Home » Werkgroepen

Categoriearchief: Werkgroepen

Lepelaars gearriveerd!

Leo Meewisse

Al zo lang we lepelaars hebben op onze populaire locatie strijken ze altijd neer in de laatste week van februari. Dit jaar werd mijn geduld behoorlijk op de proef gesteld door het voortdurende slechte weer. Ik begon te vrezen dat ze deze keer zouden kiezen voor België of nog zuidelijker om te broeden, maar daar zijn natuurlijk niet de faciliteiten die wij de lepelsnavels bieden. 😉

Vandaag op 17 maart was het eindelijk zo ver en de supporters waren er ook onmiddellijk bij met de geavanceerde camera’s. Na enig rondkijken legde ik contact met een mevrouw met een degelijke camera omdat die combinatie er serieus uitzag. Ik had natuurlijk wel naar huis kunnen rennen om mijn eigen spul op te halen, maar zo kon het mogelijk beter en zeker sneller. De foto’s zijn een selectie uit wat Lenie Kaptein-Ton mij vanmiddag stuurde. Hartelijk dank daar voor.

Op een van de foto’s zien we drie lepelaars die nog wat bakkeleien om een mooi prefabnest. Gelukkig hebben we er genoeg beschikbaar met dank aan de Delftse Natuurwacht. Op de andere foto zien we twee ijdele exemplaren die druk aan het poetsen zijn om er vooral goed uit te zien. Het wordt vast weer mooi komend jaar!

Scouting in actie!

Leo Meewisse

Recent heb ik samen met de enthousiaste Nootdorpse scouting groep de laatste 10 NMP nestkastjes schoongemaakt. Na een korte uitleg over wat beheer nestgelegenheid allemaal inhoud, gingen we het bosgebied aan de Oudeweg in voor een speurtocht om de 10 nestkastjes te vinden.

Vorig jaar heb ik met een lokale vrijwilliger drie kastjes geplaatst met de benodigde instructies en hij heeft het afgemaakt. Deze man was niet meer beschikbaar en vandaar onze speurtocht. Gelukkig zijn scouts daar erg goed in en hebben we ze allemaal spoedig gevonden en schoongemaakt.

Tot ons genoegen was de score 100%. Het was niet moeilijk om de drukke kinderen (volgens een begeleider) bij de les te houden, want ze vonden het allemaal interessant. Ik heb er zelf ook veel plezier aan beleefd en volgens Joost, die een van de begeleiders is, of zelfs de “Hopman”, kunnen ze het volgend jaar helemaal zelf regelen en verslag uitbrengen. Mooi! 😁 Allemaal bedankt!

Van de 30 Nootdorpse nestkastjes waren er 21 gebruikt. De 18 stuks op Tolhek slechts drie en hier dus 10. Van de 58 door de opgeheven vogelvereniging geschonken nestkastje zijn dus al 34 gevonden door de meesjes. Mooie score in het eerste jaar!

De lepelaars worden weer uitgenodigd

Hans Zweekhorst

In de dennenbomen zaten op een gegeven moment 10 blauwe reigers en het vogeleiland zag er goed beheerd uit. Tijd om aan de slag te gaan.

Het jaarlijkse fatsoeneren van oude nesten en het plaatsen van nieuwe gaat vaak gepaard met roepende voorbijgangers. “Wanneer komen ze?’ en “zijn ze al gezien?”, “kun je die tak ook weghalen voor de mooiere foto’s?”.

Deze welkome geluiden op slechts 15 meter vanaf de bovenkant van de ladder. Jawel, ze mogen weer komen.

Een grote boom met 4 nesten was om gevallen, houtrot zullen we maar denken. Als alternatief zijn twee nieuwe nestbomen aangewezen en ingericht. Deze staan iets verder van het pad. Keuze dus voor privacygevoelige vogels.

De klus was binnen een paar uur geklaard met de voorgemaakte nesten van de Delftse Natuurwacht en natuurlijk Leo Meewisse, de lange die bijna zonder ladder kan werken.

Ondankbare spechten

Leo Meewisse

Trouwe volgers van VWD nieuws weten dat ik best wel wat waardering heb voor de grote bonte spechten en maak daar wel eens een bericht over. Helaas lijkt dit niet wederzijds. In de zeven speciale spechten kasten hebben we nog steeds geen broedgeval gesignaleerd. Ook zijn het notoire nestkast vernielers, maar die tweestrijd ga ik met plezier aan.

Op de Rijswijkse golfclub hebben we 15 spreeuwenkasten met een nog onbeschermde invliegopening van 40 mm. Dat vinden ze natuurlijk te krap en hakken het gat met gemak een stukje wijder. Ook de wandbekleding binnenin valt niet in de smaak bij deze vogels en passen die naar hartenlust aan. Helaas gaan er toch niet in broeden! In het arboretum hebben we ook zo’n kast waar een koolmees dankbaar gebruik maakt van de veel grotere ruimte. We troffen daarin een fraai design nest aan. Dat is wel weer waardering.

Geslaagde recordpoging Delftse Natuurwacht

Leo Meewisse

De laatste jaren worden er steeds vijf tot zeven prefab lepelaar nesten gemaakt door de jeugd van de Delftse natuurwacht. Deze keer ging ik voor minimaal acht stuks. De reden is dat de lepelaarkolonie elk jaar weer weer wat groter wordt. Ook worden broedpogingen waargenomen buiten de oorspronkelijke en grootste locatie.

Het is zo dat nesten uit voorgaande jaren deels of soms geheel leeg geplunderd worden. Ja, bijvoorbeeld kraaien en eksters zijn befaamde “boven in de boom nestbouwers”. Jammer dat ze onze lepelaar nesten niet respecteren, want waar het materiaal vandaan komt, dat maakt ze niets uit.
Het jeugdige enthousiasme was echter zo groot dat de score vlot naar 10 stuks ging. Deze keer hebben we de nesten verstevigd met enkele stukjes elektriciteitsdraad. Dat wordt lastig te demonteren voor de kleptomanen. 😁

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
25
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
mrt 25 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
08:00 Duinen van Castricum en Pier van...
Duinen van Castricum en Pier van...
mrt 25 @ 08:00 – 17:00
25 maart, 8.00 uur, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 23 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr Het … Lees verder
apr
1
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
apr 1 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
2
zo
08:00 Zondag fiets- en wandelexcursie ...
Zondag fiets- en wandelexcursie ...
apr 2 @ 08:00 – 12:00
Zondag 2 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 30 maart tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr De Groenzoom is … Lees verder
apr
5
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken
Voorjaarscursus Vogels kijken
apr 5 @ 19:30 – 22:00
De voor- en najaarscursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Dat is niet in het minst te danken aan de kennis en het enthousiasme van onze ‘leraren’ Peter Elfferich … Lees verder

Thank you for your upload