Home » Werkgroepen » Nestkasten

Category Archives: Nestkasten

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Innovatie in de steenuilenkast

Opnieuw een innovatie ten behoeve van de steenuiltjes. De eerste was een labyrint om predatie door marters te voorkomen. De tweede was een stoepje onder het invlieggat om te voorkomen dat nog niet vliegvaardige uilskuikens voortijdig naar beneden vallen. Het stoepje was zo populair dat de kuikens elkaar verdrongen en er af duwden. De oplossing was een veranda waar aanzienlijk meer ruimte op beschikbaar is. Deze wordt er eenvoudig tegenaan geplaatst met twee klosjes om geen capillair te veroorzaken wat de levensduur zou beperken.

Opnieuw belangstelling voor ons werk door een golfclub

Leo Meewisse

Na de golfclub te Schipluiden met 10 stuks en de Rijswijkse golfclub met 15 stuks is nu op eigen verzoek toegetreden de Golfclub Concordia. Concordia een multi-sport vereniging gevestigd pal naast de Hertenkamp.
Overweging was de beoogde groenere uitstraling en bestrijding van de emelten die graag gegeten worden door de spreeuwen en zeer schadelijk zijn voor de greens. Emelten zijn het larve stadium van de langpootmug (Tipula cziziki).

Afwerking oeverzwaluwwand

Leo MeewisseAfgelopen weekend hebben we de oeverzwaluwwand gereedgemaakt. 218 gaten bijgevuld met leemzand en de gladde wandplaten aan de kopzijden ruw gemaakt met tegellijm. Mooie voedingsbodem voor korstmossen en algen. Bovenop ingezaaid met een bijen bloemen mengsel. Inmiddels heeft een scholekster er al een nest kommetje gecreëerd.

Weer goed nieuws voor de oeverzwaluw

In 2017 is er in de Bieslandse bovenpolder op initiatief van John Kleijweg een hoop leemzand neergelegd die na zetting aan alle zijden begin april vrijwel loodrecht werd afgestoken. Het bleek een groot succes met tenminste 120 broedgangen van de oeverzwaluw. In 2018 werd dit herhaald maar het succes werd gehalveerd. De leemzand hoop bleek minder stabiel door het weer en er was predatie door een vos. De belangstelling door passanten bleek groot en er moest een oplossing komen. De Delftse vogelwacht heeft met grote inzet fondsen verworven. Er kwam een subsidie van de gemeente Delft en het ondernemersfonds van de Delftse Hout staat garant voor de rest van het benodigde bedrag. Op 5 februari is de bouw van een stabiele oeverzwaluwwand van start gegaan.

Er komen ruim 200 gaten, dus keuze genoeg voor de zwaluwen. Verder is het plan nu om een inham te maken zodat belangstellenden daar even rustig en veilig staan en tegelijkertijd het informatiebord kunnen lezen. Wij verwachten dat het werk volgende week afgerond is.
Het onderhoud (kaal houden en de gaten van nieuw zand voorzien) zal door de Vogelwacht worden gedaan. Wie kan ons hierbij helpen?

 

Oeverzwaluwwand A4 – hoe het allemaal toch nog goed kwam

In de aanloop en tijdens de aanleg van de zo omstreden verlengde A4 zijn veel natuurvriendelijke maatregelen genomen. Hierbij waren diverse lokale natuur-, milieu- en belangenorganisaties betrokken.

Eén van de initiatieven was het inbouwen van een oeverzwaluwwand in de geluidswal ter hoogte van de afslag Delft – Kruithuisweg. Rijkswaterstaat was van alle adviezen voorzien, o.a. door de stadsecoloog van de gemeente Delft  en door de Vogelwacht Delft. De bouwer hoefde slechts het voorgeschreven ontwerp uit het bestek over te nemen. Echter, wat bleek na oplevering van de A4: de architect en aannemer hadden er een eigen draai aangegeven. Er was een wand in het dijklichaam ingebouwd dat in de verste verte niet in de buurt kwam van het voorgeschreven ontwerp. Een veenpakket met gaten er in en bijeengehouden door staaldraden zoals gebruikt bij schanskorven. Hier zouden oeverzwaluwen naar alle waarschijnlijkheid nooit gaan broeden.

Binnen de Vogelwacht zijn er diverse mensen actief geworden om in contact te treden met Rijkswaterstaat, wat nog geen sinecure was. Via een lid die werkzaam is bij Rijkswaterstaat, zijn we uiteindelijk in contact gekomen met de betrokken  adviseur Natuur van Rijkswaterstaat. Zij bleek ten tijde van de bouw met zwangerschapsverlof te zijn geweest.

John Kleijweg, Hans Zweekhorst en ondertekende zijn begin 2017 bij Rijkswaterstaat op bezoek geweest en hebben foto’s laten zien van de opgeleverde wand. Rijkswaterstaat bleek niet op de hoogte van de afwijkende realisatie. Rijkswaterstaat zou onderzoeken wat er aan te doen was. Wij boden als Vogelwacht onze medewerking aan, met name John heeft ervaring met het plaatsten van oeverzwaluwwanden opgebouwd. Medio 2017 kregen we het verlossende woord dat er geld gevonden was om een juiste wand te plaatsen. Rijkswaterstaat heeft ons bij elke stap keurig op de hoogte gehouden via de mail en waar nodig ons advies gevraagd.

Na de bouwvak van 2018 is een door Rijkswaterstaat gecontracteerde aannemer begonnen met het plaatsen van de juiste  oeverzwaluwwand. We zijn nog op kantoor van RWS in Rijswijk geweest om het gekozen zand te keuren. Desondanks ontdekte John Kleijweg bij een bezoek dat de aannemer zand met een toch net iets andere samenstelling op de bouwplaats had laten komen; deze kon weer terug. Zo blijkt maar weet dat je er bij moet blijven voor het beste resultaat.

Op 3 oktober 2018 werd de wand door de aannemer aan Rijkswaterstaat opgeleverd, en ook de Vogelwacht Delft e.o. was hierbij uitgenodigd. Hans Zweekhorst en ondergetekende gaven acte de présence. De wand zag er piek-o-bello uit en we kunnen de lente nu met een geruster hart tegemoet zien; voor de oeverzwaluwen in ieder geval dan.

Daarnaast zijn we met Rijkswaterstaat overeengekomen dat de Vogelwacht Delft e.o. het beheer van deze wand zal gaan uitvoeren. Er is een beheersovereenkomst in de maak, die binnenkort (begin 2019) door beide partijen zal worden getekend.

Naast deze oeverzwaluwwand langs de A4 is er nog een initiatief om een (permanente) wand voor oeverzwaluwen te plaatsen. Hierover leest u binnenkort meer in de Vogelstreken, op de website en/of de elektronische nieuwsbrief.

Pieter Aaldring, mede namens John Kleijweg en Hans Zweekhorst

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

feb
13
do
20:00 Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
Lezing: Natuurlijk inclusief bouwen
feb 13 @ 20:00 – 22:00
Ireen Muller, gemeente Den Haag Er heerst een grote bouwwoede in Nederland, de druk op de natuur wordt daardoor steeds groter. Om deze druk niet groter te laten zijn is het thema Natuurlijk inclusief bouwen ontstaan. Irene Mulder … Continue reading
mrt
12
do
20:00 Lezing: De regenworm
Lezing: De regenworm
mrt 12 @ 20:00 – 22:00
Jeroen Onrust, onderzocht het belang van regenwormen op de vruchtbaarheid van agrarisch land en voor de voedselvoorziening van weidevogels. “Ik vind het belangrijk om voor de worm op te komen, dat brengt onze wereld verder”, aldus Jeroen … Continue reading
mrt
14
za
07:00 NIEUW: Excursie Rondje Texel
NIEUW: Excursie Rondje Texel
mrt 14 @ 07:00 – 18:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer en de veerkosten per auto. (€ 37,- tarief 2019!). Informatie en aanmelden op donderdag 5 maart 2020 tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de … Continue reading
mrt
21
za
07:00 Ochtendwandeling Delftse Hout
Ochtendwandeling Delftse Hout
mrt 21 @ 07:00 – 11:00
Aanmelden: is niet nodig. Start: Bij de Papaver aan de Korftlaan Met de komst van de lente worden er in de Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur … Continue reading
mrt
28
za
07:00 Ochtendwandeling Delftse Hout
Ochtendwandeling Delftse Hout
mrt 28 @ 07:00 – 11:00
Aanmelden: is niet nodig. Start: Bij de Papaver aan de Korftlaan Met de komst van de lente worden er in de Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd Een wandeling duurt ongeveer 2-3 uur. Om 7.00 uur … Continue reading