Home » Leden » Ledenblog » Speed birding

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Speed birding

Toine AndernachMijn inwijding in de wondere wereld van de Big Day

Er zijn weinig gelegenheden waarvoor ik graag vroeg opsta. Vogelen is er één van. En laat ik nou per toeval Ad tegenkomen in het Kraaiennest die me vertelt dat ‘morgen weer de jaarlijkse Big Day van de Vogelwacht wordt gehouden.’ Dat is een wedstrijdje ‘wie ziet de meeste vogelsoorten op een dag’ voor teams van twee tot drie personen. Ik had van Alfred al een paar keer goede verhalen over de Big Day gehoord dus ik werd meteen enthousiast.

‘Als je mee wilt doen dan moet je een elektrische fiets regelen.’ Dat hoefde Ad maar één keer te zeggen: de volgende ochtend stond ik met een glimlach om twee uur op, zat om half drie op de fiets en stond om tien voor drie bij Ad op de stoep. En even later arriveerde ook Marco. Nadat we onze tactiek (details blijven natuurlijk geheim) hadden doorgesproken vertrokken we rond kwart over drie voor een dagje speed birding.

De enige zorg die ik had was dat ik tussen deze twee topvogelaars wat uit de toon zou vallen en als derde wiel aan de elektrische fiets achter Ad en Marco aan zou karren. Dat laatste bleek wel te kloppen maar dat kwam vooral door het basistempo van Ad dat wat hoger lag dan het slow birding-tempo dat ik gewend was. Maar daarmee zou ik het natuurlijk niet redden vandaag. Het is niet voor niks een wedstrijdje.

Maar gezelligheid is ook belangrijk en gezellig was het. En koud. Om drie uur was het nog tegen het vriespunt. Veel vogels lieten zich nog niet horen maar de Cetti’s zanger was al vroeg van de partij. En ons eerste doel de bosuil hoorden we in de Delftse Hout. Na twee uur fietsen was het tijd voor een bakkie bij Ad. Daar knapten we wel van op.

Wat we verder allemaal gezien en gehoord hebben is te veel om op te noemen. Toch een greep uit onze waarnemingen:

  • Het paartje zwarte roodstaarten op een industrieterrein in Nootdorp dat Ad op de vierkante meter wist te lokaliseren
  • De kleine zilverreiger in de Nieuwe Droogmaking die Marco mooi in de kijker kreeg
  • De paapjes, Engelse kwikstaarten en tapuiten in het Kraaiennest die we de dag ervoor ook al daar hadden gezien
  • De gekraagde roodstaarten in de Vlaardingse Vlietlanden en de Broekpolder

Maar ons hoogtepunt volgde in de Balij. Marco dacht even een kramsvogel in zijn kijker aan te treffen, maar de realiteit overtrof onze verwachtingen: het bleek een draaihals te zijn!

Natuurlijk waren er ook missers: de roerdomp en het porseleinhoen lieten zich niet horen toen wij in de Nieuwe Droogmaking waren, de roodborsttapuit, die regelmatig in het Kraaiennest zit, liet zich niet zien en de ringmussen langs de Vlaardingse Vaart waren blijkbaar even op stap.

Voor wie denkt dat er geen einde komt aan veertien uur vogelen: de dag vloog voorbij en we hadden tijd te kort. Dat kwam ook door onze laatste uitdaging in de Broekpolder. Hij was er eerder gezien en moest er nog zitten, maar was in geen velden of wegen te bekennen: de koereiger. Bij het kijkscherm kreeg Marco opeens een witte vlek in de kijker. Een witte vlek met een klein stukje verenkleed. Toen we dichterbij probeerden te komen was de vogel al gevlogen. De foto die Marco maakte gaf geen 100% uitsluitsel maar dat we het toch bij het rechte eind hadden, bleek een dag later: een andere foto van een andere fotograaf op precies dezelfde plek liet een koereiger in vol ornaat zien, met hetzelfde stukje verenkleed.

Dankzij het goede voorwerk, de bezielende leiding van Ad die precies wist waar we wanneer moesten zijn, het scherpe oog van Marco en de meesterlijke skills van Ad in het herkennen van vogelgeluiden, wisten we 109 verschillende vogelsoorten te verzamelen. Maar bovenal was het een leuke en leerzame dag om nooit te vergeten! Dank aan Ad en Marco dat ik met jullie mee mocht.

 

Deze pagina is 65 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
14
do
20:00 Lezing: Spinnen
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Spinnen
Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng … Lees verder
nov
11
do
20:00 Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00
In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap met verspreid staande kassen naar een natuur- en recreatiegebied: De Groenzoom. Het is 560 hectare groot en verbindt Midden Delfland (Ackersdijkse Plassen) met het … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: African Woodgrow
Lezing: African Woodgrow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder