Home » Vereniging

Categoriearchief: Vereniging

Werk in uitvoering

Marian de Koning

Na het knotten van de wilgen langs de oprit naar zijn huis kon Hans beginnen aan het herstel van het vogelkijkscherm aan de Noordeindseweg. Helemaal op eigen initiatief. Nu maar hopen dat we straks met de voorjaarswandelingen weer vele vogels kunnen spotten die zich ongezien wanen achter het scherm.

Het jubileumboek is af!

In het najaar van 1962 is de Vogelwacht Delft e.o. opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. De Vogelwacht bestaat nu dus al 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft de Vogelwacht (onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij) een boek uitgebracht met allerlei wetenswaardigheden die de revue zijn gepasseerd de afgelopen jaren.

De titel van dit prachtige boek is “De vogels van Delft en omgeving 1962-2022”.

De opzet van het boek is een visuele en inspirerende weergave van 60 jaar vogels kijken en tellen in het werkgebied van de Vogelwacht Delft en omstreken. Een belangrijke bron voor alle gegevens in dit boek zijn de jaarverslagen en het blad de Vogelstreken die sinds de jaren 60 tot en met heden zijn uitgebracht. Het is niet de intentie om met dit boek een volledig overzicht te geven, maar vooral om te inspireren met leuke, interessante en soms verrassende verhalen over vogelsoorten.

Op 22 december j.l. overhandigde de voorzitter Pieter Aaldring en auteur Kees Mostert een exemplaar aan wethouder Frank van Vliet (Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte) en Diny Tubbing (stadsecoloog) van de gemeente Delft. Beiden hebben een bijdrage geleverd aan het boek (voorwoord en inleiding) en dragen het werk van de Vogelwacht Delft een warm hart toe. Zowel de gemeente als de Vogelwacht onderschrijven de noodzaak van samenwerking over aanleg, beheer en onderhoud van groengebieden met oog voor vogels. Een adequate inrichting maakt deze gebieden pas leefgebieden voor vogels.

Wethouder Frank van Vliet, mede-auteur Kees Mostert en voorzitter van Vogelwacht Delft, Pieter Aaldring.

Wethouder van Vliet gaf aan graag eens mee te gaan met een voorjaarswandeling in Delftse Hout. Uiteraard is hij van harte welkom. Want leuker dan lezen over vogels is toch, om een vogel in de kijker te zien.

Het boek is inmiddels verspreid onder de leden, vrienden en netwerkpartners van de Vogelwacht.

In memoriam Herco Christerus

flap in de mist verdwijnt langzaam een enorme vogel over de bergen
flap is niet het geluid van de vogel maar dat van de diepe bas van de lange man naast me

De vogel is een lammergier. In Europa leven vier gierensoorten:
• de monniksgier, een diepzwarte vogel, hij die de huid opent;
• de vale gier, saaie bruine vogels, zij nemen het leeuwendeel voor hun rekening;
• de aasgier, een witte vogel, de peuteraar naar de laatste stukjes;
• tot slot de lammergier, de meest kleurrijke, de meest kieskeurige, de zeldzaamste van alle gieren.

De lange man met de bas heeft twintig jaar lang, tot op de komma precies, de leden van de Vogelwacht Delft en omstreken Vogelstreken geleverd. Hij heeft zich vele jaren heeft ingezet voor de natuur in Nederland en de vogels in het bijzonder. Het is de man met wie ik in Spanje het mooiste vogelmoment uit mijn leven heb beleefd.
Op een landweggetje in de Empordà volgen we baltsende grielen in van een veld vol lachsterns, rode patrijzen en kleine torenvalken. Boven ons jagen roodpootvalken en scharrelaars. O,O. Twee jubelende mannen in een huurautootje weten niet waar ze het zoeken moeten en slaan elkaar voortdurend op de schouders en wijzen elkaar op de ene na de andere bijzonderheid.
Mark

Begin jaren negentig heb ik Herco gevraagd het bestuur van de Vogelwacht te komen versterken. Ik heb daarna vaak, met een glimlach, mogen horen hoe ik hem “op slinkse wijze” heb gestrikt als bestuurslid. Al die jaren die volgenden heeft hij met veel vrolijkheid en betrokkenheid invulling gegeven aan deze rol.
Bij gemeenten en diverse natuurorganisaties is zijn invloed groot geweest.
Daarnaast hebben we jarenlang de Vogelstreken geredigeerd, met daarbij altijd speciale aandacht voor komma’s. Een terugkerende grap. We hadden veel lol en dierbare gesprekken. Dat bleef zo, jaar na jaar. Ik zal dat enorm missen maar ben dankbaar voor deze herinneringen.
Anneke

Die lange man met zijn circusfiets zo groot komt een biertje bij me drinken. De kale kop (“dat groeit vanzelf weer aan joh”) is opvallend vanwege zijn altijd weelderige haardos. En met een biertje komt meteen weer zo’n roofvogel-ervaring. Nog steeds zijn eeuwige shagje.
De onderwerpen vliegen over en weer – waarbij zijn boosheid op alles ‘oneerlijk’ en zijn humor vooral op zichzelf – maken waarom ik hem zo mag en waardeer.
We moeten de rechtszaak nog uitwerken, die tegen de ongebreidelde ganzenjacht. Ik ga dat nu met jouw inspiratie doen. En als we winnen dan is dat door jou.
Hans

Herco was een kleurrijke vriend wiens komst altijd vreugde bracht en scherpe soms onnavolgbare conversaties. Hij kon licht ontvlambaar zijn als iets hem ter harte ging en opende zijn lange warme armen met intense hartelijkheid om je aan zijn borst te drukken.

flap in de mist verdwijnt een dierbare, zeldzaam kleurrijke man uit het zicht, maar niet uit het hart.
vaarwel vogel vriend

Anneke van Wijk, Hans Zweekhorst, Mark Kras

*flap – was de standaard uitroep waarmee Herco je wilde wijzen op een, door hem zo geliefde, roofvogel.

Wildopvang Zuid-Holland sluit deuren

Van onze vrienden van de Wildopvang Zuid-Holland ontvingen we onderstaand bericht:

Beste collega/partner/vriend van onze opvang,

We hebben helaas slecht nieuws. We hebben besloten om de deuren van onze opvang per 31 december 2022 definitief te sluiten. Het afgelopen jaar is zeer zwaar geweest met een interne uitbraak van de vogelgriep, een brute inval van de NVWA, het uitblijven van werkbare wet- en regelgeving, sterk afnemende donaties door de ongunstige economische situatie, uitblijvende subsidies, een enorme toename van kosten (energieprijs x5). De koek is op, we zijn moe(deloos) gestreden.

We hebben dit besluit niet over 1 nacht ijs genomen. We hebben veel alternatieve oplossingen bedacht, uitgewerkt, doorgerekend en we komen er niet uit. We zijn verdrietig maar we zien echt dat dit de enige oplossing is.

Concreet houdt het in dat we per 10 oktober a.s. geen nieuwe dieren meer aan kunnen nemen. We hebben een totale opnamestop. De dieren in de opvang krijgen nog gewoon hun verzorging totdat ze veilig vrijgelaten kunnen worden. Mocht herstel langer duren dan brengen we ze naar een collega opvang.
De komende maanden worden intensief en intens verdrietig. Dank alvast voor de samenwerking de afgelopen 3 jaar (en langer met mijn collega’s).

Groetjes, Willeke, Aad en Charissa (bestuur Wildopvang Zuid-Holland)
ps op onze website staat meer informatie te lezen over het waarom en hoe.
https://www.wildopvangzuidholland.nl/home-gesloten/

Nieuwe vogelgids

Onderstaand bericht ontvingen wij onlangs en dat willen we graag met jullie delen. De contactpersoon om dit boekje met korting te bestellen is Hans Zweekhorst (info@vogelwachtdelft.nl).

Dit voorjaar hebben wij, als Vogelinformatiecentrum Uitgeverij, een nieuwe, kleurrijk en complete vogelgids in zakformaat uitgegeven: Vogels van Nederland, Vogelgids & Checklist. Rijkelijk geïllustreerd met meer dan 2.000 foto’s van alle in Nederland waargenomen vogelsoorten, een uitgebreide introductie hoe een (betere) vogelaar te worden, handige tips. Door de opzet is deze zakgids ideaal voor elke type vogelaar, van beginnende tot gevorderde.

Deze vogelgids is te koop via het Vogelinformatiecentrum Texel en via de betere boekhandel. Wij willen echter ook vogelwerkgroepen ondersteunen met deze vogelgids. Vandaar deze email.

Voor Vogelwerkgroepen die een gezamenlijke bestelling doen bieden wij een aantrekkelijke korting. De Vogelwerkgroep kan vervolgens zelf beslissen om (een deel van) de korting voor eigen kas te houden – en zo bij te dragen aan de financiële armslag van de Vogelwerkgroep. Deze korting kan natuurlijk ook naar eigen inzicht (deels of volledig) worden doorgegeven aan de geïnteresseerde leden.

De vogelgids Vogels van Nederland in een paar zinnen:
• 400 pagina’s in handig zakformaat
• Met alle in Nederland waargenomen vogelsoorten (500+), inclusief hybriden en exoten
• Geïllustreerd met meer dan 2.000 prachtige, kleurrijke foto’s uit archief beeldbank AGAMI
• Duidelijk de specifieke veldkenmerken per soort aangegeven
• Toegankelijke en duidelijke tekst
• Bij elke soort een QR-code met verwijzing naar data over deze soort op Waarneming.nl
• Met gratis vogelapp ‘Vogels van Nederland en België’ (beschikbaar vanaf medio juni/juli 2022)
• Met voorwoord van Jochem Myjer

De winkelprijs voor de vogelgids Vogels van Nederland is EUR 27,99. Wij bieden deze gids aan met 25% korting mits er minimaal 10 exemplaren of meer tegelijk besteld worden.

Bij interesse horen we graag hoeveel gidsen de Vogelwerkgroep in zijn geheel wil afnemen. Wij sturen dan de gidsen naar 1 adres waarna ze door de VWG lokaal gedistribueerd kunnen worden.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
1
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
apr 1 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
2
zo
08:00 Zondag fiets- en wandelexcursie ...
Zondag fiets- en wandelexcursie ...
apr 2 @ 08:00 – 12:00
Zondag 2 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 30 maart tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr De Groenzoom is … Lees verder
apr
5
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken
Voorjaarscursus Vogels kijken
apr 5 @ 19:30 – 22:00
De voor- en najaarscursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Dat is niet in het minst te danken aan de kennis en het enthousiasme van onze ‘leraren’ Peter Elfferich … Lees verder
apr
8
za
07:00 Excursie bij vogelcursus
Excursie bij vogelcursus
apr 8 @ 07:00 – 11:00
Bij de cursus “Vogels kijken” worden vier excursies gehouden op de zaterdagochtend. (De tijdstippen zijn nog niet zeker)
07:00 Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
apr 8 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 8 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 6 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Alfred is mede- organisator en gidst mee. … Lees verder

Thank you for your upload