Home » Actviteiten

Categoriearchief: Actviteiten

Excursie Kennemerduinen & IJmuiden, 23 Maart 2019

Gert van der HornTien man/vrouw sterk vertrokken we om 8:00 uur bij de Papaver. De laatste keer ‘uitslapen’ want de rest van het seizoen beginnen de excursies weer om 7:00 uur. Deze keer richting de Parnassia parkeerplaats aan de Noordwest kant van het grote Kennemerduinen gebied, waar we in het verleden nog wel eens geconfronteerd werden met een massale wandeltocht. Deze keer kwam het beter uit want die wandeltocht is nu pas een week later gepland. Dus konden we in betrekkelijke rust vanaf de parkeerplaats het mooie duingebied in lopen. Direct al hadden we boomleeuweriken de smiezen, en ook al snel in het vizier. Zingende fladderaars met korte staartjes, die ons nog diverse malen tijdens de wandeling zouden vergezellen. Het laarzenpad stond iets te diep onder water voor gewone wandelschoenen, dus vervolgden we onze route op het gebaande pad. Op veel plekken zaten heggenmussen uitbundig te zingen, ze lieten zich ook gemakkelijk in de verrekijkers bewonderen. Even later ook roodborsttapuiten, met vibrerend staartbewegingen, al verstopten zij zich soms buiten ons zicht. We riepen richting een hoge duintop met mooi zicht rondom, en met zicht op het vogelmeer, nog een beetje in de verte.

Op het water konden we met de telescoop al diverse vogelsoorten onderscheiden, waaronder een brilduiker en geoorde fuut. In de verte hoorden we een wulp roepen. Ter plekke kwamen de boomleeuweriken nog een showtje weggeven. Eerst in de lucht, later op de grond. Nadat we ons energieniveau hadden opgekrikt met wat versnaperingen daalden we af, en liepen via een zandpad, met duidelijke hertensporen, richting een bebost stukje duin. Daar hoorden en zagen we vinken, groenlingen, mezen en goudhaantjes.

Door het bos konden we richting de oever van het vogelmeer lopen naar de vogelkijkhut. Die bood weinig beschutting want het dak was er uit voorzorg afgehaald (na het broedseizoen komt er een nieuwe hut). Gelukkig viel er nauwelijks een drup en ook al was het redelijk fris, het was best aardig weer. Aalscholvers en diverse ganzen domineerden in aantal. Daarnaast diverse eend-soorten, zoals de prachtige wintertalingen en slobeenden. Door een enkeling werd ook een pijlstaarteend gezien. De tjiftjaf liet zich horen en zien terwijl we de volgende duin beklommen, om daarna het pad om het meer te volgen. Een dodaars liet even wat gehinnik horen. Vanaf het pad wederom boomleeuwerik en heggemus, maar ook goed zicht op de geoorde futen op het meer. Met een beetje geluk waren ook hun gouden oorpluimen en rode ogen te bewonderen, als ze niet snel onderdoken. Op het pad troffen we ook een dame die op zoek was naar een klaarblijkelijk recent gemelde klapekster. Die wilden wij natuurlijk ook wel noteren, dus vervolgden we aan de noordkant van het meer het pad verder noordwaarts, waar we een aantal jaar geleden ook klapekster hadden vonden. Eerst werden we daar nog aangenaam verrast met een op- en weg-vliegende havik.

De zoekende dame was inmiddels zelf ook zoek, toen we warempel zicht kregen op een klapekster boven in een struik. We konden rustig de kijkers en telescopen erop scherpstellen en deze prachtige vogel (meestal alleen wintergast) allemaal uitgebreid bewonderen. Voldoende genoten om via de kortste route terug door de duinen richting de parkeerplaats te wandelen, waar we in de luxe ‘strandkeet’ met een bakje koffie of snert weer een beetje konden opwarmen.

Omdat er al een tijdje een azuurmees (een dwaalgast uit Noordwest Azië) in Bergen gemeld werd, besloten we in goed overleg om de gok te wagen en de excursie aan te passen met een ritje naar Bergen. Daar, op de van waarneming.nl bekende plek, een grasveld/speeltuintje in een woonwijk, hebben we een tijdje ons geduld geoefend. De azuurmees liet zich op aanwijzing van andere aanwezige vogelaars wel een paar keer horen, maar jammer genoeg niet zien. We moesten het stellen met andere mezen, boomkruiper, kraaien en duiven. Toen ons gezamenlijk geduld was uitgeput hebben het spelen in de speeltuin maar weer aan de kinderen overgelaten en de excursie hervat met een ritje naar IJmuiden.

Omdat we toch al aan de noordzijde van het Noordzeekaneel zaten kozen we deze keer de Noordpier uit voor het vervolg van de excursie. Weliswaar industrieel uitzicht en industriële lucht, maar ook met veel betaalbaardere parkeerplaatsen (gratis). Onder de rook van de hoogovens liepen we richting de pier. Het stukje langs het strand werden we door de straffe wind nog even gezandstraald, maar verder op de pier viel het gelukkig wel mee met de wind. De leuke steenlopers lieten zich al snel zien. Er zaten ook wat vreemde, lichtere, minder bonte, exemplaren tussen, die bij nadere bestudering paarse strandlopers bleken te zijn. Iets andere kleur poten (mosterdgeel), iets langere snavel, en toch ook een iets ander, wat compactere, postuur. Ook piepers, waarschijnlijk oeverpiepers, waren regelmatig te zien. Op zee, aan de luwe kant van de pier, aardig grote groepen met futen. Turend over zee, in de wind, viel het vogels spotten nog niet mee. Toch werden enkele keren groepjes zwarte zee-eenden gezien, laag vliegend over de golven. Ook zag iemand kort een middelste zaagbek, die zich daarna goed wist te verstoppen. Maar al zoekend werd wel een bruinvis diverse keren goed gezien door de meeste deelnemers. Terug wandelend over de pier natuurlijk hetzelfde riedeltje vogelsoorten weer. Zo’n pier strekt toch wel een flink eind de zee in, al met al een flinke wandeling, dus terug bij het strand, met strandkeet, konden we wel weer een opwarmertje en sanitaire stop gebruiken. Sommige genoten daar nog even wat langer na, terwijl de rest na een toch al lange vogeldag goed gemutst huiswaarts reed, met zo’n 63 soorten op de daglijst.

Soorten

Geoorde Fuut, Dodaars (gehoord), Fuut (veel op zee), Aalscholver, Grote Zilverreiger (vanuit de auto), Blauwe Reiger, Lepelaar (vanuit de auto), Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Canadese Gans, Bergeend, Nijlgans, (Brilduiker), Wilde Eend, (Pijlstaart), Krakeend, Slobeend, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Zwarte Zee-eend, (Brilduiker), (Middelste Zaagbek), Buizerd, Sperwer (vanuit de auto), Havik, Torenvalk (vanuit de auto), Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Kievit, Paarse Strandloper, Steenloper, Wulp (gehoord), Grote Mantelmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw, Zilvermeeuw, Houtduif, (Grote Bonte Specht), Boomleeuwerik (veel!), Oeverpieper, Witte Kwikstaart, Heggenmus, Roodborst, Roodborsttapuit, Merel, Tjiftjaf, Goudhaan, Koolmees, Pimpelmees, Azuurmees (alleen gehoord helaas), Staartmees, Boomkruiper, Klapekster, Ekster, Gaai (gehoord), Kauw, Kraai, Spreeuw, Vink, Groenling, Putter

Hollandse Duinen, auto-excursie

23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Kosten: € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr

Het strand en de pier van IJmuiden vormen een mooie plek aan de kust om zeevogels en trekvogels te spotten, zeker ook in het voorjaar. Soms zijn er ook bruinvissen of zeehonden te zien, maar we concentreren ons natuurlijk op de vogels. Meestal zitten er wel zee-eenden en eiders, maar er is ook kans op duikers, zeekoeten, alken, zaagbekken of een jan van gent. Ook kleine vogels als sneeuwgorzen of oeverpiepers kunnen opduiken. Verder op de pier natuurlijk grote kans op steenlopers en diverse strandlopers.

Voorheen combineerden we de pier met een wandeling door het Zuid-Kennemerland waar we al enkele keren op een (hele) grote horde lange afstandswandelaars stuitten. Daarom gaan we deze keer naar een ander prachtig duingebied: het Noord-hollands duin-reservaat. Ook hier kans op doortrekkende zangvogels, zoals piepers, boomleeuweriken en diverse soorten vink en mees. Daarnaast bewonen ook grotere vogels als spechten, sperwers, haviken en bosuilen dit gebied, en in de duinmeertjes natuurlijk diverse watervogels.

Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden

Op 14 maart 2024 van 20:00 tot 22:00 uur in De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft.

In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige en informatieve stukjes over mooie vogelwoorden deelt Toine zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld in de taal aanduiden.

Toine is zelf een (fanatieke) vogelaar en spreekt dus ook vanuit zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld. Na de presentatie kun je het boek kopen en laten signeren.

Deze lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal :
https://www.youtube.com/live/jwSbTfKVDz0?si=sFdoUUzXQ030XKDy

Workshop “Braakballen van uilen pluizen”

Marian Koning

In het kader van de tentoonstelling “60 jaar vogels in Delft” zijn er in de papaver diverse activiteiten rondom vogels. Dankzij de braakballen van onze uilenexpert John Kleijweg, kon er een workshop braakballen pluizen georganiseerd worden. De workshop zat al snel vol.

Na een inleidend verhaal en een powerpoint gingen de kinderen uitpluizen wat een uil zoal eet. Geconcentreerd en voorzichtig, haalden ze met behulp van satéprikkers en een pincet de uilenballen uit elkaar en spoelden ze de gevonden botjes en schedeltjes schoon. Daarna probeerden ze met hulp van de zoekkaart uit te vogelen wat ze gevonden hadden. Prachtig om te zien hoe zorgvuldig en geduldig de kinderen te werk gingen.

Voor de activiteit “Fantasievogel tekenen” op woensdag 21 februari zijn er nog plaatsen. Meld je aan op de website van de Papaver!

Foto’s uilenballen pluizen van Lotty Sonnenberg

Excursieverslag Schouwen e.o.

Kees Mostert

Afgelopen zaterdag, 10 februari 2024, gingen we met 18 (wo)man sterk op pad richting delta. In de vroege ochtend was het nog regenachtig maar bij aankomst bij onze eerste stop in de duinen van Voorne was het heel rustig en zacht voorjaarsweer (12 oC.).

Vanaf de Tenellaplas hebben we een wandeling gemaakt in het duingebied met veel activiteit van zingende vogels, onder meer van holenduif, groene specht en enige boomklevers. Er waren ook groepen koperwieken aanwezig in het bos. In de maretakken bij het bezoekerscentrum liet een grote lijster zich fraai bekijken en hier vloog ook een appelvink over.

Vervolgens zijn we door gegaan naar de buitenhaven van Stellendam. Op de slikken van de Kwade Hoek waren naast vele steltlopers 7 lepelaars, enige grote zilverreigers, 40 kluten en wat groepjes (baltsende) middelste zaagbekken te zien. In de buitenhaven waren 2 grote zaagbekken en enkele dodaarzen aanwezig. Op het Zuiderdiep waren opvallend veel tafeleenden (850) aanwezig.

Na een koffiestop zijn we via Goeree naar de binnenzijde van de Brouwersdam gereden. Na enig zoeken vonden we een groep van 6 parelduikers op het mooie vlakke water. Aan de zeezijde werden we getrakteerd op een ijsduiker (en later nog een roodkeelduiker) en tenminste 25 paarse strandlopers. Verder was het behalve wat (baltsende) middelste zaagbekken en zwarte zee-eenden opvallend rustig.

Zes parelduikers (foto Kees Mostert)

Bij de inlagen van Schouwen en de Schelphoek foerageerden opvallend veel kleine zilverreigers in de kleine slootjes. Twee veldleeuweriken waren uitbundig aan het zingen. Verder zagen we wat verre kneutjes en een rietgors. Op de Schelphoek was een groep tureluurs aanwezig met tenminste 1 zware ruiter.

Onderweg zagen we grote aantallen kieviten en goudplevieren vliegen boven Plan Tureluur. De laatste stop was in de omgeving van Kerkwerve waar een grote groep toendrarietganzen (>800), kleine- en wilde zwanen (300 en 20) zich prachtig lieten bekijken. Inmiddels was het al weer vijf uur geweest en hoog tijd om terug te rijden naar Delft met 93 vogelsoorten in de pocket.

Kleine zwanen, wilde zwanen en toendrarietganzen (foto Kees Mostert)

Lente in de natuurschuur – Impressie workshop Botanisch tekenen

Marian Koning

Krokussen, sneeuwklokjes, narcissen, skilla’s , blauwe druifjes, kievitsbloemen, het leek wel lente in de Natuurschuur!

Dertig mensen tekenden hun (favoriete) bolgewas na, stil en geconcentreerd en volgens de regels van de Botanische tekenkunst. Met de goede aanwijzingen van Els van der Giessen en de oefenschetsjes vooraf, verrasten een aantal mensen zichzelf met het resultaat. Door goed te kijken leerden de mensen de bolgewassen ook beter kennen. De kleinste details werden zichtbaar. Ook andere eigenschappen werden ontdekt. Zo zei iemand verbaasd: “Ik wist niet dat blauwe druifjes zo lekker ruiken”.

Voorafgaand aan de workshop gaf Els van der Giessen kort uitleg over de geschiedenis van het botanisch tekenen, de regels die hierbij gehanteerd worden, zoals dat de tekening natuurgetrouw moet zijn, ook wat betreft afmeting, en ze vertelde over de oprichting van de botanische vereniging in Nederland, waar zij lid van is.

Het was voor het eerst dat de lezingencommissie een workshop organiseerde, die bijna niet door dreigde te gaan omdat de docent kort van tevoren af moest zeggen vanwege ziekte. We zijn heel blij dat Els het overnam en we de mensen die zich hadden opgegeven niet hoefden teleur te stellen. Het was een geslaagde, leerzame en gezellige avond. Gezien de grote belangstelling voor deze avond en het succes ervan, denken we na over een vervolg.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
23
za
08:00 Excursie: Hollandse Duinen
Excursie: Hollandse Duinen
mrt 23 @ 08:00 – 17:00
23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload