Home » Dossiers
Categoriearchief: Dossiers
Dunning bosje Ruyven
Rijkswaterstaat legt in een persbericht uit waarom het bosje bij Ruyven wordt gedund.Zie hieronder.

In de gemeente Pijnacker-Nootdorp bevindt zich tussen de Rijksweg A13 en de Rijksstraatweg het bosperceel Ruyven. Dit bosperceel is in beheer en onderhoud bij Rijkswaterstaat en bestaat uit bomen (abelen en lange dunne iepen) met een onderbegroeiing van struiken. Tijdens de jaarlijkse boomveiligheidscontrole kwam het bos als gevaarlijk in beeld. De bomen verkeren in slechte conditie en staan scheef richting de Rijksstraatweg.
Om de veiligheid van de weggebruikers van de Rijksstraatweg te garanderen is het noodzakelijk een dunning uit te voeren in het bos waarbij geselecteerde bomen worden verwijderd.
Wijze van uitvoering
Om de natuurwaarde van het bosje te behouden en te versterken zijn in overleg met de Gemeente Pijnacker-Nootdorp maatregelen uitgewerkt. De abelen worden gekapt en de iepen worden getopt zodat deze weer uit kunnen groeien. Het vrijkomende takhout wordt op rillen in het bos gelegd. Hierdoor ontstaan verblijf- en schuilplaatsen voor kleine zoogdieren en ontstaat broedgelegenheid voor zangvogels. Met het wegzagen van de abelen krijgt de aanwezige onder beplanting van vlier en meidoorn meer licht en kan deze beter uitgroeien. De functie van het bos blijft na de dunning intact.
Planning
De werkzaamheden starten 28 januari en dienen uiterlijk 15 maart te zijn afgerond. Een en ander afhankelijk van de weersomstandigheden.
Lancering Weidoptie-campagne

Onderstaand een persbericht van de Milieufederatie Zuid-Holland. Op de genoemde website is veel meer informatie te vinden. Wat meteen opvalt, is dat vier van de negen genoemde weidevogelgebieden in Zuid-Holland in onze regio liggen. Dat zijn :
- Zuidpolder Delfgauw
- Schieveen
- Noord Kethel
- Bergboezem Oude Leede
en daar moeten we dus zuinig op zijn.
Hieronder het persbericht. Voor vragen info@vogelwachtdelft.nl.
Een jaar geleden hebben wij samen met het Weidevogelberaad van Zuid-Holland, het initiatief genomen om het Weidevogelmanifest 2014 op te stellen, waarin we alle bij de weidevogels betrokken partijen oproepen om samen te gaan werken aan het behoud van de weidevogels in het boerenland. Jullie organisatie heeft het Weidevogelmanifest vorig jaar ondersteund.
We zijn inmiddels een jaar verder waarin we hard hebben gewerkt om samen met natuurorganisaties en vrijwilligersgroepen een bijdrage te leveren aan het opzetten van een effectiever agrarisch natuurbeheer.
Een positieve inzet van boeren met het nieuwe agrarisch natuurbeheer willen wij nu verder gaan steunen. Daarvoor zijn wij recent de publiekscampagne Weidoptie gestart met de bijbehorende website http://www.weidoptie.nl
Met deze campagne proberen we de noodzaak om beter voor de weidevogels in onze omgeving te zorgen onder de aandacht te brengen van een breder publiek en we zoeken steun voor boeren die zich daarvoor willen inzetten.
Voor dat laatste zamelen we via onze campagne geld in, waarmee we aan boeren zonnepompen of kruidenmengsels ter beschikking gaan stellen om nieuwe plasdras plekken en kruidenrijke percelen te realiseren.
Aan jullie doen wij hierbij het verzoek om het persbericht, vanuit jullie organisatie onze campagne Weidoptie onder de aandacht te brengen (als dat niet al gebeurd is natuurlijk). We willen jullie vragen om daarbij het nieuws niet alleen binnen jullie eigen organisatie te verspreiden, maar om te proberen de campagne via jullie netwerk ook breder onder de aandacht te brengen. Op die manier kunnen we zo veel mogelijk mensen in Zuid-Holland bereiken om boeren mee te helpen met het redden van de weidevogels in het boerenland.
Protocol overtredingen Flora- en faunawet
Regelmatig komt het voor dat beheerders, dat zijn bijvoorbeeld gemeenten, de flora en fauna wet niet zo nauw nemen. Die regels zijn voor vogels echter behoorlijk helder :
- Het is verboden om een broedende vogel te storen (dat geldt voor alle soorten!)
- Voor sommige soorten mag de nestplaats buiten het broedseizoen niet worden vernietigd (dus ook niet de boom waar het nest in zit, zie voor de lijst de bijlage).
Het broedseizoen is niet met datumgrenzen afgebakend: de vogel bepaalt zelf of het al dan niet broedseizoen is !
Wat moet je nou doen als je merkt dat een beheerder de flora en fauna wet overtreedt ? Het document dat via deze link is op te vragen, biedt houvast.
- Verzamel bewijsmateriaal, bijvoorbeeld foto’s.
- Probeer ter plaatse in contact te komen met de beheerder of de uitvoerder en spreek hem aan op de overtreding.
- Licht de plaatselijke vogelwerkgroep is (voor Delft en omstreken is dat dus de Vogelwacht Delft en omstreken, email: vogelwerkgroep@vogelwachtdelft.nl). Of bel met { moet hier een telefoonnummer komen te staan? Is de vogelwerkgroep altijd bereikbaar, wil die deze rol hebben ?}
- Neem eventueel contact op met 112, als de overtreding extreme vormen aan neemt.
Het beleid van de Vogelwacht Delft is er op gericht om overtredingen te voorkomen, vandaar dat we altijd zullen proberen om met de beheerder in gesprek te komen. Pas in tweede instantie zullen we aangifte doen of publiciteit zoeken.
Potstal Bieslandse Benedenpolder
3 juni 2014
De eigenaar van de Bieslandse Benedenpolder wil in dat gebied uitbreiding geven aan de landbouwfunctie door het plaatsen van een potstal.
Een potstal is een stal waarin de mest wordt opgepot. Op gezette tijden wordt de mest bedekt met een nieuwe laag stro. Door deze manier van werken komt het vee steeds hoger te staan. Als het mengsel van mest en stro een bepaalde hoogte heeft bereikt, wordt de stal geleegd. De ondertussen goed aangestampte en gerijpte mest wordt verspreid over kavels die worden gebruikt voor de akkerbouw. Dit systeem van bemesting wordt wel een potstalcultuur genoemd (bron: wikipedia).
De Vogelwacht Delft en Omstreken heeft haar zienswijze ingediend aangaande deze plannen. De VWD is niet tegen deze plannen maar wil wel dat er zorgvuldige en duurzame besluiten genomen worden. Daarom roept zij op tot overleg met alle betrokkenen.