Home » Vereniging

Categoriearchief: Vereniging

In memoriam Herco Christerus

flap in de mist verdwijnt langzaam een enorme vogel over de bergen
flap is niet het geluid van de vogel maar dat van de diepe bas van de lange man naast me

De vogel is een lammergier. In Europa leven vier gierensoorten:
• de monniksgier, een diepzwarte vogel, hij die de huid opent;
• de vale gier, saaie bruine vogels, zij nemen het leeuwendeel voor hun rekening;
• de aasgier, een witte vogel, de peuteraar naar de laatste stukjes;
• tot slot de lammergier, de meest kleurrijke, de meest kieskeurige, de zeldzaamste van alle gieren.

De lange man met de bas heeft twintig jaar lang, tot op de komma precies, de leden van de Vogelwacht Delft en omstreken Vogelstreken geleverd. Hij heeft zich vele jaren heeft ingezet voor de natuur in Nederland en de vogels in het bijzonder. Het is de man met wie ik in Spanje het mooiste vogelmoment uit mijn leven heb beleefd.
Op een landweggetje in de Empordà volgen we baltsende grielen in van een veld vol lachsterns, rode patrijzen en kleine torenvalken. Boven ons jagen roodpootvalken en scharrelaars. O,O. Twee jubelende mannen in een huurautootje weten niet waar ze het zoeken moeten en slaan elkaar voortdurend op de schouders en wijzen elkaar op de ene na de andere bijzonderheid.
Mark

Begin jaren negentig heb ik Herco gevraagd het bestuur van de Vogelwacht te komen versterken. Ik heb daarna vaak, met een glimlach, mogen horen hoe ik hem “op slinkse wijze” heb gestrikt als bestuurslid. Al die jaren die volgenden heeft hij met veel vrolijkheid en betrokkenheid invulling gegeven aan deze rol.
Bij gemeenten en diverse natuurorganisaties is zijn invloed groot geweest.
Daarnaast hebben we jarenlang de Vogelstreken geredigeerd, met daarbij altijd speciale aandacht voor komma’s. Een terugkerende grap. We hadden veel lol en dierbare gesprekken. Dat bleef zo, jaar na jaar. Ik zal dat enorm missen maar ben dankbaar voor deze herinneringen.
Anneke

Die lange man met zijn circusfiets zo groot komt een biertje bij me drinken. De kale kop (“dat groeit vanzelf weer aan joh”) is opvallend vanwege zijn altijd weelderige haardos. En met een biertje komt meteen weer zo’n roofvogel-ervaring. Nog steeds zijn eeuwige shagje.
De onderwerpen vliegen over en weer – waarbij zijn boosheid op alles ‘oneerlijk’ en zijn humor vooral op zichzelf – maken waarom ik hem zo mag en waardeer.
We moeten de rechtszaak nog uitwerken, die tegen de ongebreidelde ganzenjacht. Ik ga dat nu met jouw inspiratie doen. En als we winnen dan is dat door jou.
Hans

Herco was een kleurrijke vriend wiens komst altijd vreugde bracht en scherpe soms onnavolgbare conversaties. Hij kon licht ontvlambaar zijn als iets hem ter harte ging en opende zijn lange warme armen met intense hartelijkheid om je aan zijn borst te drukken.

flap in de mist verdwijnt een dierbare, zeldzaam kleurrijke man uit het zicht, maar niet uit het hart.
vaarwel vogel vriend

Anneke van Wijk, Hans Zweekhorst, Mark Kras

*flap – was de standaard uitroep waarmee Herco je wilde wijzen op een, door hem zo geliefde, roofvogel.

Wildopvang Zuid-Holland sluit deuren

Van onze vrienden van de Wildopvang Zuid-Holland ontvingen we onderstaand bericht:

Beste collega/partner/vriend van onze opvang,

We hebben helaas slecht nieuws. We hebben besloten om de deuren van onze opvang per 31 december 2022 definitief te sluiten. Het afgelopen jaar is zeer zwaar geweest met een interne uitbraak van de vogelgriep, een brute inval van de NVWA, het uitblijven van werkbare wet- en regelgeving, sterk afnemende donaties door de ongunstige economische situatie, uitblijvende subsidies, een enorme toename van kosten (energieprijs x5). De koek is op, we zijn moe(deloos) gestreden.

We hebben dit besluit niet over 1 nacht ijs genomen. We hebben veel alternatieve oplossingen bedacht, uitgewerkt, doorgerekend en we komen er niet uit. We zijn verdrietig maar we zien echt dat dit de enige oplossing is.

Concreet houdt het in dat we per 10 oktober a.s. geen nieuwe dieren meer aan kunnen nemen. We hebben een totale opnamestop. De dieren in de opvang krijgen nog gewoon hun verzorging totdat ze veilig vrijgelaten kunnen worden. Mocht herstel langer duren dan brengen we ze naar een collega opvang.
De komende maanden worden intensief en intens verdrietig. Dank alvast voor de samenwerking de afgelopen 3 jaar (en langer met mijn collega’s).

Groetjes, Willeke, Aad en Charissa (bestuur Wildopvang Zuid-Holland)
ps op onze website staat meer informatie te lezen over het waarom en hoe.
https://www.wildopvangzuidholland.nl/home-gesloten/

Nieuwe vogelgids

Onderstaand bericht ontvingen wij onlangs en dat willen we graag met jullie delen. De contactpersoon om dit boekje met korting te bestellen is Hans Zweekhorst (info@vogelwachtdelft.nl).

Dit voorjaar hebben wij, als Vogelinformatiecentrum Uitgeverij, een nieuwe, kleurrijk en complete vogelgids in zakformaat uitgegeven: Vogels van Nederland, Vogelgids & Checklist. Rijkelijk geïllustreerd met meer dan 2.000 foto’s van alle in Nederland waargenomen vogelsoorten, een uitgebreide introductie hoe een (betere) vogelaar te worden, handige tips. Door de opzet is deze zakgids ideaal voor elke type vogelaar, van beginnende tot gevorderde.

Deze vogelgids is te koop via het Vogelinformatiecentrum Texel en via de betere boekhandel. Wij willen echter ook vogelwerkgroepen ondersteunen met deze vogelgids. Vandaar deze email.

Voor Vogelwerkgroepen die een gezamenlijke bestelling doen bieden wij een aantrekkelijke korting. De Vogelwerkgroep kan vervolgens zelf beslissen om (een deel van) de korting voor eigen kas te houden – en zo bij te dragen aan de financiële armslag van de Vogelwerkgroep. Deze korting kan natuurlijk ook naar eigen inzicht (deels of volledig) worden doorgegeven aan de geïnteresseerde leden.

De vogelgids Vogels van Nederland in een paar zinnen:
• 400 pagina’s in handig zakformaat
• Met alle in Nederland waargenomen vogelsoorten (500+), inclusief hybriden en exoten
• Geïllustreerd met meer dan 2.000 prachtige, kleurrijke foto’s uit archief beeldbank AGAMI
• Duidelijk de specifieke veldkenmerken per soort aangegeven
• Toegankelijke en duidelijke tekst
• Bij elke soort een QR-code met verwijzing naar data over deze soort op Waarneming.nl
• Met gratis vogelapp ‘Vogels van Nederland en België’ (beschikbaar vanaf medio juni/juli 2022)
• Met voorwoord van Jochem Myjer

De winkelprijs voor de vogelgids Vogels van Nederland is EUR 27,99. Wij bieden deze gids aan met 25% korting mits er minimaal 10 exemplaren of meer tegelijk besteld worden.

Bij interesse horen we graag hoeveel gidsen de Vogelwerkgroep in zijn geheel wil afnemen. Wij sturen dan de gidsen naar 1 adres waarna ze door de VWG lokaal gedistribueerd kunnen worden.

Negen jaar trouwe dienst voor de vogelwacht

Henk Brassinga wordt hartelijk bedankt voor al het werk. Een goede fles wijn en een mooie plant waren voor hem. Hij gaat nu mensen helpen om hun administratie op orde te krijgen.
Hulde.

De nieuwe penningmeester is Frans Buiter. Hij is een oude bekende die de financiën eerder met verstand van zaken heeft beheerd.
Welkom Frans

Het bordje bij de ijsvogelwand

In samenwerking met de jongeren van de Delftse Natuurwacht heeft de Vogelwacht in de polder van Biesland (Stiltegoed) een ijsvogelwand gebouwd.We hebben dit bouwsel opgedragen aan Bertus Laros. En met dit bord willen we hem ook gedenken.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
1
do
20:00 Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
dec 1 @ 20:00 – 22:00
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken!
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 1 december 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Toegang gratis, Ook online te bekijken, kijk voor de link op de websites van Vogelwacht Delft, IVN-Delft, … Lees verder
dec
10
za
08:00 excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 10 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
12
do
20:00 Lezing: Planktonium
Lezing: Planktonium
jan 12 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 12 januari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet … Lees verder
jan
14
za
08:00 excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
jan 14 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 14 januari 2023, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 12 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
9
do
20:00 Lezing: De campus als proeftuin
Lezing: De campus als proeftuin
feb 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) De campus zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst. De stad heeft al … Lees verder

Thank you for your upload