Home » Vereniging

Category Archives: Vereniging

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Aangepast excursieprogramma Vogelwacht Delft e.o.

Bij aanvang van de intelligente lockdown in Nederland, half maart, zagen we ons genoodzaakt de vogelexcursies tot nader orde helaas af te gelasten.

Het kabinet heeft vorige week nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus bekend gemaakt, waardoor er weer meer mogelijk is. We hebben als bestuur, samen met de excursiecommissie gekeken welke, nog geplande excursies nog mogelijk zijn, rekening houdende met de nieuwe omgangsregels. De regel die het meest op onze excursies van toepassing is de volgende: “ Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden.” Dit betekent dat we de volgende wandelexcursies die voor de zomer vakantie gepland stonden door willen laten gaan:

  • Plas-dras Korftlaan Oeverzwaluwwand en Lepelaarsnesten – vrijdagavond 12 juni 2020 door John Kleijweg;
  • Tanthofkade – zaterdag 20 juni 2020 door Pieter Aaldring

Beide excursies zijn wandelexcursies, dus iedereen komt op eigen gelegenheid en houdt min. 1,5 afstand tot elkaar. Deelnemers melden zich telefonisch bij de excursieleider op het aangegeven tijdstip (de donderdagavond voor de excursie) en melden ook dat ze gezond zijn. Er kunnen maximaal 30 personen mee.

De door Peter Jacobs geïnitieerde excursie naar de Markerwaard op 1 juni gaat helaas niet door, omdat Natuurmonumenten tot zeker 1 juli alle activiteiten op de Markerwadden heeft opgeschort.

De excursie naar de Biesbosch van 22 augustus door Hans de Winter willen we voorlopig op de agenda houden. Mogelijk dat door verdere versoepeling van de corona maatregelen deze gewoon door kan gaan, eventueel tijdens het vervoer met maximaal 2 personen in een auto.

Stap in de natuur met Sander en Luna

Met Sander en Luna ontdek je tips en tricks die je vrolijk maken en waar je de natuur een handje mee helpt.

Luna en Sander zijn de hoofdrolspelers van de youtube serie. Luna is 15 en een typisch stadskind dat zich snel verveeld maar graag buiten op avontuur gaat. Sander is een echte natuur nerd, een doctorandus die zijn best doet om Luna naast alle vermaak ook nog wat bij te brengen. Alleen pakt dat meestal net anders uit dan hij had bedacht.

Elke week op dinsdag komt een nieuwe grappige Sander en Luna video met de tofste ideeën voor wat je in de stadsnatuur kunt doen. Op je grasveld, in de groenstrook of het parkje.  Doe mee en ontdek hoe je van de plaag die Japanse duizendknoop is heerlijke limonade kunt maken, hoe je van het kleinste balkon een bloemenweide maakt en nog veel meer! Ben je bezig met jouw state-of-the-art wormenhotel of heb jij nu het chillste balkon? Stuur dan een foto of filmpje naar info@destaduit.nl en maak kans op een meet-up met Sander en Luna op de set.

Buiten zijn is zo lekker! Bewegen, spelen, leuke dingen te doen en helemaal vergeten dat alles anders is dit voorjaar. Maar hoe doe je dat als je geacht wordt in je eigen buurt te blijven? Nou, met Sander en Luna gaat het je lukken!

‘Stap in de natuur’ met Sander en Luna is een productie van De Stad Uit.

Vanaf 5 mei 12.00 uur is duizendknoop limo online te zien op www.destaduit.nl

4 mei dodenherdenking: Waalsdorpervlakte en het zingen van de Fitissen

Pieter Aaldring75 jaar is het geleden dat we werden bevrijd van de Duitse bezetting en we door inzet van de geallieerden onze vrijheid weer terug kregen. Ik ben van 1967 en heb de verhalen over de oorlog alleen meegekregen van opa’s en oma’s, oud-ooms en –tante’s en mijn eigen ouders. Ze waren nog kinderen toen ze deze verschrikkelijke tijd meemaakten. Het heeft bij hen een onuitwisbare indruk achter gelaten, waar ze het op gezette tijden dan ook nog over hebben. 4 mei is zo’n dag dat deze oorlogsherinneringen weer bij hen naar boven komen. Het was vanaf kinds af aan bij ons thuis dan ook gebruikelijk om samen voor de TV de uitzending over de 4-mei viering te volgen.

De nationale Tv-uitzending kwam destijds niet vanaf de Dam in Amsterdam, maar vanaf de Waalsdorpervlakte nabij Scheveningen. Daar waar tijdens de oorlog veel verzetsstrijders en andere gevangenen door de nazi’s zijn gefusilleerd. Een tante van mijn oma woonde tijdens de oorlog in Den Haag en een direct familielid van haar was een van de personen die destijds daar is omgekomen.

Dus met veel respect en ontzag werd bij ons thuis altijd de minuut stilte in acht genomen. We begonnen eigenlijk al met het kijken van de uitzending ver voor 8 uur, waarbij er altijd een vreemd soort spanning ontstond toen de trompettist de ‘ last post’ speelde. Die stilte daarna was (en is) altijd indrukwekkend. Maar wat me ook altijd opviel was dat tijdens die stilte de vogels gewoon doorzongen. Later ontdekte ik dat dit vooral Fitissen waren die hun lied ten gehore brachten. Ik heb het altijd beschouwd als een eerbetoon van deze vogels aan de mensen die daar hun leven hebben gelaten.

Nu kijken we vaak de naar herdenking op de Dam in Amsterdam, die uiteraard ook heel indrukwekkend is. Maar vlak na de 1 minuut stilte schakel ik soms toch even terug naar de herdenking op de Waalsdorpervlakte om het eerbetoon van de Fitissen te horen.

Verrekijker

Hans ZweekhorstVogelbescherming Nederland heeft een langlopend project met verrekijkers. Voor mensen in landen waar wel de passie voor vogels is, maar geen geld is om een verrekijker te kopen, probeert de Vogelbescherming in Nederland oude kijkers in te zamelen en door te geven.

De gedachte hier achter is het beschermen van vogels in die landen. Vogels, die vaak ook in Nederland regelmatig te zien zijn. Geniet je hier van vogels, dan wil je natuurlijk ook graag dat ze in die landen goed beschermd worden.

Dus heeft u een kijker die nog wel te gebruiken is, lever hem dan in op de Zuideindseweg 68 in Delfgauw. Of bel even indien dat echt niet mogelijk is 015 2626.826


Vogels bijvoeren of niet ?

Ja, dat kan prima.  Natuurlijk moeten we wel verstandig bijvoeren. Niet te veel, soms een paar dagen niet en in de lente en zomer geen spul dat kan gaan rotten. Wat uiteraard ook helpt is een groene tuin met veel insecten lokkende bloemen en planten.

Er is een zeer lezenswaardig boekje over verschenen.

VOGELS VOEREN – MAAR NU GOED

Jarenlang stond het (bij)voeren van vogels onder voortdurende kritiek van natuurbeschermers. Ten onrechte, zo vinden Prof. Dr. Peter Berthold en Gabriele Mohr van Vogelwacht Radolfzell. Wie onze gevederde vrienden het hele jaar door goed voedsel aanbiedt, kan niet alleen ‘Roodborst en Pimpelmees & Co’ van dichtbij bekijken, maar draagt ook daadwerkelijk bij aan de bescherming van vogels. Daardoor zal het aantal soorten weer toenemen. Niet alleen bij het eigen voederhuis, maar ook het aantal broedvogels én hun jongen in ons land.

  • Goede voederplaatsen inrichten
  • Goed vogelvoer en gezonde voedermixen
  • Waardevolle tips om vogels te beschermen
  • Foto’s van vogels die regelmatig op voederplaatsen te zien zijn
  • Actuele informatie over de stand van zaken rondom het hele jaar door voeren
  • Doe mee! Help onze inheemse vogels, die nu in de natuur steeds minder voedsel kunnen vinden.

Auteurs: Peter Berthold, Gabriele Mohr

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jun
11
do
20:00 Algemene Ledenvergadering 2020
Algemene Ledenvergadering 2020
jun 11 @ 20:00 – 22:00
Delft, 24 februari 2019 Geachte lezer, Het bestuur van de Vogelwacht nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2020 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 11 juni 2020 in de Natuurschuur, … Continue reading
jun
12
vr
19:00 Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
Excursie : Plas-dras Korftlaan, ...
jun 12 @ 19:00 – 21:00
Eventueel  geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn. LET Op : de datum is gewijzigd !! Start Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 11 juni tussen 19.00 en 21.00 … Continue reading
jun
20
za
07:00 Excursie : Tanthofkade
Excursie : Tanthofkade
jun 20 @ 07:00
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 18 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, tel. Klik hier De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Als sinds de … Continue reading
aug
22
za
07:00 Excursie : Brabantse Biesbosch
Excursie : Brabantse Biesbosch
aug 22 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Tel – telefoon klik hier –. Was het Nationale … Continue reading