Home » Werkgroepen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Weer goed nieuws voor de oeverzwaluw

In 2017 is er in de Bieslandse bovenpolder op initiatief van John Kleijweg een hoop leemzand neergelegd die na zetting aan alle zijden begin april vrijwel loodrecht werd afgestoken. Het bleek een groot succes met tenminste 120 broedgangen van de oeverzwaluw. In 2018 werd dit herhaald maar het succes werd gehalveerd. De leemzand hoop bleek minder stabiel door het weer en er was predatie door een vos. De belangstelling door passanten bleek groot en er moest een oplossing komen. De Delftse vogelwacht heeft met grote inzet fondsen verworven. Er kwam een subsidie van de gemeente Delft en het ondernemersfonds van de Delftse Hout staat garant voor de rest van het benodigde bedrag. Op 5 februari is de bouw van een stabiele oeverzwaluwwand van start gegaan.

Er komen ruim 200 gaten, dus keuze genoeg voor de zwaluwen. Verder is het plan nu om een inham te maken zodat belangstellenden daar even rustig en veilig staan en tegelijkertijd het informatiebord kunnen lezen. Wij verwachten dat het werk volgende week afgerond is.
Het onderhoud (kaal houden en de gaten van nieuw zand voorzien) zal door de Vogelwacht worden gedaan. Wie kan ons hierbij helpen?

 

Oproep nationale TUINVOGELTELLING 2019

De trekvogels zijn al lang vertrokken naar warmere oorden. Een aantal soorten vogels blijft hier en hoopt  te overleven zonder weg te trekken. Daarnaast komen er uit het hoge Noorden ‘overwinteraars’ hier naar toe, om de kou aldaar te ontvluchten. Hoe kunnen we deze vogels het beste helpen als ze onze tuin of balkon bezoeken? Geniet ervan tijdens de nationale tuinvogeltelling 25, 26 en 27 januari. De Vogelwacht Delft roept alle vogelliefhebbers op om hier aan mee toe doen.

In het weekend van 25, 26 en 27 januari 2019 vindt de jaarlijks tuinvogeltelling plaats. U kunt meed oen door een half uur lang, vanuit uw luie stoel, alle vogels te tellen die uw tuin of balkon bezoeken. Het tijdstip waarop u telt, bepaalt u zelf, maar tellen aan begin van de dag is aan te bevelen want dan zijn de meeste vogels actiever. De resultaten voert u in op www.tuinvogeltelling.nl. Meedoen is niet alleen leuk maar ook belangrijk, want uw ingestuurde gegevens worden gebruikt door de Vogelbescherming om een beter beeld te krijgen van de vogels in Delft en omliggende gemeenten. Dat helpt een betere bescherming van vogels bij u in de buurt!

Op de speciale website www.tuinvogeltelling.nl staat hoe u precies moet tellen. Ook kunt u hier een online vogelgids openen waarin de verschillende soorten tuinvogels staan omschreven, met afbeelding en met geluid. Daarnaast kan ook een tuinvogel app gedownload worden; handig om alvast te oefenen.

Een paar tips om vogels de winter door te helpen:

  1. Biedt voedsel aan. Dit kan bestaan uit zadenmengsels, fruit, pinda’s, pindakaas, vetbollen, rozijnen, enz. Let wel op dat er geen zout in zit en biedt het met mate aan. Dat voorkomt het aantrekken van ongedierte;
  2. Biedt dit voedsel aan op verschillende plekken in de tuin en zorg ervoor dat er ook voor de kleinere vogels genoeg te halen valt. Dit kan bijvoorbeeld door de voedersilo of –plaats te beschermen met gaas waar alleen kleine vogels doorheen kunnen;
  3. Maak uw tuin niet winterklaar. Laat afgevallen bladeren liggen en laat uitgebloeide planten ongemoeid; er bevinden zich nog veel zaden in voor bijvoorbeeld de putter;
  4. Biedt water aan door bijvoorbeeld en schaal op een overzichtelijke plek te plaatsen en dit water regelmatig te verversen;
  5. Hang nestkasten op en/of maak bestaande nestenkasten schoon; veel kleinere vogels overwinteren ’s nachts in groepen in deze nestkasten als het wat kouder is.

Oeverzwaluwwand A4 – hoe het allemaal toch nog goed kwam

In de aanloop en tijdens de aanleg van de zo omstreden verlengde A4 zijn veel natuurvriendelijke maatregelen genomen. Hierbij waren diverse lokale natuur-, milieu- en belangenorganisaties betrokken.

Eén van de initiatieven was het inbouwen van een oeverzwaluwwand in de geluidswal ter hoogte van de afslag Delft – Kruithuisweg. Rijkswaterstaat was van alle adviezen voorzien, o.a. door de stadsecoloog van de gemeente Delft  en door de Vogelwacht Delft. De bouwer hoefde slechts het voorgeschreven ontwerp uit het bestek over te nemen. Echter, wat bleek na oplevering van de A4: de architect en aannemer hadden er een eigen draai aangegeven. Er was een wand in het dijklichaam ingebouwd dat in de verste verte niet in de buurt kwam van het voorgeschreven ontwerp. Een veenpakket met gaten er in en bijeengehouden door staaldraden zoals gebruikt bij schanskorven. Hier zouden oeverzwaluwen naar alle waarschijnlijkheid nooit gaan broeden.

Binnen de Vogelwacht zijn er diverse mensen actief geworden om in contact te treden met Rijkswaterstaat, wat nog geen sinecure was. Via een lid die werkzaam is bij Rijkswaterstaat, zijn we uiteindelijk in contact gekomen met de betrokken  adviseur Natuur van Rijkswaterstaat. Zij bleek ten tijde van de bouw met zwangerschapsverlof te zijn geweest.

John Kleijweg, Hans Zweekhorst en ondertekende zijn begin 2017 bij Rijkswaterstaat op bezoek geweest en hebben foto’s laten zien van de opgeleverde wand. Rijkswaterstaat bleek niet op de hoogte van de afwijkende realisatie. Rijkswaterstaat zou onderzoeken wat er aan te doen was. Wij boden als Vogelwacht onze medewerking aan, met name John heeft ervaring met het plaatsten van oeverzwaluwwanden opgebouwd. Medio 2017 kregen we het verlossende woord dat er geld gevonden was om een juiste wand te plaatsen. Rijkswaterstaat heeft ons bij elke stap keurig op de hoogte gehouden via de mail en waar nodig ons advies gevraagd.

Na de bouwvak van 2018 is een door Rijkswaterstaat gecontracteerde aannemer begonnen met het plaatsen van de juiste  oeverzwaluwwand. We zijn nog op kantoor van RWS in Rijswijk geweest om het gekozen zand te keuren. Desondanks ontdekte John Kleijweg bij een bezoek dat de aannemer zand met een toch net iets andere samenstelling op de bouwplaats had laten komen; deze kon weer terug. Zo blijkt maar weet dat je er bij moet blijven voor het beste resultaat.

Op 3 oktober 2018 werd de wand door de aannemer aan Rijkswaterstaat opgeleverd, en ook de Vogelwacht Delft e.o. was hierbij uitgenodigd. Hans Zweekhorst en ondergetekende gaven acte de présence. De wand zag er piek-o-bello uit en we kunnen de lente nu met een geruster hart tegemoet zien; voor de oeverzwaluwen in ieder geval dan.

Daarnaast zijn we met Rijkswaterstaat overeengekomen dat de Vogelwacht Delft e.o. het beheer van deze wand zal gaan uitvoeren. Er is een beheersovereenkomst in de maak, die binnenkort (begin 2019) door beide partijen zal worden getekend.

Naast deze oeverzwaluwwand langs de A4 is er nog een initiatief om een (permanente) wand voor oeverzwaluwen te plaatsen. Hierover leest u binnenkort meer in de Vogelstreken, op de website en/of de elektronische nieuwsbrief.

Pieter Aaldring, mede namens John Kleijweg en Hans Zweekhorst

Ringen slechtvalken in de toren van Bouwkunde

De jonge slechtvalken in de toren van Bouwkunde zijn gisteren geringd. Hieronder een paar foto’s..

28109135528_70a22587f6_k 41261908414_725655ddce_h 41261909784_1026a2f3cd_k

Weer een innovatie met de steenuilenkasten

Leo MeewisseDe laatste jaren was het al gebruikelijk deze kasten uit te voeren met een labyrint. (zie voorgaand bericht met foto hierover). Hierdoor kunnen marters niet meer naar binnen om de eieren of de kuikens te verschalken.

IMG_20180314_164246De uil staat weliswaar symbool voor wijsheid, maar dat kunnen we niet zeggen van de kuikens. Als je uitgemaakt wordt voor “uilskuiken” is dat vast geen compliment. We kunnen wel raden waarom. Uilskuikens hebben de gewoonte het veilige nest te verlaten als het nog wel een dag of vijf duurt voor ze echt kunnen vliegen. Ze hobbelen dan wat heen en weer over de takken en zo komen ze aan de naam takkelingen. In die periode roepen ze om het hardst om voedsel als de ouder vogels er weer zijn met een verse prooi. De steenuilenkasten gaan we nu voorzien van een stoepje. Verlaten ze het invlieggat dan hebben ze nog even bedenktijd en keren misschien toch weer terug in de kast. Op het plankje kunnen ze nog wat vliegoefeningen doen zonder direct naar beneden te vallen. Op de grond lopen ze acuut gevaar en dat willen we voorkomen Ook terugkeren in de kast wordt een stuk eenvoudiger. Er gaan meer kuikens overleven!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

feb
23
za
08:00 Vogelexcursie: Kop van Noord-Hol...
Vogelexcursie: Kop van Noord-Hol...
feb 23 @ 08:00 – 17:00
Vogelexcursie: Kop van Noord-Holland, de Waddenzeekust van den Oever naar den Helder. Op de terugweg naar Delft bezoeken we de polders achter de Hondsbossche Zeewering. Het Balgzand is een natuurgebied op de wadden tussen Den … Lees verder
mrt
14
do
20:00 Insecten
Insecten
mrt 14 @ 20:00 – 22:00
Insecten zijn voor de meeste mensen een groep dieren die alle emoties op kunnen roepen van prachtig (vlinders) tot afschuwelijk (b.v. wespen). Volgens Anna Kreffer begint de bescherming van natuur bij het beschermen van insecten. Zij zal de volgende vragen … Lees verder
mrt
23
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 23 @ 07:00 – 10:00
Data: 23 maart, 30 maart, 6, 13, 20, 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in Delftste Hout zes wandelingen georganiseerd … Lees verder
08:00 Kennemerduinen
Kennemerduinen
mrt 23 @ 08:00 – 16:00
Het strand, de haven (met de sluizen) en de pier van IJmuiden vormen een mooie plek aan de kust om deze tijd van het jaar zeevogels en trekvogels te spotten. Soms zijn er ook bruinvissen … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: 23 maart, 30 maart, 6, 13, 20, 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in Delftste Hout zes wandelingen georganiseerd … Lees verder
teller