Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid

Categoriearchief: Nestgelegenheid

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Vervolg vroege fuut

Leo MeewisseVandaag 8 januari is het eerst futenkuiken uit het ei gekropen. De op het nest zittende oudervogel houdt het kersverse kuiken goed verborgen maar kan niet voorkomen dat en af en toe een pootje zichtbaar wordt onder de vleugel. De vis jagende partner doet inmiddels drie pogingen een mini visje aan te bieden, maar met mij als toeschouwer ging dat nog even niet slagen. Daarom ben ik maar gauw weer vertrokken om het niet te verstoren. Over enkele dagen zullen de gestreepte kopjes wel tussen de veren omhoog gaan steken.

 

Record vroege fuut

Leo Meewisse

Vorig jaar trof ik mogelijk dezelfde vroege vogel aan in Braswijk op de plas met de lange vlonder nabij de Oeverlaan. Nu is die er kennelijk op uit een nieuw record in de boeken te schrijven, want vorig jaar was het op 23 januari. Op 14 december zag ik deze fuut voor het eerst op het nest. Heel verstandig dat ie nu wat meer verscholen zit tussen het riet. Als je er bij stil gaat staan om het te bekijken maakt ie zich heel breed en maakt keffende geluidjes om indruk te maken. Ik vermoed dat er al eieren zijn en dat het broeden is begonnen. Mogelijk weet deze “slimme vogel” dat het toch niet meer echt gaat vriezen en dat je de hele winter kan rondzwemmen met je kuikens en visjes kan vangen.

Officiële plaatsing nestkast 75

Leo Meewisse
Afgelopen zaterdag was het zo ver. Provincie Zuid Holland gedeputeerden Berend Potjer en Anne Koning hebben op elegante wijze het 75ste nestkastje bevestigd aan een eveneens prominente boom in natuurgebied Vlietland. De happening was zeer geslaagd ondanks de beperkingen vanwege de corona voorschriften. Er waren toespraken van onze voorzitters en van de beide gedeputeerden. Onze vrienden van Vlietland hadden natuurlijk ook gezorgd voor een hapje en een (alcoholvrij) drankje. De nestkast broeders kunnen hun luxe behuizing betrekken en komende zomer hun slag slaan met de eikenprocessie rupsen.

Aanleg van ‘slotgracht’ in walhalla voor weidevogels

Op de website van het WOS lazen we het volgende artikel. Zie voor het origineel: https://wos.nl/nieuws/artikel/aanleg-van-slotgracht-in-walhalla-voor-weidevogels

De waterplas in natuurgebied het Kraaiennest staat nu helemaal droog.

Het water is weggepompt voor de aanleg van een weidevogelparadijs, op de grens van De Lier en Maasland. In het midden van de plas komen eilanden met een schelpenmatras waarop vogels kunnen broeden. Daaromheen wordt een gracht gegraven en een hek geplaatst, zodat honden de beesten niet kunnen verstoren.

Eerder dit jaar is een groot aantal populieren aan de noordkant van de plas omgezaagd, omdat de bomen ‘op’ waren. Daardoor is een open verbinding met de achterliggende polder ontstaan, iets waar weidevogels erg van houden. De waterplas is leeggevist en daarna drooggelegd. Overigens blijft de plas primair een waterberging bij calamiteiten, maar als de omstandigheden het toelaten, is dit het domein van de weidevogel.

Initiatiefnemer John Kleijweg hoopt de eerste weidevogels medio februari volgend jaar te begroeten in het Kraaiennest.

Nestkastjes Park Buitenhof

Rik van der Maat

Eind oktober zijn door Gerard Dumaij en Rik van der Maat in het Park Buitenhof te Delft 8 nestkastjes opgehangen. Het betreft 6 kasten voor koolmezen en 2 voor pimpelmezen.

De nestkasten zijn in overleg met de gemeente Delft opgehangen in de omgeving van eikenbomen waar de eikenprocessierupsen dit jaar actief waren. Hopelijk worden de nestkastjes in de winter al door de vogels in gebruik genomen voor de nachtrust en in het broedseizoen 2021 voor het broeden. Dit park wordt door Rik sinds 2019 geïnventariseerd in het kader van de broedvogeltelling.

Deze activiteit viel bij verschillende wandelaars in het park op. Gerard en Rik werden direct door de nieuwsgierige wandelaars aangesproken met de vraag wat wij aan het doen waren. Het doel van de nestkastjes werd met de nodige belangstellend ontvangen, zowel voor de vogels als voor de vereniging.

 

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jan
29
vr
hele dag Nationale tuinvogeltelling 2021
Nationale tuinvogeltelling 2021
jan 29 – jan 31 hele dag
Ook dit jaar wordt de tuinvogeltelling weer georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Hij vindt plaats op 29-31 januari. ben je niet zo goed in het op naam brengen van de vogels. op onderstaande site kunt … Lees verder
mrt
11
do
20:00 Lezing: betekenis van Vogelnamen
Lezing: betekenis van Vogelnamen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Info volgt, maar reserveer deze datum alvast. Het wordt uiteraard weer een online lezing.