Home » Werkgroepen » Vogelwerkgroep

Categoriearchief: Vogelwerkgroep

De Delftse lepelaar heeft landelijke bekendheid

Het zal de vaste lezers van deze website niet ontgaan zijn dat er een kolonie lepelaars broedt “in een park in Delft”. Maar ook landelijk trekt deze kolonie de aandacht.

In diverse tv-programma’s hebben de Delftse lepelaars een hoofdrol gekregen. Ook hebben ze een belangrijk rol in een bioscoopfilm over de lepelaar.

Al in 2013 is hier het eerste paartje neergestreken. Zij zaten erg in het zicht wat stress opleverde bij vogelend Delft (“is er niet teveel verstoring”). Een drietal jongen werd hier grootgebracht. Een jaar later kozen ze voor een plek, die iets meer beschut lag. Sinds die tijd is het een vaste broedplek voor de lepelaar geworden.

Nu broeden er wel tot zo’n 15 paren. Dat aantal is niet precies duidelijk omdat ze moeilijk te tellen zijn. Ze zitten vlak bij elkaar in dichte begroeide kruinen van de bomen.

In maart besteedde Omroep West een nieuws-uitzending over de Delftse lepelaar. Zie dit artikel : https://www.omroepwest.nl/nieuws/4943251/wonderlijke-vogel-naast-ikea-trekt-dagelijks-hordes-spotters-broedt-op-15-meter-afstand. De uitzending staat ook op youtube:

Op 2 april werd door de EO een film uitgezonden over de lepelaar in Nederland, waarin de Delftse lepelaars goed in beeld kwamen. Zie ook NPO-plus : https://npo.nl/start/serie/de-lepelaar-in-een-roerige-wereld

Op 29 april was een uitzending van BinnensteBuiten waarin Camilla Dreef uitgebreid de Delftse lepelaar aan het woord liet. Voor degenen met een NPO-plus account is deze uitzending terug te kijken via: https://npo.nl/start/serie/binnenstebuiten/seizoen-11_1/binnenstebuiten_3151/afspelen. Maar wellicht is de aflevering ook via uitzending gemist te bekijken. Hieronder een stukje uit die uitzending.

Ook bij de gemeente Delft zelf staan de lepelaars op de agenda onder het kopje “Groenmakers”. Zie https://www.instagram.com/reel/DJ9WXvJsjxG/?igsh=dmN1NXUyaWw1ZHUy

Onze secretaris Hans sluipt mee met dit succes en mag zich al bijna BN-er noemen.

De lepelaar in een roerige wereld

TV documentaire op woensdag 2 april om 20.25 uur op NPO 2

De lepelaar, een iconische witte waadvogel met een kenmerkende lepelvormige snavel, staat symbool voor een opmerkelijk Nederlands succesverhaal. Ooit bijna uitgestorven in West-Europa, maar dankzij onze Waddenzee maakt hij een indrukwekkende comeback. Zelfs in de Randstad groeien nu elk jaar weer lepelaarkuikens op. Met de nieuwste wetenschappelijke technieken volgen we zijn reis van Nederland naar Zuid-Europa en tot diep in Afrika. Zijn verhaal onthult hoe hij dankzij Nederland wist te overleven en welke gevaren hem nog te wachten staan in een roerige wereld.

De trailer is hier te zien en de link kan ook gedeeld worden:
https://www.youtube.com/watch?v=w_DpA0U2yDY
https://www.vimeo.com/1069386670/

Sponsoractie: Nestkasten en meer leefruimte voor de ringmus

Wilt u het project van de ringmussen steunen?

Ellen Sandberg woont sinds 2014 in een buitenwijk aan de zuidkant van Delft.
Daar zag zij in de loop der jaren het aantal ringmussen afnemen, ondanks alle voorzieningen (bv. jaarrond voeren) die zij heeft ingezet om deze vogels te helpen.

Foto: Ellen Sandberg

“Het foerageren ging al die jaren goed totdat er plotsklaps – na op vakantie te zijn geweest in augustus 2023 – geen ringmus meer in de tuin te bekennen was. Die radiostilte bleef aanhouden totdat er ruim een jaar later in oktober 2024 weer twee vogels opdoken.

Het zijn prachtige maar ook gezellige vogeltjes en je gaat ze echt missen. Ik dacht regelmatig; ‘wat zou er aan de hand kunnen zijn’? Wat mist er? Dat probeerde ik uit te zoeken. Op internet is heel wat te vinden over factoren die van belang zijn in het leven van de ringmus. En wat blijkt, ze hebben het absoluut niet makkelijk!”

Er is overleg geweest met de Vogelwacht Delft e.o. en Staatsbosbeheer, Beheereenheid Hof van Delfland.  We hebben gesproken over uitbreiding van het aantal nestkasten, zodat er meer slaap-/broedgelegenheid is voor deze vogels. Het gaat daarbij om houtbetonkasten die een veel hogere bezettingsgraad hebben dan houten kasten.

Ook wordt er op dit moment gezocht naar een locatie voor een voedselakker-randje dat met de juiste grassoorten kan worden ingezaaid voor de overgebleven populatie Ringmussen en die door vrijwilligers kan worden beheerd.

Om te inventariseren waar zich nog zingende ringmussen of nesten bevinden zijn al zes leden van de vogelwacht Delft en buurtbewoners gevonden, die zich als echte onderzoekers het komende voorjaar hiermee bezig gaan houden! De locaties met ringmussen willen we dan versterken door op die plekken rondom meerdere kasten op te hangen. Er zijn ook al bewoners aan de rand van de wijk die graag mee willen werken door een geschikte kast in hun tuin op te hangen.

Meer lezen over de ringmus? Bezoek de website van Ellen Sandberg: https://www.sandhillcrane.nl/ringmussen.htm

Wilt u het project van de ringmussen steunen ? Dat kan via sponsoring, door een bedrag over te maken op rekeningnummer: NL20 INGB 0001 6736 86 van de Vogelwacht Delft en Omstreken, onder vermelding van ‘Ringmussen’. Hiermee kunnen o.a. extra nestkasten worden gekocht en onderhouden. De nestkasten zijn van een bijzonder materiaal gemaakt (houtbeton) en zijn daardoor niet zelf niet maken.

Watervogeltelling bebouwde kom Delft en Pijnacker en omstreken 2025

Het betreft alweer de vijfde watervogel telling in de bebouwde kom van Delft met ook alle omliggende recreatiegebieden. Sinds vorig jaar wordt ook de bebouwde kom van Pijnacker geteld door Peter, Han en Marc. De tellingen in Delft werden uitgevoerd door 12 tellers, namelijk Alfred, Freek, Sjoerd, Gerard, Hans, Helene, Jannie, Kees, Pieter, Raymond, Rik en Rosemarijn.

Foto Kees Mostert

De weersomstandigheden tijdens de telling waren niet optimaal. Het hele weekend was er sprake van kil, waterkoud en grijs weer met mist op grotere afstand. Over het algemeen had de mist echter geen beperkende invloed op de waargenomen aantallen vogels.

Een aantal waarnemers gaven aan dat de telling maar weinig watervogels opleverde. Uit de getelde aantallen bleek dat deze over het algemeen inderdaad wat lager waren dan in voorgaande jaren.

Opvallende voorlopige conclusies

  • Er werden 41 blauwe reigers 47 aalscholvers in de bebouwde kom van Delft opgemerkt (met recreatiegebieden resp. 64 en 56).
  • Er waren aanzienlijk meer groepen ganzen dan tijdens vorige jaar aanwezig
  • Het aantal wilde eenden in Delft was aanzienlijk lager dan vorig jaar (641 tov 1036). In 2024 was er wel sprake van vorst waardoor mogelijk meer exemplaren uit de dichtgevroren poldersloten in de omgeving naar de stad toekwamen).
  • Het aantal mannetjes wilde eenden was opnieuw veel groter dan vrouwtjes (321 versus 250).
  • 10% van de wilde eenden behoren tot de categorie “soepeend”
  • Er waren 47 krakeenden aanwezig in de bebouwde kom van Delft (en 24 in Pijnacker)
  • Het aantal waterhoentjes (442 tov 406) was wat hoger dan vorig aar terwijl het aantal meerkoeten aanzienlijker lager was (1056 tov 1350)
  • Stormmeeuwen ontbreken nagenoeg in de bebouwde kom (1 geteld)
  • Er werden 2 kleine mantelmeeuwen ontdekt
  • In de bebouwde kom Pijnacker werd ook een scholekster gezien.
  • Er werden 6 ijsvogels in Delft opgemerkt waarvan de meeste in het Abtswoude Bos.
  • In de Bieslandse Bovenpolder was een foeragerend witgatje aanwezig.
Foto Raymond van den Ham

Zeldzame exoten

  • Er werden tijdens deze telling 3 muskuseenden geteld in de TU wijk.
  • Gerard ontdekte opnieuw een mandarijneend in een Buitenhof en in Pijnacker werden 3 exemplaren opgemerkt.

Iedereen erg bedankt voor de getoonde inzet !

Het verslag zal verder worden uitgewerkt en ook worden aangeboden aan ons blad “Vogelstreken”.

Foto: Alfred Pellemans

Watervogeltelling bebouwde kom Delft en Omstreken

Kees Mostert

Dit is alweer de derde telling van de watervogels in tijdens de midwinter telling in de bebouwde kom van Delft. Hierbij is opnieuw de hele bebouwde kom en ook alle omliggende recreatiegebieden geteld. De tellingen werden uitgevoerd door 12 tellers, namelijk Alfred, Annemieke, Freek, Gerard, Gert, Hans, Helene, Kees, Pieter, Raymond, Rik en Rosemarijn.
Deze januari is ook de bebouwde kom van Pijnacker geteld, en wel door Peter, Han en Marc. Het resulteerde in een hele aardige telling met onder meer 28 krakeenden en 170 waterhoentjes in de bebouwde kom van Pijnacker.

De weersomstandigheden tijdens de telling waren bijzonder te noemen, aangezien er afgelopen week een heuse vorstperiode heeft plaatsgevonden (in tegenstelling tot de voorgaande tellingen). Er waren drie nachten op rij met matige vorst waardoor alle kleine slootjes maar ook de andere watergangen dicht waren gevroren. Alleen op grotere wateren, zoals de Delftse Hout plas, was nog wat open water. Hier verzamelden zich dan ook grote aantallen watervogels. Aangezien het vrijdag weer begon te dooien stond er op de meeste sloten een laagje water en waren op een aantal plekken kleine wakken aanwezig.

Opvallende voorlopige conclusies

  • Er werden maar liefst 61 aalscholvers in de bebouwde kom opgemerkt (vorig jaar maar 10) en met recreatiegebieden erbij maar liefst 102 !
  • Er werd 1 dodaars opgemerkt en wel in een wak in de Delftse Hout plas
  • Het aantal ganzen was vrijwel gelijk aan die van vorig jaar
  • Smienten werden in groepen opgemerkt in de Delftse Hout-plas (180), Abtswoudse Bos (83 en 9) en Akkerdijkse Bos (71) en 2 in Pijnacker
  • Het aantal wilde eenden in Delft was wat hoger dan vorig jaar (1036 tov 802 ex.). Het is aannemelijk dat er wat bij zijn gekomen uit de dichtgevroren poldersloten in de omgeving.
  • Het aantal mannetjes wilde eenden was opnieuw veel groter dan vrouwtjes (478 versus 325).
  • 9% van de wilde eenden behoort tot de categorie “soepeend”
  • Er waren 12 krakeenden aanwezig in de bebouwde kom van Delft (en 28 in Pijnacker)
  • Het aantal waterhoentjes (406) en meerkoeten (1350) was vergelijkbaar met vorig jaar
  • Bij de op leeftijd gebrachte kokmeeuwen was slechts een enkele procent onvolwassen
  • Stormmeeuwen ontbreken nagenoeg in de bebouwde kom (slechts 2 geteld)
  • Er werden geen mantelmeeuwen/pontische meeuwen dan wel geelpootmeeuwen ontdekt
  • 6 ijsvogels werden opgemerkt (waarvan 3 in de bebouwde kom) en 3 grote gele kwikstaarten
  • In de bebouwde kom Pijnacker werd ook een brandgans, een bergeend en een kievit gezien
  • Sommige deelgebieden waren wel heel erg saai omdat vrijwel alle water was dichtgevroren en er nauwelijks of geen wakken aanwezig waren.

Zeldzame exoten

Er werden tijdens deze telling toch nog 2 muskuseenden gevonden en wel in het Hertenkamp, in een wak tussen wat wilde eenden en meerkoeten.

Gerard ontdekte in een Buitenhof een mannetje mandarijneend in een wak langs de Bachsingel. Het mannetje was in volledig prachtkleed en was nogal gecharmeerd van een veel groter wilde eend vrouwtje. Als dat maar goed gaat..

Het verslag zal verder worden uitgewerkt en ook worden aangeboden aan ons blad “Vogelstreken”.

Mandarijneend
Resultaten telling Delft
Resultaten telling Pijnacker
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2024

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
25
wo
20:00 Excursie : Kriekelare duinen, Gr...
Excursie : Kriekelare duinen, Gr...
jun 25 @ 20:00 – jun 26 @ 01:00
Woensdag 25 juni, 20.00 uur – tot na middernacht (01:00 uur), auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op maandag 23 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans de Winter, Telnr.: … Lees verder
jul
12
za
16:00 Excursie : Edese bos (nieuw gebi...
Excursie : Edese bos (nieuw gebi...
jul 12 @ 16:00 – jul 13 @ 00:30
Zaterdag 12 juli van 16.00 uur tot middernacht Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op WOENSDAG 9 JULI tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie de Jong, tel: telefoonnr . Zomaar iets … Lees verder
aug
30
za
07:00 Biesbosch – auto-excursie
Biesbosch – auto-excursie
aug 30 @ 07:00 – 17:00
Biesbosch, zaterdag 30 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 28 augustus tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans de Winter. … Lees verder
nov
13
do
20:00 Een kijkje in de wereld van de T...
Een kijkje in de wereld van de T...
nov 13 @ 20:00 – 21:15
Een kijkje in de wereld van de Torenvalk
Lezing op donderdag 13 november 2025 Een kijkje in de wereld van de Torenvalk, door Ger Ottens “2025 is het Jaar van de Torenvalk. Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek hebben daartoe besloten omdat het niet zo … Lees verder

Thank you for your upload