Home » Leden » Ledenblog » Vogelboeken

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Vogelboeken

Hans de Winter
Vogels hebben mij altijd geboeid. Ook al die jaren dat ik nog geen zelf benoemde vogelaar was. Je kunt er namelijk niet aan ontkomen als je buiten bent. Vogels zijn er bijna altijd en bijna overal. Dit wel met de kanttekening dat je open moet staan voor alles wat om je heen gebeurt. Met oogkleppen op, waaronder ook die tussen je oren, zie en hoor je niets. Aangezien ik ook altijd een fan van boeken ben geweest, staan er ondertussen vele vogelboeken bij mij in de kast. Twee planken in één van mijn boekenkasten staan er vol mee, 180 centimeter aan ruggen van vogelboeken, zie bijgaande foto.

Een collectie die blijft groeien: gidsen, studies, overzichtswerken, verhalen, wetenswaardigheden, leuke weetjes, humor, persoonlijke ervaringen. De kracht van boeken over vogels zit hem niet alleen in de leerzame en/of leuke teksten. Prachtige foto’s, schitterende tekeningen, sublieme vormgeving en informatieve graphics (in goed Nederlands 😉) zorgen voor een aanwinst op de boekenplank. Deze beschrijving is uiteraard een waardeoordeel, is van kracht voor de boeken waar ik enthousiast over ben. Er bestaan ook saaie boeken, nogmaals ook dit is een kwestie van smaak. Ik heb al eerder mijn enthousiasme uitgesproken over de e-reader en e-books. In mijn e-reader staan dan ook digitale boeken met vogelverhalen. Maar als het gaat om beelden en vormgeving gaat er natuurlijk niets boven een papieren boek, en dan nog het liefst met een harde kaft.

Dit alles brengt mij op mijn laatste aanwinst: Baardman & boterkontje van Toine Andernach, lid van onze Vogelwacht. Wat een prachtig boek. Heerlijk geschreven verhaaltjes over vogels, met als verbindende factor de oorsprong van vogelnamen. Ontzettend leuke wetenswaardigheden, fraai en humorvol door Toine verwoordt. De apart genoemde weetjes en de vogelnamenkwis die in elk hoofdstuk terugkomen, vormen een aangename afwisseling. Werkelijk schitterend vormgegeven, daarbij geholpen door de mooie foto’s en tekeningen. Dat geeft het boek echt een WOW-factor! Ik hoop dat velen daaraan net zoveel plezier gaan beleven als ik heb ondervonden. Ongetwijfeld een boek dat ik meerdere keren uit de boekenkast zal halen.

Deze pagina is 30 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio