Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid

Categoriearchief: Nestgelegenheid

Happening aan de Korftlaan!

Leo Meewisse

Inmiddels is de oeverzwaluwwand al weer gereed gemaakt voor het volgende broedseizoen. Deze keer niet met een kraanmachinist, maar met de Delftse Jeugd Natuurwacht. Op foto1 zien jullie een deel van de benodigde spullen met in het midden een aantal stalen staven. Dat heeft te maken met een experiment. We kunnen niet jaarlijks een kraanbedrijf inhuren want dan is onze vereniging op enige termijn wel failliet.

Die staven steken we in de broedgang zodat je de richting voelt. De vogeltjes graven lang niet altijd rechtdoor. Met het platte stukje kan je vaak nog wat ongerechtigheid er uit trekken over de bodem van de gang. Vervolgens haal je de heleboel overhoop om zoveel mogelijk leemzand te mengen met stekende en draaiende bewegingen. Natuurlijk niet zo goed als uitgraven met een kraan maar vermoedelijk wel voldoende om de pioniersvogels tevreden te stellen. De volgende actie is het weer vullen met een in de gaten passende pvc buis waar de bovenkant van af is gezaagd een stuk trapleuning om het zand er in te schuiven. Ze eisen een verse broedgang en die krijgen ze dus!

Gelukkig werkte het weer mee, maar het was wel erg drassig met diverse plassen. Ik maakte mij er wat zorgen over en had daarom riet gemaaid en twee lange planken meegebracht. Zo stonden de jeugdige werkers niet iedere keer vast gezogen in de modder en kan alle energie in de broedgangen worden gestoken. Maar ja…zo’n plas water bleek ook wel een attractie. (foto3) Je ziet dat ze genoten hebben.

Verleidingskunst

Leo Meewisse

Trouwe bezoekers van onze site zijn op de hoogte dat we al twee jaren een spechtenfamilie in onze tuin hebben tijdens het broedseizoen. Maar waar ze precies broeden is niet duidelijk.

Als ze zich tegoed hebben gedaan op ons voederstation probeer ik ze te volgen om te achterhalen waar ze dan wel een nestholte hebben. Helaas zonder resultaat. Natuurlijk heb ik twee, volgens een bouwtekening, geconstrueerde spechtenkast geplaatst aan geschikte bomen.

Soms blijven ze leeg of gebruikt een koolmees deze riante behuizing met extra gevaar voor predatie. Afgelopen jaar hebben de spreeuwen er van genoten en zich er in voortgeplant. Je herkent het spreeuwenbroedgeval omdat ze de voorkant onderschijten. Bij het leeghalen tref je ± 20 cm grof nestmateriaal aan en geen fijn spul zoals bij de meesjes. Kennelijk vinden ze die spechtenkast wel wat te diep.

Inmiddels heb ik ingegrepen en de rechthoekige groene nestkast een natuurlijker aanpassing gegeven. Zie bijgaande foto. Volgend jaar zien we of ze de verleiding weerstaan. 😉Ik hoop van niet!

Het infobord aan de Korftlaan

Leo Meewisse

Het fraaie educatieve bord aan de Korftlaan nabij de oeverzwaluwwand heeft een update gekregen. De palen waarop het ding was gemonteerd bleken niet bestand tegen de altijd natte ondergrond aldaar. Vandalen hadden er een gemakkelijk klusje aan om de stellage omver te trappen. Ook de oersterke trespa plaat waar de foto op is afgebeeld, heeft daarbij averij opgelopen. Zie bijgaande foto. Inmiddels heb ik dit zo goed mogelijk gerestaureerd, maar een licht litteken is nog wel zichtbaar. Dit voorjaar is in opdracht van de gemeente de beschoeiing van de grote plas in de Delftse hout vervangen. Bij de uitvoerder heb ik wat van het afgedankt azobé hout los gebabbeld en opgehaald. Dat kwam nu zeer van pas want het bord is nu gemonteerd op deze zware palen die voorlopig niet verrotten. Ook is het nu een “dubbel doel” bord geworden. Bovenop zit een trespa plaatje zodat er op landende vogels er niet in kunnen poepen. Dit is ook geschikt op opgelegd te fotograferen. Zie tweede foto of ga ter plaatse kijken.

Het “hol van de Leeuw”

Leo Meewisse

Het broedseizoen loopt ten einde en dan is er meestal weinig te melden. Wel een goed moment om te evalueren. De klimaatsverandering lijkt toe te slaan! Diverse essen in de Delftse Hout hebben al bijna of helemaal geen blad meer. Ik las in het AD dat er in Zoetermeer grote problemen zijn met blauwalgen en eikenprocessierupsen. Die eerste hebben we in de Delftse Hout ook, maar de brandharige beestjes zijn bij ons al helemaal geen probleem meer. Door de talrijke VWD nestkastjes waar vooral mezen in broeden is het opgelost. Ik ken de voorheen besmette plekken en kon tijdens mijn talrijke duurloopjes slechts twee levende nesten vinden. Enkele dagen later waren ze al weer geconsumeerd. Wel tref ik op verschillende plekken rag aan onder onze nestkastjes dat niet van spinnen kan zijn. De slimmeriken zitten kennelijk graag droog onder een afdakje, maar beseffen niet dat ze zich bij het “hol van de Leeuw” bevinden en dus spoedig dienst doen als vogelvoer. Ik heb wat foto’s bijgevoegd. Een nest met levend vogelvoer en een met rag onder een nestkastjes waar blaadjes in blijven hangen.

Lepelaars op avontuur

Leo MeewisseHet broedseizoen is inmiddels voorbij en er is op de locatie niet veel meer waar te nemen, ook al door de toenemende begroeiing. Het broedsucces van de Delfts lepelaars is waarschijnlijk weer iets groter dan het voorgaande jaar. De grote groep is trouw aan de vaste locatie waar naar mijn inschatting minimaal 14 broedende paartjes waren. In de dennenbomen zijn er vier geteld en van onze inventariseerder Anthony vernam ik dat er een bonus broedgeval is in de strook bomen tussen Ikea en het fietspad. Is niet te zien vanaf het fietspad maar naar verluid wel vanuit de personeelskantine van Ikea.

Vorig jaar was er al een avonturierpaar dat tot broeden kwam in het arboretum. Heel goed natuurlijk dat sommige eigenwijze exemplaren een andere locatie beter vinden dan de vertrouwde broedkolonie. Zo zijn we in 2012 ook aan ons eerste broedgeval gekomen.  Voldoende aanleiding om de stoute schoenen aan te trekken en een bezoek aan de enorme woonwinkel te brengen. Natuurlijk bleek de personeelsruimte niet open voor publiek. Ik sprak een willekeurige medewerkster aan, stelde mij voor, met functie natuurlijk, en legde uit wat mijn doelstelling was. Zij legde meteen contact met een leidinggevende en samen met deze aardige mevrouw gingen we op onderzoek uit.

De kantine voor personeel kijkt uit op het immense parkeerterrein waar natuurlijk geen lepelaar wil zitten. Onze zoektocht ging door tot op het dak en daar was een fantastisch zicht op het grote gezin. Liefst vier juvenielen, (pubers) zaten daar in het zonnetje te genieten van het leven en deden ook al vliegoefeningen. Omdat ik Ikea binnen liep tijdens een duurloopje en alleen een mobieltje mee had kon ik geen acceptabele foto maken. Met de ook zeer enthousiaste Ikea medewerkster kon ik afspreken na de middag terug te keren met de juiste camera met telelens.

Opnieuw met begeleiding naar het dak waar de zon nog beter stond en daar een reeks foto’s geschoten ik trof het buitengewoon want de beide ouders waren juist aan het voederen. Voor ik de camera op het statief had staan was een van de ouders al weer vertrokken, waarschijnlijk om een nieuwe lading visjes op te halen. Het ene jong stond al lekker uit te buiken maar de andere drie lieten nog intensieve bedelrituelen zien. Zo te zien dringen ze met hun nog tamelijk korte lepelsnavel door tot in de krop van de ouder. Onze dank is voor de behulpzame medewerkers van Ikea! Het is overigens niet de bedoeling vaker vogelaars op het dak toe te laten.


Op de tweede foto is van 15 maart is een noodzakelijke paring te zien en is beschikbaar gesteld door Masja Kloosterhof.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
2
zo
09:00 fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
okt 2 @ 09:00 – 13:00
Zondag 2 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start : Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 29 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. … Lees verder
okt
15
za
08:00 Driemanspolder: fietsexcursie
Driemanspolder: fietsexcursie
okt 15 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 15 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 13 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt … Lees verder
okt
20
do
20:00 Lezing: De stad als bos
Lezing: De stad als bos
okt 20 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 20 oktober 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Delft is niet alleen een stad van mensen, of van gebouwen, maar ook een stad van bomen. … Lees verder
nov
5
za
hele dag Dagje of weekendje Texel
Dagje of weekendje Texel
nov 5 – nov 6 hele dag
Zaterdag 5 en zondag 6 november, vertrek zaterdag om 7.00 uur, auto-excursie. Vertrek : Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Hans de Winter en Toine Andernach Kosten € 0,07 per kilometer en € 37,- voor de … Lees verder
nov
12
za
08:00 excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
nov 12 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 12 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder

Thank you for your upload