Home » Actviteiten » Jubileum 60 jaar

Categoriearchief: Jubileum 60 jaar

Opening expositie De vogels van Delft en omgeving

Op 3 december jongstleden heeft de officiële opening van de expositie Vogels van Delft en omgeving plaats gevonden. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen samen met het duurzaamheidscentrum De Papaver. Aanleiding voor deze expositie was ons 60-jarig jubileum dat we in 2022 mochten vieren en in het bijzonder het boek De vogels van Delft en omgeving. Samen met een aantal van onze leden heeft de werkgroep exposities van De Papaver hier hard aangewerkt. De expositie geeft een geweldig overzicht middels zo’n 30 panelen over de ontwikkeling van de vogelstand in en rond Delft. Daarnaast zijn er ook voor kinderen leuke interactieve spellen bedacht.

De tentoonstelling is gratis en nog te bezoeken tot 16 april 2024.

De expositie is gesubsidieerd door de Gemeente Delft, het IJsvogelfonds (Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij) en de Groene Motor.

Vogelexpert Camilla Dreef opent expositie ‘De vogels van Delft en omgeving’ bij De Papaver

Persbericht 14 november 2023

Delft, 14 november 2023 – Op zondag 3 december zal niemand minder dan Camilla Dreef, bekend van het populaire TV-programma BinnensteBuiten, de bijzondere, nieuwe expositie over De vogels van Delft en omgeving openen. Deze expositie is tot stand gekomen naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de Vogelwacht Delft in 2022.

1962 – 2022
In 60 jaar tijd is er in Delft en omgeving veel veranderd. Dat heeft een grote impact gehad op de vogelstand. Er zijn vogels verdwenen en verschenen onder invloed van de veranderende omgeving en het klimaat. Zo is het aantal bosvogels toegenomen, maar gaat het met de weidevogels en vogels in de stad helaas minder goed.

Jubileumboek De vogels van Delft en omgeving
Voor de leden van de Vogelwacht is onder redactie van ecoloog Kees Mostert en Gerard Dumaij het boek ‘De vogels van Delft en omgeving’ uitgebracht over de geschiedenis van 60 jaar vogels tellen in deze omgeving. De expositie is gebaseerd op het gelijknamige boek en is door de vele prachtige foto’s een inspiratiebron voor het spotten van vogels.

Opening expositie 3 december 2023
Om 13.30 uur zal vogelaar en ecoloog Camilla Dreef de expo officieel openen. Zij zal daarna twee keer een korte lezing geven om 14.00 en 15.00 uur met als titel ‘Leren kijken: van vogelverhalen naar vogelbescherming’. Tijdens deze lezing zal Camilla haar persoonlijke vogelavonturen delen. Zij ontwikkelde zich van natuurmeisje naar vogelonderzoeker en vogelaar. Waarom begon ze zelf met vogels kijken? En wat vertellen vogels ons over de wereld die we met ze delen? Leer kijken naar de wereld door de ogen van vogels. En wellicht gaat je hart voor vogels en voor het beschermen van hun leefomgeving sneller kloppen. De lezing wordt ingeleid door ecoloog Kees Mostert.

’s Middags kan je ook deelnemen aan een leuke pubquiz over vogels.
Wilt u aanwezig zijn? Aanmelden is verplicht en kan via de website van De Papaver, https://www.papaverdelft.nl. Let op, er is beperkt plek!

Korte biografie Camilla Dreef
Camilla Dreef (1989) is bioloog, vogelaar en ambassadeur van Vogelbescherming. Ze is bekend van tv-optredens, onder andere in BinnensteBuiten. Daarnaast doet ze ecologisch onderzoek als zelfstandig ecoloog, zoals onderzoek naar kluten en lepelaars in Nationaal Park Nieuw Land. Ze schreef een jeugdboek met persoonlijke vogelverhalen genaamd ‘kwie kwie kwie kwie kwie’. Door verhalen over vogels te delen, hoopt ze de nieuwsgierigheid van mensen aan te wakkeren. Hopelijk leren ze anders naar de wereld kijken. Vogels maken de wereld zo veel mooier. Camilla denkt dat verhalen delen en onderzoek essentieel zijn voor de bescherming van vogels. 

De expositie is gemaakt door De Papaver in samenwerking met de Vogelwacht Delft e.o. en is gesubsidieerd door de Gemeente Delft, het IJsvogelfonds (Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij) en de Groene Motor.

Binnenkort Expositie: De vogels van Delft en omgeving

In 2022 bestond de Vogelwacht Delft e.o. 60 jaar. In die 60 jaar is er in Delft en omgeving veel veranderd. De stad is behoorlijk uitgebreid en er zijn nieuwe natuur- en recreatiegebieden bijgekomen. Dit heeft een grote impact gehad op de vogelstand. Voor de leden van de Vogelwacht is onder redactie van ecoloog Kees Mostert en Gerard Dumaij het boek ‘De Vogels van Delft en omgeving’ uitgebracht over de geschiedenis van 60 jaar vogels tellen in deze omgeving. Er zijn vogels verdwenen en verschenen onder invloed van de veranderende omgeving en het klimaat. Zo is het aantal bosvogels toegenomen, maar gaat het met de weidevogels en vogels in de stad helaas minder goed.

Op basis van dit boek wordt nu een expositie ingericht dat door de vele prachtige foto’s een inspiratiebron is voor het spotten van vogels. Je ontvangt ook tips voor de eigen tuin en omgeving waarmee je zelf positief kunt bijdragen aan de vogelstand. De expositie geeft ook informatie over de vrijwillige weidevogelwachters. Deze vrijwilligers helpen boeren en natuurbeheerders met het beschermen van weidevogels.

De expositie is gemaakt door De Papaver in samenwerking met de Vogelwacht Delft e.o. en is gesubsidieerd door de Gemeente Delft, het IJsvogelfonds (Vogelbescherming Nederland en de Nationale Postcodeloterij) en de Groene Motor. De expositie is gratis te bezoeken tot 16 april 2024.
Momenteel wordt nog gewerkt aan interactieve onderdelen voor kinderen. De officiële opening van de expositie wordt binnenkort bekendgemaakt.

Het jubileumboek is af!

In het najaar van 1962 is de Vogelwacht Delft e.o. opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. De Vogelwacht bestaat nu dus al 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar heeft de Vogelwacht (onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij) een boek uitgebracht met allerlei wetenswaardigheden die de revue zijn gepasseerd de afgelopen jaren.

De titel van dit prachtige boek is “De vogels van Delft en omgeving 1962-2022”.

De opzet van het boek is een visuele en inspirerende weergave van 60 jaar vogels kijken en tellen in het werkgebied van de Vogelwacht Delft en omstreken. Een belangrijke bron voor alle gegevens in dit boek zijn de jaarverslagen en het blad de Vogelstreken die sinds de jaren 60 tot en met heden zijn uitgebracht. Het is niet de intentie om met dit boek een volledig overzicht te geven, maar vooral om te inspireren met leuke, interessante en soms verrassende verhalen over vogelsoorten.

Op 22 december j.l. overhandigde de voorzitter Pieter Aaldring en auteur Kees Mostert een exemplaar aan wethouder Frank van Vliet (Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte) en Diny Tubbing (stadsecoloog) van de gemeente Delft. Beiden hebben een bijdrage geleverd aan het boek (voorwoord en inleiding) en dragen het werk van de Vogelwacht Delft een warm hart toe. Zowel de gemeente als de Vogelwacht onderschrijven de noodzaak van samenwerking over aanleg, beheer en onderhoud van groengebieden met oog voor vogels. Een adequate inrichting maakt deze gebieden pas leefgebieden voor vogels.

Wethouder Frank van Vliet, mede-auteur Kees Mostert en voorzitter van Vogelwacht Delft, Pieter Aaldring.

Wethouder van Vliet gaf aan graag eens mee te gaan met een voorjaarswandeling in Delftse Hout. Uiteraard is hij van harte welkom. Want leuker dan lezen over vogels is toch, om een vogel in de kijker te zien.

Het boek is inmiddels verspreid onder de leden, vrienden en netwerkpartners van de Vogelwacht.

Lezing: 60 jaar Vogelwacht Delft en Omstreken

Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 1 december 2022
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)
Toegang gratis

De lezing is ook online te volgen. Ga om 5 minuten voor de lezing start naar de volgende url : https://youtu.be/7vGTNzalrZM

(indien deze link niet opent, ga dan op de link staan met je muis, klik op de rechtermuisknop, en selecteer ‘open link in apart tabblad’ of een soortgelijke keuze (browser- en taalafhankelijk)

Inhoud lezing
In het najaar van 1962 is de Vogelwacht Delft e.o. opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. De Vogelwacht bestaat nu dus al 60 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileumjaar brengt de Vogelwacht (onder redactie van Kees Mostert en Gerard Dumaij) een boek uit met allerlei wetenswaardigheden die de revue zijn gepasseerd de afgelopen jaren. Hoe ging het in die 60 jaar met de vogelsoorten in ons gebied?

Dankzij de jaarlijkse tellingen van de vele vrijwilligers is hier inzicht in. Er is ook het een en ander gebeurd om het leefgebied te behouden en te verbeteren en kennis te delen met overheden en beheerders. Kees Mostert gaat het vooral hebben over allerlei veranderingen in onze omgeving op vogel- en landschapgebied van de afgelopen 60 jaar, met veel anekdotes, veel foto’s en ander beeldmateriaal. En dat zijn er heel wat. Vanwege het 60-jarig jubileum heeft de avond een feestelijk karakter.

Onderdeel van een lezingencyclus
Deze lezing is de tweede van de 6 lezingen die de drie in Delft actieve natuurverenigingen in de wintermaanden organiseren. Nu de coronabeperkingen voorbij zijn, zijn ze weer fysiek in De Papaver. De lezingen beginnen om 20.00 uur en vanaf 19.45 uur kan men naar binnen. Er is plaats voor 50 personen en …. Vol is Vol. Wel kan de lezing gelijktijdig via YouTube gevolgd worden, de link daarvoor zal te vinden zijn op de websites van Vogelwacht Delft, Natuurlijk Delfland en IVN-Delft. Je hoeft je niet aan te melden, maar de organisatie stelt het op prijs als je dat wel doet via natuurlezingenDelft@gmail.com.

Op de website van de drie verenigingen staan de andere lezingen en activiteiten van dit seizoen vermeld.


Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
20
do
20:00 Algemene Ledenvergadering
Algemene Ledenvergadering
jun 20 @ 20:00 – 22:00
Het bestuur van de Vogelwacht Delft en Omstreken nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload