Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » De Delftse lepelaars

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

De Delftse lepelaars

Leo Meewisse

Op 23 februari heb ik met Hans Zweekhorst  vijf extra prefab nesten geplaatst. Net op tijd want op 26 februari werden de eerste lepelaars gespot. Er werd kennelijk op ze gewacht want begin maart waren er al meer fotografen dan lepelaars aanwezig. Inmiddels zijn de aantallen lepelaars sterk toegenomen. Vorig jaar was het broedsucces al groot. De schattingen variëren wat maar komen gemiddeld uit op 11 succesvolle broedparen.  Positief was dat vanwege de vrijwel gereed zijnde nesten er extra vroeg werd begonnen met het broeden. We kunnen veronderstellen dat de vroege lepellaarskuikens een stuk volwassener en vaardiger zijn als ze op trek gaan en dan kunnen er ook meer terugkeren. Inmiddels zijn al minstens negen nesten bezet en zijn ze lekker aan het bakkeleien om de overige plekken. Natuurlijk zijn ze ook de nesten verder aan het optuigen met nog meer takjes. Waar ze vandaan komen, dat maakt ze niet uit en zo kon het gebeuren dat er een prefab nest van vorig jaar werd geplunderd. Inmiddels is er wel weer een stel aan het opbouwen. Vandaag heb ik midden op de dag  al 24 exemplaren geteld. Ook in de groep dennenbomen zijn waarschijnlijk al drie paartjes zich aan het vestigen. Ik veronderstel dat er ook nog een aantal aan het foerageren zijn. Het wordt vast wel een succesvol  broedseizoen.

Deze pagina is 34 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio