Home » Werkgroepen » Nestkasten

Category Archives: Nestkasten

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Afwerking oeverzwaluwwand

Leo MeewisseAfgelopen weekend hebben we de oeverzwaluwwand gereedgemaakt. 218 gaten bijgevuld met leemzand en de gladde wandplaten aan de kopzijden ruw gemaakt met tegellijm. Mooie voedingsbodem voor korstmossen en algen. Bovenop ingezaaid met een bijen bloemen mengsel. Inmiddels heeft een scholekster er al een nest kommetje gecreëerd.

Weer goed nieuws voor de oeverzwaluw

In 2017 is er in de Bieslandse bovenpolder op initiatief van John Kleijweg een hoop leemzand neergelegd die na zetting aan alle zijden begin april vrijwel loodrecht werd afgestoken. Het bleek een groot succes met tenminste 120 broedgangen van de oeverzwaluw. In 2018 werd dit herhaald maar het succes werd gehalveerd. De leemzand hoop bleek minder stabiel door het weer en er was predatie door een vos. De belangstelling door passanten bleek groot en er moest een oplossing komen. De Delftse vogelwacht heeft met grote inzet fondsen verworven. Er kwam een subsidie van de gemeente Delft en het ondernemersfonds van de Delftse Hout staat garant voor de rest van het benodigde bedrag. Op 5 februari is de bouw van een stabiele oeverzwaluwwand van start gegaan.

Er komen ruim 200 gaten, dus keuze genoeg voor de zwaluwen. Verder is het plan nu om een inham te maken zodat belangstellenden daar even rustig en veilig staan en tegelijkertijd het informatiebord kunnen lezen. Wij verwachten dat het werk volgende week afgerond is.
Het onderhoud (kaal houden en de gaten van nieuw zand voorzien) zal door de Vogelwacht worden gedaan. Wie kan ons hierbij helpen?

 

Oeverzwaluwwand A4 – hoe het allemaal toch nog goed kwam

In de aanloop en tijdens de aanleg van de zo omstreden verlengde A4 zijn veel natuurvriendelijke maatregelen genomen. Hierbij waren diverse lokale natuur-, milieu- en belangenorganisaties betrokken.

Eén van de initiatieven was het inbouwen van een oeverzwaluwwand in de geluidswal ter hoogte van de afslag Delft – Kruithuisweg. Rijkswaterstaat was van alle adviezen voorzien, o.a. door de stadsecoloog van de gemeente Delft  en door de Vogelwacht Delft. De bouwer hoefde slechts het voorgeschreven ontwerp uit het bestek over te nemen. Echter, wat bleek na oplevering van de A4: de architect en aannemer hadden er een eigen draai aangegeven. Er was een wand in het dijklichaam ingebouwd dat in de verste verte niet in de buurt kwam van het voorgeschreven ontwerp. Een veenpakket met gaten er in en bijeengehouden door staaldraden zoals gebruikt bij schanskorven. Hier zouden oeverzwaluwen naar alle waarschijnlijkheid nooit gaan broeden.

Binnen de Vogelwacht zijn er diverse mensen actief geworden om in contact te treden met Rijkswaterstaat, wat nog geen sinecure was. Via een lid die werkzaam is bij Rijkswaterstaat, zijn we uiteindelijk in contact gekomen met de betrokken  adviseur Natuur van Rijkswaterstaat. Zij bleek ten tijde van de bouw met zwangerschapsverlof te zijn geweest.

John Kleijweg, Hans Zweekhorst en ondertekende zijn begin 2017 bij Rijkswaterstaat op bezoek geweest en hebben foto’s laten zien van de opgeleverde wand. Rijkswaterstaat bleek niet op de hoogte van de afwijkende realisatie. Rijkswaterstaat zou onderzoeken wat er aan te doen was. Wij boden als Vogelwacht onze medewerking aan, met name John heeft ervaring met het plaatsten van oeverzwaluwwanden opgebouwd. Medio 2017 kregen we het verlossende woord dat er geld gevonden was om een juiste wand te plaatsen. Rijkswaterstaat heeft ons bij elke stap keurig op de hoogte gehouden via de mail en waar nodig ons advies gevraagd.

Na de bouwvak van 2018 is een door Rijkswaterstaat gecontracteerde aannemer begonnen met het plaatsen van de juiste  oeverzwaluwwand. We zijn nog op kantoor van RWS in Rijswijk geweest om het gekozen zand te keuren. Desondanks ontdekte John Kleijweg bij een bezoek dat de aannemer zand met een toch net iets andere samenstelling op de bouwplaats had laten komen; deze kon weer terug. Zo blijkt maar weet dat je er bij moet blijven voor het beste resultaat.

Op 3 oktober 2018 werd de wand door de aannemer aan Rijkswaterstaat opgeleverd, en ook de Vogelwacht Delft e.o. was hierbij uitgenodigd. Hans Zweekhorst en ondergetekende gaven acte de présence. De wand zag er piek-o-bello uit en we kunnen de lente nu met een geruster hart tegemoet zien; voor de oeverzwaluwen in ieder geval dan.

Daarnaast zijn we met Rijkswaterstaat overeengekomen dat de Vogelwacht Delft e.o. het beheer van deze wand zal gaan uitvoeren. Er is een beheersovereenkomst in de maak, die binnenkort (begin 2019) door beide partijen zal worden getekend.

Naast deze oeverzwaluwwand langs de A4 is er nog een initiatief om een (permanente) wand voor oeverzwaluwen te plaatsen. Hierover leest u binnenkort meer in de Vogelstreken, op de website en/of de elektronische nieuwsbrief.

Pieter Aaldring, mede namens John Kleijweg en Hans Zweekhorst

Weer een innovatie met de steenuilenkasten

Leo MeewisseDe laatste jaren was het al gebruikelijk deze kasten uit te voeren met een labyrint. (zie voorgaand bericht met foto hierover). Hierdoor kunnen marters niet meer naar binnen om de eieren of de kuikens te verschalken.

IMG_20180314_164246De uil staat weliswaar symbool voor wijsheid, maar dat kunnen we niet zeggen van de kuikens. Als je uitgemaakt wordt voor “uilskuiken” is dat vast geen compliment. We kunnen wel raden waarom. Uilskuikens hebben de gewoonte het veilige nest te verlaten als het nog wel een dag of vijf duurt voor ze echt kunnen vliegen. Ze hobbelen dan wat heen en weer over de takken en zo komen ze aan de naam takkelingen. In die periode roepen ze om het hardst om voedsel als de ouder vogels er weer zijn met een verse prooi. De steenuilenkasten gaan we nu voorzien van een stoepje. Verlaten ze het invlieggat dan hebben ze nog even bedenktijd en keren misschien toch weer terug in de kast. Op het plankje kunnen ze nog wat vliegoefeningen doen zonder direct naar beneden te vallen. Op de grond lopen ze acuut gevaar en dat willen we voorkomen Ook terugkeren in de kast wordt een stuk eenvoudiger. Er gaan meer kuikens overleven!

Samenwerking met de Rijswijkse Golfclub

Leo MeewisseRijswijkse Golfclub is aan het vergroenen! In de 2017 is er een samenwerking ontstaan tussen de Rijswijkse Golfclub en de Vogelwacht Delft. We hebben er inmiddels 15 nestkasten geplaatst die bedoeld zijn voor de spreeuwen. Deze vogels voeden zich bij voorkeur met emelten. Dit is het larve stadium van de langpootmug. Emelten zijn zeer schadelijk voor de grasmatten die op de greens van een golfbaan nu eenmaal perfect moeten zijn. In de toekomst zullen wij het onderhoud verzorgen en we hebben er een goede donateur aan. De goede contacten hebben er ook toe geleid dat onze hulp werd ingeroepen om een takkeling Ransuil te redden. Samen met John Kleijweg ben ik er op uit gegaan en hebben er wat voeding in gestopt. Bijna onmiddellijk leefde het diertje weer op en dezelfde avond namen de oudervogels het al weer over. Leo Meewisse, namens de werkgroep nestkasten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

sep
28
za
07:00 Excursie : Westlandse plassen
Excursie : Westlandse plassen
sep 28 @ 07:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 26 september tussen 19:00 en 21:00 uur bij Gert van der Horn, ( 015 ) 285 28 02 We maken … Continue reading
okt
10
do
20:00 Lezing: De egel
Lezing: De egel
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Egelwerkgroep zoogdierenvereniging ( snelweg voor egels)
okt
12
za
08:00 excursie Maasvlakte
excursie Maasvlakte
okt 12 @ 08:00 – 16:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 10 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans (015)-214 70 15. De Maasvlakte is een gebied dat is … Continue reading
okt
20
zo
08:30 NIEUW! Excursie Vogelringstation...
NIEUW! Excursie Vogelringstation...
okt 20 @ 08:30
NIEUW! VOGELRINGSTATION MEIJENDEL, Wassenaar Zondag 20 oktober, om 08:30 uur.  Vrijdagavond 18 oktober hoort u de juiste tijden tijdsduur en hoort u of de excursie doorgaat. Bij heel slecht weer wordt er niet geringd. Aantal … Continue reading
okt
30
wo
19:30 Najaarscursus Vogels Kijken 2019
Najaarscursus Vogels Kijken 2019
okt 30 @ 19:30 – 22:00
Ook in 2019 organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook uitstekend kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis … Continue reading