Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid
Categoriearchief: Nestgelegenheid
Onderhoudsronde van start!
In onze Delftse parken hebben we circa 270 visitekaartjes van de VWD hangen van het model “nestkast”. Elke winter worden die door vrijwilligers van onze vereniging onderhouden en tegelijk ook gemonitord. Dat is buitengewoon leuk werk, vooral als je weer iets bijzonders tegenkomt. Vandaag was dat ook het geval.
Elk jaar kom ik wel eens een verlaten wespennest tegen. Volkomen ongevaarlijk dus en simpel te verwijderen. Vandaag had ik er eentje in de Hortus Botanicus van de TU Delft die muurvast zat. Ze maken natuurlijk hun eigen bouwmaterialen door houtige planten te kauwen en er een soort papierpulp te maken. Het was oersterk vastgelijmd. Uiteraard had ik een mes bij me en kon het geval met enige moeite los snijden. Er bleken uitgegroeide doodgevroren sappige larven in te zitten. Zie foto. Kennelijk zijn de wespen nog tot kort voor de vorstperiode actief geweest. Ook dit nestkastje is weer gereed voor de meesjes in het volgend broedseizoen. 😁

Specht met lat relatie?
Al vanaf het voorjaar zien we met wisselende perioden onze specht man weer in onze tuin, waar die zich de pindakaas goed laat smaken. Altijd de man en nooit een vrouw. Heeft die kerel een territorium waar ook een vrouw niet welkom is, vraag ik mij af. Mogelijk is een spechtenvrouwtje alleen maar interessant als het tijd is om een gezinnetje te stichten zoals vorig jaar. Het is nu eenmaal geen mensensoort! Vorig jaar verscheen er wel een vrouw op het toneel toen het broedseizoen er aan kwam. Dit jaar plaatsen we dus geen contactadvertentie teneinde af te wachten of de natuur het wel zal regelen. 😉

Bestemmingsplan genegeerd!
Dit is natuurlijk ons al jaren in gebruik zijnde koetenvlotje, maar absoluut niet bedoeld voor deze zwaargewicht! 😉 Wel een mooi plaatje.

Zuid-Hollandse steenuiltjes
Komend broedseizoen worden de steenuiltjes van de ruime omstreken van onze vereniging weer gefaciliteerd met 34 splinternieuwe broedaccommodaties. Waarom weer zoveel? Ik leg het uit. Wij zijn verbonden aan de werkgroepen roofvogels en uilen van ongeveer heel Zuid Holland. Er zijn in dit verzorgingsgebied ruim 400 nestkasten aanwezig. Als die kasten 10 of 12 jaar meegaan, dan heb je tussen de 30 of 40 nieuwe nodig per jaar. Die worden uitgezet door de diverse lokale werkgroepen. Onze duizendpoot John Kleijweg regelt dat allemaal. Ook de voorzitter Michel Kuijpers heeft daar een belangrijke rol in. Waarvoor dank!
Deze kastjes hebben in de loop van de tijd een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en zijn nu, denken wij, perfect. Overleg met de mensen uit de praktijk heeft geleid tot een uitvoering met een labyrint. (zie foto) Dit is bedoeld om predatie door steenmarters tegen te gaan. De uiltjes en wij stellen geen prijs op deze overigens schattige diertjes die ook al berucht zijn om je auto onklaar te maken. 🙁
De nieuwe kastjes krijgen ook allemaal een ruime veranda voor de speciaal vormgegeven ingang. Deze is bedoeld om veilig vliegoefeningen te doen en gemakkelijk terug te keren in de kast. Alle uilensoorten verlaten het nest nu eenmaal om te leren vliegen en dat gaat niet in een nestkast. Als er een cluster steenuilen is in een gebied hebben ze de gewoonte om als een olievlek uit te breiden. Van die kennis maken we gebruik.
Nootdorpse nestkastjes
Recent werd ik verrast door een bericht van Jilles Keijzer, die de voorzitter was van de opgeheven zangvogel vereniging “De Nagtegaal” die 58 van onze nestkastjes schonk aan Pijnacker en Nootdorp. Zie het bericht hieronder.
Jilles Keijzer
Inmiddels heb ik ook een verslag van de vrijwilligers van NMP. Zij hebben afgelopen zaterdag de 30 nestkastjes in Nootdorp nagelopen en gemonitord.
Carla, Robbert en Freddy
