Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid
Categoriearchief: Nestgelegenheid
Lepelaars weer terug!
Het was natuurlijk wel te verwachten dat ze terug zouden komen, maar het blijft toch spannend hoeveel lepelaars er weer terugkeren vanuit de zuidelijke overwinteringsgebieden. Op 23 februari heeft Arnaud vd Berg de eerste zes terugkeerders al gespot in de Bieslandse Bovenpolder.
Enkele dagen later stuurde hij een foto van een lepelaar die duidelijk een prefab nest aan het inspecteren was. We vertrouwen op een goedkeuring! Ik kreeg al een melding dat er op het vogeleiland al 19 exemplaren zijn waargenomen. Het wordt vast weer een goed broedseizoen, maar onze vrienden lijken wel de voorkeur te hebben om zich achterin voort te planten. Foto van Arnaud natuurlijk.

Sponsoractie: Nestkasten en meer leefruimte voor de ringmus
Wilt u het project van de ringmussen steunen?
Ellen Sandberg woont sinds 2014 in een buitenwijk aan de zuidkant van Delft.
Daar zag zij in de loop der jaren het aantal ringmussen afnemen, ondanks alle voorzieningen (bv. jaarrond voeren) die zij heeft ingezet om deze vogels te helpen.

“Het foerageren ging al die jaren goed totdat er plotsklaps – na op vakantie te zijn geweest in augustus 2023 – geen ringmus meer in de tuin te bekennen was. Die radiostilte bleef aanhouden totdat er ruim een jaar later in oktober 2024 weer twee vogels opdoken.
Het zijn prachtige maar ook gezellige vogeltjes en je gaat ze echt missen. Ik dacht regelmatig; ‘wat zou er aan de hand kunnen zijn’? Wat mist er? Dat probeerde ik uit te zoeken. Op internet is heel wat te vinden over factoren die van belang zijn in het leven van de ringmus. En wat blijkt, ze hebben het absoluut niet makkelijk!”
Er is overleg geweest met de Vogelwacht Delft e.o. en Staatsbosbeheer, Beheereenheid Hof van Delfland. We hebben gesproken over uitbreiding van het aantal nestkasten, zodat er meer slaap-/broedgelegenheid is voor deze vogels. Het gaat daarbij om houtbetonkasten die een veel hogere bezettingsgraad hebben dan houten kasten.

Ook wordt er op dit moment gezocht naar een locatie voor een voedselakker-randje dat met de juiste grassoorten kan worden ingezaaid voor de overgebleven populatie Ringmussen en die door vrijwilligers kan worden beheerd.
Om te inventariseren waar zich nog zingende ringmussen of nesten bevinden zijn al zes leden van de vogelwacht Delft en buurtbewoners gevonden, die zich als echte onderzoekers het komende voorjaar hiermee bezig gaan houden! De locaties met ringmussen willen we dan versterken door op die plekken rondom meerdere kasten op te hangen. Er zijn ook al bewoners aan de rand van de wijk die graag mee willen werken door een geschikte kast in hun tuin op te hangen.
Meer lezen over de ringmus? Bezoek de website van Ellen Sandberg: https://www.sandhillcrane.nl/ringmussen.htm
Wilt u het project van de ringmussen steunen ? Dat kan via sponsoring, door een bedrag over te maken op rekeningnummer: NL20 INGB 0001 6736 86 van de Vogelwacht Delft en Omstreken, onder vermelding van ‘Ringmussen’. Hiermee kunnen o.a. extra nestkasten worden gekocht en onderhouden. De nestkasten zijn van een bijzonder materiaal gemaakt (houtbeton) en zijn daardoor niet zelf niet maken.
Kerkuil moet weer verkassen!
Al jarenlang broedt er een kerkuil nabij de Ackerdijkse plassen in een boerderij. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten, maar de instandhouding van de broedgelegenheid is kennelijk de verantwoording van de Zuid Hollandse werkgroep “Roofvogels en Uilen”.
Deze kerkuil had een mooie plek in een aanbouw van de boerderij. Deze moest dringend weg en toen heb ik op verzoek van John een uilenkast gemaakt die geschikt was voor buiten op dezelfde plek. De boerderij is verkocht en zal worden aangepast aan de moderne tijd.
De nog steeds in gebruik zijnde kast moest verplaatst worden naar de overkant in een geschikte boom. Helaas bleek ook deze kast te bestaan uit “Powerplex” platen, waarvan de lagen al na enkele jaren uit elkaar vallen. Met spoed een nieuwe gemaakt van echt watervaste platen.
Ook is deze kerkuilenkast technisch verbeterd door de koelere witte trespa op het dak en een oog bovenop om eenvoudig in de boom te hijsen. Foto’s met de oude en de nieuwe behuizing. En nu maar hopen deze “wijze” uil het zal waarderen. 🙂


Warme ontvangst voor de lepelaars
De bekende broedkolonie is al jaren populair bij de Delfts lepelaars en ook dit jaar verwachten we deze fraaie vogels weer terug. Jarenlang was deze locatie veel bezocht door fotografen met mooie lenzen en andere liefhebbers. Vorig jaar zijn de lepelsnavels volop zelf nesten gaan bouwen, omdat er een goede gelegenheid was achterin de locatie. De 13 prefab nesten zijn zeer beperkt in gebruik genomen. Jammer voor de inzet van de Delftse Natuurwacht, maar we gaan toch voor een herkansing. Een mooie zichtlocatie is natuurlijk wel de moeite waard. Zo hebben we toch weer vijf prefab nesten in elkaar gevlochten en meteen geplaatst.
Normaal doe ik dat klusje samen met Hans Zweekhorst, maar die was even niet beschikbaar. Uitstellen was ook niet handig, want de eerst grutto’s zijn al waargenomen en de lepelaars kunnen ook al dichtbij zijn. De oplossing kwam uit de leden van de Natuurwacht. Mees vd Berg belde zijn vader Arnaud en die bleek beschikbaar zodat we het toch netjes konden regelen. Mees heeft enkele jaren terug op zijn school al eens een voordracht gehouden over lepelaars en prefab nesten. Daar kreeg hij een mooi cijfer voor. Nu viel hem de eer te beurt om het eerste prefab nest hoog in de boom op een zicht locatie te plaatsen. Dat ging hem heel goed af. Er zal best wel een paartje lepelaars zijn die er dankbaar gebruik van gaan maken.


Bramen bedreigen lepelaarkolonie
Vanaf het Linnaeuspad zag ik dat woekerende bramen (Rubus armeniacus) met veel ambitie bezit gingen nemen van de lepelaar locatie. Dat is absoluut niet de bedoeling! Ik heb geregeld contact met de Delftse Natuurwacht en daar het probleem onder de aandacht gebracht. Dat kwam goed uit, want op de eerste zonnige zaterdag in januari stond er toevallig een grote snoei dag in de planning. Met een kruiwagen vol gereedschappen, thermoskannen voor chocolademelk, thee en ander proviand was de energie voorziening uitstekend geregeld.

Bramen uitgraven was onder het takkenhoop niet mogelijk, dus maar zo laag mogelijk afknippen en verwijderen naar een plekje waar ze niet gemakkelijk wortel kunnen schieten. Voor komend broedseizoen is het dan wel opgelost. De bramentakken waren al opgeschoten tot boven in de broedlocatie. Dat lijkt niet bevorderlijk voor het netjes houden van het verenpak van onze cliënten.
Overigens lagen de overgebleven eierschalen achterin de broedlocatie over een strook van ± 10 meter. Het aantal broedgevallen was niet meer te tellen, maar het zijn er best wel veel geweest. Jammer voor de toeschouwers, want de lepelsnavels speelden verstoppertje. De geplaatste prefab nesten zijn helaas nauwelijks gebruikt. We gaan er wel weer enkele op de voorgrond plaatsen, want je weet nooit of het weer een mooie zicht locatie kan worden. Verstoring is er nooit geweest.
