Home » Werkgroepen » Vogelwerkgroep
Categoriearchief: Vogelwerkgroep
Sponsoractie: Nestkasten en meer leefruimte voor de ringmus
Wilt u het project van de ringmussen steunen?
Ellen Sandberg woont sinds 2014 in een buitenwijk aan de zuidkant van Delft.
Daar zag zij in de loop der jaren het aantal ringmussen afnemen, ondanks alle voorzieningen (bv. jaarrond voeren) die zij heeft ingezet om deze vogels te helpen.

“Het foerageren ging al die jaren goed totdat er plotsklaps – na op vakantie te zijn geweest in augustus 2023 – geen ringmus meer in de tuin te bekennen was. Die radiostilte bleef aanhouden totdat er ruim een jaar later in oktober 2024 weer twee vogels opdoken.
Het zijn prachtige maar ook gezellige vogeltjes en je gaat ze echt missen. Ik dacht regelmatig; ‘wat zou er aan de hand kunnen zijn’? Wat mist er? Dat probeerde ik uit te zoeken. Op internet is heel wat te vinden over factoren die van belang zijn in het leven van de ringmus. En wat blijkt, ze hebben het absoluut niet makkelijk!”
Er is overleg geweest met de Vogelwacht Delft e.o. en Staatsbosbeheer, Beheereenheid Hof van Delfland. We hebben gesproken over uitbreiding van het aantal nestkasten, zodat er meer slaap-/broedgelegenheid is voor deze vogels. Het gaat daarbij om houtbetonkasten die een veel hogere bezettingsgraad hebben dan houten kasten.

Ook wordt er op dit moment gezocht naar een locatie voor een voedselakker-randje dat met de juiste grassoorten kan worden ingezaaid voor de overgebleven populatie Ringmussen en die door vrijwilligers kan worden beheerd.
Om te inventariseren waar zich nog zingende ringmussen of nesten bevinden zijn al zes leden van de vogelwacht Delft en buurtbewoners gevonden, die zich als echte onderzoekers het komende voorjaar hiermee bezig gaan houden! De locaties met ringmussen willen we dan versterken door op die plekken rondom meerdere kasten op te hangen. Er zijn ook al bewoners aan de rand van de wijk die graag mee willen werken door een geschikte kast in hun tuin op te hangen.
Meer lezen over de ringmus? Bezoek de website van Ellen Sandberg: https://www.sandhillcrane.nl/ringmussen.htm
Wilt u het project van de ringmussen steunen ? Dat kan via sponsoring, door een bedrag over te maken op rekeningnummer: NL20 INGB 0001 6736 86 van de Vogelwacht Delft en Omstreken, onder vermelding van ‘Ringmussen’. Hiermee kunnen o.a. extra nestkasten worden gekocht en onderhouden. De nestkasten zijn van een bijzonder materiaal gemaakt (houtbeton) en zijn daardoor niet zelf niet maken.
Watervogeltelling bebouwde kom Delft en Pijnacker en omstreken 2025
Het betreft alweer de vijfde watervogel telling in de bebouwde kom van Delft met ook alle omliggende recreatiegebieden. Sinds vorig jaar wordt ook de bebouwde kom van Pijnacker geteld door Peter, Han en Marc. De tellingen in Delft werden uitgevoerd door 12 tellers, namelijk Alfred, Freek, Sjoerd, Gerard, Hans, Helene, Jannie, Kees, Pieter, Raymond, Rik en Rosemarijn.

De weersomstandigheden tijdens de telling waren niet optimaal. Het hele weekend was er sprake van kil, waterkoud en grijs weer met mist op grotere afstand. Over het algemeen had de mist echter geen beperkende invloed op de waargenomen aantallen vogels.
Een aantal waarnemers gaven aan dat de telling maar weinig watervogels opleverde. Uit de getelde aantallen bleek dat deze over het algemeen inderdaad wat lager waren dan in voorgaande jaren.
Opvallende voorlopige conclusies
- Er werden 41 blauwe reigers 47 aalscholvers in de bebouwde kom van Delft opgemerkt (met recreatiegebieden resp. 64 en 56).
- Er waren aanzienlijk meer groepen ganzen dan tijdens vorige jaar aanwezig
- Het aantal wilde eenden in Delft was aanzienlijk lager dan vorig jaar (641 tov 1036). In 2024 was er wel sprake van vorst waardoor mogelijk meer exemplaren uit de dichtgevroren poldersloten in de omgeving naar de stad toekwamen).
- Het aantal mannetjes wilde eenden was opnieuw veel groter dan vrouwtjes (321 versus 250).
- 10% van de wilde eenden behoren tot de categorie “soepeend”
- Er waren 47 krakeenden aanwezig in de bebouwde kom van Delft (en 24 in Pijnacker)
- Het aantal waterhoentjes (442 tov 406) was wat hoger dan vorig aar terwijl het aantal meerkoeten aanzienlijker lager was (1056 tov 1350)
- Stormmeeuwen ontbreken nagenoeg in de bebouwde kom (1 geteld)
- Er werden 2 kleine mantelmeeuwen ontdekt
- In de bebouwde kom Pijnacker werd ook een scholekster gezien.
- Er werden 6 ijsvogels in Delft opgemerkt waarvan de meeste in het Abtswoude Bos.
- In de Bieslandse Bovenpolder was een foeragerend witgatje aanwezig.

Zeldzame exoten
- Er werden tijdens deze telling 3 muskuseenden geteld in de TU wijk.
- Gerard ontdekte opnieuw een mandarijneend in een Buitenhof en in Pijnacker werden 3 exemplaren opgemerkt.
Iedereen erg bedankt voor de getoonde inzet !
Het verslag zal verder worden uitgewerkt en ook worden aangeboden aan ons blad “Vogelstreken”.

Watervogeltelling bebouwde kom Delft en Omstreken

Dit is alweer de derde telling van de watervogels in tijdens de midwinter telling in de bebouwde kom van Delft. Hierbij is opnieuw de hele bebouwde kom en ook alle omliggende recreatiegebieden geteld. De tellingen werden uitgevoerd door 12 tellers, namelijk Alfred, Annemieke, Freek, Gerard, Gert, Hans, Helene, Kees, Pieter, Raymond, Rik en Rosemarijn.
Deze januari is ook de bebouwde kom van Pijnacker geteld, en wel door Peter, Han en Marc. Het resulteerde in een hele aardige telling met onder meer 28 krakeenden en 170 waterhoentjes in de bebouwde kom van Pijnacker.
De weersomstandigheden tijdens de telling waren bijzonder te noemen, aangezien er afgelopen week een heuse vorstperiode heeft plaatsgevonden (in tegenstelling tot de voorgaande tellingen). Er waren drie nachten op rij met matige vorst waardoor alle kleine slootjes maar ook de andere watergangen dicht waren gevroren. Alleen op grotere wateren, zoals de Delftse Hout plas, was nog wat open water. Hier verzamelden zich dan ook grote aantallen watervogels. Aangezien het vrijdag weer begon te dooien stond er op de meeste sloten een laagje water en waren op een aantal plekken kleine wakken aanwezig.
Opvallende voorlopige conclusies
- Er werden maar liefst 61 aalscholvers in de bebouwde kom opgemerkt (vorig jaar maar 10) en met recreatiegebieden erbij maar liefst 102 !
- Er werd 1 dodaars opgemerkt en wel in een wak in de Delftse Hout plas
- Het aantal ganzen was vrijwel gelijk aan die van vorig jaar
- Smienten werden in groepen opgemerkt in de Delftse Hout-plas (180), Abtswoudse Bos (83 en 9) en Akkerdijkse Bos (71) en 2 in Pijnacker
- Het aantal wilde eenden in Delft was wat hoger dan vorig jaar (1036 tov 802 ex.). Het is aannemelijk dat er wat bij zijn gekomen uit de dichtgevroren poldersloten in de omgeving.
- Het aantal mannetjes wilde eenden was opnieuw veel groter dan vrouwtjes (478 versus 325).
- 9% van de wilde eenden behoort tot de categorie “soepeend”
- Er waren 12 krakeenden aanwezig in de bebouwde kom van Delft (en 28 in Pijnacker)
- Het aantal waterhoentjes (406) en meerkoeten (1350) was vergelijkbaar met vorig jaar
- Bij de op leeftijd gebrachte kokmeeuwen was slechts een enkele procent onvolwassen
- Stormmeeuwen ontbreken nagenoeg in de bebouwde kom (slechts 2 geteld)
- Er werden geen mantelmeeuwen/pontische meeuwen dan wel geelpootmeeuwen ontdekt
- 6 ijsvogels werden opgemerkt (waarvan 3 in de bebouwde kom) en 3 grote gele kwikstaarten
- In de bebouwde kom Pijnacker werd ook een brandgans, een bergeend en een kievit gezien
- Sommige deelgebieden waren wel heel erg saai omdat vrijwel alle water was dichtgevroren en er nauwelijks of geen wakken aanwezig waren.
Zeldzame exoten
Er werden tijdens deze telling toch nog 2 muskuseenden gevonden en wel in het Hertenkamp, in een wak tussen wat wilde eenden en meerkoeten.
Gerard ontdekte in een Buitenhof een mannetje mandarijneend in een wak langs de Bachsingel. Het mannetje was in volledig prachtkleed en was nogal gecharmeerd van een veel groter wilde eend vrouwtje. Als dat maar goed gaat..
Het verslag zal verder worden uitgewerkt en ook worden aangeboden aan ons blad “Vogelstreken”.



Binnenkort Expositie: De vogels van Delft en omgeving
In 2022 bestond de Vogelwacht Delft e.o. 60 jaar. In die 60 jaar is er in Delft en omgeving veel veranderd. De stad is behoorlijk uitgebreid en er zijn nieuwe natuur- en recreatiegebieden bijgekomen. Dit heeft een grote impact gehad op de vogelstand. Voor de leden van de Vogelwacht is onder redactie van ecoloog Kees Mostert en Gerard Dumaij het boek ‘De Vogels van Delft en omgeving’ uitgebracht over de geschiedenis van 60 jaar vogels tellen in deze omgeving. Er zijn vogels verdwenen en verschenen onder invloed van de veranderende omgeving en het klimaat. Zo is het aantal bosvogels toegenomen, maar gaat het met de weidevogels en vogels in de stad helaas minder goed.
Op basis van dit boek wordt nu een expositie ingericht dat door de vele prachtige foto’s een inspiratiebron is voor het spotten van vogels. Je ontvangt ook tips voor de eigen tuin en omgeving waarmee je zelf positief kunt bijdragen aan de vogelstand. De expositie geeft ook informatie over de vrijwillige weidevogelwachters. Deze vrijwilligers helpen boeren en natuurbeheerders met het beschermen van weidevogels.
De expositie is gemaakt door De Papaver in samenwerking met de Vogelwacht Delft e.o. en is gesubsidieerd door de Gemeente Delft, het IJsvogelfonds (Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij) en de Groene Motor. De expositie is gratis te bezoeken tot 16 april 2024.
Momenteel wordt nog gewerkt aan interactieve onderdelen voor kinderen. De officiële opening van de expositie wordt binnenkort bekendgemaakt.

Watervogeltelling weekend 15-17 jan 2023 gemeente Delft
Dat was me een telling wel zeg ! Een zeer onstuimig weekend, waarbij vooral zaterdag de hele dag veel regen viel en eigenlijk niet te tellen viel. Met wat kunst en vliegwerk is het toch weer gelukt het hele stedelijke gebied met recreatiegebieden van Delft op watervogels te tellen.
De meerkoet stond duidelijk op nummer 1 (1205 vogels), gevolgd door wilde eend (802 vogels), waterhoen (302 vogels) en kokmeeuw (300 vogels). Op Technopolis werden in de natte graslandjes maar liefst 23 watersnippen en een bokje geteld. In de bebouwde kom werden 4 grote gele kwikstaarten genoteerd en in de recreatiegebieden 2 ijsvogels. Een ondergelopen bouwperceel bij Calve werd gebruikt als rustplaats door 105 kokmeeuwen, 12 zilvermeeuwen, enige stormmeeuwen en enkele groepjes ganzen.

Opvallend is dat bij de op geslacht getelde wilde eenden er 449 betrekking hebben op mannetjes en slechts 306 op vrouwtjes. Bij de krakeend ging het om 127 mannetjes tegenover 106 vrouwtjes.
Ten opzichte van januari 2022 werden van bijna alle vogelsoorten lagere aantallen genoteerd, behalve van de knobbelzwaan (24 ipv 11 vogels) en krakeend (239 ivm 220 vogels). Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het slechte weer van invloed is geweest op de tellingen. Veel open wateren waren leeg, terwijl veel watervogels zich deels verborgen langs beschutte oevers ophielden. De vele buien en vooral harde wind maakte het tellen van watervogels er niet gemakkelijker op. De telling in januari 2024 zal dit wellicht duidelijk maken.
Hieronder zie je in de tabel de totalen weergegeven in 2022 en 2023 van gemeente Delft, onderverdeeld in bebouwd gebied en recreatiegebied. Al met al toch maar weer 4000 vogels geteld, verdeeld over 33 aan water gebonden vogelsoorten.
Met dank aan Annemieke, Rosemarijn, Alfred, Raymond, Hans, Rik, Helene, Pieter, Gert, Sjoerd en Freek van het tellen van de telgebieden !
Gemeente Delft | 2022 | 2023 | |||||
Soort | bebouwd | recreatiegebied | Totaal | Bebouwd | recreatiegebied | Totaal | |
Fuut | 43 | 34 | 77 | 39 | 24 | 63 | |
Blauwe reiger | 30 | 27 | 57 | 36 | 18 | 54 | |
Aalscholver | 37 | 17 | 54 | 10 | 15 | 25 | |
Ooievaar | 1 | 3 | 4 | 2 | 2 | 4 | |
Grote zilverreiger | 1 | 4 | 5 | 0 | 5 | 5 | |
Knobbelzwaan | 6 | 5 | 11 | 17 | 7 | 24 | |
Grauwe gans | 14 | 258 | 272 | 11 | 260 | 271 | |
Nijlgans | 88 | 71 | 159 | 111 | 31 | 142 | |
Canadese gans | 8 | 239 | 247 | 15 | 41 | 56 | |
Tamme gans | 15 | 4 | 19 | 29 | 4 | 33 | |
Wintertaling | 3 | 19 | 22 | 4 | 5 | 9 | |
Smient | 24 | 64 | 88 | 2 | 23 | 25 | |
Wilde eend | 846 | 281 | 1127 | 513 | 289 | 802 | |
Soepeend | 178 | 23 | 201 | 109 | 27 | 136 | |
Krakeend | 76 | 144 | 220 | 71 | 168 | 239 | |
Slobeend | 0 | 10 | 10 | 4 | 4 | ||
Kuifeend | 95 | 88 | 183 | 47 | 108 | 155 | |
Tafeleend | 0 | 1 | 1 | 2 | 2 | ||
Mandarijneend | 1 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | |
Waterral | 0 | 7 | 7 | 0 | 1 | 1 | |
Waterhoen | 396 | 78 | 474 | 249 | 53 | 302 | |
Meerkoet | 810 | 620 | 1430 | 682 | 523 | 1205 | |
Watersnip | 23 | 0 | 23 | ||||
Bokje | 1 | 1 | |||||
Houtsnip | 1 | 1 | 0 | 0 | |||
Zilvermeeuw | 74 | 7 | 81 | 36 | 14 | 50 | |
Stormmeeuw | 5 | 3 | 8 | 3 | 2 | 5 | |
Kokmeeuw | 397 | 86 | 483 | 255 | 45 | 300 | |
Kleine mantelmeeuw | 1 | 0 | 1 | 2 | 0 | 2 | |
Grote mantelmeeuw | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
IJsvogel | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 2 | |
Grote gele kwikstaart | 0 | 0 | 0 | 4 | 0 | 4 | |
Cetti’s zanger | 0 | 5 | 5 | 0 | 3 | 3 |
