Home » Nieuwsbrief

Categoriearchief: Nieuwsbrief

Excursie programma eerste helft 2023

DatumExcursiegebiedGids
za. 11 febr. 8.00 uurAuto-excursie Schouwen Duiveland
Kees Mostert en Hans Zweekhorst
za. 25 maart 8.00 uurAuto-excursie Duinen van Castricum en Pier van IJmuidenGert van der Horn
za. 25 maart 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za.1 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
zo. 2 april Van 8.00 uur tot 12.00 uur.Zondag fiets- en wandelexcursie Groenzoom
Peter Elfferich
za.8 april 7.00 uurFietsexcursie De Ruigte, Broekpolder
Toine Andernach en Alfred Pellemans
za. 8 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za. 15 april 7.00 uurFietsexcursie DriemanspolderAlfred Pellemans
za. 15 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
vr. 21 april 19.00 uur – 22.00 uurAvondexcursie Vockestaert: Op zoek naar de blauwborst FietsexcursieJannie de Jong
za. 22 april 7.00 uurVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za. 29 aprilVoorjaarswandeling De Delftse Hout, start Papaver
za. 6 mei 04.00 uurNachtegalenexcursieHans Zweekhorst en Pieter Aaldring
za./zo. 13/14 meiDag/weekend excursie TexelToine Andernach en Kees Mostert
za. 13 mei 9.00 uur 12.00 uurWandelexcursie stadsvogeltocht Nationale Vogelweek
Pieter Aaldring
za.20 mei 7.00uurAuto-excursie Nieuwkoopse Plassen en Groene Jonker
Gert van der Horn
za. 27 mei 7.00 uurAuto-excursie Ameide Zouweboezem (onder voorbehoud)Alfred Pellemans
za. 3 juni 7.00uurFietsexcursie Kraaiennest.
Toine en Gert
za. 17 juni 7.00 uurWandelexcursie Tanthofkade/ Abtswoudsebos
Pieter Aaldring en Peter Jacobs
za. 24 juni 9.00 uurFietsrondje Zuid-Polder Delfgauw
Hans Zweekhorst
za. 26 aug. 7.00 uurAuto- excursie Brabantse BiesboschHans de Winter

Puur natuur

Hans de Winter

Puur natuur is het eerste wat in mij opkomt als ik deze prent van ijsduikers bekijk. Rust, reinheid en regelmaat, een klassieker uit de tijd dat ik opgroeide, is het tweede wat mij te binnen schiet. Een prachtige prent van Michael Sieve (Wild Wings), tevens een mooie puzzel van Cobble Hill. Genieten van vogels, ook al kan of wil je niet naar buiten vanwege de gladheid, ziekte of anderszins.

De ijsduiker (Gavia immer) is niet echt een Nederlandse vogel. Dat wil zeggen zoals hier zo fraai geportretteerd in broedkleed. In de winter zijn ze soms te zien langs de kust in hun veel saaiere winterkleed. Zie ze dan maar eens te onderscheiden van de andere duikers. De platte kruin en het steile voorhoofd willen het onderscheid wel eens maken. Ik heb me laten vertellen dat het geluid dat ijsduikers maken, gebruikt wordt bij enge situaties in films. Als je naar de baltsroep luistert, kun je je dat voorstellen. Zoals Vogelbescherming meldt: een zeer luide en fraaie klagende zang. Wikipedia noemt het zelfs de lach van een geestesgestoorde. Vandaar de Noord-Amerikaanse naam ‘common loon’ van loony (gek). Misschien is de andere naam ‘great northern diver’ wel passender.

Tijdens de paar ijzige dagen vlak voor het begin van de astronomische winter, zat ik graag op de bank voor het raam, kijkend over de tuin. Een andere manier om binnenshuis het vogelleven mee te maken. Het gestrooide vogelvoer trekt altijd vogels. Zo bleek onze winterse gast, het roodborstje, ook het kleine voederhuisje en de aan de muur opgehangen vogelpindakaas-pot, te bezoeken. De tweede met hulp van de aan de muur gegroeide klimhortensia. Ook speciaal deze vroege winterdagen was het bezoek van een winterkoning. Die zie ik hier niet vaak. Een prachtig winters gezicht waren de zeer vele aalscholvers langs de Buitenwatersloot . Bomen en lantaarnpalen zaten vol in het stukje Buitenwatersloot net voorbij het viaduct van de Beatrixlaan. Hier was nog open water. Ik heb ze wel eens de lelijkste vogels van Nederland genoemd. Maar dat neem ik terug. Vogelbescherming vindt ze op ijsduikers lijken.
Helemaal opgaan in het buitenleven met hulp van de vogels, kwam ik ook tegen in een (Taoïstisch) Chinees filosofisch werk:

Tjirp en kwinkeleer samen,
En in dit samen tjirpen en kwinkeleren
Kom je samen met hemel en aarde

(Zhuang Zi, 12:VIII, vertaling Kristofer Schipper)

Geniet allemaal van het buitenleven, ook in het winterseizoen, en (voor de puzzelliefhebbers) van het puzzelen.

Excursie: Dagje of weekend Texel

Zaterdag 13 en zondag 14 mei, verzamelen om 6.45 uur, auto-excursie.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert

Kosten € 0,07 per kilometer en € 39,- voor de overtocht per auto. Informatie en aanmelden kan nu al bij Toine Andernach, tel: telefoonnr

Na een succesvol dagje/weekendje Texel in het najaar met 23 deelnemers, hebben we de smaak te pakken gekregen. Ook in het voorjaar zullen we een dagje/weekendje naar Texel gaan. Het voorjaar op Texel biedt langer licht, beter weer en andere vogelsoorten. Wie weet zien we nu ook weer een paar zeldzaamheden.

Om van het langere daglicht te profiteren nemen we dit jaar op zaterdag 13 mei om 9.00 uur het TESO-veer vanuit den Helder in plaats van om 9.30 uur. Daarom vertrekken we ook eerder: om 6.45 uur vanaf de Papaver. Tickets kopen we weer vooraf online op kenteken. We zorgen voor zo min mogelijk auto’s (4 personen per auto dus).

Op zaterdag zullen we deze keer beginnen langs de waddenkant nadat we de Petten en de Mokbaai hebben bekeken. Daarna onder andere langs Ottersaat, Utopia en de Schorren. De deelnemers die niet blijven overnachten nemen om 17.00 of 18.00 uur de boot terug vanuit Texel ‘t Horntje. De weekendgangers overnachten in een zelf te bepalen hotel en zakken op zondag midden over het eiland af naar het zuiden. Na een intensief vogelweekend nemen zij op zondag om 17.00 uur de boot terug.

Tip: Als je al weet dat je het hele weekend meegaat, boek dan snel een kamer want hotels zitten snel vol op Texel! En geef dat dan ook alvast door aan Toine.

Het jubileumboek is af!

In het najaar van 1962 is de Vogelwacht Delft e.o. opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. De Vogelwacht bestaat nu dus al 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft de Vogelwacht (onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij) een boek uitgebracht met allerlei wetenswaardigheden die de revue zijn gepasseerd de afgelopen jaren.

De titel van dit prachtige boek is “De vogels van Delft en omgeving 1962-2022”.

De opzet van het boek is een visuele en inspirerende weergave van 60 jaar vogels kijken en tellen in het werkgebied van de Vogelwacht Delft en omstreken. Een belangrijke bron voor alle gegevens in dit boek zijn de jaarverslagen en het blad de Vogelstreken die sinds de jaren 60 tot en met heden zijn uitgebracht. Het is niet de intentie om met dit boek een volledig overzicht te geven, maar vooral om te inspireren met leuke, interessante en soms verrassende verhalen over vogelsoorten.

Op 22 december j.l. overhandigde de voorzitter Pieter Aaldring en auteur Kees Mostert een exemplaar aan wethouder Frank van Vliet (Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte) en Diny Tubbing (stadsecoloog) van de gemeente Delft. Beiden hebben een bijdrage geleverd aan het boek (voorwoord en inleiding) en dragen het werk van de Vogelwacht Delft een warm hart toe. Zowel de gemeente als de Vogelwacht onderschrijven de noodzaak van samenwerking over aanleg, beheer en onderhoud van groengebieden met oog voor vogels. Een adequate inrichting maakt deze gebieden pas leefgebieden voor vogels.

Wethouder Frank van Vliet, mede-auteur Kees Mostert en voorzitter van Vogelwacht Delft, Pieter Aaldring.

Wethouder van Vliet gaf aan graag eens mee te gaan met een voorjaarswandeling in Delftse Hout. Uiteraard is hij van harte welkom. Want leuker dan lezen over vogels is toch, om een vogel in de kijker te zien.

Het boek is inmiddels verspreid onder de leden, vrienden en netwerkpartners van de Vogelwacht.

Verslag Excursie Arkemheense polder en Oostvaardersplassen (10 december 2022)

Suzan de Koning

Om 8 uur vertrokken we met 16 personen vanaf de Papaver richting Nijkerk, nadat Gert de andere chauffeurs, Rik, Joke, Ralph, en Kirstin, de route naar de mogelijke stops van de dag had uitgelegd. Het was rond het vriespunt en voelde waterkoud. Rond half 10 parkeerden we op de parkeerplaats naast het stoomgemaal Arkemheen. In Delft was het koud, maar de wereld zag er daar heel anders uit als in het Westen. Het had een beetje gesneeuwd, het struikgewas was er prachtig wit met rijp, sommige sloten waren al bevroren en het was mistig. In het veld werden heel wat grauwe ganzen en kolganzen gespot en langs de waterkant zagen we een aantal paartjes nonnetjes en kuifeenden. Verder konden we met de nodige moeite in de mist wat brilduikers en grote zaagbekken ontdekken. In het riet zaten nog wat vinken.

Na een half uur waren de meesten van ons aardig verkleumd en vertrokken we naar de jachthaven bij het sluishuis van Nijkerk. Vanaf het strand was een drietal kleine zwanen te zien, maar omdat ze hun kop in de veren staken, waren ze maar moeilijk te determineren. Daar werden nog een paar zaagbekken en als kers op de taart een ijsduiker gezien.

Vandaar vertrok de stoet naar het bosgebied rond Putten, waar Gert bij de verkenning een klapekster had gezien. We parkeerden in de buurt van Brasserie Schovenhorst, gelegen in een arboretum met een prachtig aangelegde kruidentuin. Op het pad ernaartoe scharrelden de goudhaantjes soms op een halve meter bij ons vandaan en liet een grote bonte specht zich horen.

Het was tijd voor een warme versnapering met appeltaart en een heerlijke bospaddenstoelen soep. Daar sloot ook nog een extra deelnemer zich aan bij onze excursie. Hierna maakten we een wandeling door het bos rond een prachtige winterse vlakte met allerlei bomen in de rijp, een sprookje.

Tijdens de wandeling om de open plek ‘Groot Ark en Kuiten’ hoorden en zagen we allerlei kleine vogels, vinken, kool-, pimpel-, staart- en KUIFMEZEN, weer goudhaantjes, boomkruipers en -klevers. We verwonderden ons over ijshaar, een zeldzaam natuurverschijnsel. Bevroren waterstraaltjes uitgescheiden en naar buiten geperst door schimmels in dood hout, echt iets bijzonders.

Onze laatste bestemming was de Oostvaardersplassen. Omdat het nog steeds mistte, waren de verwachtingen niet hooggespannen. Joke volgde een andere route en haar passagiers spotten onderweg een zeearend, de geluksvogels! Bij het bezoekerscentrum aangekomen waren er op de plas heel wat grauwe ganzen en kuif-, slob-, krak- en wilde eenden te zien. Alfred spotte in de mist aan de overkant van het water een aantal prachtige edelherten. Verderop telde ik er zeker 40, echt indrukwekkend om te zien de schimmen van de imposante dieren in de mist.

We maakten een wandeling om weer op temperatuur te komen, zagen nog wat kleine vogels, vinken, roodborstjes, winterkoninkjes en een rietgors. Al met al hadden we toch 50 soorten afgevinkt en gaf de stappenteller 12000 (!) stappen aan.

We beëindigden de dag in het bezoekerscentrum en opgewarmd reden we voldaan huiswaarts en parkeerden om 6 uur weer bij de Papaver. Een andere vogeldag als anders, maar ook weer bijzonder en vooral gezellig onder elkaar. Gert, bedankt voor de organisatie en voorbereiding. Alle chauffeurs ook bedankt, want het is toch een aardig eind sturen op en neer naar de Oostvaardersplassen en omgeving.

Soortenlijst

Aalscholver, Blauwe Reiger, Boomklever, Boomkruiper, Brandgans, Brilduiker, Buizerd, Ekster, Fuut, Gaai, Goudhaan, Grauwe Gans, Grote Bonte Specht, Grote Zaagbek, Grote Zilverreiger, Houtduif, Huismus, IJsduiker, Kauw, Keep, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Krakeend, Kuifeend, Kuifmees, Meerkoet, Merel, Nonnetje, Pimpelmees, Rietgors, Roodborst, Slobeend, Smient, Spreeuw, Stormmeeuw, Torenvalk, Turkse Tortel, Vink, Waterhoen, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Zilvermeeuw, Zwarte Kraai

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
3
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 3 @ 07:00 – 14:00
Zaterdag 3 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 1 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) fietsexcursie … Lees verder
jun
17
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade
Wandelexcursie Tanthofkade
jun 17 @ 07:00 – 11:00
Zaterdag 17 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 15 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr Peter Jacobs is mede- … Lees verder
jun
24
za
09:00 Fietsrondje Zuidpolder Delfgauw
Fietsrondje Zuidpolder Delfgauw
jun 24 @ 09:00 – 13:00
Zaterdag 24 juni, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . De Zuidpolder van Delfgauw … Lees verder
aug
26
za
07:00 Auto- excursie Brabantse Biesbosch
Auto- excursie Brabantse Biesbosch
aug 26 @ 07:00 – 17:00
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 24 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr Al 13 jaar lang is … Lees verder

Thank you for your upload