Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Meer lepelaars!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Meer lepelaars!

Leo MeewisseDe kolonie op het vogeleiland krijgt inmiddels de status van een heuse toeristische attractie. In 2012 was er het eerste broedgeval op een andere hoek van het arboretum en een jaar later verhuisden ze naar de bekende zichtlocatie op het vogeleiland. De oorspronkelijke grondbroeders zijn door de vossen de bomen in gejaagd, maar zijn nog matig handig met het nesten bouwen.

Drie jaar geleden heb ik de eerste eenvoudige prefab nesten geplaatst om ze te helpen en in 2020 zeven stuks in betere uitvoering. Deze zijn gemaakt met de leden van de Delftse Natuurwacht. Dit jaar nog weer vijf erbij die we zelf gemaakt hebben want de jeugd van de natuurwacht mocht niet bijeenkomen vanwege corona. Die kunstnesten hebben geleid tot het vroeger beginnen met broeden en een stevige uitbreiding. Inmiddels staat de teller op minimaal 14, maar het kan nog wel meer worden.

Wonderlijk is dat als de lepelaars nesten aangeboden krijgen die ongeveer af zijn ze binnen enkele dagen al eieren leggen en gaan broeden. Zo zijn al op 20 april de eerste kuikens gespot terwijl de lepelaars arriveerden op 26 februari. Knap staaltje voortplanten! In middels zijn er al meerdere kuikens uit de eieren gekropen Zie een foto van een lepelaarfan met een mooie camera.

Mocht u daar in de buurt zijn en zelf even een kijkje willen nemen, blijf op het fietspad en respecteer de rust van de vogels. Samen kunnen we zorgen dat de jongen gezond opgroeien !

 

Deze pagina is 91 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Activiteiten

jan
29
za
08:00 Excursie: De Kwade Hoek – andere...
Excursie: De Kwade Hoek – andere...
jan 29 @ 08:00 – 16:00
In verband met de lockdown is de excursie verplaatst naar 29 januari. In de hoop dat hij dan wel doorgang kan vinden. Zaterdag 29 januari 2022, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Vogelatlas
Datum: 10 februari 2022, 20:00 uur, inloop vanaf 19:45 uur Door: Albert de Jong, SOVON Aanmelden (gratis) via de site van IVN-Delft: link voor aanmelding De drie natuurverenigingen in Delft (IVN-Delft, Vogelwacht Delft en Natuurlijk … Lees verder
mrt
10
do
20:00 Lezing: Wie is de bij ?
Lezing: Wie is de bij ?
mrt 10 @ 20:00 – 21:00
door Linde Slikboer (EIS Kenniscentrum Insecten) Na de noodkreet van wetenschappers dat het niet goed gaat met bijen en andere insecten is de aandacht voor “de bij” sterk toegenomen. Helaas blijft de broodnodige kennis over … Lees verder
apr
14
do
20:00 Lezing: De biologische boer vertelt
Lezing: De biologische boer vertelt
apr 14 @ 20:00 – 21:00
Arie is een biologische boer die vanuit zijn jarenlange ervaring zal vertellen. Hij zal de volgende vragen beantwoorden: Hoe lang boert zijn familie al op deze plek? Wat is de aanleiding geweest om biologisch te … Lees verder