Home » Werkgroepen

Categoriearchief: Werkgroepen

Zuid-Hollandse steenuiltjes

Leo MeewisseKomend broedseizoen worden de steenuiltjes van de ruime omstreken van onze vereniging weer gefaciliteerd met 34 splinternieuwe broedaccommodaties. Waarom weer zoveel? Ik leg het uit. Wij zijn verbonden aan de werkgroepen roofvogels en uilen van ongeveer heel Zuid Holland. Er zijn in dit verzorgingsgebied ruim 400 nestkasten aanwezig. Als die kasten 10 of 12 jaar meegaan, dan heb je tussen de 30 of 40 nieuwe nodig per jaar. Die worden uitgezet door de diverse lokale werkgroepen. Onze duizendpoot John Kleijweg regelt dat allemaal. Ook de voorzitter Michel Kuijpers heeft daar een belangrijke rol in. Waarvoor dank!

Deze kastjes hebben in de loop van de tijd een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en zijn nu, denken wij, perfect. Overleg met de mensen uit de praktijk heeft geleid tot een uitvoering met een labyrint. (zie foto) Dit is bedoeld om predatie door steenmarters tegen te gaan. De uiltjes en wij stellen geen prijs op deze overigens schattige diertjes die ook al berucht zijn om je auto onklaar te maken. 🙁

De nieuwe kastjes krijgen ook allemaal een ruime veranda voor de speciaal vormgegeven ingang. Deze is bedoeld om veilig vliegoefeningen te doen en gemakkelijk terug te keren in de kast. Alle uilensoorten verlaten het nest nu eenmaal om te leren vliegen en dat gaat niet in een nestkast. Als er een cluster steenuilen is in een gebied hebben ze de gewoonte om als een olievlek uit te breiden. Van die kennis maken we gebruik.

Nootdorpse nestkastjes

Leo Meewisse

Recent werd ik verrast door een bericht van Jilles Keijzer, die de voorzitter was van de opgeheven zangvogel vereniging “De Nagtegaal” die 58 van onze nestkastjes schonk aan Pijnacker en Nootdorp.  Zie het bericht hieronder.

Afgelopen zaterdag werd ik verrast door 2 personen die de nestkastjes in Nootdorp open aan het maken waren. Ik heb gelijk even poolshoogte wezen nemen en het bleek dat er 2 personen namens de Vogelwacht Nootdorp ( NMP redactie) de kastjes aan het monitoren waren. Even een klein praatje gemaakt en ze lieten zien wat ze gevonden hadden. Het was hun 3e kastje dat open gemaakt werd en het was 3x raak, ze vulden een formulier in en namen foto’s van de kast inhoud. Kortom, klasse en voor het sluiten ging er zelfs een stoffer door heen.Ze vertelden dat ze die ochtend voor het eerst met elkaar op pad gingen en vonden het wel leuk en zo te zien deden ze het echt serieus. Ik heb ze een succesvolle dag toe gewenst.
Jilles Keijzer

Inmiddels heb ik ook een verslag van de vrijwilligers van NMP. Zij hebben afgelopen zaterdag de 30 nestkastjes in Nootdorp nagelopen en gemonitord.

Zaterdag, 1 oktober 2022 zijn wij op pad gegaan om de 30 nestkasten die in Nootdorp door het NMP geplaatst zijn te bezoeken. Op de fiets voorzien van een telescoopladder, stoffer en blik, plamuurmes, combinatietang en een vuilniszak de lanen in en de paden op. Na 4,5 uur en een gefietste afstand van bijna 8 km hadden we alle kasten een bezoek gebracht. De eerste drie nestkasten bleken niet bewoond te zijn, dat voorspelde niet veel goeds dachten wij. Maar daarna bleek dit gelukkig niet de trend te zijn. Van de 30 kasten bleken 21 bewoond te zijn geweest en was er een nest gebouwd. Een resultaat van 70% bebroed! Onderweg werden wij bij de werkzaamheden vaak aangesproken door bewoners.  Sommige wisten niet dat er een nestkast hing. We legden de mensen uit dan ze door onze vereniging geplaatst waren en er dik gebruik van gemaakt werd. Wie weet levert het nieuwe leden op? Via de onderzijde haalde we het nest eruit, fotografeerde deze, een stoffer door de kast en de bodem er weer in, klaar voor het volgende seizoen. Ieder nest was anders. Prachtige exemplaren, onderin riet in een kringetje en daarboven mos wat afgemaakt was met zachter materiaal zoals veertjes, haren en/of wol. De ene nog mooier als de andere. In een kastje was wel een begin gemaakt met een nestopbouw maar niet verdergegaan. Nu waren de nestjes meestal in bezit genomen door oorwormen die daar behaaglijk in rondliepen. Helaas troffen we hier en daar toch een nestje waarvan de jongen het niet gehaald hebben, zelfs een nest waar maar liefst 6 dode vogeltjes in zaten. Wat kon hiervan de oorzaak zijn? Misschien een vergiftiging door het voeden van buxusrupsen die met pesticiden waren behandeld, helaas weet je het niet. Alle aangetroffen dode vogels betroffen Koolmezen, ook hier en daar een volwassen Koolmees. Nou we zijn benieuwd wat het resultaat volgend jaar is.
Carla, Robbert en Freddy

Happening aan de Korftlaan!

Leo Meewisse

Inmiddels is de oeverzwaluwwand al weer gereed gemaakt voor het volgende broedseizoen. Deze keer niet met een kraanmachinist, maar met de Delftse Jeugd Natuurwacht. Op foto1 zien jullie een deel van de benodigde spullen met in het midden een aantal stalen staven. Dat heeft te maken met een experiment. We kunnen niet jaarlijks een kraanbedrijf inhuren want dan is onze vereniging op enige termijn wel failliet.

Die staven steken we in de broedgang zodat je de richting voelt. De vogeltjes graven lang niet altijd rechtdoor. Met het platte stukje kan je vaak nog wat ongerechtigheid er uit trekken over de bodem van de gang. Vervolgens haal je de heleboel overhoop om zoveel mogelijk leemzand te mengen met stekende en draaiende bewegingen. Natuurlijk niet zo goed als uitgraven met een kraan maar vermoedelijk wel voldoende om de pioniersvogels tevreden te stellen. De volgende actie is het weer vullen met een in de gaten passende pvc buis waar de bovenkant van af is gezaagd een stuk trapleuning om het zand er in te schuiven. Ze eisen een verse broedgang en die krijgen ze dus!

Gelukkig werkte het weer mee, maar het was wel erg drassig met diverse plassen. Ik maakte mij er wat zorgen over en had daarom riet gemaaid en twee lange planken meegebracht. Zo stonden de jeugdige werkers niet iedere keer vast gezogen in de modder en kan alle energie in de broedgangen worden gestoken. Maar ja…zo’n plas water bleek ook wel een attractie. (foto3) Je ziet dat ze genoten hebben.

Verleidingskunst

Leo Meewisse

Trouwe bezoekers van onze site zijn op de hoogte dat we al twee jaren een spechtenfamilie in onze tuin hebben tijdens het broedseizoen. Maar waar ze precies broeden is niet duidelijk.

Als ze zich tegoed hebben gedaan op ons voederstation probeer ik ze te volgen om te achterhalen waar ze dan wel een nestholte hebben. Helaas zonder resultaat. Natuurlijk heb ik twee, volgens een bouwtekening, geconstrueerde spechtenkast geplaatst aan geschikte bomen.

Soms blijven ze leeg of gebruikt een koolmees deze riante behuizing met extra gevaar voor predatie. Afgelopen jaar hebben de spreeuwen er van genoten en zich er in voortgeplant. Je herkent het spreeuwenbroedgeval omdat ze de voorkant onderschijten. Bij het leeghalen tref je ± 20 cm grof nestmateriaal aan en geen fijn spul zoals bij de meesjes. Kennelijk vinden ze die spechtenkast wel wat te diep.

Inmiddels heb ik ingegrepen en de rechthoekige groene nestkast een natuurlijker aanpassing gegeven. Zie bijgaande foto. Volgend jaar zien we of ze de verleiding weerstaan. 😉Ik hoop van niet!

Het infobord aan de Korftlaan

Leo Meewisse

Het fraaie educatieve bord aan de Korftlaan nabij de oeverzwaluwwand heeft een update gekregen. De palen waarop het ding was gemonteerd bleken niet bestand tegen de altijd natte ondergrond aldaar. Vandalen hadden er een gemakkelijk klusje aan om de stellage omver te trappen. Ook de oersterke trespa plaat waar de foto op is afgebeeld, heeft daarbij averij opgelopen. Zie bijgaande foto. Inmiddels heb ik dit zo goed mogelijk gerestaureerd, maar een licht litteken is nog wel zichtbaar. Dit voorjaar is in opdracht van de gemeente de beschoeiing van de grote plas in de Delftse hout vervangen. Bij de uitvoerder heb ik wat van het afgedankt azobé hout los gebabbeld en opgehaald. Dat kwam nu zeer van pas want het bord is nu gemonteerd op deze zware palen die voorlopig niet verrotten. Ook is het nu een “dubbel doel” bord geworden. Bovenop zit een trespa plaatje zodat er op landende vogels er niet in kunnen poepen. Dit is ook geschikt op opgelegd te fotograferen. Zie tweede foto of ga ter plaatse kijken.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
1
do
20:00 Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
dec 1 @ 20:00 – 22:00
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken!
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 1 december 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Toegang gratis, Ook online te bekijken, kijk voor de link op de websites van Vogelwacht Delft, IVN-Delft, … Lees verder
dec
10
za
08:00 excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 10 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
12
do
20:00 Lezing: Planktonium
Lezing: Planktonium
jan 12 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 12 januari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet … Lees verder
jan
14
za
08:00 excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
jan 14 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 14 januari 2023, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 12 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
9
do
20:00 Lezing: De campus als proeftuin
Lezing: De campus als proeftuin
feb 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) De campus zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst. De stad heeft al … Lees verder

Thank you for your upload