Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid
Categoriearchief: Nestgelegenheid
Oeverzwaluwwand Korftlaan gereed
In het verslag van 23 augustus onder “nestbeheer” hebben jullie kunnen lezen dat de vier oeverzwaluwwanden die VWD in beheer heeft, best wel succesvol zijn. Traditioneel wordt de wand aan de Korftlaan onderhanden genomen door de jeugd van de Delftse Natuurwacht (zie groepsfoto van Jeroen Verbaan). Met dank aan de familie Duijndam voor het in stand houden van dit plas-dras gebied.
Zo ook dit jaar. De motivatie was hoog om de kritische zwaluwtjes ook volgend jaar weer naar binnen te lokken. Maar ja, er is veel concurrentie tussen onze vier wanden. Met een speciale pook werden de gebruikte broedgangen leeg getrokken en vervolgens weer gevuld met het leemzand dat nog steeds op voorraad is. Wie niet beschikte over laarzen had het er voorover om natte voeten te krijgen.
Deze keer werd ook de grote pruik bovenop de wand voortvarend verwijderd. Niet alleen door te maaien, maar ook door zoveel mogelijk wortels te verwijderen. Hierdoor krijgt pioniersvegetatie, zoals de klaproos, kans om zich te vestigen. Vol goede moed naar 2025!
De oeverzwaluw wand
Het broedseizoen is weer ten einde gekomen en hierbij de broedresultaten. De aantallen broedgangen van de vier wanden die wij onderhouden zijn toegenomen van 346 naar 387 stuks. Vastgesteld door Rinse die het ringen verzorgt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat al deze broedgangen succesvol zijn geweest, maar het is wel een duidelijk indicatie. Oeverzwaluwen zijn tamelijk eenvoudig te ringen en dat gebeurt vaker. Zo is geconstateerd dat de zwaluwtjes nogal eens van de ene wand naar de andere verkassen. Het is lastig om een wand die erg succesvol was het volgend jaar ook weer populair te maken. De vogeltjes zijn kieskeurig en vermijden oude meuk van het voorgaande jaar. De gaten worden wel altijd weer voorzien van vers leemzand, maar het “uitmesten” is erg lastig.
De Harnasdreef ging van 127 naar 185 broedgangen. Het Kraaiennest van 75 naar 108. De Korftlaan van 7 naar 94 stuks. (Een jaar eerder waren er nog zelfs 127) De A4 wand haalde de totaalscore weer omlaag van 137 naar 0. Het blijft interessant!
Afval bestaat niet?
Deze slogan van de bekende afvalverwerker snijdt nog geen hout. Tenzij je er bij telt dat in de jaren 60 van de vorige eeuw diverse terreinen werden opgehoogd met toen overtollige spullen waardoor we nu kunnen mountainbiken met hoogteverschillen. We zijn nu gelukkig in een ander stadium gekomen en wordt de productie van afvalstromen enigszins beperkt. Het resultaat is nog niet overweldigend, maar ik zie steeds meer mensen die zwerfafval rapen en in de afval bakken of kliko’s droppen. Op sommige plaatsen is het dan vrijwel altijd netjes, maar het werkt niet overal. Het is lastig als het afval in een Delftse gracht drijft. Gelukkig is er dan een familie meerkoet die verstand heeft van hergebruik! Wel bizar en er ligt zelfs een statiegeld blikje bij, dat wel nooit meer zal worden ingeleverd.
Verhuizing steenuilen succesvol
Eind vorig jaar is er voor de steenuilen in het bouwvallige ketelhuis aan de Oude Bovendijk in Berkel een nieuw onderkomen gebouwd. Op deze website heeft u dat kunnen volgen. En dan maar in spanning afwachten of de uiltjes het accepteren.
Op 18 april was er al een melding dat de uiltjes gezien waren in de nieuwe voorziening. John had begin juni al twee uiltjes gezien waarvan een op de houthoop er onder. Het andere uiltje zat op drie eieren.
Inmiddels toont een foto van Raymond van der Ham, genomen van grote afstand om niet te verstoren, het keiharde bewijs dat de verhuizing gelukt is. Dat is een groot compliment voor de initiatiefnemer en de uitvoerders.
Vlotje voor broedende meerkoeten
Hans Zweekhorst
Naar aanleiding van een signaal over de broedende meerkoeten onder een fontein van het Agnetapark, is advies ingewonnen bij de verantwoordelijk assetbeheerder en onze stadsecoloog Diny Tubbing. Onderstaand het resultaat:
Ze lijken er niet zoveel last van hebben. De fontein spuit niet door het nest. Het water valt bovendien in een cirkel om het nest heen en vormt zelfs een natuurlijke barrière. De vraag is dan ook of hier sprake is van verstoring. Zeker gezien ze op het nest gingen zitten nadat de fontein aan ging. Diny Tubbing gaat er van uit dat van verstoring van het nest hier geen sprake is. Los daarvan is het van groot belang dat de fontein echt aan moet staan vanwege de grote hoeveelheden aan muggen in de buurt. Afgelopen jaar was zowel de fontein uit als ook de pomp in de vijver. Het stilstaande lage water heeft mede geleid tot de huidige muggenoverlast. Het advies is dan ook om de fontein aan te laten en buiten de invloedsfeer van de fontein nu direct een vlotje te plaatsen. Diny Tubbing heeft hiervoor contact gelegd met de Vogelwacht.
Er is een vlotje geplaatst. In het nest liggen al eieren. De meerkoeten hebben geen last van de fontein. Ze zwemmen gewoon tussen de druppels van de fontein door, aldus Hans Zweekhorst.