Home » Werkgroepen

Categoriearchief: Werkgroepen

Het infobord aan de Korftlaan

Leo Meewisse

Het fraaie educatieve bord aan de Korftlaan nabij de oeverzwaluwwand heeft een update gekregen. De palen waarop het ding was gemonteerd bleken niet bestand tegen de altijd natte ondergrond aldaar. Vandalen hadden er een gemakkelijk klusje aan om de stellage omver te trappen. Ook de oersterke trespa plaat waar de foto op is afgebeeld, heeft daarbij averij opgelopen. Zie bijgaande foto. Inmiddels heb ik dit zo goed mogelijk gerestaureerd, maar een licht litteken is nog wel zichtbaar. Dit voorjaar is in opdracht van de gemeente de beschoeiing van de grote plas in de Delftse hout vervangen. Bij de uitvoerder heb ik wat van het afgedankt azobé hout los gebabbeld en opgehaald. Dat kwam nu zeer van pas want het bord is nu gemonteerd op deze zware palen die voorlopig niet verrotten. Ook is het nu een “dubbel doel” bord geworden. Bovenop zit een trespa plaatje zodat er op landende vogels er niet in kunnen poepen. Dit is ook geschikt op opgelegd te fotograferen. Zie tweede foto of ga ter plaatse kijken.

Het “hol van de Leeuw”

Leo Meewisse

Het broedseizoen loopt ten einde en dan is er meestal weinig te melden. Wel een goed moment om te evalueren. De klimaatsverandering lijkt toe te slaan! Diverse essen in de Delftse Hout hebben al bijna of helemaal geen blad meer. Ik las in het AD dat er in Zoetermeer grote problemen zijn met blauwalgen en eikenprocessierupsen. Die eerste hebben we in de Delftse Hout ook, maar de brandharige beestjes zijn bij ons al helemaal geen probleem meer. Door de talrijke VWD nestkastjes waar vooral mezen in broeden is het opgelost. Ik ken de voorheen besmette plekken en kon tijdens mijn talrijke duurloopjes slechts twee levende nesten vinden. Enkele dagen later waren ze al weer geconsumeerd. Wel tref ik op verschillende plekken rag aan onder onze nestkastjes dat niet van spinnen kan zijn. De slimmeriken zitten kennelijk graag droog onder een afdakje, maar beseffen niet dat ze zich bij het “hol van de Leeuw” bevinden en dus spoedig dienst doen als vogelvoer. Ik heb wat foto’s bijgevoegd. Een nest met levend vogelvoer en een met rag onder een nestkastjes waar blaadjes in blijven hangen.

Oeverzwaluwen ringen

Hans Zweekhorst

Vanmorgen vroeg stond Rinse van der Vliet al bij het station te wachten. Het is 6.30 uur en fantastisch weer. Bij de Korftlaan is het weer heerlijk druk van de oeverzwaluwen, Annemieke van Oosten stond al klaar om te helpen. Zij kan zo netjes schrijven: ringnummer, geslacht+broedcode, vleugellengte en gewicht. En zij staat de geïnteresseerde voorbijgangers zo keurig te woord alsof ze stewardess is.

Dit jaar is de bovenlaag van de betonnen wand omgeschept, het wespennest verdwenen en blijkbaar vonden de oeverzwaluwen dat helemaal goed. 127 nesten hebben we geteld. En heel veel jongen en ouders geringd. Het vangen gaat heel subtiel met een mistnet. Ze vliegen er in en we halen ze eruit. Gisteravond bij het Kraaiennest zat er zelfs een rietzanger in.

Vorige week maakten we onze eerste ronde bij de Korftlaan. Alle zwaluwen cirkelden hoog in de lucht. Tot onze verbazing zat er mannetje sperwer op de grond voor de gaten, klaar om toe te slaan. Na een paar minuten vond hij ons irritant dichtbij en vloog weg. Zijn neef deed het anders. De boomvalk scheurde het wolkje in en greep er een om in het bos op te peuzelen of zit er soms een nest in het Hertekamp? Vandaar dat ik vandaag de camera heb meegenomen en probeerde wat vluchtbeelden uit. Mijn geluk kon niet op. De sperwerman ziet de zwaluwwand blijkbaar als voederplek, want hij was er weer en deed zijn neef correct na.

Lepelaars op avontuur

Leo MeewisseHet broedseizoen is inmiddels voorbij en er is op de locatie niet veel meer waar te nemen, ook al door de toenemende begroeiing. Het broedsucces van de Delfts lepelaars is waarschijnlijk weer iets groter dan het voorgaande jaar. De grote groep is trouw aan de vaste locatie waar naar mijn inschatting minimaal 14 broedende paartjes waren. In de dennenbomen zijn er vier geteld en van onze inventariseerder Anthony vernam ik dat er een bonus broedgeval is in de strook bomen tussen Ikea en het fietspad. Is niet te zien vanaf het fietspad maar naar verluid wel vanuit de personeelskantine van Ikea.

Vorig jaar was er al een avonturierpaar dat tot broeden kwam in het arboretum. Heel goed natuurlijk dat sommige eigenwijze exemplaren een andere locatie beter vinden dan de vertrouwde broedkolonie. Zo zijn we in 2012 ook aan ons eerste broedgeval gekomen.  Voldoende aanleiding om de stoute schoenen aan te trekken en een bezoek aan de enorme woonwinkel te brengen. Natuurlijk bleek de personeelsruimte niet open voor publiek. Ik sprak een willekeurige medewerkster aan, stelde mij voor, met functie natuurlijk, en legde uit wat mijn doelstelling was. Zij legde meteen contact met een leidinggevende en samen met deze aardige mevrouw gingen we op onderzoek uit.

De kantine voor personeel kijkt uit op het immense parkeerterrein waar natuurlijk geen lepelaar wil zitten. Onze zoektocht ging door tot op het dak en daar was een fantastisch zicht op het grote gezin. Liefst vier juvenielen, (pubers) zaten daar in het zonnetje te genieten van het leven en deden ook al vliegoefeningen. Omdat ik Ikea binnen liep tijdens een duurloopje en alleen een mobieltje mee had kon ik geen acceptabele foto maken. Met de ook zeer enthousiaste Ikea medewerkster kon ik afspreken na de middag terug te keren met de juiste camera met telelens.

Opnieuw met begeleiding naar het dak waar de zon nog beter stond en daar een reeks foto’s geschoten ik trof het buitengewoon want de beide ouders waren juist aan het voederen. Voor ik de camera op het statief had staan was een van de ouders al weer vertrokken, waarschijnlijk om een nieuwe lading visjes op te halen. Het ene jong stond al lekker uit te buiken maar de andere drie lieten nog intensieve bedelrituelen zien. Zo te zien dringen ze met hun nog tamelijk korte lepelsnavel door tot in de krop van de ouder. Onze dank is voor de behulpzame medewerkers van Ikea! Het is overigens niet de bedoeling vaker vogelaars op het dak toe te laten.


Op de tweede foto is van 15 maart is een noodzakelijke paring te zien en is beschikbaar gesteld door Masja Kloosterhof.

De dating specht deel drie en slot

door Leo Meewisse

Vanaf onze ontbijttafel hebben we via ons keukenraam een fraai uitzicht op de vogelvoederplaats. Zie ook het bericht van 14 april onder de knop “nestgelegenheid”. De spechten man was lange tijd alleen, wat toch wel enigszins zorgelijk was. Op 12 mei verscheen uiteindelijk dan toch een mevrouw specht. Was natuurlijk een gevolg van de contact advertentie van 14 april op onze VWD site!  😉 Tot onze vreugde werd er inderdaad een gezin gesticht. Meestal kwam pa specht in beeld met een juveniel. Soms was ie het jong aan het voeren, maar ook joeg ie ‘m wel weer eens weg. Zal wel bij de opvoeding horen. Ma specht zagen we ook wel met en soms zonder jong maar minder vaak. Al enige tijd hadden we het vermoeden dat er sprake was van twee juvenielen totdat ze eindelijk het bewijs leverden door samen in beeld te komen. Helaas is het niet gelukt om daar een foto van te maken. Dus geloof maar dat onze waarneming waarheidsgetrouw is! Wel is op de foto pa specht rechts te zien en links één van de juvenielen. De vogels zijn tamelijk schuw en als we dicht bij het keukenraam komen zitten ze weer achter de stam van onze kastanje of zijn ze vertrokken. Sorry voor deze omissie! Net als vorig jaar weten we weer niet waar het paar heeft gebroed. Misschien toch in één van onze spechtenkasten waar eerst spreeuwen gebruik van gemaakt hebben?

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

aug
20
za
hele dag Sluitingsdatum fotowedstrijd
Sluitingsdatum fotowedstrijd
aug 20 hele dag
Op 20 augustus sluit de inzendingstermijn voor de fotowedstrijd. Zie https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=11306
aug
27
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 27 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 27 augustus 2022, 07:00 – 17:00 uur Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 25 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter, Tel: … Lees verder
aug
28
zo
14:00 Jubileum bijeenkomst
Jubileum bijeenkomst
aug 28 @ 14:00 – 20:00
Jubileum bijeenkomst
Het programma van deze dag: 14.30: Aftrap van de middag met een openingswoord door de voorzitter Pieter Aaldring. 15.30: Een lezing over vogels door Michel Kuijpers 16.15: Bekendmaking van de winnaars van de fotowedstrijd en … Lees verder
sep
10
za
07:00 fietsexcursie: Westlandse plasse...
fietsexcursie: Westlandse plasse...
sep 10 @ 07:00 – 15:00
excursieleider: Gert vd Horn details volgen

Thank you for your upload