Home » Actviteiten

Categoriearchief: Actviteiten

Excursie Kennemerduinen & IJmuiden, 23 Maart 2019

Gert van der HornTien man/vrouw sterk vertrokken we om 8:00 uur bij de Papaver. De laatste keer ‘uitslapen’ want de rest van het seizoen beginnen de excursies weer om 7:00 uur. Deze keer richting de Parnassia parkeerplaats aan de Noordwest kant van het grote Kennemerduinen gebied, waar we in het verleden nog wel eens geconfronteerd werden met een massale wandeltocht. Deze keer kwam het beter uit want die wandeltocht is nu pas een week later gepland. Dus konden we in betrekkelijke rust vanaf de parkeerplaats het mooie duingebied in lopen. Direct al hadden we boomleeuweriken de smiezen, en ook al snel in het vizier. Zingende fladderaars met korte staartjes, die ons nog diverse malen tijdens de wandeling zouden vergezellen. Het laarzenpad stond iets te diep onder water voor gewone wandelschoenen, dus vervolgden we onze route op het gebaande pad. Op veel plekken zaten heggenmussen uitbundig te zingen, ze lieten zich ook gemakkelijk in de verrekijkers bewonderen. Even later ook roodborsttapuiten, met vibrerend staartbewegingen, al verstopten zij zich soms buiten ons zicht. We riepen richting een hoge duintop met mooi zicht rondom, en met zicht op het vogelmeer, nog een beetje in de verte.

Op het water konden we met de telescoop al diverse vogelsoorten onderscheiden, waaronder een brilduiker en geoorde fuut. In de verte hoorden we een wulp roepen. Ter plekke kwamen de boomleeuweriken nog een showtje weggeven. Eerst in de lucht, later op de grond. Nadat we ons energieniveau hadden opgekrikt met wat versnaperingen daalden we af, en liepen via een zandpad, met duidelijke hertensporen, richting een bebost stukje duin. Daar hoorden en zagen we vinken, groenlingen, mezen en goudhaantjes.

Door het bos konden we richting de oever van het vogelmeer lopen naar de vogelkijkhut. Die bood weinig beschutting want het dak was er uit voorzorg afgehaald (na het broedseizoen komt er een nieuwe hut). Gelukkig viel er nauwelijks een drup en ook al was het redelijk fris, het was best aardig weer. Aalscholvers en diverse ganzen domineerden in aantal. Daarnaast diverse eend-soorten, zoals de prachtige wintertalingen en slobeenden. Door een enkeling werd ook een pijlstaarteend gezien. De tjiftjaf liet zich horen en zien terwijl we de volgende duin beklommen, om daarna het pad om het meer te volgen. Een dodaars liet even wat gehinnik horen. Vanaf het pad wederom boomleeuwerik en heggemus, maar ook goed zicht op de geoorde futen op het meer. Met een beetje geluk waren ook hun gouden oorpluimen en rode ogen te bewonderen, als ze niet snel onderdoken. Op het pad troffen we ook een dame die op zoek was naar een klaarblijkelijk recent gemelde klapekster. Die wilden wij natuurlijk ook wel noteren, dus vervolgden we aan de noordkant van het meer het pad verder noordwaarts, waar we een aantal jaar geleden ook klapekster hadden vonden. Eerst werden we daar nog aangenaam verrast met een op- en weg-vliegende havik.

De zoekende dame was inmiddels zelf ook zoek, toen we warempel zicht kregen op een klapekster boven in een struik. We konden rustig de kijkers en telescopen erop scherpstellen en deze prachtige vogel (meestal alleen wintergast) allemaal uitgebreid bewonderen. Voldoende genoten om via de kortste route terug door de duinen richting de parkeerplaats te wandelen, waar we in de luxe ‘strandkeet’ met een bakje koffie of snert weer een beetje konden opwarmen.

Omdat er al een tijdje een azuurmees (een dwaalgast uit Noordwest Azië) in Bergen gemeld werd, besloten we in goed overleg om de gok te wagen en de excursie aan te passen met een ritje naar Bergen. Daar, op de van waarneming.nl bekende plek, een grasveld/speeltuintje in een woonwijk, hebben we een tijdje ons geduld geoefend. De azuurmees liet zich op aanwijzing van andere aanwezige vogelaars wel een paar keer horen, maar jammer genoeg niet zien. We moesten het stellen met andere mezen, boomkruiper, kraaien en duiven. Toen ons gezamenlijk geduld was uitgeput hebben het spelen in de speeltuin maar weer aan de kinderen overgelaten en de excursie hervat met een ritje naar IJmuiden.

Omdat we toch al aan de noordzijde van het Noordzeekaneel zaten kozen we deze keer de Noordpier uit voor het vervolg van de excursie. Weliswaar industrieel uitzicht en industriële lucht, maar ook met veel betaalbaardere parkeerplaatsen (gratis). Onder de rook van de hoogovens liepen we richting de pier. Het stukje langs het strand werden we door de straffe wind nog even gezandstraald, maar verder op de pier viel het gelukkig wel mee met de wind. De leuke steenlopers lieten zich al snel zien. Er zaten ook wat vreemde, lichtere, minder bonte, exemplaren tussen, die bij nadere bestudering paarse strandlopers bleken te zijn. Iets andere kleur poten (mosterdgeel), iets langere snavel, en toch ook een iets ander, wat compactere, postuur. Ook piepers, waarschijnlijk oeverpiepers, waren regelmatig te zien. Op zee, aan de luwe kant van de pier, aardig grote groepen met futen. Turend over zee, in de wind, viel het vogels spotten nog niet mee. Toch werden enkele keren groepjes zwarte zee-eenden gezien, laag vliegend over de golven. Ook zag iemand kort een middelste zaagbek, die zich daarna goed wist te verstoppen. Maar al zoekend werd wel een bruinvis diverse keren goed gezien door de meeste deelnemers. Terug wandelend over de pier natuurlijk hetzelfde riedeltje vogelsoorten weer. Zo’n pier strekt toch wel een flink eind de zee in, al met al een flinke wandeling, dus terug bij het strand, met strandkeet, konden we wel weer een opwarmertje en sanitaire stop gebruiken. Sommige genoten daar nog even wat langer na, terwijl de rest na een toch al lange vogeldag goed gemutst huiswaarts reed, met zo’n 63 soorten op de daglijst.

Soorten

Geoorde Fuut, Dodaars (gehoord), Fuut (veel op zee), Aalscholver, Grote Zilverreiger (vanuit de auto), Blauwe Reiger, Lepelaar (vanuit de auto), Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Canadese Gans, Bergeend, Nijlgans, (Brilduiker), Wilde Eend, (Pijlstaart), Krakeend, Slobeend, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Zwarte Zee-eend, (Brilduiker), (Middelste Zaagbek), Buizerd, Sperwer (vanuit de auto), Havik, Torenvalk (vanuit de auto), Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Kievit, Paarse Strandloper, Steenloper, Wulp (gehoord), Grote Mantelmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw, Zilvermeeuw, Houtduif, (Grote Bonte Specht), Boomleeuwerik (veel!), Oeverpieper, Witte Kwikstaart, Heggenmus, Roodborst, Roodborsttapuit, Merel, Tjiftjaf, Goudhaan, Koolmees, Pimpelmees, Azuurmees (alleen gehoord helaas), Staartmees, Boomkruiper, Klapekster, Ekster, Gaai (gehoord), Kauw, Kraai, Spreeuw, Vink, Groenling, Putter

Excursie : Kriekelare duinen, Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide

Woensdag 25 juni, 20.00 uur – tot na middernacht (01:00 uur), auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.

Informatie en aanmelden op maandag 23 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans de Winter, Telnr.: telefoonnr . Tweede gids is Rik van der Maat.

Bestemming is de Kriekelare duinen, onder Bergen op Zoom, met als belangrijkste doel: de nachtzwaluw!

Rond 21.15 uur zijn we op de parkeerplaats van De Heusche Bollaert, op de 1e verdelingsweg 6 in Putte. Dan lopen we een half uurtje om de plaats van bestemming te bereiken. Het is vlak na de langste dag van het jaar dus er is lang daglicht. Vanaf ongeveer 22:15 uur beginnen de nachtzwaluwen te ratelen en niet lang daarna zullen we ze ook zien vliegen en horen roepen.

De Kriekelare duinen zijn een fantastische plek om nachtzwaluwen te spotten. Lees de verschillende verslagen op onze website (zoek op ‘nachtzwaluwen‘). Voor 22:15 uur zullen we ons moeten zien te vermaken met ander vogelleven (bijvoorbeeld de boomvalk en de vele boompiepers) maar ook met heikikkers en vele muggen/muggetjes. Neem een anti-insectenroller mee. Rond 23.15 uur lopen we in het donker terug naar de auto’s en zijn dan uiterlijk 01:00 uur weer op de Kortflaan.

Excursie : Voornes Duin, Breedewater, Kwade Hoek

Zaterdag 21 juni, 7.00 uur auto-excursie
Start Korftlaan tegenover de Papaver.

Informatie en aanmelden op donderdag 19 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Tweede gids is Rik van der Maat.

Voornes Duin ligt op het Zuid-Hollandse Voorne-Putten, een klein half uur rijden vanaf Rotterdam. Het is één van de soortenrijkste duingebieden van West-Europa. Het afwisselende natuurgebied bestaat uit uitgestrekte duinen, vochtige duinvalleien, moeras, stille duinmeertjes en bos. Dus een gevarieerde biotoop met navenante soorten. Vanuit het uitkijkpunt heb je zicht op een kolonie broedende aalscholvers en tal van watervogels.

We starten bij de Tenellaplas, altijd leuk. Daarna buigen we linksaf naar Breede Water. Een aardige wandeling en na regen is het pad niet zomaar te belopen. We zien wel. Parkeren is goed te doen aldaar (Duinstraat 12a, 3235 NK Rockanje).

De Kwade Hoek (Goeree-Overflakkee) was voor schepen een gevaarlijk gebied door stromingen en zandbanken en nu een walhalla voor wadlopers met vleugels.

Excursie Tanthofkade

Zaterdag 14 juni, 7.00 uur, wandelexcursie
Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder)

Informatie en aanmelden op donderdag 12 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr

De Tanthofkade kent een rijke geschiedenis. Al sinds de Middeleeuwen vormt deze kade een waterscheiding tussen twee polders, de Abtswoudse Polder en de Kerkpolder. Lange tijd mocht de kade niet begroeid worden om zo de kade sterk te houden, maar sinds de 19e eeuw is de kade rijkelijk begroeid met diverse bomen en bloeien er diverse planten en kruiden. Samen met het parkje Buitenhof en de Kerkpolder vormt het een vogelrijkgebied aan de westkant van Delft en Den Hoorn.

Er komen diverse soorten zang- en watervogels tot broeden en ook de blauwe reiger en een aantal roofvogels hebben het gebied tot hun domicilie gemaakt. Ondanks de drukte van de doorgetrokken A4 komen ook langs de rand veel vogels voor en is er zelfs aan de andere kant van de Kruithuisweg een grote oeverzwaluwwand door Rijkswaterstaat aangelegd, die door de Vogelwacht wordt beheerd. Ook benieuwd of deze al bezet is?

Excursie Nieuwkoopse plassen en Groene Jonker

Update vrijdag 6 juni : Ivm de slechte weersverwachting is de excursie afgelast of wordt verplaatst. Er wordt nu geïnventariseerd bij de deelnemers of ze 2e pinksterdag (as maandag) mee zouden kunnen. Bij voldoende animo wordt de excursie dus verplaatst naar as maandag. Hierdoor is er wellicht nog plek voor nieuwe aanmeldingen. Ben je geïnteresseerd, neem dan even contact op met Gert vd Horn, zie telefoonnummer hieronder.

Zaterdag 7 juni, auto-boot-wandelexcursie. Maandag 9 juni, auto-boot-wandelexcursie.
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 07:00 uur

Informatie en aanmelden op donderdag 29 mei tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr

Let op : de aanmelding is een week voor de excursie i.v.m. het reserveren van de fluisterbootjes. Ook is het aantal deelnemers hierdoor begrensd.

Deze excursie heeft een historie want het stond al diverse malen op het programma. Sommigen herinneren zich de barre regen en wind die we eens moesten trotseren met de kleine fluisterbootjes op de grote plas, maar gelukkig is het weer meestal wel aangenaam deze tijd van het jaar. Er zijn hoe dan ook altijd mooie vogels te bewonderen. Bijvoorbeeld de zwarte sterns en purperreigers die hier broeden.

De Nieuwkoopse Plassen vormen een oase in het Groene Hart. Hier is rust en ruimte voor plant, dier en mens, ondanks de drukte van de Randstad. In de ochtend varen we met fluisterbootjes langs uitgestrekte rietlanden met rietvogels en waardevolle hooilandjes vol bijzondere bloemen.
Naast purperreigers en zwarte sterns, ook grote kans op o.a. wulp, bruine Kiekendief, blauwborst en boompieper. In de middag gaan we naar het nabijgelegen moerasgebied van de Groene Jonker. Ook hier leven veel rietvogels, watervogels en ook diverse steltlopers zoeken er voedsel. Hopelijk kunnen we hier weer snor, geoorde fuut en – wie weet – steltkluten bewonderen. Aansluitend bezoeken we nog een nabijgelegen gebied, bijvoorbeeld de Haek of de Ruygenborg, afhankelijk van wat er zoal gemeld is qua waarnemingen.

Verslag dagje/weekend Texel 17 en 18 mei 2025

Toine Andernach

Wat was het weer een feest! Veertien deelnemers waarvan er zes al op Texel waren ontmoetten elkaar bij onze traditionele eerste stop: de Petten, een plas-drasgebied aan de Zuidkant van Texel.

Foto de Petten Toine Andernach

Daar zagen we al veel rosse grutto’s, steenlopers en wulpen. Maar we wisten ook dat de enige echte zeldzaamheid die recent op Texel was waargenomen hier in de buurt moest zitten: op de Mokbaai aan de andere kant van de weg. Om die in beeld te kunnen krijgen moesten we even het duin op klimmen. Vanaf daar hadden we een weids uitzicht op de Mokbaai met rosse grutto’s, kanoeten, zilverplevieren en bonte strandlopers. Gelukkig waren er al een paar andere vogelaars aan het zoeken geweest en het duurde niet lang voordat ook wij de breedbekstrandloper in beeld hadden. Weliswaar ver weg, maar goed herkenbaar.

Foto breedbekstrandloper Raymond van der Ham

Dat was een fijn begin van de dag! Na de Petten verplaatsten we ons naar gemaal de Schans. Vanaf het mooie uitkijkpunt over de Waddenzee zagen we veel grote sterns en een paar dwergsterns jagen. De visduiken van de grote sterns waren indrukwekkend. En er zat een mooie tapuit op de basaltblokken.

Foto grote sterns in vlucht Ellen Keijzer

We vervolgden onze weg langs de oostkant van het eiland voor een stop bij Ottersaat, weer een plas-drasgebied. Daar zagen we veel broedende visdieven, kluten en kleine plevieren. De uitdaging was hier om de Noordse sterns te vinden. Na wat speurwerk met de scope kregen we het stel mooi samen baltsend en voedseloverdragend in beeld.

foto Noordse sterns Raymond Feron

We zagen op waarneming.nl dat er niet ver van Ottersaat witbuikrotganzen waren gemeld. Die moesten we natuurlijk meepikken. Tussen de honderden rotganzen wist Kees de twee witbuiken er feilloos uit te halen. Nu hoefden we nog maar honderd meter verder te rijden voor het kijkhutje bij Dijkmanshuizen. Dit hutje biedt plaats aan maximaal zes vogelaars maar ook naast de hut was van alles te zien (zoals een bruine kiekendief).

foto Dijkmanshuizen Sophie van Sliedregt

Vanuit de hut konden we over het riet nog net op de zandplaatjes kijken waar we onder andere kleine strandlopers zagen. Na de knusse hut reden we naar Wagejot. Daar zagen we gelukkig dat de grote sternkolonie weer enorm was toegenomen na de desastreuse gevolgen van de vogelgriep een paar jaar geleden.

Na Wagejot was het tijd voor koffie met taart bij Prins Hendrik. Daar konden we de huiszwaluwnesten van dichtbij bewonderen en zagen we ze continu hun nesten in- en uitvliegen. We maakten een wandeltocht over de dijk richting de Schorren en werden getrakteerd op veel bonte strandlopers, bontbekplevieren en steenlopers.

Terug liepen we benedendijks langs Utopia. Daar zagen we nog kanoeten maar verder geen nieuwe soorten. Inmiddels was het half vier en tijd voor onze laatste bestemming. Dat werd het uitzichtpunt bij het Renvogelveld inclusief een rondje Robbejager. Dat leverde nog verschillende zangvogels op, waaronder een mooie blauwborst.

Na een fijne vogeldag en het afscheid van de zaterdagploeg was het tijd voor borrel en diner bij de Rog in de Cocksdorp. Maar de dag was nog niet voorbij: de avond werd voor een aantal diehards afgesloten met een korte nachtzwaluwen-houtsnippenexcursie. Om 21.30 uur verzamelden we bij parkeerplaats Paggapaadje in de bossen bij de Koog. Vanaf daar hoef je maar 20 meter te lopen en met wat geduld hoor je de nachtzwaluwen snorren en vliegen de baltsende houtsnippen je knorrend en piepend om de oren. Een bijzonder fenomeen!

Op zondag startten we vanaf de parkeerplaats bij Restaurant RJ, een mooie uitvalsbasis voor het noordelijke deel van Texel.

foto vuurtoren Toine Andernach

Van daaruit bezochten we de Tuintjes, een prachtig duingebied waar onder andere tapuiten broeden. Die zagen we dan ook volop, net als een holenduif die ook een hol had gevonden. Tijdens ons zonnige rondje Tuintjes zagen we in het struweel een aantal mooi belichte en gekleurde zangvogels zoals kneuen, roodborsttapuiten en grasmussen. En we hoorden nachtegalen en een bosrietzanger. Maar het hoogtepunt was een spotvogel die prachtig aan het zingen was en die ook mooi in beeld kwam.


We brachten nog een kort bezoekje aan het haventje van Sil in de Cocksdorp. Als het water opkomt is dit een hoogwatervluchtplaats. Nu wij er waren stond er behoorlijk veel water in het haventje zelf en waren de meeste steltlopers vertrokken. We konden wel de eiders met jongen van dichtbij bekijken.

Eiderkuikens Sophie van Sliedregt

Een flitsbezoek aan het uitkijkpunt over de Slufter leverde niet veel soorten op. Het was daar ook erg druk met fietsers en wandelaars. Daarom besloten we snel voor de lunch de Staatsbossen te bezoeken: een ander biotoop met kans op nieuwe soorten! Dat bleek goed uit te pakken. We hoorden alle bekende bosvogels maar we wisten ook waar de meer bijzondere fluiter voor het laatst was waargenomen. Na tien minuten hoorden we de kenmerkende triller en konden we steeds dichterbij komen. Zelfs zo dichtbij dat we ‘m goed hebben kunnen bekijken! In de bossen hoorden we nog verschillende grauwe vliegenvangers: dat waren de kersen op de taart.

Na genoten te hebben van een pannenkoekenlunch begaven we ons naar de Horsmeertjes, die we op zaterdag hadden overgeslagen. Onderweg daarnaartoe zagen Kees en Pieter een koereiger die op de terugweg nog door iedereen kon worden bekeken. Tijdens de wandeling naar het uitzichtpunt van de Horsmeertje werden we getrakteerd op braamsluipergezang. Omdat we nog een half uurtje over hadden, besloten we ook het NIOZ aan de zuidkant van het eiland even aan te doen. We zagen prachtige gemengde groepjes van grote sterns en dwergsterns. Een wandeling over het NIOZ-terrein eindigde helaas voor Jan wat minder gelukkig: hij was gestruikeld en lelijk op zijn hoofd terechtgekomen. Daar moest hij even van bijkomen. Gelukkig kon dat nu ook want het was de hoogste tijd om naar de boot te gaan.

Op de boot konden we nog wat meeuwen bekijken maar ook zelf foerageren.

Voor thuis is de Texelse hoornderring met amandelspijs een aanrader. We kijken weer terug op een geslaagd vogelweekendje Texel!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2024

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
25
wo
20:00 Excursie : Kriekelare duinen, Gr...
Excursie : Kriekelare duinen, Gr...
jun 25 @ 20:00 – jun 26 @ 01:00
Woensdag 25 juni, 20.00 uur – tot na middernacht (01:00 uur), auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op maandag 23 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans de Winter, Telnr.: … Lees verder
jul
12
za
16:00 Excursie : Edese bos (nieuw gebi...
Excursie : Edese bos (nieuw gebi...
jul 12 @ 16:00 – jul 13 @ 00:30
Zaterdag 12 juli van 16.00 uur tot middernacht Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op WOENSDAG 9 JULI tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Jannie de Jong, tel: telefoonnr . Zomaar iets … Lees verder
aug
30
za
07:00 Biesbosch – auto-excursie
Biesbosch – auto-excursie
aug 30 @ 07:00 – 17:00
Biesbosch, zaterdag 30 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 28 augustus tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans de Winter. … Lees verder
nov
13
do
20:00 Een kijkje in de wereld van de T...
Een kijkje in de wereld van de T...
nov 13 @ 20:00 – 21:15
Een kijkje in de wereld van de Torenvalk
Lezing op donderdag 13 november 2025 Een kijkje in de wereld van de Torenvalk, door Ger Ottens “2025 is het Jaar van de Torenvalk. Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek hebben daartoe besloten omdat het niet zo … Lees verder

Thank you for your upload