Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid

Categoriearchief: Nestgelegenheid

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Onderhoud Oeverzwaluwwand Korftlaan door de Natuurwacht Delft

Pieter AaldringAfgelopen zaterdagmiddag, 24 oktober hebben kinderen van de Natuurwacht Delft weer het onderhoud van de oeverzwaluwwand aan de Korftlaan ter hand genomen. Uiteraard onder bezielende leiding van Leo Meewisse en een aantal begeleiders van de Natuurwacht. Ook Barbara Breimer, inmiddels vaste kracht bij het onderhoud van oeverzwaluwwanden was weer van de partij.

Voordat aan het reinigen en vullen van de 90 bezette gaten kon worden begonnen, deed Leo eerst uit doeken hoe een ander in z’n werk ging; er werd aandachtig geluisterd. Daarna werden de jongeren in groepjes verdeeld en ging iedereen aan de slag. Ook het gras en de kruiden op de wand verder vakkundig verwijderd en gekortwiekt. Dit gebeurde ouderwets met een zeis, wat een aantal jongeren toch wel interessant vond. Er werd al gesproken over een introductiecursus zeisen voor beginners !
Tijdens het vullen van de gaten werden de kinderen bijgepraat over hoe deze zwaluwen nestelen en waarom de gaten weer gevuld moesten worden. Het was het reuze interessant. Alle jongelui bedankt voor jullie inzet en aankomend voorjaar kunnen jullie eens komen kijken hoe de oeverzwaluwen weer gaan graven in de door jullie gevulde gaten.

 

De nestkastenfabriek – nestkasten voor Staatsbosbeheer

Leo Meewisse

Sinds enige tijd ben ik bezig met een grote opdracht van Staatsbosbeheer voor het leveren van maar liefst 75 nestkasten.

Inmiddels heb ik dank zij de vele regendagen behoorlijk vorderingen gemaakt. De 75 bestelde nestkasten zijn vrijwel klaar. Alleen nog nummertjes er op. Zo kunnen de “Vrienden van Vlietland”, die het onderhoud gaan doen, het monitoren gemakkelijk uitvoeren.

De nestkasten worden zeer degelijk uitgevoerd o.a. dubbel verlijmd, met dakbedekking en aluminium omlijsting van de invlieggaten. Ook probeer ik zo veel mogelijk materialen  te hergebruiken; dat is duurzaam en de kosten blijven laag. Zo was ik enkele weken terug bij een vestiging van onze afvalinzamelaar. Het samenwerkingsverband van onze omliggende gemeenten om onze afvalstromen zo milieuvriendelijk in te zamelen en te laten verwerken. Ik leverde wat chemisch afval in en zag op de balie een pot groene beits staan. Ik liet de medewerker weten waar ik mee bezig was en hij stelde de pot verf spontaan beschikbaar. Ook dook hij in de container en haalde nog twee bruikbare potten op en gaf ze mee.

Op de bijgaande foto zie je dus wat kleurverschillen, maar een gegeven paard kijk je niet in de bek heb ik geleerd. De lichtbruine is een houtveredeling die ik heb ingezet als grondverf. Zie de kleurverschillen op de foto. De kasten, bedoeld voor m.n. mezen om in het natuur- en recreatiegebied de eikenprocessierupsen in toom te houden, worden binnenkort afgeleverd. De vereniging Vrienden van Vlietland (nabij Leidschendam) gaan ze dan in november ophangen.

zie ook https://www.vriendenvanvlietland.nl/

Nestkastenfabriek

Leo MeewisseVandaag begonnen met de opdracht van Staatsbosbeheer om 75 nestkastjes te produceren met subsidie van de provincie. Allemaal om de eikenprocessierupsen te elimineren. Mooie klus met het komende herfstweer. De lat ligt hoog en daarom gebruik ik watervast hechthout, hardhouten FSC achterlatten, alle verbindingen voorgeboord, gespijkerd en met montagekit gemonteerd. Vrijwel alleen nieuw materiaal. Er komt een specht-resistente aluminium voorplaat op. Dakbedekking er op branden en twee keer beitsen. De eikenprocessierups rukt op in Nederland las ik, maar het is prima vogelvoer!

Werkgroep “Nestgelegenheid” breidt uit! (voorheen werkgroep nestkast)

Na een pleidooi op de inventariseerdersavond heeft Sjoerd zich aangemeld om er een rol in te spelen. Hierdoor wordt de continuïteit voorlopig gewaarborgd en is er ook nog uitbreiding mogelijk. Vervolgens is er een initiatief van Rik en Gerard om ook in het park Buitenhof, dat door Rik wordt geïnventariseerd een aantal nestkastjes te plaatsen. Er staan daar eiken die gevoelig zijn voor de beruchte eikenprocessierupsen die weer goed vogelvoer kunnen worden. Omdat zij ook instaan voor het onderhoud heb ik ze graag nieuw gemaakt en beschikbaar gesteld.

 

Eikenprocessierups

Leo MeewisseIn overleg met en op kosten van de gemeente Delft heb ik dit voorjaar diverse mezenkastjes geplaatst op de door eikenprocessierupsen aangetaste plekken in de Delftse hout. We weten dat deze mezen best wel graag die (brand)harige pestbeestjes verschalken. Dat is beter dan dood spuiten en veel goedkoper dan op laten zuigen. Inmiddels heb ik op enkele plekken weer wat processierupsen aangetroffen. Ook zelfs een rupsennest brutaalweg pal onder een nieuw geplaatst kastjes dat daar hangt ter bestrijding van deze plaagdieren. Ik bewonder hun moed of het zijn sufferds. Toen ik het ontdekte was het bezet met een flinke klit rupsen. Twee dagen later liep ik met een mobieltje langs en heb ik er een foto van gemaakt. Het nest was enigszins vernacheld en het aantal rupsen was aanzienlijk minder. Ik kon in de omgeving geen processies vinden. Dat het nieuwe nestkastje in gebruik is of was kan je zien aan de poetsvlekken bij het invlieggat. Mijn conclusie is dat de meesjes hier kunnen ontbijten, lunchen en dineren zo lang de voorraad strekt.

Enkele dagen later waren er nog maar vier levende eikenprocessierupsen te vinden. zie foto. Er is een donkere prop te zien vlak onder het mezenkastje. Dat zijn oude vervellingen en ook veel ontlasting, ingepakt met spinseldraden en veel brandharen.

Enkele dagen later

 

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

nov
7
za
08:00 Oude land van Strijen/Korendijks...
Oude land van Strijen/Korendijks...
nov 7 @ 08:00
Zaterdag 7 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 5 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder
dec
12
za
08:00 Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
Excursie Arkemheen/Oostvaardersp...
dec 12 @ 08:00
Zaterdag 12 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
16
za
08:00 Excursie De Kwade Hoek
Excursie De Kwade Hoek
jan 16 @ 08:00
Zaterdag 16 januari, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 14 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie … Lees verder