Home » Vogels

Categoriearchief: Vogels

De tweetonige schreeuw

Hans Zweekhorst

De tweetonige schreeuw van de fazant is luid en duidelijk. “Ik wil hier geen man maar wel een paar vrouwen”. Deze al eeuwen aanwezige exoot is eigenlijk te mooi, te elegant en te opzichtig. De stralende koperkleuren afgezet soms met een wit biesje, de donker blauw/groene kop en die felle rode lellen in een metallic uitvoering is teveel. Achter de pluimpjes zit ook nog een rood vlekje.

Nee, dan zijn de vrouwtjes in een iets eenvoudiger maar niet minder interessant kleedje mooier volgens onze wat Calvinistische cultuur. Zij maken de dienst uit. Hij is facilitair. Hij is de bliksemafleider, trekt alle aandacht. Bij gevaar sluipen de hennen weg en hij vliegt luid schreeuwend een andere kant op. Scherp oplettend waar de hennen rennen. Want het draait allemaal om hen, haar. Hij is alleen maar een daad, een stempel en klaar is hij. Daarna nog een beetje letten op concurrenten, een beetje schreeuwen en met de vleugels klappen. En mooi zijn. Wat een leven.

Verscholen tussen pollen en struiken heeft zij een nest met wel 10 eieren. Zij broedt, met een verlaagde hartslag en minder reuk. Prachtig gecamoufleerd is haar kans op kuikens groter.
Iets meer dan 3 weken duurt het voor ze door de bruine schil heen breken, opdrogen en na 1 tot 2 dagen begint het gestress van moeders. Eten moeten ze! Insecten, zaden en eigenlijk alles dat beweegt en in de bek past gaat naar binnen. Moeders kijkt wel uit naar vos, roofvogel of kat. Na korte tijd hebben ze met elke waarschuwing wel door welke beesten kwaad kunnen of niet. Daarbij gebruikt Ma verschillende geluidjes voor verschillende beesten. Heb je het niet door dan wordt het evolutionaire proces gevoed met jouw lijkje.

Van oorsprong komt de fazant uit de buurt van de Zwarte zee en omdat het vlees zo lekker is hebben de Romeinen ze verspreid over Europa. 30 Jaar geleden werden ze nog door de jagersvereniging gefokt en uitgezet voor de plezierjacht. In Schotland mag dat nog steeds, want Schotland moet eigenlijk Schietland heten.

Weide en ruigtes is het ware gebied, het walhalla. En na een goede dag is het heerlijk slapen in struiken en bomen.

Wolken vogels maken mij blij.

Hans ZweekhorstZo’n overweldigende massa ganzen die langs de horizon trekt of aanzwellend mijn richting op komt. Of een soort mini onweersbui vol met kieviten. Boven de wadden is het helemaal feest met tienduizenden strandlopers in formatie als spreeuwen.

En toch kom ik in mijn tuin ook wel wolken vogels tegen, nou ja wolkjes van een stuk of 10, soms 20. Maar het zijn wel wolkjes!!

Vandaag nog 16 putters. Lekker hangend in de elzen en andere weer wat poetsend in het zonnetje.

Zeker in de wintertijd strijkt er weleens een groep kramsvogels samen met spreeuwen achter onze tuin neer, ik tel snel en kom dan op een 70 stuks. De koperwieken ook, maar die zijn vaak in de minderheid.

Niet helemaal eerlijk is het record van 13 holenduiven. Die vinden namelijk het kippenvoer de moeite waard. Evenals de tortels.

De laatste tijd dwarrelt er wel een grote groep kauwtjes door de corridor van onze buren heen. Luid kauwend en met een air van pedante bezitterigheid.

Nee verder is het 3 van die en een van die. Maar als er dan een sperwer laag door de tuin aanvliegt, nee scheurt, dan ontploft de tuin vol vogels als chinees vuurwerk. De kippen verstijven en ik vergeet alles, behalve dat.

En gisteren was ik heel blij, na jaren afwezigheid zag ik ..….een mannetje huismus, zoekend onder de pannen.

Hoog in de lucht zie ik slierten ganzen, van die verweven v-formaties. Verschillend gakkend alsof het geluid er niet bij hoort. Of een grote groep houtduiven op trek, soms wel 100 bij elkaar.

Ja wolken zijn mooi, maar wolken vogels……..

Mijn tuin

Hans Zweekhorst

Of liever gezegd het weer in mijn tuin. Want de hoge temperaturen veroorzaken heel wat reuring. Drie grote bonte spechten kekkerend achter elkaar. In ieder geval twee vrouwtjes van de drie.

Geen idee of genderproblematiek bij spechten een rol speelt. Inmiddels zit er een regelmatig in een holletje van vorig jaar.
De machocultuur bij de koolmezen laat zich goed waarnemen bij de voederbollen, pindastrengen en het losse zaad dat ik strooi. De bredere zwarte stropdassen krijgen ruim baan.

Stiekem in de hoek achter de struiken zwiept de staart van onze buurkat, opperste concentratie. En als een kogel springt zij naar voren. Achter het hek ‘exploderen’ de duiven alle kanten op, de kippen blijven doodstil staan. Dit duurt 15 seconden en dan is alles weer normaal.

De holenduiven komen als laatste terugvliegen, de kippen zijn dan al weg. Ze pikken schokkerig naast de ene fazant en de vele tortels. Een doffer buigt en waaiert zijn staart. Hij maakt nog geen kans op een leuke duivin. En de kat zit chagrijnig voor zich uit te kijken.

Bij de pindastrengen hebben een stel gaaien wat ongemak van twee halsbandparkieten. Intimiderend gedrag van beide partijen. Het lijkt huidig Nederland wel. Al het gemors trekt dan weer een heggenmus en een roodborst aan, die hebben de lente nog niet in de kop. De pimpelmezen wel. Ons raam weerspiegeld waarschijnlijk want een pimpel fladdert woest wel een half uur lang tegen het raam op. Hij zat daarvoor achter een vrouwtje aan. Misschien is het dezelfde die vorig jaar de autospiegel onder handen nam. Tussendoor hang hij de pias uit, een pootje los en ondersteboven ‘kijk mij nou’.

Op het pad struinen vier fazanten, wat kraaien en een paar vinkjes. Wanneer ik de brievenbus wil legen rennen de fazanten naar de ruige strook, de man altijd luid roepend en fladderend, de vrouwtjes doen dat onopvallend en gracieus. De concurrentie op die voerplek is altijd de moeite waard. Dit keer zag ik de kraaien een kunstje flikken waaruit hun intelligentie maar weer eens bleek.

Vorige week stortte een mannetje sperwer zich letterlijk in de beukenhaag op een koolmees. De doodsverachting spatte ervan af, zo fel. Het was mis, maar de scherpe snoeiranden van de takken hadden hem gemakkelijk kunnen verwonden. Even bleef hij stil zitten en wrong zich daarna los om met krachtige slagen over ons huis te verdwijnen.

De merels zijn ook flink bezig,  3 mannen die allen al in prachtkleed zijn, jagen achter vrouwtjes aan en knokken onderling. De afhangende vleugels zie ik af en toe komen. Half januari. De tuinvogeltelling moet nog komen en ik zie nu ook al een roodborstje wippend en zingend. Ook de kippen merken de veranderingen en leggen af en toe alweer een ei.

De sneeuwklokjes en de krokussen priemen tussen het gras op. Het kan nog winter worden, maar bij zoveel voorjaar in mijn tuin hoeft het niet meer.
We gaan weer los mensen, de eerste lammetjes worden nu geboren, de lente zwelt op tot barstens toe. Onhoudbaar.

Mijn tuin

Hans ZweekhorstMijn haan en kippen stappen tussen zonsondergang en de eerste donkere plekken tussen de struiken rustig keuvelend, soms wat treuzelend het nachthok in. Veilig voor de vos zitten ze op 2 meter hoogte en sluit ik af. Alleen de bloedluis kan erbij maar die smeer ik met vet weg.
Alles pais en vree zou je zeggen.

Maar ja zo’n broedse kip heeft haar rust en kalmte nodig, dus die wil graag onder een dichte struik haar eieren uitbroeden. Zo komt er weer eens een kip met een paar kuikens parmantig “klok-klok” rustig pikkend de tuin in. Ze kent haar plek en is de onderste in de pikorde. Om de rust te bewaren gaat ze nog een paar dagen naar de broedplek om de nacht door te brengen. Gaat altijd goed! Nou ja, bijna altijd. De buurman waarschuwt dat hij een paar kippen kwijt is en barricadeert zijn schuur. De vos is omstreeks deze tijd in het jaar altijd een zwervende jongeling die een hapsnap beleid voert. Dus, je raadt het al, pakt hij/zij toch de kloek met kuikens en laat er slechts een in leven.

Mijn vaderlijke gevoelens spelen op en het kuiken mag in de bijkeuken uitgroeien tot een prachtige haan of de kip met de gouden eieren. Volop kuikenvoer met meelwormen zie je de kleuter bijna per dag groter worden. Lampje erbij voor wat kloeke verwarming en groeien maar. Dood. Tot mijn stomme verbazing (ik heb het opgezocht) kan een kuiken teveel eten. Jammer maar zo gaat het soms. Dus het kuiken over de sloot omdat dood doet leven. En aaseters zijn ook beestjes.

Terwijl ik terug loop richting kippenstal hoor ik al aan de alarmkreet van een kip dat iets niet goed gaat. Ik had net ook de kippen gevoerd en de tortels weten al enige tijd dat het goed toeven is bij die Zweekhorst. Ik tel er soms 15. En ook nu weer klappen er zoveel in paniek de bomen in en verder.

Ik blijf staan en zie de havik naar mij kijken. De strenge oogstreep doet mij aan die boze meester op de lagere school denken (wat heb ik nou weer misdaan?!)
De havik kiest eieren voor zijn geld en vlucht verrassend snel de hoogste boom in. De tortel vliegt een soort strompelend laag weg de andere kant op.

Er resten mooie herinneringen en nog wat lelijke veren op de grond.

 

Buizerd

Hans ZweekhorstVan alle roofvogels die in mijn tuin zijn geweest is de buizerd het vaakst gekomen.Het is er heel rustig en er loopt ook wat lekkers rond. In de hogere bomen rust menig vogel. Totdat die eksters of de kraaien zich ermee bemoeien, ook gaaien kunnen er wat van.
In het begin negeren, daarna wat in de gaten houden of er niet eentje een staartveer pikt en dan zie je hem zenuwachtiger worden en lijkt het of hij chagrijnig wegklapt, achtervolgd door de hyena’s in de lucht. Een flinke kraai is bijna zo groot als een mannetje buizerd.
Ze krassen of schetteren (eksters) zolang dat ze hulp krijgen en gezamenlijk lukt het altijd. Toch moet ik de kraai nageven over enig moed te beschikken.
Langs de slootkant scharrelt hij ook regelmatig en wroet wat in de grond.
Een woelratje is als alternatief voor een kipje ook goed, maar om daar de dag mee door te komen is wat weinig. Verderop langs de weg heeft een dood schaap te lang gelegen en daar ging de buizerd ook op af. Bij zijn aankomst stoven de kraaien weg maar…..u raadt het al, veel lol was er voor de buizerd niet aan.
Regelmatig zweeft er een vlak over de tuin. Een mooi gezicht de bonte ondervleugels, de ontspannen klauwen en dan die scherpe blik. En toch een dubbel gevoel vanwege die wormen, dat aas en altijd maar wegvluchten voor de eksters en kraaien.
Ik heb er ook nog een gered, een jong. Aan de overkant van de weg zag ik gespartel en 2 kraaien erboven. Het bleek een vliegfoutje van dat jonge ding met als resultaat een zeer nat pak. Gelukkig hebben we de foto’s nog.
Zeker in de wintertijd zitten er wel 4 of 5 buizerds in de polder. Heel af en toe eentje jagend. En dan zie je reacties van eend en meerkoet. Bij een havik of slechtvalk is de paniek alom. Bij hardere wind wil een buizerd ook weleens bidden als een torenvalk.
De buizerd, ach ik weet dat ‘ie kan jagen, maar weet ‘ie het zelf wel?

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

sep
21
za
08:00 Fietsexcursie Rondje Ackerdijkse...
Fietsexcursie Rondje Ackerdijkse...
sep 21 @ 08:00 – 12:00
Zaterdag 21 september, Rondje Ackerdijkse Plassen, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur. Ongeveer 12.00 uur terug. Informatie en aanmelden op donderdag 19 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel. … Lees verder
okt
2
wo
19:30 Cursus Vogels kijken
Cursus Vogels kijken
okt 2 @ 19:30 – 22:00
Cursus Vogels kijken voor beginners.
okt
5
za
08:00 Fietsexcursie Driemanspolder
Fietsexcursie Driemanspolder
okt 5 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 5 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur tot 16.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdag 3 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr Op fietsafstand … Lees verder
okt
9
wo
19:30 Cursus Vogels kijken
Cursus Vogels kijken
okt 9 @ 19:30 – 22:00
Cursus Vogels kijken voor beginners.
okt
10
do
20:00 Lezing : Op avontuur in Botswana
Lezing : Op avontuur in Botswana
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Lezing : Op avontuur in Botswana
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Hans Zweekhorst Waar: Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft Wanneer: 10 oktober 2024, 20.00 … Lees verder

Thank you for your upload