Home » Nieuwsbrief

Categoriearchief: Nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Waarschuwing: Vogelgriep

De Wildopvang Delft laat het volgende weten :

De vogelgriep komt nu echt onze regio binnen. Voor ons houdt het in dat we nu heel voorzichtig en terughoudend zijn met het aannemen van hoog-pathogene vogels. Waarschijnlijk moeten we straks, zolang de vogelgriep in het land is, stoppen met het aannemen van zieke vogels. Hoog-pathogeen wil zeggen dat de vogel veel ziektekiemen bij zich draagt.

We zijn bezig met het inrichten van een externe quarantaine-ruimte. Hopelijk biedt dat mogelijkheden om dieren op te vangen die wel gewoon zorg nodig hebben. Op die manier lopen wij zelf geen risico besmet te worden, waarna alle vogels geruimd zouden moeten worden, en wij dicht moeten. Dat willen we koste wat kost voorkomen.

Het is dus belangrijk dat mensen, die dode of zieke vogels vinden, er niet aankomen én dus zeker niet naar ons brengen (of onze andere vogelopvangcentra).

Vind je een dode vogel, bel de dierenambulance (0900-0245); daar hebben we afspraken mee gemaakt. Zij brengen vogels direct naar dierenartsen voor euthanasie. Zo hopen we de ziekte zo snel mogelijk weer in te dammen.

 

Nestkastjes Park Buitenhof

Rik van der Maat

Eind oktober zijn door Gerard Dumaij en Rik van der Maat in het Park Buitenhof te Delft 8 nestkastjes opgehangen. Het betreft 6 kasten voor koolmezen en 2 voor pimpelmezen.

De nestkasten zijn in overleg met de gemeente Delft opgehangen in de omgeving van eikenbomen waar de eikenprocessierupsen dit jaar actief waren. Hopelijk worden de nestkastjes in de winter al door de vogels in gebruik genomen voor de nachtrust en in het broedseizoen 2021 voor het broeden. Dit park wordt door Rik sinds 2019 geïnventariseerd in het kader van de broedvogeltelling.

Deze activiteit viel bij verschillende wandelaars in het park op. Gerard en Rik werden direct door de nieuwsgierige wandelaars aangesproken met de vraag wat wij aan het doen waren. Het doel van de nestkastjes werd met de nodige belangstellend ontvangen, zowel voor de vogels als voor de vereniging.

 

 

Nestkastjes afgeleverd!

Leo Meewisse

De auto volgepropt met 75 nestkastjes om ze af te leveren aan de vertegenwoordigers van de vrienden van Vlietland, een natuurgebied tussen Leidschendam en Leiden. De klep kon nog juist dicht. De kennismaking verliep hartelijk en de ontvangers waren zeer te spreken over de kwaliteit van deze nestkastjes. Met een klein legertje van vrijwilligers gaan ze alles binnenkort plaatsen. Een mooie opsteker voor het bestand aan nestbroeders ter plaatse en dikke misère voor de brandharige eikenprocessierupsen. Zodra de strenge coronamaatregelen het  toelaten komt er een officieel en feestelijk moment waarvoor enkele prominente personen zich beschikbaar hebben gesteld. De 75ste kast wordt dan aan een eveneens prominente boom gespijkerd. We hebben er vrienden bij en het wordt vervolgd: https://www.vriendenvanvlietland.nl.

 

En nu de huiszwaluw!

Leo Meewisse
Inmiddels zijn de drie oeverzwaluwwanden die we in beheer hebben gereed gemaakt voor het komende broedseizoen. Omdat we als vogelwacht pal staan voor de huisvesting en voortplanting van alle vogels hebben we nu ook de faciliteiten voor de huiszwaluw een impuls gegeven. Zo hadden we aan de Dwarskade ooit op 11 adressen broedende huiszwaluwen. Kampioen was huisnummer 18 met 24 stuks wat inmiddels helaas is afgezakt naar 11 stuks. Het aantal bezette huisnummers staat nu op vijf. Er wordt jaarlijks geïnventariseerd door Rinse. Oorzaak is het probleem voor de beestjes om de juiste klei te vinden nu de “Vinex wijk” is volgebouwd. Ook zijn er eksters die vernielingen aanrichten op de natuurnesten. Kan je ze niet kwalijk nemen. Onze vereniging heeft nu 20 eksterproef kunstnesten aangeschaft die al grotendeels geplaatst zijn aan de Dwarskade op voorheen in gebruik zijnde en dus kansrijke adressen. We zijn hoopvol gestemd. Wordt vervolgd.

Onze gevederde vrienden

Hans de Winter‘Our feathered friends’, een vrolijke puzzel/prent van onze gevederde vrienden. Zo mooi als hier geportretteerd zien ze er nu in het najaar niet uit. Een mooie vooruitblik naar het voorjaar van volgend jaar, nu we op weg zijn naar de kortste dag van dit jaar. Duidelijk aanwezig de roodborst, die ook dit najaar mijn tuin regelmatig bezoekt. Misschien wel dezelfde wintergast als vorig jaar. Donkere dagen en vrijwel geen vogelzang. Gelukkig is de roodborst een positieve uitzondering. Als het nog hartstikke donker is en ik in mijn warme bed lig, is zijn parelende geluid al te horen. Wintergasten die hun plaats moeten bepalen binnen de groep thuisblijvers.

Wat me opvalt aan deze prent, die ik weer met veel plezier heb gelegd, is de benaming van de vogels op de puzzelrand. Soms alleen de algemene soortnaam. En de ‘wagtail’ (kwikstaart) heb ik niet kunnen ontdekken, evenals de ‘Coal Tit’ (zwarte mees). Dat lijkt mij toch echt een matkop (‘Willow Tit’) daar op die steen in het water. Kan iemand mij vertellen welke vink of gors aan de rechterzijkant is afgebeeld, die gele op dat takje? Ook de vliegende valk kan ik niet echt thuisbrengen. Lijkt een beetje een torenvalk (‘Common Kestrel’) waarvan het mannetje tegen de boom aanzit. Ook de bosuil (’Tawny Owl’), de putter (‘Goldfinch’), en de spreeuw (‘Common Starling’) komen twee keer voor. Maar los van al dat gezeur 😉 een opbeurende flierefluitende prent. Laten we dan ook niet vergeten ook in het najaar en de winter van vogels te genieten.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

jan
29
vr
hele dag Nationale tuinvogeltelling 2021
Nationale tuinvogeltelling 2021
jan 29 – jan 31 hele dag
Ook dit jaar wordt de tuinvogeltelling weer georganiseerd door de Vogelbescherming Nederland. Hij vindt plaats op 29-31 januari. ben je niet zo goed in het op naam brengen van de vogels. op onderstaande site kunt … Lees verder
mrt
11
do
20:00 Lezing: betekenis van Vogelnamen
Lezing: betekenis van Vogelnamen
mrt 11 @ 20:00 – 21:00
Info volgt, maar reserveer deze datum alvast. Het wordt uiteraard weer een online lezing.