Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid

Categoriearchief: Nestgelegenheid

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Eikenprocessierupsen dagen de koolmezen uit!

Leo Meewisse
Dit voorjaar hebben we in overleg met de gemeente delft weer 15 mezenkasten geplaatst op diverse locaties. Zie ook ons bericht van 20 februari. Vandaag ging ik maar eens kijken of er resultaat is en jawel hoor. De twee nestkasten die we aan de oostzijde van de Delftse hout plaatsten aan besmette eikenbomen hebben d’r werk gedaan. De sukkeltjes wagen zich gewoon in of bij het hol van de leeuw. Er is nog aardig wat spinsel te zien bij beide kastjes, maar geen enkele harige rups meer blijkt uit de foto. De meesjes hebben er van genoten. Op dit moment kan ik in de Delftse Hout geen processierupsen vinden. Langs het pad bij de paarden wei van Gé Kleijweg ging het ook al zo. Voor het eerst valt er volgens mij niets meer op te zuigen.

Familie Specht

Leo MeewisseAl enkele jaren hebben wij spechten in onze tuin. Schuwe vogels en heel apart. Ik klaag er niet over dat ze nogal eens mezenkastjes vernielen, want daar neem ik passende maatregelen tegen.

We hebben de groene en ook de grote bonte, waarbij we de groene specht vaker horen dan dat we ze te zien krijgen. De bonte specht maakt de bekende territorium roffels niet in onze tuin maar bij buren een stuk verderop. Daar staan stalen hooiberg palen en dat klinkt geweldig.

Natuurlijk heb ik als nestkast bouwer twee fraaie spechtenkasten in onze tuin geplaatst om ze tot broeden te verleiden. Dat broeden is inmiddels wel gelukt, maar tot mijn ongenoegen niet in de door mij gratis beschikbaar gestelde accommodaties. Waar ze zich hebben voortgeplant weet ik nog niet exact, maar het bewijs dat er juvenielen zijn zie op de foto. Ik lok ze met een potje vogelpindakaas, regelmatig ook bijgevuld met meelwormen. En dit vlak voor ons keukenraam in de kastanjeboom. Vuilnisbelt vogels vreten beperkt mee omdat ik er een deksel op doe met een kleiner gat. Zo komen de meesjes, de spreeuwen en spechten wel aan hun trekken. Op de foto zie je dat ma specht haar jong voedt.

Mooi toch!

VWD nestkasten populair

Leo Meewisse
Vogelwacht Delft en omstreken timmert steeds meer aan de weg. Daarnaast wordt er ook flink getimmerd aan diverse soorten nestkasten. Zo heb ik recent 44 steenuilen kasten afgeleverd. Het zijn marter resistente kasten met een bijzondere opening en daar achter een labyrint waar de steenuil gemakkelijk zijn weg vindt. Een predator zoals de steenmarter komt er niet in om de eitjes of kuikens te verschalken. Zie bijgaande foto met een deel van de productie. Deze worden via de werkgroep “Midden Delfland” verspreid over geheel Zuid Holland. John Kleijweg regelt het verder allemaal met de werkgroep.
Met de ecologische afdeling van Delft werken we samen om de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierupsen gestalte te geven. De order van 15 mezenkasten die voor het huidige broedseizoen zijn geplaatst is al eerder vermeld. Ook zijn we al een enige tijd leverancier voor Staatsbosbeheer. Er zijn recent 20 kastjes geplaatst in gebieden ten zuiden van Delft in de Kerkpolder, Ackerdijkse bos en Abswoudse bos. Allemaal besmette gebieden. De teller staat bij SBB inmiddels op 95 stuks.

Meer lepelaars!

Leo MeewisseDe kolonie op het vogeleiland krijgt inmiddels de status van een heuse toeristische attractie. In 2012 was er het eerste broedgeval op een andere hoek van het arboretum en een jaar later verhuisden ze naar de bekende zichtlocatie op het vogeleiland. De oorspronkelijke grondbroeders zijn door de vossen de bomen in gejaagd, maar zijn nog matig handig met het nesten bouwen.

Drie jaar geleden heb ik de eerste eenvoudige prefab nesten geplaatst om ze te helpen en in 2020 zeven stuks in betere uitvoering. Deze zijn gemaakt met de leden van de Delftse Natuurwacht. Dit jaar nog weer vijf erbij die we zelf gemaakt hebben want de jeugd van de natuurwacht mocht niet bijeenkomen vanwege corona. Die kunstnesten hebben geleid tot het vroeger beginnen met broeden en een stevige uitbreiding. Inmiddels staat de teller op minimaal 14, maar het kan nog wel meer worden.

Wonderlijk is dat als de lepelaars nesten aangeboden krijgen die ongeveer af zijn ze binnen enkele dagen al eieren leggen en gaan broeden. Zo zijn al op 20 april de eerste kuikens gespot terwijl de lepelaars arriveerden op 26 februari. Knap staaltje voortplanten! In middels zijn er al meerdere kuikens uit de eieren gekropen Zie een foto van een lepelaarfan met een mooie camera.

Mocht u daar in de buurt zijn en zelf even een kijkje willen nemen, blijf op het fietspad en respecteer de rust van de vogels. Samen kunnen we zorgen dat de jongen gezond opgroeien !

 

Domme eend?

Leo MeewisseEr is een zegswijze “domme gans”. Welke mensensoort er mee wordt bedoeld laat ik even in het midden, maar onze “buurt eend” kan er ook wel wat van. Al voor het vijfde jaar heeft ie een broedplek in de treurwilg bij ons aan de overkant. Een zeer goed verscholen plek want de nestholte is ongeveer 80 centimeter diep. Misschien is deze eend dus toch wel slim want daar is ie onzichtbaar en heel veilig.

Maar ja, dan komen de eieren uit en daar heeft eendje niet aan gedacht. Eendenkuikens kunnen meteen zwemmen, maar klimmen, dat is toch andere kost. Moedereend drentelt zenuwachtig onder de boom en roep ze maar dat werkt niet. Als het zover is gaat de ladder tegen de boom en raapt een supporter alle kuikens in een emmer. Daarna kunnen ze los en gaan de wijde wereld in. Natuurlijk weet die slimme eend dat er wel hulp voorhanden is. Eind goed al goed.

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
14
do
20:00 Lezing: Spinnen
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Spinnen
Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng … Lees verder
nov
11
do
20:00 Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00
In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap met verspreid staande kassen naar een natuur- en recreatiegebied: De Groenzoom. Het is 560 hectare groot en verbindt Midden Delfland (Ackersdijkse Plassen) met het … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: African Woodgrow
Lezing: African Woodgrow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder