kennemerduinen, IJmuiden
Kennemerduinen, IJmuiden
mrt 24 @ 08:00
Het strand, de haven (met de sluizen) en de pier van IJmuiden vormen een mooie plek aan de kust om deze tijd van het jaar zeevogels en trekvogels te spotten. Soms zijn er ook bruinvissen … Lees verder
mrt
31
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 31 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun … Lees verder
apr
5
do
19:30 Beginnerscursus Vogels Kijken 2018
Beginnerscursus Vogels Kijken 2018
apr 5 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2018 organiseert de Vogelwacht Delft e.o. weer een cursus “Vogels kijken voor beginners”. Tijdens deze cursus wordt volop aandacht besteed aan het herkennen en op naam brengen van vogels, waarbij ook het herkennen … Lees verder
teller