Home » Vereniging

Categoriearchief: Vereniging

37e Kerstballentocht met thema “Vogels” een groot succes!

De prijswinnaars

In een winters decor ontvingen de zes winnaars van de 37e kerstballentocht hun prijs van Koning Winter. Zij kunnen zo trots zijn als een pauw, want je moet heel wat vogelkennis hebben of kunnen opzoeken, voor het vinden van de gevraagde zin. Daarna moest de zin zo origineel mogelijk worden afgemaakt. Als jouw zin gekozen wordt uit de 600 inzendingen, dan ben je echt een geluksvogel!

De winnaars:

Categorie 10-12 jarigen:
Samuel: “Als ik kon vliegen als een vogel, zou ik vriendschap sluiten met de gierzwaluwen, omdat ik ze de beste luchtacrobaten vind.”
Lieve: “Als ik kon vliegen als een vogel, zou ik mensen redden in gebieden waar hulpdiensten niet zo makkelijk kunnen komen.

Categorie 8- 9 jarigen:
Krystin: “Als ik kon vliegen als een vogel, zou ik naar de lucht vliegen in de nacht. En een ster aanraken.
Merel: “Als ik kon vliegen als een vogel, zou ik in de hoogste top van een boom gaan zitten en kijken naar de mensen die rondlopen.”

Categorie 6-7 jarigen:
Oliver: “Als ik kon vliegen als een vogel, zou ik bloemzaadjes over de hele wereld verspreiden.
Talitha: “Als ik kon vliegen als een vogel, zou ik gaan praten met de vogels.

Dit keer kregen de winnaars niet alleen een prijs van de Papaver, maar ook van de Vogelwacht Delft ter promotie van de tuinvogeltelling op 26, 27 en 28 januari.

De extra prijs lokt vogels naar je tuin.

Naar schatting hebben, ondanks de vele regen, 5000 mensen meegedaan aan de kerstballentocht.

De beste wensen voor het nieuwe jaar

De Vereniging Vogelwacht Delft en omstreken heeft weer een succesvol
jaar achter de rug. Veel excursies, met als hoogtepunt de meerdaagse
excursie naar Texel. Weer goed bezochte lezingen, en een volle cursus
“vogels kijken”.

In 2024 gaan we dit weer proberen te verbeteren al is het evenaren ervan ook
al mooi.

De Vogelwacht Delft wenst alle vogelaars, en natuurlijk ook alle
niet-vogelaars, een gelukkig en gezond 2024.

Tot ziens bij een van onze activiteiten.

Het bestuur.

Iedere vogel telt!

Ieder jaar tellen ruim honderdduizend mensen de vogels in hun tuin in het laatste weekend van januari. Alle tellingen samen geven ons een beeld van de aantallen vogels die op dat moment in Nederlandse tuinen zijn. Zo kunnen we de ontwikkelingen van Nederlandse broedvogels goed in de gaten houden. Want hoe ondenkbaar is het dat onze kinderen het misschien straks moeten doen zonder het vrolijk getjilp van tuinvogels?

Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek.

Dit jaar wordt de tuinvogeltelling gehouden in het weekend van 26, 27 en 28 januari.

Tel jij op vrijdag 26, zaterdag 27 of zondag 28 januari 2024 ook 1x een half uur de vogels in jouw tuin of op je balkon? Meedoen is leuk, makkelijk en belangrijk. Want terwijl jij een half uurtje geniet van de natuur in jouw tuin of balkon, help je ons met het beschermen van vogels.​ Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hun schikt.

Meer informatie via : https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

foto Vogelbescherming

Gezocht: Iemand die de ledenadministratie wil bijhouden

Beste vogelvrienden,

Iemand die lid wil worden van Vogelwacht Delft en omstreken vult het aanmeldformulier op onze website in, of neemt contact met mij op (Hans de Winter). Ik beheer een programma om nieuwe leden in te schrijven. Of om adreswijzigingen vast te leggen. Of om leden uit te schrijven. Dit ledenoverzicht wordt gebruikt door onze penningmeester om te zien wie contributie moet betalen. Ook de distributie van ons clubblad Vogelstreken wordt hiermee geregeld. Elk half jaar worden alle veranderingen in het ledenoverzicht van de Vogelstreken opgenomen.

Ik heb de ledenadministratie vele jaren met veel plezier gedaan, maar het is nu tijd om het stokje over te geven. Wie heeft zin en tijd om deze klus van mij over te nemen? Hierboven staat kort beschreven wat de klus inhoudt. Een uitgebreide handleiding is beschikbaar voor de nieuwe administrateur. Het gebruikte programma is Microsoft Access. Aanschaf- en beheerkosten worden vergoed door de Vogelwacht. Uiteraard wil ik elke vraag hierover uitgebreid beantwoorden.

Met vriendelijke groet, Hans de Winter

hansdewinter@xs4all.nl
ledenadministratie@vogelwachtdelft.nl

Opsporing Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar is in Nederland een invasieve exoot en kan een aanslag zijn op de biodiversiteit. Hoewel hij voor mensen nauwelijks gevaar oplevert, doet hij zich tegoed aan allerlei insecten, en daar hebben we er al niet zoveel van.

De imkervereniging Delft (https://imkerverenigingdelft.nl/) vraagt ons om extra goed op te letten op de Aziatische hoornaar. Indien je die aantreft dan graag daarvan melding maken op waarneming.nl, of dit doorgeven via ons regionaal meldpunt (waarneming@vogelwachtdelft.nl). Vermeld daar wel zo nauwkeurig mogelijk de plaats en tijdstip waar de waarneming is gedaan. De imkervereniging zal op basis van jouw melding op zoek gaan naar het nest, en dat ook verwijderen.

Op deze pagina staat mooi beschreven hoe je een Aziatische hoornaar kunt herkennen: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/aziatische-hoornaar

Zie ook : https://www.bijenhouders.nl/contact/meldpunt-hoornaar/

Aziatische hoornaar
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload