Home » Vereniging

Categoriearchief: Vereniging

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Kerstgroet 2020

Beste Leden en vrienden van de Vogelwacht Delft en Omstreken.

Vorig jaar rond deze tijd waren we ons als gezin aan het verheugen op een kerst in de besneeuwde bergen van Oostenrijk.  Lekker de hele dag buiten op de lange latten en ’s avonds lekker eten in ons appartement vlak aan de piste.

Hoe anders zal de kerst dit jaar zijn; geen gezellig diner met (schoon)familie en geen trips naar het buitenland, maar we kunnen niet anders. We moeten aan elkaars gezondheid denken en ontmoetingen zo veel mogelijk beperken. Hoe serieus we dit covid-19 virus moeten nemen bleek een tweetal weken geleden. Onze dochter werd behoorlijk ziek. Na een test bleek ze inderdaad positief te zijn getest op het bewuste virus. Ons restte niets anders dan een 10-daagse quarantaine. Gelukkig is ze nu weer grotendeels opgeknapt, maar bij veel andere families in Nederland en daarbuiten is het niet zo voorspoedig verlopen. Uiteraard leef ik mee met diegenen van jullie die ook zijn getroffen door dit vervelende en bijna onvoorspelbare virus.

Het voorjaar heb ik samen met gezin en buren genoten van vele (natuur)wandelingen en ook nu, tijdens de tweede golf proberen we elke dag wel een wandeling of fietstocht maken. Ik hoop dat u ook in de gelegenheid bent om toch te genieten van buiten al is het misschien alleen de tuin of het balkon.

Als vogelliefhebber heb ik het voordeel dat ik een geoefend oog en oor heb voor onze gevleugelde vrienden en misschien wel net iets meer kan genieten van buiten zijn. Ik kan me voorstellen dat u dat ook heeft; dat u extra geniet van de vogels vlak bij huis.

Ik wil al onze vrijwilligers bedanken die zich dit jaar hebben ingezet voor de vereniging. Veel activiteiten die op de rol stonden konden niet doorgaan of moesten aangepast worden. Mijn waardering gaat uit naar jullie flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Hopelijk kunnen we in 2021 onze activiteiten weer langzaam opstarten. En kunnen we elkaar weer ontmoeten en gezamenlijk genieten van lezingen, excursies, cursussen en dergelijke.

Hierbij wil ik jullie namens het Bestuur een hele fijne Kerst toewensen en alvast een gezond en voorspoedig 2021.

Met gevleugelde groet,

Pieter Aaldring

Voorzitter Vogelwacht Delft en Omstreken

 

Kerstballentocht Delftse Hout

Duurzaamheidscentrum De Papaver en de Delftse Natuurwacht organiseren tijdens de kerstvakantie voor de 34ste keer de Kerstballenspeurtocht door de Delftse Hout.

De tocht is geschikt voor jong en oud. De speurtocht, met thema ‘In weer en wind’, begint bij De Papaver en duurt ca. 1½ uur. Deelname is gratis. De grote kerstballen met keuzeantwoorden hangen in de bomen van de Delftse Hout. Vragenboekjes en antwoordformulieren zijn verkrijgbaar bij De Papaver (Korftlaan 6, Delft), ook buiten openingstijden (in een bak naast de voordeur). Ze liggen ook bij Stadsboerderij BuytenDelft en Restaurant Het Rieten Dak.

Kinderen tussen 6 en 12 jaar hebben wel een voordeel: zij maken kans op een prijs!
Daarnaast staan er op het antwoordformulier leuke aanbiedingen voor het hele gezin.

Meer informatie?

Duurzaamheidscentrum De Papaver www.papaverdelft.nl / 015-3649238

Delftse Natuurwacht: www.natuurwacht.nl / 015-2617739, 06-28533801

 

Waarschuwing: Vogelgriep

De Wildopvang Delft laat het volgende weten :

De vogelgriep komt nu echt onze regio binnen. Voor ons houdt het in dat we nu heel voorzichtig en terughoudend zijn met het aannemen van hoog-pathogene vogels. Waarschijnlijk moeten we straks, zolang de vogelgriep in het land is, stoppen met het aannemen van zieke vogels. Hoog-pathogeen wil zeggen dat de vogel veel ziektekiemen bij zich draagt.

We zijn bezig met het inrichten van een externe quarantaine-ruimte. Hopelijk biedt dat mogelijkheden om dieren op te vangen die wel gewoon zorg nodig hebben. Op die manier lopen wij zelf geen risico besmet te worden, waarna alle vogels geruimd zouden moeten worden, en wij dicht moeten. Dat willen we koste wat kost voorkomen.

Het is dus belangrijk dat mensen, die dode of zieke vogels vinden, er niet aankomen én dus zeker niet naar ons brengen (of onze andere vogelopvangcentra).

Vind je een dode vogel, bel de dierenambulance (0900-0245); daar hebben we afspraken mee gemaakt. Zij brengen vogels direct naar dierenartsen voor euthanasie. Zo hopen we de ziekte zo snel mogelijk weer in te dammen.

 

Complimenten aan de bezorgers

Hans de WinterIn de laatste Vogelstreken (najaar 2020) stonden onze SOVON jubilarissen van de BMP broedvogeltellingen. Een terechte pluim voor dit goede en inspirerende werk voor de vogelbescherming. Succes van vele clubs, verenigingen en organisaties staat of valt met de inzet van vrijwilligers. Dat geldt ook voor Vogelwacht Delft en omstreken.

In dit stukje aandacht voor een groep van onze vrijwilligers die niet voor het voetlicht staan. Je vindt ze niet terug in de lijst van personen op pagina 2 van Vogelstreken: het zijn de bezorgers van Vogelstreken. Enkele van hen staan wel op pagina 2, maar niet voor deze taak. Tweemaal per jaar, in het niet zo verre verleden zelfs viermaal per jaar, gaan zij door weer en wind om brievenbussen te vullen met ons prachtige clubblad. Sinds ik de ledenadministratie onder mijn hoede heb, dat is vanaf begin 2005, heb ik hier zicht op. Als schrijvers, redacteurs en drukker aan de slag zijn geweest, worden dozen vol Vogelstreken bij mij afgeleverd. Dan maak ik 22 verdeelpakketten klaar voor 22 bezorgers. In 2005 waren dat er nog 23. Vervolgens lopen de bezorgers hun rondje. Dat scheelt de Vogelwacht een hoop portokosten. Een van onze bezorgers verzorgt de verzending voor die adressen die niet belopen of befietst kunnen worden. Van de 23 bezorgers in 2005 zijn er in 2020 nog 9 actief! Hulde aan Anthony Patterson, Peter van den Akker, Henk Driessen, Gerard Dumaij, Rob en Maudy Suijkerbuijk, Anton en Nella Heidweiller, Joke Iest, Peter en Caroline Elfferich en Eveline Vogelaar. Maar ook de overige bezorgers, waarvan velen ook al jaren actief zijn of actief zijn geweest, dank namens alle lezers van Vogelstreken.

 

Versoepeling website

Het harde lock-down regime dat de website hanteerde tijdens de eerste coronagolf, moet van Rutte versoepeld worden. Daar geven we met tegenzin gehoor aan. Dat wil zeggen dat vanaf heden niet meer dagelijks een bericht op de website hoeft te verschijnen. En dat is jammer, want als de statistieken niet liegen, en statistieken liegen nooit, dan mag geconcludeerd worden dat velen van u, waarschijnlijk u zelf ook wel, regelmatig even langs de site van de Vogelwacht kwam. De cijfers ondersteunen dit.

Bovenstaand plaatje laat zien dat het aantal bezoeker met een factor tussen 2 en 3 is toegenomen in de vergelijking van de periode voor de lockdown. Rutte snijdt dus met zijn beleid in onze vingers.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jan
29
vr
hele dag Nationale tuinvogeltelling 2021
Nationale tuinvogeltelling 2021
jan 29 – jan 31 hele dag
Ook dit jaar wordt de tuinvogeltelling weer georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Hij vindt plaats op 29-31 januari. ben je niet zo goed in het op naam brengen van de vogels. op onderstaande site kunt … Lees verder
mrt
11
do
20:00 Lezing: betekenis van Vogelnamen
Lezing: betekenis van Vogelnamen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Info volgt, maar reserveer deze datum alvast. Het wordt uiteraard weer een online lezing.