Home » Werkgroepen » Nestkasten

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Gierzwaluwpannen

Gierzwaluw dakpan

Gierzwaluw dakpan

De werkgroep nestkasten heeft de hand kunnen leggen op een aantal dakpannen met heuse gierzwaluw voorzieningen in de vorm van nestruimte en een invlieggat. Zie foto. Zoals bekend is de gierzwaluw een graag geziene gast die eindeloos, vaak hoog in de lucht, op zoek is naar vliegende insecten. Ze komen rond koningsdag in Nederland aan, en zijn in augustus alweer vertrokken. In de tussentijd hebben ze eieren gelegd en uitgebroed. Dus het nijvere beestjes.

Wil je onderdak geven aan een gierzwaluw-familie, dan kun je bij de vogelwacht een dakpan krijgen. Stuur een mailtje naar info@vogelwachtdelft.nl. Let wel: er is maar een soort pan, dus die past niet op ieder dak. Je moet trouwens wel lid zijn van de Vogelwacht Delft.

Juveniele Ransuil

Leo MeewisseSinds enige tijd hebben we goede contacten met de Rijswijkse golfclub. We heb er 10 spreeuwenkasten geplaatst. Het is de bedoeling dat er meer spreeuwen komen en dat dit de schadelijke emelten (langpootmug) opruimen. Er staat ook een sponsoring tegenover. Deze week werden we benaderd door de manager omdat er een hulpeloos uiltje was gevonden. Het juveniele ransuiltje kon niet vliegen en werd stevig belaagd door meerkoeten en kauwen. Met John Kleijweg ben ik er naar toe gegaan. Het uiltje maakte een futloze indruk en was vermagerd. We hebben er wat vocht en rauwe tartaar in gestopt en dat werkte vrij snel. Op de vindplaats vonden we het verlaten ouderlijk nest en nog twee uiltjes. John heeft ‘m weer teruggeplaatst in de boom en daar zal het wel goed komen. Op de foto de vondeling en een broertje of zusje. Die is wat verder in ontwikkeling, wat je kan zien aan de oortjes.

DSC08255 copy DSC08266 copy

Oeverzwaluwen nemen hun intrek

Vorige berichtten we op deze site van een de aanleg van een nestplaats voor de oeverzwaluw. Die nestplaats is eigenlijk niet meer dan een berg zand met steile wanden. Zoals een steilrand in de oever van een snelstromende rivier. In Nederland zijn echter niet veel snelstromende rivieren, beken of geulen meer. Vandaar dat de natuur zo nu en dan geholpen moet worden.

Afgelopen week hebben de oeverzwaluwen de voor hen gemaakte nestplaats gevonden. Momenteel zijn er al zo’n 30 zwaluwen aan het rondvliegen, en gaten aan het graven. Dus dat lijkt wel goed te gaan.

20170427-IMG_0013 20170427-IMG_0023_retouche

Jaarverslag 2016 – werkgroep Nestkasten

Leo MeewisseWij van de nestkastenwerkgroep zijn ons er van bewust dat het ophangen van nestkastjes bijzonder nuttig is maar ook dat de doelgroep beperkt is. Onze bekende kleine en meestal groene kastjes worden vrijwel uitsluitend in gebruik genomen door de twee bekende mezensoorten. Ring- of andere mussen treffen we in de Delftse parken al jaren niet meer aan en andere soorten hebben nog geen belangstelling getoond. Op ons eigen erf hebben we nog wel jaarlijks enkele Ringmussen. John Kleijweg trof aan de Woudselaan  wel 6 Ringmusnesten aan.

Het is natuurlijk zo dat de nestkastjes het visitekaartje zijn van de Vogelwacht Delft in de lokale parken. Daarvoor is het een goede zaak dat het er netjes uitziet. Met die doelstelling maken we onze jaarlijkse onderhoudsronde. De kwaliteit van de nieuw ingebrachte nestkastjes is steeds beter omdat we uitgaan van watervast multiplex waar soms wel 15 jaar garantie op zit. Door een technisch goede constructie, een tweevoudige behandeling met beits en dakbedekking bovenop komen we een heel eind. Soms wel 20 jaar heb ik vastgesteld. Vandalisme door mensen kom ik de laatste jaren nauwelijks meer tegen. Soms wel door spechten.

We streven er altijd naar om onze werkzaamheden af te ronden voor 1 maart. Dit om verstoring van vroege broedvogels (pimpels) te vermijden. Voor half februari was alles gereed.

Halsbandparkiet

Bij de onderhoudsronde in de Delftse hout kwam ik tot mijn verbazing opnieuw een uitgedroogde Halsbandparkiet tegen in de spechtenkast. Dit is niet de eerste keer dat we zoiets waarnemen. Deze keer hadden de mezen meer respect dan vorig jaar en hebben er geen nest overheen gebouwd.

Gebiedsindeling

Het gebied dat ik onderhoud omvat de oostzijde van Delft. De Hertenkamp, Delftse Hout, Nootdorpse plassen, Jaffa, Botanische tuin, begraafplaats Iepenhof en het speelbos nabij het Hazepad.

John Kleijweg heeft naast zijn werkzaamheden voor de roofvogels en andere zaken ook een groot gebied in onderhoud. Hij heeft de verantwoording voor de westzijde. Het Wilhelminapark, Hof van Delft park en de Kerkpolder. De golfbaan (waar een vergoeding tegenover staat) en de Woudselaan

De Korftlaan, het Arboretum en het vogeleiland vormt het educatief onderdeel met de Delftse jeugdnatuurwacht onder leiding van Thea Rengers met mijn ondersteuning waar nodig.

Inmiddels is het aantal nestkastjes stevig aan het uitbreiden en staat de teller op 186. De gemiddelde bezettingsgraad is ±85%. De Hertenkamp en de Delftse Hout staan zelfs op 95%

Overige acties.

Samen met de Pijnackerse natuur beschermers (NMP) de Oeverzwaluwenwand nabij de N470 Pijnacker gereed gemaakt voor het nieuwe broedseizoen. Vorig jaar ±170 broedparen. Het gereed maken bestaat uit het vol stampen van ± 200 gaten met leemzand met behulp van een pvc goot en een stok. Oeverzwaluwen willen een vers gegraven hol.

Nog een activiteit voor de Lepelaars bij het Arboretum. Er is een broedkolonie met minstens drie nesten en nog wat nestelpogingen. Drie Prefab Lepelaar nesten in de directe omgeving bevestigd. Kunnen ze veilig verder mee. Zie bijgaande foto op vorige pagina

Vacature

Het aanbod van gratis bouwmateriaal voor nestkastjes is goed en ik mag er graag nieuwe kastjes van maken. Dan kunnen we nog meer gebieden voorzien , maar dan is een extra vrijwilliger nodig. Wie meldt zich aan !?

Oeverzwaluwenwand in de Bieslandse Bovenpolder

20170401_105709Wellicht heeft u de berg zand al gezien in de polder langs de Korftlaan ? Deze berg vormt het hotel voor de oeverzwaluwen. Oeverzwaluwen graven gaten van wel een meter diep in de steile wand voor het leggen van hun eitjes. De berg ligt er al enkele maanden zodat deze een beetje kon inklinken en zo voldoende stevigheid kon krijgen. Afgelopen zaterdag is het hotel geopend. John Kleyweg deed de officiële opening door de berg van de benodigde steile wanden te voorzien. Nu maar wachten op tot de eerste oeverzwaluwen zich aandienen.

IMG-20170401-WA0001

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

mrt
8
do
20:00 Lezing: De Lepelaar in Nederland...
Lezing: De Lepelaar in Nederland...
mrt 8 @ 20:00 – 22:00
De werkgroep Lepelaar onderzoekt het wel en wee van lepelaars om ze uiteindelijk beter te kunnen beschermen. Door jonge lepelaars in de kolonie van kleurringen te voorzien en sommige vogels een zendertje te geven, ontstaat … Lees verder
mrt
24
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 24 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun … Lees verder
08:00 Kennemerduinen, IJmuiden
Kennemerduinen, IJmuiden
mrt 24 @ 08:00
Het strand, de haven (met de sluizen) en de pier van IJmuiden vormen een mooie plek aan de kust om deze tijd van het jaar zeevogels en trekvogels te spotten. Soms zijn er ook bruinvissen … Lees verder
mrt
31
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 31 @ 07:00 – 10:00
Met de komst van de lente worden er in Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur staat er een gids klaar, elke week iemand anders. Tientallen soorten kun … Lees verder
apr
5
do
19:30 Beginnerscursus Vogels Kijken 2018
Beginnerscursus Vogels Kijken 2018
apr 5 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2018 organiseert de Vogelwacht Delft e.o. weer een cursus “Vogels kijken voor beginners”. Tijdens deze cursus wordt volop aandacht besteed aan het herkennen en op naam brengen van vogels, waarbij ook het herkennen … Lees verder
teller