Home » Vereniging

Categoriearchief: Vereniging

Het Vogeljaar stop er mee

Na een periode van 70 jaar komt er een einde aan het verschijnen van het Vogeljaar. Al die jaren bood het tijdschrift informatie over het wel en wee van de vogels wereldwijd. Met deze laatste uitgave in boekvorm – Het laatste Vogeljaar – neemt het tijdschrift afscheid van zijn trouwe achterban. Niet alleen een jubileumboek, maar zeker ook een collectorsitem voor vogelliefhebbers!

Vermaarde schrijvers als Strijbos, Voous, Zweeres, maar ook enthousiaste amateurvogelaars leverden hun bijdragen. Daarmee bood ‘het Vogeljaar’ zowel de academicus als de gewone vogelaar een platform. In een laatste uitgave in boekvorm komt die veelzijdigheid terug. Ruim vijfentwintig auteurs leveren een aandeel met terugblikken en recente onderzoeksverslagen. Het laatste Vogeljaar geeft een treffend beeld van de ontwikkelingen in de wereld van vogelstudie, beschermingswerk en de toename van vogelplezier onder de bevolking, gedurende de hele periode van 70 jaar.

  • Jubileumuitgave én collectorsitem voor vogelliefhebbers
  • Met verhalen van meer dan 25 auteurs
  • De mooiste bijdragen uit 70 jaar het Vogeljaar

Zie hun website : https://vogeljaar.nl

Vroege Vogelexcursie Kraaiennest

Kijkt u ook graag vogels en zou u eens met een gids op stap gaan in de eigen omgeving ? Vogelwerkgroep Midden-Delfland en Agrarische Natuurvereniging Vockestaert organiseren weer een beperkt aantal excursies in Midden-Delfland. Ga mee en kijk hoeveel moois er dichtbij huis te zien is! Zondag 23 april maart start de excursie om 7.00 uur in het Kraaiennest in alle vroegte als de vogels het meest actief zijn. Er zijn nog een paar vrije plekken.

Het Kraaiennest is in 2020 heringericht en dat heeft veel bijzondere vogels aangetrokken. Ontdek dit nieuwe vogel-pareltje hoor van de experts van de Vogelwerkgroep wat we doen om nog meer vogels in ons mooie gebied te krijgen.

Meer excursies dit voorjaar op de volgende zondagochtenden:
• 23 april – locatie Kraaiennest van 7.00 tot 9.00 uur
• 21 mei – locatie Duifpolder/Commandeurspolder van 7.00 tot 9.00 uur
• 18 juni – locatie Kraaiennest van 7.00 tot 9.00 uur

Opgeven kan tot de woensdag voor de excursiedatum via floor@vockestaert.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met details over de startlocatie. De excursies zijn los te boeken en kosteloos. Meer info https://www.vockestaert.nl en https://www.facebook.com/vogelsmiddendelfland

Strigidea (gestencilde uitgaven) – opsporing verzocht

Kees Mostert

De Strigidea was een uitgave van de Vogelwacht Delft en heeft bestaan van 1969 tot in 1981. Het was aanvankelijk bedoeld als jeugdblad om het contact tussen de jeugdleden te bevorderen. In het archief van de Vogelwacht zijn nummers uit 1969, 1970, 1971 en 1972 teruggevonden. Actieve leden waren destijds vooral Kees Bongers, Gert Sleeuwenhoek en Dolf Logemann, Rob Houtman en IJsseling. In 1982 is de Strigidea (na enige moeilijke jaren aangaande kopij) over gegaan in Het Uilskuiken, in vervolgens weer is overgegaan in de Vogelstreken.

De Strigidea geeft een interessant kijkje in het verleden toen de vereniging nog maar kort bestond. Er werden actuele thema’s behandeld, zoals het Natuurbeschermingsjaar 1970 en er werden ook interessante veldwaarnemingen in vermeld.

Zo is er een excursieverslag van 19 april 1969 naar Meijendel met onder meer jodelende wulpen, kleine mantels en zilvers bij de meeuwenkolonie, drie luid roepende scholeksters en vier roodborsttapuiten.

In het daaropvolgende nummer worden trekvogeltellingen bij de Scheveningse haven gememoreerd, en wel op 21 oktober 1968, met onder meer 7 wilde zwanen en 1 bonte kraai, en op 30 oktober met 8 bonte kraaien, 211 roeken. 127 ringmussen.

In 1968 werd in het Hertenkamp een waterral gemeld op de bekende plaats in het 16 maart,
een zingende nachtegaal op 3 mei, een wielewaal op 25 mei, een gekraagde roodstaart met jongen op 1 juni en op 8 augustus een notenkraker (er was toen een invasie gaande) en op 19 oktober de eerste bonte kraai.

Er worden waarnemingen vermeld van het weidevogelreservaat tussen Delft en Kethel, met zomertaling, 70 goudplevieren, een overvliegende blauwe kiekendief, 4 tapuiten en een fluiter op het kampeerterrein (16 april 1969). In het rietland 2 zingende kleine karekieten.

Een excursie op 21 juni 1969 naar het Bommeer wordt melding gemaakt van een futen nest (toen nog zeldzaam). Nog even langs de opspuitterreinen bij Kethel waar 20 zwarte sterns, 3 bontbekplevieren en kemphanen worden gemeld. Verder een broedgeval van de torenvalk op Calvé fabriek. Op 13 september 1970 werd een woudaapje gemeld bij de Bommeren.

In februari 1969 waren leeuweriken overal te horen rond Delft en op 15 februari waren 22 ransuilen in één boom aanwezig in het Hertenkamp. Er werd een zwemmende hermelijn gemeld van de Tweemolentjesvaart op 3 mei 1969 en een ooievaar op 14 mei over de Poptahof.

Oudere lezers opgelet !

Van het jaar 1973 ontbreken helaas het tweede en derde nummer evenals het eerste nummer van 1974. Mochten er nog mensen in onze gelederen zijn die deze nummers nog in bezit hebben dan graag contact hierover. En dat geldt ook voor eventuele nummers in 1980 en 1981. Het zou mooi zijn als we deze serie weer compleet kunnen maken voor in ons archief. Mail naar info@vogelwachtdelft.nl.

Werk in uitvoering

Marian de Koning

Na het knotten van de wilgen langs de oprit naar zijn huis kon Hans beginnen aan het herstel van het vogelkijkscherm aan de Noordeindseweg. Helemaal op eigen initiatief. Nu maar hopen dat we straks met de voorjaarswandelingen weer vele vogels kunnen spotten die zich ongezien wanen achter het scherm.

Het jubileumboek is af!

In het najaar van 1962 is de Vogelwacht Delft e.o. opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. De Vogelwacht bestaat nu dus al 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft de Vogelwacht (onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij) een boek uitgebracht met allerlei wetenswaardigheden die de revue zijn gepasseerd de afgelopen jaren.

De titel van dit prachtige boek is “De vogels van Delft en omgeving 1962-2022”.

De opzet van het boek is een visuele en inspirerende weergave van 60 jaar vogels kijken en tellen in het werkgebied van de Vogelwacht Delft en omstreken. Een belangrijke bron voor alle gegevens in dit boek zijn de jaarverslagen en het blad de Vogelstreken die sinds de jaren 60 tot en met heden zijn uitgebracht. Het is niet de intentie om met dit boek een volledig overzicht te geven, maar vooral om te inspireren met leuke, interessante en soms verrassende verhalen over vogelsoorten.

Op 22 december j.l. overhandigde de voorzitter Pieter Aaldring en auteur Kees Mostert een exemplaar aan wethouder Frank van Vliet (Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte) en Diny Tubbing (stadsecoloog) van de gemeente Delft. Beiden hebben een bijdrage geleverd aan het boek (voorwoord en inleiding) en dragen het werk van de Vogelwacht Delft een warm hart toe. Zowel de gemeente als de Vogelwacht onderschrijven de noodzaak van samenwerking over aanleg, beheer en onderhoud van groengebieden met oog voor vogels. Een adequate inrichting maakt deze gebieden pas leefgebieden voor vogels.

Wethouder Frank van Vliet, mede-auteur Kees Mostert en voorzitter van Vogelwacht Delft, Pieter Aaldring.

Wethouder van Vliet gaf aan graag eens mee te gaan met een voorjaarswandeling in Delftse Hout. Uiteraard is hij van harte welkom. Want leuker dan lezen over vogels is toch, om een vogel in de kijker te zien.

Het boek is inmiddels verspreid onder de leden, vrienden en netwerkpartners van de Vogelwacht.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
7
za
08:00 Excursie: Driemanspolder
Excursie: Driemanspolder
okt 7 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 7 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 5 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel.telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
okt
12
do
20:00 Natuurlezing Ecocampus
Natuurlezing Ecocampus
okt 12 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing Ecocampus
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De eerste lezing is 12 oktober 2023. “De TU-campus zou een proeftuin moeten zijn voor … Lees verder
okt
21
za
08:00 Excursie Maasvlakte
Excursie Maasvlakte
okt 21 @ 08:00 – 17:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 19 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans telefoonnr De laatste keer dat we de Maasvlakte bezochten was … Lees verder
nov
4
za
06:15 Excursie: dagje of weekendje Texel
Excursie: dagje of weekendje Texel
nov 4 @ 06:15 – nov 5 @ 17:00
Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 november 2023 Verzamelen: om 6.15 uur, vertrek om 6.30 uur, boot van 8.30 uur Vertreklocatie: Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert Kosten: € 0,07 per … Lees verder
nov
9
do
20:00 Natuurlezing: Scholeksters gaan ...
Natuurlezing: Scholeksters gaan ...
nov 9 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing: Scholeksters gaan het dak op!
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De tweede lezing is 9 november 2023. Spreker: Rafaël Martig Waar: De Papaver, Korftlaan 6, … Lees verder

Thank you for your upload