Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid

Categoriearchief: Nestgelegenheid

Verhuizing steenuil

Leo Meewisse

Het steenuiltje broedt en woont al jaren in het ketelhuis aan de Oude Bovendijk en is de meest gefotografeerde uil van heel Rotterdam. Hij zit vaak heerlijk in de luwte achter een raampje van de bouwval die nog enigszins overeind wordt gehouden met twee gevulde watertanks met spanbanden. Een club vrijwilligers, die zich inzet voor dit “natuurmonument”, heeft de bouw van de nieuwe accommodatie voortvarend ter hand genomen.

Op 24 oktober heeft John Kleijweg het uiltje uit de kast genomen en heb ik die in een donker zakje veilig gesteld. De oude uilenkast, een nog prima VWD exemplaar, is verhuisd en vakkundig geplaatst in het nieuwe bouwwerk. Ook zijn er drie nieuw ontworpen veranda’s aangebracht zodat de uiltjes weer heerlijk voor een raampje kunnen zitten. Na de onvermijdelijke fotosessie heeft John het vogeltje weer in z’n eigen kast op de nieuwe locatie geplaatst en die lijkt er heel tevreden mee. We vragen ons wel af of het steenuiltje morgen na de nachtelijke foerageertocht nog in het ketelhuis naar zijn kast gaat zoeken.

Nog wel even de kast erin hangen.

Documentaire

De hele happening werd met camera’s vastgelegd door twee journalisten. Het wordt onderdeel van een documentaire die gemaakt wordt over het onderwerp: “Vrijwilligers die de natuur beschermen”. Er worden nog meer opnamen gemaakt. Het team was ook met John op het Kraaiennest aan het werk. Waarschijnlijk is deze documentaire tegen het eind van het jaar te zien op TV Rijnmond.

Afsluiting broedseizoen

Leo Meewisse

Terwijl de inventariseerders alle waarnemingen uitwerken is het eerste onderhoud voor het volgend broedseizoen al weer van start. De oeverzwaluwwand aan de Korftlaan en het er naast gelegen zand depot is onder al handen genomen. Oorzaak was de de puber koeien van onze bio boer een baldadige bui hadden en zich hebben uitgeleefd op het hek om de leemzand hoop. Daar zijn we zuinig op want dat spul is lastig te verkrijgen en aan te voeren. Het gaas en het prikkeldraad vond ik terug op een klit en doorgroeit met stekels. Het vernielde hout zat er nog aan. Ik kon het uit elkaar trekken en er toch nog weer wat van maken.

Inmiddels is de oeverzwaluwwand ook onder handen genomen. Een tiental broedgangen heb ik weer gevuld. Waarschijnlijk hebben de zwaluwtjes er niet in gebroed en zijn vertrokken naar onze andere versere wanden. Bovenop was een zware klus want er stond een pruik op met diepe penwortels en vooral spul dat niet erg populair is bij de honing zoekende insecten. De middenstrook, die ik vorig jaar kaal gemaakt en ingezaaid heb stond vol met klavers. Was niet wat het plaatje op het doosje zaad beloofde, maar toch nuttig. Legt wel stikstof vast! Groenbemester voor de bloemetjes van volgend jaar. Op kale grond komen altijd pionier bloemen op heb ik geleerd, maar misschien voeg ik nog wel wat leuks aan toe voor de honing consumenten.

Reddingsoperatie steenuil broedlocatie

Leo Meewisse

In Rodenrijs aan de Oude Bovendijk staat een verlaten bouwval dat voorheen in gebruik was als ketelhuis van een tuinbouwbedrijf. Het zal worden verwijderd. Al jaren heeft een steenuilenpaartje daar een vaste stek die volgens John Kleijweg en diverse mensen van natuurbescherming echt niet verloren mag gaan.

Inmiddels is er ingegrepen en een degelijk vervangend gebouwtje tot stand gebracht waar de vertrouwde steenuilenkast nog in wordt aangebracht. Zie bijgaande foto.

Verhuizende pioniers!

Leo Meewisse

In het bericht van 12 april heeft u kunnen lezen dat de oeverzwaluwwand aan de Korftlaan een update heeft gekregen door saaie gewassen te verwijderen en een bloemenmengsel in te zaaien. Half april kreeg ik een melding dat de eerste oeverzwaluwen rond de wand cirkelden. Hoera, ze zijn er weer! In de dagen er na zag ik steeds ongeveer 15 vogeltjes bij de wand. Ik ben een keer over de takken barricade geklauterd en natte voeten halend rond de wand gelopen om onkruid (sorry,wilde planten) te verwijderen uit de gaten en het aantal broedgangen te tellen. Ik kwam tot acht stuks en allemaal aan de achterzijde.

Eigenlijk nog wel een mager resultaat, maar de wand heeft nog meer functies. Een paartje scholeksters had een duidelijk territorium. Vos veilig bovenop de wand tussen de opschietende bloemetjes. Ik zag ze een kraai op de vlucht jagen.

Recent heb ik nog een keer de broedgangen geteld en helaas zijn er niet meer bijgekomen en zie ik ook vrijwel geen zwaluwtjes meer bij de wand. Wel kreeg ik een melding dat er in de wand aan de A4 al meer dan 135 broedgangen zijn gegraven. Vorig jaar was het daar vrijwel nihil en een verse wand heeft natuurlijk de voorkeur voor deze verhuizers.

Natuurlijk is de wand aan de Korftlaan er niet voor niets. Het zoemt er van de honing zoekende insecten en mogelijk hebben de bonte pieten er voor nageslacht gezorgd. Scholeksterkuikens heb ik niet gezien maar dat komt door het hoge gewas met veel schuilgelegenheid. De foto achterzijde laat zien dat de koeien de bloemetjes onderaan de wand respecteren of niet lekker vinden. De wand bij de Woudselaan loopt ook al aardig vol en het Kraaiennest staat aarzelend in de belangstelling.

Ik ging er vandaag even kijken en en vroeg me af hoe ze trefzeker de eigen nestgang vinden. Er staan geen nummertjes op. Herkennen ze de minimale verschillen of beschikken ze over een verfijnd gps systeem?

Volgend jaar is de Korftlaan weer aan de beurt!

Spechten primeur in onze tuin

Leo Meewisse

Zoals bekend bij trouwe lezers van de VWD site hebben we altijd bonte spechten in onze tuin en vooral bij ons voeder station waar ze zich tegoed doen aan de speciale vogel pindakaas. Ook zijn er jaarlijks een of twee nakomelingen in beeld.

Ook dit jaar hebben we al weer een juveniel waargenomen, maar nog niet goed voor de lens gekregen. Hopelijk hebben ze nu een van onze natuurlijk uitziende spechtenkasten benut, maar daar heb ik nog geen bewijs van.

Er broeden dit jaar in waarschijnlijk geen spreeuwen in want die laten dat zien door de shit onder de het invlieggat. De bovengenoemde primeur gaat over de groene specht. We horen de fraaie vogel dikwijls maar die laat zich zelden zien.

Deze keer hadden we geluk. De vogel was ons gazon kennelijk uitgebreid aan het inspecteren op rode mieren die het favoriete voedsel zou zijn. Die zijn er niet te vinden maar dat was wel de gelegenheid om de vogel goed voor de lens te krijgen. Eindelijk! 😎

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
3
zo
13:30 Vogelexpert Camilla Dreef opent ...
Vogelexpert Camilla Dreef opent ...
dec 3 @ 13:30 – 16:30
Camilla Dreef opent de expositie. Om hierbij aanwezig te zijn is aanmelden verplicht. Zie : https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=12811
dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder

Thank you for your upload