Home » Actviteiten
Categoriearchief: Actviteiten
Excursie Kennemerduinen & IJmuiden, 23 Maart 2019
Tien man/vrouw sterk vertrokken we om 8:00 uur bij de Papaver. De laatste keer ‘uitslapen’ want de rest van het seizoen beginnen de excursies weer om 7:00 uur. Deze keer richting de Parnassia parkeerplaats aan de Noordwest kant van het grote Kennemerduinen gebied, waar we in het verleden nog wel eens geconfronteerd werden met een massale wandeltocht. Deze keer kwam het beter uit want die wandeltocht is nu pas een week later gepland. Dus konden we in betrekkelijke rust vanaf de parkeerplaats het mooie duingebied in lopen. Direct al hadden we boomleeuweriken de smiezen, en ook al snel in het vizier. Zingende fladderaars met korte staartjes, die ons nog diverse malen tijdens de wandeling zouden vergezellen. Het laarzenpad stond iets te diep onder water voor gewone wandelschoenen, dus vervolgden we onze route op het gebaande pad. Op veel plekken zaten heggenmussen uitbundig te zingen, ze lieten zich ook gemakkelijk in de verrekijkers bewonderen. Even later ook roodborsttapuiten, met vibrerend staartbewegingen, al verstopten zij zich soms buiten ons zicht. We riepen richting een hoge duintop met mooi zicht rondom, en met zicht op het vogelmeer, nog een beetje in de verte.
Op het water konden we met de telescoop al diverse vogelsoorten onderscheiden, waaronder een brilduiker en geoorde fuut. In de verte hoorden we een wulp roepen. Ter plekke kwamen de boomleeuweriken nog een showtje weggeven. Eerst in de lucht, later op de grond. Nadat we ons energieniveau hadden opgekrikt met wat versnaperingen daalden we af, en liepen via een zandpad, met duidelijke hertensporen, richting een bebost stukje duin. Daar hoorden en zagen we vinken, groenlingen, mezen en goudhaantjes.
Door het bos konden we richting de oever van het vogelmeer lopen naar de vogelkijkhut. Die bood weinig beschutting want het dak was er uit voorzorg afgehaald (na het broedseizoen komt er een nieuwe hut). Gelukkig viel er nauwelijks een drup en ook al was het redelijk fris, het was best aardig weer. Aalscholvers en diverse ganzen domineerden in aantal. Daarnaast diverse eend-soorten, zoals de prachtige wintertalingen en slobeenden. Door een enkeling werd ook een pijlstaarteend gezien. De tjiftjaf liet zich horen en zien terwijl we de volgende duin beklommen, om daarna het pad om het meer te volgen. Een dodaars liet even wat gehinnik horen. Vanaf het pad wederom boomleeuwerik en heggemus, maar ook goed zicht op de geoorde futen op het meer. Met een beetje geluk waren ook hun gouden oorpluimen en rode ogen te bewonderen, als ze niet snel onderdoken. Op het pad troffen we ook een dame die op zoek was naar een klaarblijkelijk recent gemelde klapekster. Die wilden wij natuurlijk ook wel noteren, dus vervolgden we aan de noordkant van het meer het pad verder noordwaarts, waar we een aantal jaar geleden ook klapekster hadden vonden. Eerst werden we daar nog aangenaam verrast met een op- en weg-vliegende havik.
De zoekende dame was inmiddels zelf ook zoek, toen we warempel zicht kregen op een klapekster boven in een struik. We konden rustig de kijkers en telescopen erop scherpstellen en deze prachtige vogel (meestal alleen wintergast) allemaal uitgebreid bewonderen. Voldoende genoten om via de kortste route terug door de duinen richting de parkeerplaats te wandelen, waar we in de luxe ‘strandkeet’ met een bakje koffie of snert weer een beetje konden opwarmen.
Omdat er al een tijdje een azuurmees (een dwaalgast uit Noordwest Azië) in Bergen gemeld werd, besloten we in goed overleg om de gok te wagen en de excursie aan te passen met een ritje naar Bergen. Daar, op de van waarneming.nl bekende plek, een grasveld/speeltuintje in een woonwijk, hebben we een tijdje ons geduld geoefend. De azuurmees liet zich op aanwijzing van andere aanwezige vogelaars wel een paar keer horen, maar jammer genoeg niet zien. We moesten het stellen met andere mezen, boomkruiper, kraaien en duiven. Toen ons gezamenlijk geduld was uitgeput hebben het spelen in de speeltuin maar weer aan de kinderen overgelaten en de excursie hervat met een ritje naar IJmuiden.
Omdat we toch al aan de noordzijde van het Noordzeekaneel zaten kozen we deze keer de Noordpier uit voor het vervolg van de excursie. Weliswaar industrieel uitzicht en industriële lucht, maar ook met veel betaalbaardere parkeerplaatsen (gratis). Onder de rook van de hoogovens liepen we richting de pier. Het stukje langs het strand werden we door de straffe wind nog even gezandstraald, maar verder op de pier viel het gelukkig wel mee met de wind. De leuke steenlopers lieten zich al snel zien. Er zaten ook wat vreemde, lichtere, minder bonte, exemplaren tussen, die bij nadere bestudering paarse strandlopers bleken te zijn. Iets andere kleur poten (mosterdgeel), iets langere snavel, en toch ook een iets ander, wat compactere, postuur. Ook piepers, waarschijnlijk oeverpiepers, waren regelmatig te zien. Op zee, aan de luwe kant van de pier, aardig grote groepen met futen. Turend over zee, in de wind, viel het vogels spotten nog niet mee. Toch werden enkele keren groepjes zwarte zee-eenden gezien, laag vliegend over de golven. Ook zag iemand kort een middelste zaagbek, die zich daarna goed wist te verstoppen. Maar al zoekend werd wel een bruinvis diverse keren goed gezien door de meeste deelnemers. Terug wandelend over de pier natuurlijk hetzelfde riedeltje vogelsoorten weer. Zo’n pier strekt toch wel een flink eind de zee in, al met al een flinke wandeling, dus terug bij het strand, met strandkeet, konden we wel weer een opwarmertje en sanitaire stop gebruiken. Sommige genoten daar nog even wat langer na, terwijl de rest na een toch al lange vogeldag goed gemutst huiswaarts reed, met zo’n 63 soorten op de daglijst.
Soorten
Geoorde Fuut, Dodaars (gehoord), Fuut (veel op zee), Aalscholver, Grote Zilverreiger (vanuit de auto), Blauwe Reiger, Lepelaar (vanuit de auto), Knobbelzwaan, Grauwe Gans, Canadese Gans, Bergeend, Nijlgans, (Brilduiker), Wilde Eend, (Pijlstaart), Krakeend, Slobeend, Wintertaling, Tafeleend, Kuifeend, Zwarte Zee-eend, (Brilduiker), (Middelste Zaagbek), Buizerd, Sperwer (vanuit de auto), Havik, Torenvalk (vanuit de auto), Waterhoen, Meerkoet, Scholekster, Kievit, Paarse Strandloper, Steenloper, Wulp (gehoord), Grote Mantelmeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Kokmeeuw, Zilvermeeuw, Houtduif, (Grote Bonte Specht), Boomleeuwerik (veel!), Oeverpieper, Witte Kwikstaart, Heggenmus, Roodborst, Roodborsttapuit, Merel, Tjiftjaf, Goudhaan, Koolmees, Pimpelmees, Azuurmees (alleen gehoord helaas), Staartmees, Boomkruiper, Klapekster, Ekster, Gaai (gehoord), Kauw, Kraai, Spreeuw, Vink, Groenling, Putter
Algemene informatie over de natuurlezingen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.
De lezingen worden gehouden in De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft. Vanwege verbouwingsplannen wijken we in 2024 uit naar De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft. Dat ligt daar 100 meter vandaan.
De lezing in maart is nog niet vastgelegd. We zijn nog op zoek naar een spreker. Hou de website in de gaten om op de hoogte te blijven.
De aanvang is steeds 20:00. De zaal gaat open om 19:40. De lezingen duren meestal tot 22:00, halverwege is er een pauze, waarin bijgepraat kan worden. De lezingen zijn gratis. Voor koffie/thee is er een geldbusje voor een vrijwillige bijdrage.
De lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal : https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
De flyer met de lezingen voor het seizoen 2023-2024 is hier te downloaden : 2023 -2024 flyer lezingenseizoen.pdf - 23 september 2023 16:45
Fietsexcursie: Ackerdijkse Plassen
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur. Ongeveer 11.00 uur terug.
Informatie en aanmelden op donderdag 14 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel.telefoonnr
Deze excursie vindt ook gesproken in het voorjaar plaats tijdens de Nationale Vogelweek, maar ook in het vroege najaar zal er genoeg te beleven zijn. De trekvogels zijn alweer op het weg naar het zuiden en doen de verschillende plassen en natte weilanden in de Ackerdijk aan.
We stoppen bij uitkijkpunten die zicht hebben op verschillende landschappen, weide, bos, veengebied, waardoor het aantal soorten vogels behoorlijk kan oplopen. Mogelijk zien we kemphanen of andere steltlopers. Misschien zien we ook nog wel roofvogels op trek bij mooi weer en een beetje noordoostenwind. Zorg voor een goed onderhouden fiets en vergeet je eigen verrekijker en/of telescoop niet. Vergeet ook niet wat te eten of te drinken mee te nemen voor jezelf.
Fietsexcursie: Westlandse Plassen
Start: Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur
Informatie en aanmelden op donderdag 7 september tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn. Tel.nr.:telefoonnr
We verzamelen net voor zonsopkomst (7:07 uur) bij het Kerkpolder zwembad. Daarna fietsen we via het beschermde dorpsgezicht van ’t Woudt en langs de weilanden en het water van de Zweth richting de Wollebrand. In de weilanden verzamelen zich vaak grote groepen ganzen, kieviten en spreeuwen. Misschien zitten er al goudplevieren tussen. Ook tapuiten laten zich vaak zien onderweg.
De Wollebrand is een waterbergplaats van de boeren waar diverse steltlopers, eenden en watersnippen zich graag ophouden. Soms laat ook een waterral zich zien hier. Door het Westland fietsen we vervolgens richting ‘t Kraaiennest bij de Lier. Een van de twee recreatieplassen is vorig jaar omgetoverd in een waar vogeleldorado met eilandjes en natuurvriendelijke oevers. We zijn benieuwd welke soorten we nu daar ontdekken. O.a. roerdomp en kiekendief worden regelmatig gemeld hier.
Optioneel fietsen we daarna via de Duifpolder door naar de Broekpolder waar in ‘De Ruigte’ ook vaak leuke vogelsoorten worden gespot. In dat geval zullen we wat later in de middag weer terug zijn in Delft. Het is nog vroeg in het trekseizoen, maar wie weet wat zich al aan bijzondere trekvogels laat zien of horen onderweg: we houden natuurlijk de recente soortenmeldingen in de gaten!
Excursie-programma najaar 2023
Ga mee met een excursie van de Vogelwacht Delft en Omstreken en ontdek ook de groene, vogelrijke omgeving van Delft.
Dit keer hebben de gidsen van Vogelwacht Delft en Omstreken een mooi programma voor het najaar 2023 en begin 2024 in elkaar gezet. Het excursieprogramma loopt dit keer tot en met maart 2024. . Wat betreft kleding, duur van de excursie, versnaperingen onderweg, vraag het de gids en of kijk naar de algemene informatie over de excursies op de website.
Datum, uur, vervoer | Gebied | Gids |
Za. 26-08-2023 7.00 uur Auto | Brabantse Biesbosch | Hans de Winter |
Za 09 – 09- 2023 7.00 uur Fietsexcursie | Westlandse plassen | Gert vd Horn |
Za. 16-09-2023 7.00 uur – 13.00 uur Fietsexcursie | Ackerdijkse Plassen | Pieter Aaldring |
Za. 7-10-2023 8.00 uur – 16.00 uur Fietsexcursie | Driemanspolder | Alfred Pellemans |
Za.21-10 – 2023 8.00 – 16.00 uur Auto excursie | Maasvlakte | Alfred Pellemans |
Za. 4-11 – zo. 5-11–2023 Auto-excursie | Texel, een dag of weekend | Toine Andernach en Kees Mostert |
Za. 11-11-2023 8.00 uur – 16.00 uur Auto excursie | Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken | Joke Iest |
Za. 9-12-2023 8.00 uur – 17.00 uur Auto excursie | Arkemheen/ Oostvaardersplassen | Gert vd Horn |
Za. 20-01-2024 8.00 uur Auto excursie Bij slecht weer wordt het 27-01-24 | De Kwade Hoek | Jannie de Jong |
Za 10-02-2024. 8.00 uur Auto excursie | Schouwen Duiveland | Kees Mostert en Hans Zweekhorst, |
Za 23-03-2024 8.00 uur Auto excursie | Kennemerduinen | Gert van der Horn |
30-03-2024 Wandelexcursie! | Start van de voorjaarswandelingen | Opgeven niet nodig |
Excursie: Dagje of weekendje Texel
Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 november 2023
Verzamelen: om 6.15 uur, vertrek om 6.30 uur, boot van 8.30 uur
Vertreklocatie: Korftlaan tegenover de Papaver
Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert
Kosten: € 0,07 per kilometer per persoon, en € 39,- voor de overtocht per auto.
Informatie en aanmelden: kan nu al, maar uiterlijk op donderdag 2 november 2023 bij Toine Andernach, tel: telefoonnr
Na de afgelopen drie Texel-excursies kunnen we spreken van de succesformule ‘dagje of weekendje Texel’. Om optimaal van het daglicht te profiteren gaan we deze keer een uur eerder met de boot vanuit Den Helder dan vorig jaar: om 8.30 uur. Tickets kopen we vooraf online op kenteken. We zorgen voor zo min mogelijk auto’s (4 personen per auto dus).
Texel is in alle jaargetijden een van de rijkste vogelgebieden van Nederland. We zullen naast de jaarvogels ook wintergasten en doortrekkers zien. En de kans op zeldzaamheden is op Texel erg groot. In de Slufter hopen we bijvoorbeeld weer sneeuwgorzen en strandleeuweriken te zien.
We rijden dit weekend ‘met de klok mee’ over het eiland en gaan op zaterdag langs de westkant via de Petten, polder Waalenburg en de Slufter richting de Cocksdorp waar we de Eierlandse duinen, de Tuintjes en de Robbenjager aandoen.
De deelnemers die niet blijven overnachten nemen om 17.00 uur de boot terug vanuit Texel ‘t Horntje. De overblijvers overnachten in een zelf te bepalen hotel op Texel.
Op zondag zullen we onder andere de ‘Vogelboulevard’ langs de Waddendijk tussen Oudeschild en de Schorren, de Horsmeertjes en de Mokbaai aandoen. Na een intensief vogelweekend nemen we op zondag om 17.00 uur de boot terug.
Tip: Als je al weet dat je het hele weekend meegaat, boek dan snel een kamer want B&B’s en hotels zitten snel vol op Texel! Het is het handigst als je een overnachtingsadres in (of vlakbij) de Cocksdorp boekt, want daarvandaan vertrekken we weer op zondagochtend.
Let op: aanmelding uiterlijk op 2 november!