Home » Vereniging

Category Archives: Vereniging

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Versoepeling website

Het harde lock-down regime dat de website hanteerde tijdens de eerste coronagolf, moet van Rutte versoepeld worden. Daar geven we met tegenzin gehoor aan. Dat wil zeggen dat vanaf heden niet meer dagelijks een bericht op de website hoeft te verschijnen. En dat is jammer, want als de statistieken niet liegen, en statistieken liegen nooit, dan mag geconcludeerd worden dat velen van u, waarschijnlijk u zelf ook wel, regelmatig even langs de site van de Vogelwacht kwam. De cijfers ondersteunen dit.

Bovenstaand plaatje laat zien dat het aantal bezoeker met een factor tussen 2 en 3 is toegenomen in de vergelijking van de periode voor de lockdown. Rutte snijdt dus met zijn beleid in onze vingers.

Nadere informatie Algemene Ledenvergadering

Beste leden van de Vogelwacht Delft en Omstreken,

Het zijn bijzondere tijden. Ik hoop dat het jullie allemaal goed gaat.

A.s. donderdag, 11 juni, staat onze Algemene Leden Vergadering gepland. Als bestuur hebben we na ampel beraad besloten om deze ALV wel door te laten gaan, maar uiteraard met inachtneming van de maatregelen zoals door de overheid afgekondigd.

We willen naast de bestuursleden een beperkt aantal leden fysiek deel laten nemen aan deze ALV. Het aantal leden hebben we bepaald op maximaal 13, gelet op de beschikbare ruimte. We zijn er zeker van dat we hiermee de voorgeschreven afstand van 1,5 meter kunnen handhaven.

Voor alle leden zal er ook een mogelijkheid worden ingericht om deze ALV online te volgen, dus thuis via uw computer, tablet of smartphone. Via het programma Jitsi meet zal de ALV integraal gevolgd kunnen worden.

Voor het fysiek, in persoon, bijwonen van de vergadering gelden de volgende regels:

  • U bent niet koortsig, verkouden of aan het hoesten;
  • U houdt t.o.v. de andere leden 1,5 meter afstand;
  • Bij binnenkomst maakt u uw handen schoon met een ontsmettingsmiddel;
  • Er wordt geen koffie of thee geschonken, dus u moet eventueel drinken zelf meenemen.

Mocht u interesse hebben om de ALV fysiek dan wel online bij te wonen, geef dit dan graag door aan Hans Zweekhorst (zweekhorst68@hetnet.nl / 015-2626826), onze secretaris of aan mij (p.aaldring@planet.nl / 06 24573278).

Met vriendelijke groet,

Pieter Aaldring, namens het Bestuur van de Vogelwacht Delft e.o.

Aangepast excursieprogramma Vogelwacht Delft e.o.

Bij aanvang van de intelligente lockdown in Nederland, half maart, zagen we ons genoodzaakt de vogelexcursies tot nader orde helaas af te gelasten.

Het kabinet heeft vorige week nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus bekend gemaakt, waardoor er weer meer mogelijk is. We hebben als bestuur, samen met de excursiecommissie gekeken welke, nog geplande excursies nog mogelijk zijn, rekening houdende met de nieuwe omgangsregels. De regel die het meest op onze excursies van toepassing is de volgende: “ Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden.” Dit betekent dat we de volgende wandelexcursies die voor de zomer vakantie gepland stonden door willen laten gaan:

  • Plas-dras Korftlaan Oeverzwaluwwand en Lepelaarsnesten – vrijdagavond 12 juni 2020 door John Kleijweg;
  • Tanthofkade – zaterdag 20 juni 2020 door Pieter Aaldring

Beide excursies zijn wandelexcursies, dus iedereen komt op eigen gelegenheid en houdt min. 1,5 afstand tot elkaar. Deelnemers melden zich telefonisch bij de excursieleider op het aangegeven tijdstip (de donderdagavond voor de excursie) en melden ook dat ze gezond zijn. Er kunnen maximaal 30 personen mee.

De door Peter Jacobs geïnitieerde excursie naar de Markerwaard op 1 juni gaat helaas niet door, omdat Natuurmonumenten tot zeker 1 juli alle activiteiten op de Markerwadden heeft opgeschort.

De excursie naar de Biesbosch van 22 augustus door Hans de Winter willen we voorlopig op de agenda houden. Mogelijk dat door verdere versoepeling van de corona maatregelen deze gewoon door kan gaan, eventueel tijdens het vervoer met maximaal 2 personen in een auto.

Stap in de natuur met Sander en Luna

Met Sander en Luna ontdek je tips en tricks die je vrolijk maken en waar je de natuur een handje mee helpt.

Luna en Sander zijn de hoofdrolspelers van de youtube serie. Luna is 15 en een typisch stadskind dat zich snel verveeld maar graag buiten op avontuur gaat. Sander is een echte natuur nerd, een doctorandus die zijn best doet om Luna naast alle vermaak ook nog wat bij te brengen. Alleen pakt dat meestal net anders uit dan hij had bedacht.

Elke week op dinsdag komt een nieuwe grappige Sander en Luna video met de tofste ideeën voor wat je in de stadsnatuur kunt doen. Op je grasveld, in de groenstrook of het parkje.  Doe mee en ontdek hoe je van de plaag die Japanse duizendknoop is heerlijke limonade kunt maken, hoe je van het kleinste balkon een bloemenweide maakt en nog veel meer! Ben je bezig met jouw state-of-the-art wormenhotel of heb jij nu het chillste balkon? Stuur dan een foto of filmpje naar info@destaduit.nl en maak kans op een meet-up met Sander en Luna op de set.

Buiten zijn is zo lekker! Bewegen, spelen, leuke dingen te doen en helemaal vergeten dat alles anders is dit voorjaar. Maar hoe doe je dat als je geacht wordt in je eigen buurt te blijven? Nou, met Sander en Luna gaat het je lukken!

‘Stap in de natuur’ met Sander en Luna is een productie van De Stad Uit.

Vanaf 5 mei 12.00 uur is duizendknoop limo online te zien op www.destaduit.nl

4 mei dodenherdenking: Waalsdorpervlakte en het zingen van de Fitissen

Pieter Aaldring75 jaar is het geleden dat we werden bevrijd van de Duitse bezetting en we door inzet van de geallieerden onze vrijheid weer terug kregen. Ik ben van 1967 en heb de verhalen over de oorlog alleen meegekregen van opa’s en oma’s, oud-ooms en –tante’s en mijn eigen ouders. Ze waren nog kinderen toen ze deze verschrikkelijke tijd meemaakten. Het heeft bij hen een onuitwisbare indruk achter gelaten, waar ze het op gezette tijden dan ook nog over hebben. 4 mei is zo’n dag dat deze oorlogsherinneringen weer bij hen naar boven komen. Het was vanaf kinds af aan bij ons thuis dan ook gebruikelijk om samen voor de TV de uitzending over de 4-mei viering te volgen.

De nationale Tv-uitzending kwam destijds niet vanaf de Dam in Amsterdam, maar vanaf de Waalsdorpervlakte nabij Scheveningen. Daar waar tijdens de oorlog veel verzetsstrijders en andere gevangenen door de nazi’s zijn gefusilleerd. Een tante van mijn oma woonde tijdens de oorlog in Den Haag en een direct familielid van haar was een van de personen die destijds daar is omgekomen.

Dus met veel respect en ontzag werd bij ons thuis altijd de minuut stilte in acht genomen. We begonnen eigenlijk al met het kijken van de uitzending ver voor 8 uur, waarbij er altijd een vreemd soort spanning ontstond toen de trompettist de ‘ last post’ speelde. Die stilte daarna was (en is) altijd indrukwekkend. Maar wat me ook altijd opviel was dat tijdens die stilte de vogels gewoon doorzongen. Later ontdekte ik dat dit vooral Fitissen waren die hun lied ten gehore brachten. Ik heb het altijd beschouwd als een eerbetoon van deze vogels aan de mensen die daar hun leven hebben gelaten.

Nu kijken we vaak de naar herdenking op de Dam in Amsterdam, die uiteraard ook heel indrukwekkend is. Maar vlak na de 1 minuut stilte schakel ik soms toch even terug naar de herdenking op de Waalsdorpervlakte om het eerbetoon van de Fitissen te horen.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 20 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Denk aan de … Continue reading
sep
5
za
07:00 Fietsexcursie Westlandse Plassen
Fietsexcursie Westlandse Plassen
sep 5 @ 07:00
Start: Onder Ons / Zwembad Kerkpolder om 7.01 uur Informatie en aanmelden op donderdag 3 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn.  Tel.nr.: – telefoon klik hier – Een aangepaste, korte … Continue reading
sep
19
za
07:00 Fietsexcursie Rondje Ackerdijk
Fietsexcursie Rondje Ackerdijk
sep 19 @ 07:00
Rondje Ackerdijk, Zaterdag 19 september 2020, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur. Ongeveer 11.00 uur terug. Informatie en aanmelden op donderdag 17 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. … Continue reading
okt
4
zo
11:00 Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
Fietsexcursie Zuidpolder van Del...
okt 4 @ 11:00
Zondag 4 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. – … Continue reading
okt
10
za
08:00 Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
Fietsexcursie De Ruigte in de Br...
okt 10 @ 08:00
Zaterdag 10 oktober,  De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur Start:  Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 8 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. – telefoon … Continue reading