Beroemde Delftse speurtocht De Kerstballentocht bijna weer van start

Thema dit jaar: VOGELS

Delft, 4 december 2023 – Kerstvakantie betekent natuurlijk Kerstballentocht! Van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024 is de beroemdste speurtocht van Delft en omgeving weer te lopen. Met 30 vragen verspreid over de Delftse Hout heb je met de Kerstballentocht een heerlijk uitje in de buitenlucht te pakken.

Kerstballen sinds 1986
De ballen die in de bomen hangen, worden dit jaar voor de 37e keer gebruikt, sinds 1986. Na al die jaren trouwe dienst is een aantal ballen aan vervanging toe. Wil je bijdragen aan het vervangen van de ballen? Dat kan door een vrijwillige bijdragen voor deze speurtocht te geven of door Vriend van De Papaver te worden. Op die manier kunnen we de Kerstballentocht ook volgend jaar weer gratis organiseren! Hier kun je je aanmelden als Vriend.

Thema vogels
De vragen staan dit jaar in het teken van vogels. Dit in verband met de huidige expositie van De Papaver: ‘De vogels van Delft en omgeving.’ De vragen worden afgewisseld met vragen over winter en Kerst en zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De speurtocht is 4 km en duurt ongeveer 1,5 uur.

Hoe werkt het?
De Kerstballentocht is een speurtocht, naar je raadt het al, kerstballen! In De Delftse Hout zijn 30 kerstballen opgehangen. Op de kerstbal staan 3 keuze-antwoorden. Lees de bijbehorende vraag, kies het goede antwoord en schrijf de letter(s) die voor dit antwoord staat (staan) op het antwoordformulier. De letters vormen samen een zin. Het vragenformulier kun je downloaden op de website van De Papaver. Het antwoordformulier kun je ophalen bij locaties langs de route: De Papaver, Het Rieten Dak of Knus. Zijn de antwoordformulieren op, dan kun je ze hier downloaden.

Kans maken op een prijs
Ben je tussen de 6 en 12 jaar en wil je kans maken op een prijs? Bedenk dan een origineel tweede deel van de zin. Stop het formulier in de brievenbus van De Papaver. Of maak een scan en mail die naar receptie@papaverdelft.nl. De prijsuitreiking vindt plaats op 14 januari 2024.

De Kerstballentocht wordt mede mogelijk gemaakt door Groen Doet Goed, Het Rieten Dak, Knus en vele vrijwilligers van De Papaver.

Kwaliteitsperikelen nestkasten

Leo Meewisse

Al meer dan 30 jaar gebruiken we watervast multiplex van de Hornbach. Was altijd prima in orde, maar sinds enkele jaren niet meer. Het probleem doet zich vooral voor bij de veranda’s voor de steenuilenkasten. Dit omdat de zaagkanten niet opgesloten zitten met een streep montagekit.

De oplossing heb ik inmiddels gevonden. Hergebruik van afgedankt materiaal is een altijd goede keuze. Ik kan eenvoudig beschikken over overbodige reclameplaten van trespa. Zeer duurzaam materiaal van 6 mm dik. Met twee verzinkte metalen hoekjes simpel te monteren aan de steenuilenkast. Deze veranda’s hebben zeker een heel lange levensduur. Ik denk zelfs dat ze mij zullen overleven terwijl mijn perspectieven echt nog wel heel goed zijn.

Ook voor de uilenkasten heb ik een oplossing gevonden. Van Arnaud, een vogelbeschermer (IVN) uit Oostvoorne heb ik een grote partij gebruikte betonplexplaten thuis afgeleverd gekregen. Beter watervast weet ik. Bovendien breng ik nu consequent montagekit aan op alle zaagkanten van alle nestkasten. Advies van ons bestuurslid die een ervaren aannemer is. Weer diverse innovaties dus! 🙂

Excursie: Arkemheen/Oostvaardersplassen

Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur
Kosten € 0,07 per kilometer

Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel.nr.:telefoonnr

Arkemheen zit al een tijdje in het excursie programma. De laatste jaren hebben we dat gecombineerd met een uitstapje naar de Oostvaardersplassen en dat bevalt goed. De eerste stop is bij het Hertog Reijnout stoomgemaal aan het Nijkerkernauw. Een plek waar je direct onder de indruk raakt van de enorme hoeveelheid vogels die zich hier ophouden, in de weilanden en ook op het water. Veel ganzen, wulpen, smienten, kuifeenden, maar ook brilduikers, zaagbekken en andere prachtige wintergasten.

In de weilanden van Arkemheen vinden we meestal wel goudplevieren en kemphanen en met een beetje geluk een slechtvalk op een paaltje. Op het water soms ook kleine of wilde zwanen. Voor we richting de Oostvaardersplassen rijden pakken we nog een stukje bos mee, bijvoorbeeld het Horsterwold of ‘Groot Ark en Kuiten’ waar we eerder een klapekster konden bewonderen (https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=8603).

In geval van ongunstig weer kunnen we bij het nieuwe Oostvaarders bezoekerscentrum opwarmen en toch redelijk vogelen vanaf de bovenverdieping (watersnippen zoeken). Bij goede omstandigheden kunnen we langs de praambult-uitzichtpunten het gebied in rijden en naar één van de kijkhutten wandelen. Sowieso kans op mooie roofvogels, bijvoorbeeld ruigpootbuizerd of smelleken, en natuurlijk zeearend(en).

Boekpresentatie Het mooie vogelwoordenboek

Op zondagmiddag 17 december geeft Toine Andernach in De Papaver een boekpresentatie van zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek. In het boek zet Toine bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige en informatieve stukjes over mooie vogelwoorden deelt Toine zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld in de taal aanduiden. Daarin verweeft hij zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld. 

In zijn presentatie neemt Toine je mee in de wondere wereld van het vogelaarsjargon, aan de hand van een aantal bijzondere woorden in zijn boek. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

Na de presentatie zal het 100ste exemplaar van Het mooie vogelwoordenboek worden aangeboden aan Pieter Aaldring, voorzitter van Vogelwacht Delft en Omstreken. Je kunt het boek dan ook kopen en laten signeren.

De boekpresentatie is van 14.00 tot 15.30 uur in De Papaver.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan op https://papaverdelft.nl/2023/11/boekpresentatie-het-mooie-vogelwoordenboek-door-toine-andernach/.

Natuurlezing “Into the Arctic”

Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.

Spreker: Kees Mostert
Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft
Wanneer: 14 december 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang gratis

Ook gelijktijdig online te bekijken, via: https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft

Kees heeft al een aantal keer voor ons een lezing gehouden over verschillende onderwerpen. En altijd was het boeiend en waren de foto’s mooi en indrukwekkend.

Deze avond vertelt Kees over zijn reizen naar het hoge noorden. Gebaseerd op twee bootreizen die vanuit Nederland via een aantal Schotse eilanden, Far Oer, IJsland, Jan Mayen en vervolgens langs en door het pakijs naar Spitsbergen voeren. De nadruk ligt op vogels en zeezoogdieren, maar ook het landschap, cultuurhistorie en planten komen aan bod. Veel van deze vogels komen in de winter naar onze streken, maar er zijn ook vogels die in het hoge noorden blijven zoals de ivoormeeuw, koningseider en Stellers eider.

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder
feb
10
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland, St...
Excursie: Schouwen Duiveland, St...
feb 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 11 februari , 8.00 uur, Schouwen Duiveland, Stellendam, Brouwersdam, Plan Tureluurs, Koudekerkse inlaag. auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 9 februari tussen 19:00 en … Lees verder

Thank you for your upload