Home » Nieuwsbrief

Categoriearchief: Nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Opstarten na corona

De versoepelingen van de corona-maatregelen maken het mogelijk de excursies weer op te pakken. Net als in het afgelopen najaar gaan we  vooralsnog fietsend de vogelgebieden in de omgeving verkennen. De volgende excursies staan nu op de rol. Let op: wijzigingen in het programma zijn mogelijk, dus houd de website in de gaten.

  • 4 juni : Plasdras en oeverzwaluwwand Korftlaan
  • 12 juni : Tanthofkade
  • 19 juni : Zuidpolder van Delfgauw
  • 26 juni : Kraaiennest
  • en er volgen er meer …

Excursie Plas-dras Korftlaan, Oeverzwaluwwand

Op vrijdag 4 juni van 19:00 tot ongeveer 21:00 uur.

Start Korftlaan tegenover de Papaver
Informatie en aanmelden op donderdag 3 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij John Kleijweg. tel – telefoon klik hier –

De oeverzwaluwwand is niet meer weg te denken aan de Korftlaan. Deze wand vormt het hotel voor de oeverzwaluwen. Oeverzwaluwen graven de gaten in de steile wand verder uit tot wel een meter diep voor het leggen van hun eitjes. De wand, eerst was het een berg zand, ligt er al sinds april 2017 en niet zonder succes. Het idee komt van de gids, John Kleijweg. Wat is er voor nodig om de aantrekkingskracht op oeverzwaluwen goed te houden? In deze korte excursie vertelt John daar alles over. En natuurlijk slaan we bij deze excursie de Lepelaarsnesten niet over. Vorig jaar hebben we 9 nesten gezien. Zullen het er dit jaar ook weer zoveel zijn?

Ook geschikt voor scootmobiel en mensen die slecht ter been zijn.

VWD nestkasten populair

Leo Meewisse
Vogelwacht Delft en omstreken timmert steeds meer aan de weg. Daarnaast wordt er ook flink getimmerd aan diverse soorten nestkasten. Zo heb ik recent 44 steenuilen kasten afgeleverd. Het zijn marter resistente kasten met een bijzondere opening en daar achter een labyrint waar de steenuil gemakkelijk zijn weg vindt. Een predator zoals de steenmarter komt er niet in om de eitjes of kuikens te verschalken. Zie bijgaande foto met een deel van de productie. Deze worden via de werkgroep “Midden Delfland” verspreid over geheel Zuid Holland. John Kleijweg regelt het verder allemaal met de werkgroep.
Met de ecologische afdeling van Delft werken we samen om de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierupsen gestalte te geven. De order van 15 mezenkasten die voor het huidige broedseizoen zijn geplaatst is al eerder vermeld. Ook zijn we al een enige tijd leverancier voor Staatsbosbeheer. Er zijn recent 20 kastjes geplaatst in gebieden ten zuiden van Delft in de Kerkpolder, Ackerdijkse bos en Abswoudse bos. Allemaal besmette gebieden. De teller staat bij SBB inmiddels op 95 stuks.

Vogeltjesalbum (Haiku’s)

Hans de Winter


De derde reeks Haiku’s was geïnspireerd door de korte periode koud winterweer begin februari. Ondertussen is het echt voorjaar geworden, wel met een ‘April doet wat hij wil’. Met hagel, natte sneeuw en forse buien, dat leverde soms prachtige luchten op. Tijd voor een nieuwe (vierde) reeks Haiku’s over vogels en de natuur.

Hoor een heggenmus
Aangenaam tierelieren
Dank Jac. P. Thijsse

Het voorjaar pur sang
Fris groen in alle tinten
Zeer harmonieus

Maart roert, april doet
Afwisselend voorjaarsweer
In mei volgt het ei

Zomaar zomergast
Ieder op zijn eigen tijd
Hoe mooi kan het zijn

Elk jaar de eerste
Tjiftjaf, fitis enzovoort
Wat een genoegen

Voorjaars vogelzang
Bijna eindeloos concert
En nog gratis ook

Speed birding

Toine AndernachMijn inwijding in de wondere wereld van de Big Day

Er zijn weinig gelegenheden waarvoor ik graag vroeg opsta. Vogelen is er één van. En laat ik nou per toeval Ad tegenkomen in het Kraaiennest die me vertelt dat ‘morgen weer de jaarlijkse Big Day van de Vogelwacht wordt gehouden.’ Dat is een wedstrijdje ‘wie ziet de meeste vogelsoorten op een dag’ voor teams van twee tot drie personen. Ik had van Alfred al een paar keer goede verhalen over de Big Day gehoord dus ik werd meteen enthousiast.

‘Als je mee wilt doen dan moet je een elektrische fiets regelen.’ Dat hoefde Ad maar één keer te zeggen: de volgende ochtend stond ik met een glimlach om twee uur op, zat om half drie op de fiets en stond om tien voor drie bij Ad op de stoep. En even later arriveerde ook Marco. Nadat we onze tactiek (details blijven natuurlijk geheim) hadden doorgesproken vertrokken we rond kwart over drie voor een dagje speed birding.

De enige zorg die ik had was dat ik tussen deze twee topvogelaars wat uit de toon zou vallen en als derde wiel aan de elektrische fiets achter Ad en Marco aan zou karren. Dat laatste bleek wel te kloppen maar dat kwam vooral door het basistempo van Ad dat wat hoger lag dan het slow birding-tempo dat ik gewend was. Maar daarmee zou ik het natuurlijk niet redden vandaag. Het is niet voor niks een wedstrijdje.

Maar gezelligheid is ook belangrijk en gezellig was het. En koud. Om drie uur was het nog tegen het vriespunt. Veel vogels lieten zich nog niet horen maar de Cetti’s zanger was al vroeg van de partij. En ons eerste doel de bosuil hoorden we in de Delftse Hout. Na twee uur fietsen was het tijd voor een bakkie bij Ad. Daar knapten we wel van op.

Wat we verder allemaal gezien en gehoord hebben is te veel om op te noemen. Toch een greep uit onze waarnemingen:

  • Het paartje zwarte roodstaarten op een industrieterrein in Nootdorp dat Ad op de vierkante meter wist te lokaliseren
  • De kleine zilverreiger in de Nieuwe Droogmaking die Marco mooi in de kijker kreeg
  • De paapjes, Engelse kwikstaarten en tapuiten in het Kraaiennest die we de dag ervoor ook al daar hadden gezien
  • De gekraagde roodstaarten in de Vlaardingse Vlietlanden en de Broekpolder

Maar ons hoogtepunt volgde in de Balij. Marco dacht even een kramsvogel in zijn kijker aan te treffen, maar de realiteit overtrof onze verwachtingen: het bleek een draaihals te zijn!

Natuurlijk waren er ook missers: de roerdomp en het porseleinhoen lieten zich niet horen toen wij in de Nieuwe Droogmaking waren, de roodborsttapuit, die regelmatig in het Kraaiennest zit, liet zich niet zien en de ringmussen langs de Vlaardingse Vaart waren blijkbaar even op stap.

Voor wie denkt dat er geen einde komt aan veertien uur vogelen: de dag vloog voorbij en we hadden tijd te kort. Dat kwam ook door onze laatste uitdaging in de Broekpolder. Hij was er eerder gezien en moest er nog zitten, maar was in geen velden of wegen te bekennen: de koereiger. Bij het kijkscherm kreeg Marco opeens een witte vlek in de kijker. Een witte vlek met een klein stukje verenkleed. Toen we dichterbij probeerden te komen was de vogel al gevlogen. De foto die Marco maakte gaf geen 100% uitsluitsel maar dat we het toch bij het rechte eind hadden, bleek een dag later: een andere foto van een andere fotograaf op precies dezelfde plek liet een koereiger in vol ornaat zien, met hetzelfde stukje verenkleed.

Dankzij het goede voorwerk, de bezielende leiding van Ad die precies wist waar we wanneer moesten zijn, het scherpe oog van Marco en de meesterlijke skills van Ad in het herkennen van vogelgeluiden, wisten we 109 verschillende vogelsoorten te verzamelen. Maar bovenal was het een leuke en leerzame dag om nooit te vergeten! Dank aan Ad en Marco dat ik met jullie mee mocht.

 

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

sep
25
za
07:00 Excursie: Groenzoom
Excursie: Groenzoom
sep 25 @ 07:00 – 13:00
Fietsrondje Groenzoom deel Nieuwe Droogmaking van Berkel en Rodenrijs 25 september 2021, 7.00 – uiterlijk 13.00 start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 23 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine … Lees verder
okt
3
zo
11:00 Excursie: de Zuidpolder van Delf...
Excursie: de Zuidpolder van Delf...
okt 3 @ 11:00 – 15:00
Zondag 3 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 11.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 30 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. telefoonnr … Lees verder
okt
9
za
08:00 Excursie: De Ruigte, gebied in d...
Excursie: De Ruigte, gebied in d...
okt 9 @ 08:00 – 15:00
Zaterdag 09 oktober, De Ruigte, gebied in de Broekpolder, fietsexcursie, 8.00 uur Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 7 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Herco Christerus, Tel. telefoonnr De … Lees verder
okt
14
do
20:00 Lezing: Spinnen
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Spinnen
Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng … Lees verder
okt
16
za
08:00 Excursie: Driemanspolder
Excursie: Driemanspolder
okt 16 @ 08:00 – 15:00
Zaterdag 16 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 14 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr . Laat in ieder geval … Lees verder