Home » Werkgroepen » Nestkasten

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Oeverzwaluwwand A4 – hoe het allemaal toch nog goed kwam

In de aanloop en tijdens de aanleg van de zo omstreden verlengde A4 zijn veel natuurvriendelijke maatregelen genomen. Hierbij waren diverse lokale natuur-, milieu- en belangenorganisaties betrokken.

Eén van de initiatieven was het inbouwen van een oeverzwaluwwand in de geluidswal ter hoogte van de afslag Delft – Kruithuisweg. Rijkswaterstaat was van alle adviezen voorzien, o.a. door de stadsecoloog van de gemeente Delft  en door de Vogelwacht Delft. De bouwer hoefde slechts het voorgeschreven ontwerp uit het bestek over te nemen. Echter, wat bleek na oplevering van de A4: de architect en aannemer hadden er een eigen draai aangegeven. Er was een wand in het dijklichaam ingebouwd dat in de verste verte niet in de buurt kwam van het voorgeschreven ontwerp. Een veenpakket met gaten er in en bijeengehouden door staaldraden zoals gebruikt bij schanskorven. Hier zouden oeverzwaluwen naar alle waarschijnlijkheid nooit gaan broeden.

Binnen de Vogelwacht zijn er diverse mensen actief geworden om in contact te treden met Rijkswaterstaat, wat nog geen sinecure was. Via een lid die werkzaam is bij Rijkswaterstaat, zijn we uiteindelijk in contact gekomen met de betrokken  adviseur Natuur van Rijkswaterstaat. Zij bleek ten tijde van de bouw met zwangerschapsverlof te zijn geweest.

John Kleijweg, Hans Zweekhorst en ondertekende zijn begin 2017 bij Rijkswaterstaat op bezoek geweest en hebben foto’s laten zien van de opgeleverde wand. Rijkswaterstaat bleek niet op de hoogte van de afwijkende realisatie. Rijkswaterstaat zou onderzoeken wat er aan te doen was. Wij boden als Vogelwacht onze medewerking aan, met name John heeft ervaring met het plaatsten van oeverzwaluwwanden opgebouwd. Medio 2017 kregen we het verlossende woord dat er geld gevonden was om een juiste wand te plaatsen. Rijkswaterstaat heeft ons bij elke stap keurig op de hoogte gehouden via de mail en waar nodig ons advies gevraagd.

Na de bouwvak van 2018 is een door Rijkswaterstaat gecontracteerde aannemer begonnen met het plaatsen van de juiste  oeverzwaluwwand. We zijn nog op kantoor van RWS in Rijswijk geweest om het gekozen zand te keuren. Desondanks ontdekte John Kleijweg bij een bezoek dat de aannemer zand met een toch net iets andere samenstelling op de bouwplaats had laten komen; deze kon weer terug. Zo blijkt maar weet dat je er bij moet blijven voor het beste resultaat.

Op 3 oktober 2018 werd de wand door de aannemer aan Rijkswaterstaat opgeleverd, en ook de Vogelwacht Delft e.o. was hierbij uitgenodigd. Hans Zweekhorst en ondergetekende gaven acte de présence. De wand zag er piek-o-bello uit en we kunnen de lente nu met een geruster hart tegemoet zien; voor de oeverzwaluwen in ieder geval dan.

Daarnaast zijn we met Rijkswaterstaat overeengekomen dat de Vogelwacht Delft e.o. het beheer van deze wand zal gaan uitvoeren. Er is een beheersovereenkomst in de maak, die binnenkort (begin 2019) door beide partijen zal worden getekend.

Naast deze oeverzwaluwwand langs de A4 is er nog een initiatief om een (permanente) wand voor oeverzwaluwen te plaatsen. Hierover leest u binnenkort meer in de Vogelstreken, op de website en/of de elektronische nieuwsbrief.

Pieter Aaldring, mede namens John Kleijweg en Hans Zweekhorst

Weer een innovatie met de steenuilenkasten

Leo MeewisseDe laatste jaren was het al gebruikelijk deze kasten uit te voeren met een labyrint. (zie voorgaand bericht met foto hierover). Hierdoor kunnen marters niet meer naar binnen om de eieren of de kuikens te verschalken.

IMG_20180314_164246De uil staat weliswaar symbool voor wijsheid, maar dat kunnen we niet zeggen van de kuikens. Als je uitgemaakt wordt voor “uilskuiken” is dat vast geen compliment. We kunnen wel raden waarom. Uilskuikens hebben de gewoonte het veilige nest te verlaten als het nog wel een dag of vijf duurt voor ze echt kunnen vliegen. Ze hobbelen dan wat heen en weer over de takken en zo komen ze aan de naam takkelingen. In die periode roepen ze om het hardst om voedsel als de ouder vogels er weer zijn met een verse prooi. De steenuilenkasten gaan we nu voorzien van een stoepje. Verlaten ze het invlieggat dan hebben ze nog even bedenktijd en keren misschien toch weer terug in de kast. Op het plankje kunnen ze nog wat vliegoefeningen doen zonder direct naar beneden te vallen. Op de grond lopen ze acuut gevaar en dat willen we voorkomen Ook terugkeren in de kast wordt een stuk eenvoudiger. Er gaan meer kuikens overleven!

Samenwerking met de Rijswijkse Golfclub

Leo MeewisseRijswijkse Golfclub is aan het vergroenen! In de 2017 is er een samenwerking ontstaan tussen de Rijswijkse Golfclub en de Vogelwacht Delft. We hebben er inmiddels 15 nestkasten geplaatst die bedoeld zijn voor de spreeuwen. Deze vogels voeden zich bij voorkeur met emelten. Dit is het larve stadium van de langpootmug. Emelten zijn zeer schadelijk voor de grasmatten die op de greens van een golfbaan nu eenmaal perfect moeten zijn. In de toekomst zullen wij het onderhoud verzorgen en we hebben er een goede donateur aan. De goede contacten hebben er ook toe geleid dat onze hulp werd ingeroepen om een takkeling Ransuil te redden. Samen met John Kleijweg ben ik er op uit gegaan en hebben er wat voeding in gestopt. Bijna onmiddellijk leefde het diertje weer op en dezelfde avond namen de oudervogels het al weer over. Leo Meewisse, namens de werkgroep nestkasten.

Gierzwaluwpannen

Gierzwaluw dakpan

Gierzwaluw dakpan

De werkgroep nestkasten heeft de hand kunnen leggen op een aantal dakpannen met heuse gierzwaluw voorzieningen in de vorm van nestruimte en een invlieggat. Zie foto. Zoals bekend is de gierzwaluw een graag geziene gast die eindeloos, vaak hoog in de lucht, op zoek is naar vliegende insecten. Ze komen rond koningsdag in Nederland aan, en zijn in augustus alweer vertrokken. In de tussentijd hebben ze eieren gelegd en uitgebroed. Dus het nijvere beestjes.

Wil je onderdak geven aan een gierzwaluw-familie, dan kun je bij de vogelwacht een dakpan krijgen. Stuur een mailtje naar info@vogelwachtdelft.nl. Let wel: er is maar een soort pan, dus die past niet op ieder dak. Je moet trouwens wel lid zijn van de Vogelwacht Delft.

Juveniele Ransuil

Leo MeewisseSinds enige tijd hebben we goede contacten met de Rijswijkse golfclub. We heb er 10 spreeuwenkasten geplaatst. Het is de bedoeling dat er meer spreeuwen komen en dat dit de schadelijke emelten (langpootmug) opruimen. Er staat ook een sponsoring tegenover. Deze week werden we benaderd door de manager omdat er een hulpeloos uiltje was gevonden. Het juveniele ransuiltje kon niet vliegen en werd stevig belaagd door meerkoeten en kauwen. Met John Kleijweg ben ik er naar toe gegaan. Het uiltje maakte een futloze indruk en was vermagerd. We hebben er wat vocht en rauwe tartaar in gestopt en dat werkte vrij snel. Op de vindplaats vonden we het verlaten ouderlijk nest en nog twee uiltjes. John heeft ‘m weer teruggeplaatst in de boom en daar zal het wel goed komen. Op de foto de vondeling en een broertje of zusje. Die is wat verder in ontwikkeling, wat je kan zien aan de oortjes.

DSC08255 copy DSC08266 copy

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

feb
14
do
20:00 De Oostvaardersplassen
De Oostvaardersplassen
feb 14 @ 20:00 – 22:00
Wie kent ze niet: de Oostvaardersplassen? In zuidelijk Flevoland schiep de natuur een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen. Vele vogelsoorten wisten de Oostvaardersplassen te vinden, waaronder een aantal die decennia lang als broedvogel uit Nederland … Lees verder
feb
23
za
08:00 Vogelexcursie: Kop van Noord-Hol...
Vogelexcursie: Kop van Noord-Hol...
feb 23 @ 08:00 – 17:00
Vogelexcursie: Kop van Noord-Holland, de Waddenzeekust van den Oever naar den Helder. Op de terugweg naar Delft bezoeken we de polders achter de Hondsbossche Zeewering. Het Balgzand is een natuurgebied op de wadden tussen Den … Lees verder
mrt
14
do
20:00 Insecten
Insecten
mrt 14 @ 20:00 – 22:00
Insecten zijn voor de meeste mensen een groep dieren die alle emoties op kunnen roepen van prachtig (vlinders) tot afschuwelijk (b.v. wespen). Volgens Anna Kreffer begint de bescherming van natuur bij het beschermen van insecten. Zij zal de volgende vragen … Lees verder
mrt
23
za
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
mrt 23 @ 07:00 – 10:00
Data: 23 maart, 30 maart, 6, 13, 20, 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in Delftste Hout zes wandelingen georganiseerd … Lees verder
teller