Home » Werkgroepen

Categoriearchief: Werkgroepen

Faciliteiten voor de scholekster

Leo Meewisse

De scholekster is niet heel veilig als die in het weiland gaat broeden en ze wijken dus al uit naar platte grind daken in de steden. Een veiliger plek kan worden gerealiseerd door broed platformen te plaatsen. Na wat onderzoek met John Kleijweg op internet heb ik een eerste model gemaakt, maar het kon beter was de conclusie.

Het resultaat was een bak van 40 x 58 cm en 10 cm diep die wordt gevuld met een laag schelpen van ± 4 cm. Aan de wand een buis van 90 mm als schuilgelegenheid voor de kuikens in geval van een roofvogel alarm. Er zijn al acht vogelvriendelijke boeren die graag zo’n paal met platform willen plaatsen. Een dikke paal hebben ze wel beschikbaar en een trekker kan er prima omheen rijden. Het jaar van de scholekster ligt al even achter ons, maar deze fraaie weidevogel verdient het altijd om beschermen.

De lepelaar in een roerige wereld

TV documentaire op woensdag 2 april om 20.25 uur op NPO 2

De lepelaar, een iconische witte waadvogel met een kenmerkende lepelvormige snavel, staat symbool voor een opmerkelijk Nederlands succesverhaal. Ooit bijna uitgestorven in West-Europa, maar dankzij onze Waddenzee maakt hij een indrukwekkende comeback. Zelfs in de Randstad groeien nu elk jaar weer lepelaarkuikens op. Met de nieuwste wetenschappelijke technieken volgen we zijn reis van Nederland naar Zuid-Europa en tot diep in Afrika. Zijn verhaal onthult hoe hij dankzij Nederland wist te overleven en welke gevaren hem nog te wachten staan in een roerige wereld.

De trailer is hier te zien en de link kan ook gedeeld worden:
https://www.youtube.com/watch?v=w_DpA0U2yDY
https://www.vimeo.com/1069386670/

Lepelaars goed in beeld!

Leo Meewisse

Onlangs kreeg ik weer een bericht van Arnaud vd Berg over de voortgang op onze gefaciliteerde lepelaar kolonie. Er zijn inmiddels minstens tien koppels aan het broeden. Door de nog kale takken is er ook nog veel te zien voor de fotografen met vaak heel stoere lenzen. Inmiddels kan je hier ook wel lenzen spotten tot een prijs van wel € 13.000,- volgens de eigenaar. Helaas vonden enkele lieden die nog niet tevreden waren over de mogelijkheden het nodig om zich door de struiken te wringen om dichter bij de achterin broedende vogels te komen. Er vlogen er wel een paar op, wat een strafbare verstoring is! 🙁 Gelukkig werden ze betrapt door Arnaud die ze tot de orde riep.

Met zijn zoon heeft hij takken verzameld en de doorgang gebarricadeerd. De foto met lepelaars op de voorgrond, waar ze hopelijk ook nog willen gaan broeden, is natuurlijk van Arnaud.

Wij hebben ook regelmatig contact met Hilco Jansma. Hij is al enige jaren bezig een documentaire te maken die een enorm mooi beeld geeft van het leven van deze fraaie vogels. Op 2 april is er een uitzending over op NPO 2 om half acht. Ook de Delftse lepelaars zijn dan nadrukkelijk in beeld. Voor wie alvast meer wil weten: https://waddenvereniging.nl/waddenmagazine/film-de-lepelaar

Lepelaars weer terug!

Leo Meewisse

Het was natuurlijk wel te verwachten dat ze terug zouden komen, maar het blijft toch spannend hoeveel lepelaars er weer terugkeren vanuit de zuidelijke overwinteringsgebieden. Op 23 februari heeft Arnaud vd Berg de eerste zes terugkeerders al gespot in de Bieslandse Bovenpolder.

Enkele dagen later stuurde hij een foto van een lepelaar die duidelijk een prefab nest aan het inspecteren was. We vertrouwen op een goedkeuring! Ik kreeg al een melding dat er op het vogeleiland al 19 exemplaren zijn waargenomen. Het wordt vast weer een goed broedseizoen, maar onze vrienden lijken wel de voorkeur te hebben om zich achterin voort te planten. Foto van Arnaud natuurlijk.

Foto: Arnaud vd Berg

Sponsoractie: Nestkasten en meer leefruimte voor de ringmus

Wilt u het project van de ringmussen steunen?

Ellen Sandberg woont sinds 2014 in een buitenwijk aan de zuidkant van Delft.
Daar zag zij in de loop der jaren het aantal ringmussen afnemen, ondanks alle voorzieningen (bv. jaarrond voeren) die zij heeft ingezet om deze vogels te helpen.

Foto: Ellen Sandberg

“Het foerageren ging al die jaren goed totdat er plotsklaps – na op vakantie te zijn geweest in augustus 2023 – geen ringmus meer in de tuin te bekennen was. Die radiostilte bleef aanhouden totdat er ruim een jaar later in oktober 2024 weer twee vogels opdoken.

Het zijn prachtige maar ook gezellige vogeltjes en je gaat ze echt missen. Ik dacht regelmatig; ‘wat zou er aan de hand kunnen zijn’? Wat mist er? Dat probeerde ik uit te zoeken. Op internet is heel wat te vinden over factoren die van belang zijn in het leven van de ringmus. En wat blijkt, ze hebben het absoluut niet makkelijk!”

Er is overleg geweest met de Vogelwacht Delft e.o. en Staatsbosbeheer, Beheereenheid Hof van Delfland.  We hebben gesproken over uitbreiding van het aantal nestkasten, zodat er meer slaap-/broedgelegenheid is voor deze vogels. Het gaat daarbij om houtbetonkasten die een veel hogere bezettingsgraad hebben dan houten kasten.

Ook wordt er op dit moment gezocht naar een locatie voor een voedselakker-randje dat met de juiste grassoorten kan worden ingezaaid voor de overgebleven populatie Ringmussen en die door vrijwilligers kan worden beheerd.

Om te inventariseren waar zich nog zingende ringmussen of nesten bevinden zijn al zes leden van de vogelwacht Delft en buurtbewoners gevonden, die zich als echte onderzoekers het komende voorjaar hiermee bezig gaan houden! De locaties met ringmussen willen we dan versterken door op die plekken rondom meerdere kasten op te hangen. Er zijn ook al bewoners aan de rand van de wijk die graag mee willen werken door een geschikte kast in hun tuin op te hangen.

Meer lezen over de ringmus? Bezoek de website van Ellen Sandberg: https://www.sandhillcrane.nl/ringmussen.htm

Wilt u het project van de ringmussen steunen ? Dat kan via sponsoring, door een bedrag over te maken op rekeningnummer: NL20 INGB 0001 6736 86 van de Vogelwacht Delft en Omstreken, onder vermelding van ‘Ringmussen’. Hiermee kunnen o.a. extra nestkasten worden gekocht en onderhouden. De nestkasten zijn van een bijzonder materiaal gemaakt (houtbeton) en zijn daardoor niet zelf niet maken.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2024

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
19
za
07:00 Fietsexcursie De Nieuwe Driemans...
Fietsexcursie De Nieuwe Driemans...
apr 19 @ 07:00 – 16:00
Fietsexcursie De Nieuwe Driemanspolder
Zaterdag 19 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 17 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandelingen in Delftse ...
Voorjaarswandelingen in Delftse ...
apr 19 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o. Data: Zes zaterdagen van 22 maart t/m 26 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. … Lees verder
apr
23
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken vo...
Voorjaarscursus Vogels kijken vo...
apr 23 @ 19:30 – 22:00
In april is het weer zover, de beginnerscursus vogels kijken van Vogelwacht Delft e.o. op 4 achtereenvolgende woensdagavonden. Er zijn vanwege afmeldingen enkele plaatsen vrijgekomen. Dus geïnteresseerden kunnen weer reageren. Stuur dan graag een mail … Lees verder
apr
25
vr
19:00 Rondje Vockestaert, op zoek naar...
Rondje Vockestaert, op zoek naar...
apr 25 @ 19:00 – 21:00
Vrijdagavond 25 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 24 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Jannie … Lees verder
apr
26
za
07:00 Voorjaarswandelingen in Delftse ...
Voorjaarswandelingen in Delftse ...
apr 26 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door de Vogelwacht Delft e.o. Data: Zes zaterdagen van 22 maart t/m 26 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. … Lees verder

Thank you for your upload