Home » Homepage

Categoriearchief: Homepage

“Jojojaar”

‘Jojojaar’, nee het is geen roep van nog onontdekte tropische vogel, of het woord van het jaar 2021 volgens Van Dale. Nee, het geeft goed weer hoe we met z’n allen dit afgelopen jaar hebben beleefd. Van lockdown, naar verkregen vrijheid, naar milde lockdown en weer een volledige lockdown. Een jaar dat niet voor iedereen even makkelijk was.

Ook bij onze Vogelwacht was het schipperen met onze activiteiten door de wisselende beperkingen, maar we hebben ontdekt wat wel kan en ook andere manieren gevonden om onze leden en andere vogelvrienden in en rond Delft van dienst te zijn. De online lezingen waren een schot in de roos met gezamenlijke inzet van het lezingenteam. De fiets- en wandelexcursies in de omgeving van Delft trokken veel nieuwe geïnteresseerden aan. Ook was er toch nog een vogelcursus in het najaar. Daarnaast waren er weer twee fantastische uitgaven van onze Vogelstreken. Ik wil al onze betrokken vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen.

Uiteraard konden andere activiteiten die met name buiten plaats vonden wel gewoon door gaan zoals het onderhoud van en installeren van nieuwe nesten voor diverse vogels. Veel mensen hebben genoten van de Lepelaars op het Vogeleiland en de Oeverzwaluwen op diverse locaties.

Ook het bestuur heeft niet stilgezeten en heeft de ANBI status ‘binnen’ en er zijn diverse projecten voor het vogelvriendelijker maken van gebieden in en rond Delft. In 2022 zult u hier meer over vernemen.

Ook zal 2022 in het teken staan van ons 60-jarig jubileum. Hopelijk kunnen we dit uitgebreid vieren met diverse activiteiten.

Rest mij jullie fijne kerstdagen en een heel gezond, voorspoedig en vogelrijk 2022 toe te wensen.

Met gevleugelde groet,

Pieter Aaldring
Voorzitter

Nieuwjaarsgroet 2019 Bestuur

Beste Leden en vrienden van de Vogelwacht Delft en omstreken. Hierbij wil ik jullie namens het Bestuur een heel gezond, voorspoedig en vogelrijk 2019 toe wensen. 2018 was een intensief jaar met o.a. mooie excursies, interessante lezingen en deskundige en leerzame cursussen. Daarnaast zijn de statuten weer up-to-date en is het Bestuur weer op volle sterkte.

In 2019 gaan we uiteraard door met het aanbieden van deze mooie activiteiten aan jullie als leden. Ik zou zeggen maak er gebruik van. Daarnaast zullen een aantal projecten, die in 2018 zijn gestart, concreet gestalte krijgen. Houd hiervoor de website, de nieuwsbrief en Vogelstreken in de gaten.

Met gevleugelde groet,

Pieter Aaldring
Voorzitter

Vervolgcursus “Vogels Kijken”

Blauwborst
Blauwborst

Dit najaar organiseert de Vogelwacht Delft weer de vervolgcursus “Vogels Kijken”, een cursus die aansluit op de Beginnerscursus die dit voorjaar gegeven is, maar die ook kan dienen voor geïnteresseerden die hun kennis wat willen opfrissen. Aan bod komen de volgende onderwerpen: Vogeltrek, Roofvogels en Uilen, Voeding en Voortbeweging, Ganzen en wintervogels De cursus wordt op vier donderdagavonden gegeven, op 3, 10, 17 en 24 november, van 19.30 tot 22.00 uur, in de Natuurschuur aan het Linneauspad te Delft. Voor niet-leden bedragen de kosten € 40,- ,  voor leden € 30,-. Dit is inclusief cursusmateriaal. In tegenstelling tot de voorjaarscursus, worden er voor deze cursus geen specifieke excursies gegeven. Wel kan iedereen zich aanmelden voor deelname aan de reguliere excursies, zie hiervoor elders deze website.

U kunt zich aanmelden bij G.Dumaij, email: gjmdumaij@gmail.com

Visdief
Visdief

Verslag Excursie Maasvlakte

Alfred Pellemansimag1658Na alle (social)media te hebben gecontroleerd zoals de telefoon, alle voicemailboxen, facebook, twitter en sms, bleek dat we met maar liefst 19 man/vrouw naar de Maasvlakte zouden gaan. De weersvoorspelling beloofde voor het eerste uur niet veel goeds. Om een of andere reden bleek de verzameltijd wat vroeg voor de periode in het jaar. Dus om 7 uur ’s ochtends stonden 19 man in het pikkedonker, in de regen, te wachten op wat komen zou. Maar over een uurtje zou de regen ophouden en de zon opkomen.

Dus om kwart voor 8 kwamen wij aan op het eerste verzamelpunt; het zeetrektelpunt aan de Prinses Maximaweg. Het begon al een beetje te schemeren, maar het zicht was slecht vanwege de motregen. Dat was een behoorlijke tegenvaller. Als excursieleider gewoon net doen of het zo gepland was. De regenrader beloofde immers alleen maar goeds. Toch was het wel een mooie plek om te vogelen. Naast enkele jan-van-genten, zagen we zwarte zee-eenden, ijseenden en al een beetje trek (trekvogels, red.).

Natte Graspieper
Natte Graspieper

Gaandeweg de regen werden de eerste geluiden over koffie al geproduceerd. Met een afleidingstactiek probeerde ik de  focus weer naar de excursie te brengen. “Wie wil een gedicht schrijven over deze excursie, Hans ? Jij?”. Een andere Hans, die ook luistert naar de naam Hans, pakte de uitdaging meteen op. “Regen, mist, kou en wind; nu weet ik weer waarom ik vogelen leuk vind”. Enfin de koffiewens werd er niet minder door. De koffietent was echter op het oude land, en zou pas om 11 uur open gaan.

Even later reden we volgens planning naar excursiepunt 2, de stuifduinen. Van een local kregen we de positie van de velduil door. We zijn vanwege de miezer daar toch maar niet gaan kijken. Soms werd het toch even lichter. En dan weer donkerder. Maar in de luwte van de dijk hebben we een eindje langs de blokkendam gesjouwd. Veel graspiepers, witte kwikken, een paarse strandloper en zowaar een houtsnip, waarschijnlijk opgejaagd door iemand die bovenlangs op de dijk liep.Die houtsnip liet zich nog een paar keer zien, maar vanwege de miezer had niemand een camera paraat.

In de auto nog even de regenradar gecheckt. Het zou volgens de regenradar NU droog zijn. De buitenwereld vertelde echter een ander verhaal. Maar op de vraag “wanneer wordt het droog?”, kon ik nu zeggen : “Het is droog!”. Altijd een fijn gevoel als je gesteund wordt door de wetenschap.

Tijdens het ritje over het weggetje tussen de stuifduinen en de zee, werd ons verteld dat op een paal in zee een kuifaalscholver zou zitten. We hebben de 5 aalscholvers van alle kanten bekeken maar konden geen zekere kuifaal vinden.

Wat verder opviel was het aantal roodborsten. Echt heel veel. We spraken af dat als iemand zou vragen of we iets bijzonder hadden gezien we zouden zeggen “echt heel veel roodborsten”. U zult begrijpen dat dit de excursie al meer dan de moeite waard zou maken.

Natte Goudhaan
Natte Goudhaan

Bij de bosjes bij de gas-terminal, helemaal aan het eind van de stuifduinen, begon het voor het eerst wat te stoppen met regenen. Hier zagen we heel duidelijk de goudhaan, wat diversen van ons inspireerde om foto’s te gaan maken. “Hé, daarboven een sperwer”, en meteen dook die op de zojuist gefotografeerde goudhaantjes. Of misschien op de roodborstjes. Maar hij had geen succes. Even later deed ie weer een uitval, weer zonder succes. Bovenin een boom zagen we nog een appelvink zitten.

imag1657De meesten van ons begonnen wat paarse kleuren te vertonen in hun gezicht. Gelukkig was de volgende stop de koffietent. Die lag wel helemaal aan het Oostvoornse meer. Omdat het balkon van Europa om onduidelijke reden dicht was, en Futureland eigenlijk altijd dicht is op zaterdag was dat de enige optie. Maar de koffie met appeltaart smaakte heerlijk. Vol goede moed en praatjes, en in een nog waterig zonnetje, gingen we naar de zuidpunt van de Maasvlakte. Bij de vogelhut hadden we een goed zicht over de voordelta. Doordat het hoogwater was, zaten de vogels dicht op elkaar geplakt, de zogenaamde hoogwatervluchtplaatsen. Hier een groep van 1500 drieteenstrandlopers, die, alsof er een dirigent ze leidde, een sprintje naar links trokken gevolgd door een sprintje naar rechts. Verder zilverplevieren, middelste zaagbekken, eiders, en nog heel veel steltlopers. Even een overvliegende slechtvalk. Inmiddels was de lucht strakblauw.

Het was al over 3-en, om welke reden enkele van ons huiswaarts wilden gaan. Met een uitgedund groepje gingen we nog even onderlangs bij de duinen kijken wat daar zat. Vorig jaar hadden we daar heel veel goudhanen. Nu niet, maar wel een bladkoning, een duidelijke slechtvalk, en heel veel koperwieken, nog meer dan de roodborsten.

Soorten (78) :

Aalscholver, Appelvink, Bergeend, Bladkoning, Blauwe Reiger, Bonte Strandloper, Bontbekplevier, Brandgans, Bruine Kiekendief, Buizerd, Dodaars, Drieteenstrandloper (1500 exemplaren !), Eider, Ekster, Fazant, Fuut, Goudhaan, Graspieper, Grauwe Gans, Groenling, Grote Bonte Specht, Grote Mantelmeeuw, Grote Zilverreiger, Heggenmus, Holenduif, Houtduif, Houtsnip, IJseend, IJsvogel, Jan-van-gent, Kanoet, Kauw, Kerkuil (dood), Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Koperwiek, Kramsvogel, Kuifeend, Meerkoet, Merel, Middelste Zaagbek, Nijlgans, Oeverloper, Paarse Strandloper, Pijlstaart, Pimpelmees, Rietgors, Roodborst, Roodkeelduiker, Rosse Grutto, Scholekster, Slechtvalk, Smient, Sperwer, Spreeuw, Staartmees, Stormmeeuw, Tapuit, Tjiftjaf, Torenvalk, Tureluur, Veldleeuwerik, Vink, Waterhoen, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Witte Kwikstaart, Wulp, Zanglijster, Zilvermeeuw, Zilverplevier, Zwarte Kraai, Zwarte Zee-eend, Zwartkop

(heeft iemand van de deelnemers toevallig nog een leuke foto om het verhaal te ondersteunen ? mail naar info@vogelwachtdelft.nl)

Lezing : Vogels in Japan

Wanneer: 13 oktober 2016 @ 20:00 – 22:00
Waar: De Papaver – Delft; Korftlaan 6; 2616 LJ Delft
Kosten:Gratis

Door Kees Mostert.

Een lezing van Kees Mostert betekent een avondje ontspannen luisteren. Hij heeft een enorme kennis van de natuur en kan daar op ongedwongen wijze over vertellen. Een van zijn vele natuurreizen ging recent naar Japan in de winter. Vanavond zal hij over deze interessante reis en zijn belevenissen daar vertellen en ons zijn foto’s laten zien. Van spectaculaire soorten als Stellers zeearend, Japanse kraanvogel en Blakistons Fish Owl, maar ook veel bekende watervogels en steltlopers uit Siberië, zoals taigarietgans, grote zaagbek, nonnetje en tureluur. Maar alles net weer een beetje anders. Ook de zeevogels zullen aan bod komen, zoals bijvoorbeeld drie soorten albatrossen en verschillende alkachtigen. Al met al zal hij een heel gevarieerd beeld scheppen van natuur en vogels in het winterse Japan.

lezing-japan

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
16
wo
19:30 Cursus Vogels kijken
Cursus Vogels kijken
okt 16 @ 19:30 – 22:00
Cursus Vogels kijken voor beginners.
okt
18
vr
10:00 Natuur tekenen
Natuur tekenen
okt 18 @ 10:00 – 12:00
Natuur Tekenen is een nieuwe activiteit rond de natuurlezingen van IVN Delft, de Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland. Het is een open atelier in De Natuurschuur, waar deelnemers zelfstandig werken. Iedereen, die in het thema … Lees verder
okt
19
za
08:00 Vogelexcursie Maasvlakte
Vogelexcursie Maasvlakte
okt 19 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 19 oktober, Maasvlakte, auto excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 17 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans telefoonnr Het gebied Maasvlakte … Lees verder
okt
23
wo
19:30 Cursus Vogels kijken
Cursus Vogels kijken
okt 23 @ 19:30 – 22:00
Cursus Vogels kijken voor beginners.
nov
8
vr
10:00 Natuur tekenen
Natuur tekenen
nov 8 @ 10:00 – 12:00
Natuur Tekenen is een nieuwe activiteit rond de natuurlezingen van IVN Delft, de Vogelwacht Delft en Natuurlijk Delfland. Het is een open atelier in De Natuurschuur, waar deelnemers zelfstandig werken. Iedereen, die in het thema … Lees verder

Thank you for your upload