Home » Werkgroepen

Categoriearchief: Werkgroepen

Extra nestkastjes voor Delft!

Leo Meewisse

De Delftse volkstuinen vereniging Levenslust heeft het plan om ruim 40 duurzame nestkastjes in elkaar te zetten en te plaatsen op de vier verschillende complexen. De uitvoering is o.a. in handen van Peter Langeveld en Hans Meijer van de Groen groener groenst commissie van Levenslust.

De nestkastjes worden gemaakt in een timmerwerkplaats onder Hotel de Plataan aan het Doelenplein nu net uitgebreid met het gloednieuwe restaurant GAIA. Ik heb wat advies en ondersteuning gegeven en inmiddels zijn de eerste 16 genummerde nestkastjes geplaatst. Het plan is ook het jaarlijks onderhoud te doen en te monitoren. De eerste nestkastjes zijn al weer in gebruik genomen door de gretige meesjes.

Lepelaarnieuws – 3

Leo Meewisse

Inmiddels maken de Delftse lepelaars duidelijk voortgang. Vandaag zag ik minstens drie nesten met kuikens. Ik ging weer in mijn rondje joggen en dan moet ik er natuurlijk langs. Een foto hobbyist (JL) die naast mij stond was graag bereid om wat plaatjes te sturen. De mooiste, omdat er vier jongen zijn, heb ik bijgesloten. Een kuiken is wat groter dan de rest. Mogelijk kwam die eerder uit het ei of het is de grootste schrokop.

Twee jaar terug was er ook een met vier kuikens te zien vanaf het dak van Ikea en die werden allemaal groot dus dat zal wel goed komen. De voorste rijen bomen zijn niet meer in gebruik want alles zit bij elkaar op de takkenhoop achterin. Ook de grove dennen zijn niet meer in gebruik. Er is vorig jaar door vier langsnavels en de reigers zoveel over bemest dat de bomen nu vrij open zijn en kennelijk moeten herstellen. Door het verstoppertje spelen zijn er nu ontelbaar veel lepelaars! Mogelijk kan onze inventariseerder uitsluitsel geven?

Lepelaars-2

Leo Meewisse

Mijn laatste bericht was van 19 februari over het plaatsen van de prefab nesten. Inmiddels hebben de vogels plaatsgenomen op de bekende plek op het vogeleiland. De grote meerderheid is echter neergestreken op de omgevallen bomen achterin. Het is daar eenvoudig nesten bouwen op de horizontaal liggende takken en het is eenvoudig hout sprokkelen want dat ligt er pal voor.

Kennelijk stellen ze ook wel prijs op enige privacy, maar niet als het op paren uitkomt! Het is echter lastig om er een goede foto van te maken. Daarom heb ik de hulp ingeroepen van Arnaud v d Berg. Die weet er wel raad mee en heeft er een aantal gestuurd waar ik er één van heb gekozen.

Uiteraard ga ik ook regelmatig kijken. Vandaag (23 maart) waren er meer lepelaar fans aanwezig met mooie lenzen. Ik kreeg contact met Lenny Paul en zij stelde spontaan ook wat foto’s beschikbaar. Beide foto’s verdienen de hoofdprijs, want er wordt duidelijk gewerkt aan de voorplanting. Foto 1 van Arnaud op de takkenhoop en foto 2 van Lenny op een prefab nest. Hartelijk dank beiden!

Halsbandparkieten

Leo Meewisse

Deze fraaie groene vogels, die wel heel nadrukkelijk aanwezig zijn, staan wel te boek als invasieve exoten. Halsbandparkieten verschijnen op steeds meer plekken in Nederland. In 2015 is de knalgroene, luid krijsende vogel bijna ongeveer 6.500 keer gezien. In 2020 ging het al om zo’n 10.000 waarnemingen. De laatste tellingen van SOVON kwam al uit op 21.500 stuks.

Oorspronkelijk komen ze uit India en Centraal-Afrika en zijn mogelijk ontsnapte kooivogels of gewoon losgelaten. Kennelijk hebben ze het best naar de zin on onze stadsparken en vermeerderen ze zich voortvarend. Gevreesd wordt dat ze een concurrent zijn voor onze spechten. Het zijn ook holenbroeders en het is mij een raadsel waar ze allemaal een plek in een boomholte vinden.

In ons verzorgingsgebied heb ik pas twee keer een parkietennest in een boomholte aangetroffen In de Hortus botanicus en het arboretum Bijna jaarlijks vind ik wel eens een overleden exemplaar in een spechtenkast. Dit jaar zelfs twee keer en ook nog eentje die in de uitgang van een boomholte in het arboretum vast zat. Die heb ik er uit verwijderd zodat de holte weer beschikbaar is voor een volgende broedpoging.

Van de zeven spechten kasten die ik heb geplaatst weet ik niet in hoeverre ze zijn gebruikt door de doelgroep. Ik maak de kasten met een holle bodem en denk dat ze geen nestmateriaal gebruiken. Meestal zijn de meesjes ze te vlug af. Gelukkig redden de spechten het wel zijn ze ook duidelijk hoorbaar aanwezig.

Voorbereidingen voor een voorspoedig voorjaar

Leo Meewisse

Op zaterdag 17 februari zijn Hans en ik met een heleboel spullen naar het vogeleiland getogen om de lepelaars een warm welkom te bezorgen. Acht meter ladder, een kruiwagen, diverse zagen, tangen, binddraad, lang en kort snoeigereedschap en maar liefst 13 prefab nesten. Deze zijn geproduceerd door de Delftse Natuurwacht.

In de omgevallen bomen, achterin de bekende zichtlocatie, ontdekten we minstens zes flinke houtproppen. Dit zijn onmiskenbaar door de lepelaars zelf gebouwde nesten. De overgebleven eierschalen lagen er onder als bewijs van het succes. (zie foto).

De omgevallen boomkruin bevat veel gevorkte takken wat een ideale ondergrond is om verder op te bouwen. Takken liggen er voor het oprapen. Onze prefab nesten hebben we zoveel mogelijk geplaatst op zichtlocaties zodat de lepelaar-fans naar hartenlust foto’s kunnen schieten.

Terwijl ik hoog op de ladder stond zag Hans vier lepelaars overvliegen. Even later kwam Arnoud vd Berg langs en wist te melden dat hij die ochtend er ook vier had zien overvliegen. Hij had er ook drie gezien in het bosje grove dennen. Zie de bijgevoegde foto. Het voorjaar is begonnen!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder
apr
27
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
Fietsexcursie Broekpolder/Vlietl...
apr 27 @ 07:00 – 15:00
De Ruigte, gebied in de Broekpolder Zaterdag 27 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 25 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans. Tel: telefoonnr De … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 27 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload