Home » Leden » Ledenblog » Een korte trip naar Winterswijk

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Een korte trip naar Winterswijk

Hans ZweekhorstDe meivakantie is altijd veelbelovend en soms zoals dit jaar een beetje regenachtig.

Winterswijk is erg Achterhoeks. Veel variatie in landschapselementen, oude bomen en een soepele overgang van huizen naar groen. En iedereen voert vogels en hangt nestkastjes op. Men is blijkbaar zeer begaan. Ook een oude boomgaard wordt niet weggehaald maar publiek gesteld met bankje en een bosuil in de holte van een appelboom. Zo anders!

Vanuit ons huisje loop je 20 meter naar een zandweg met behoorlijk oude bomen. Veel spreeuwen vlogen met bekken vol. Oude spechtennesten vinden blijkbaar gretig aftrek. Aldaar de bonte vliegenvanger, drie bonte spechtensoorten, boomklever, matkop, 2 broedende lijsters, bosuil en het ‘gewone’ spul als kool- en pimpelmees en vink.
Hoogveengebiedjes onder beheer van Natuurmonumenten zien er on-Nederlands maar prachtig uit met boompieper en gekraagde roodstaart. Bossen in het water met bemoste stammen, de kraanvogel wat verder weg te horen.

Op de fiets zo’n 20 minuten naar de steengroeve waar men kalk wint als meststof te gebruiken. De oehoe. Ik merk nu pas hoe verslavend vogels kijken eigenlijk is. Wat een vorstelijke uilen in formaat, kleur en gedrag. En die pluimpjes.

Een aantal roekenkolonies gezien, zo anders in Zuid-Holland waar een jachtvergunning werd aangevraagd. Tijdens ons verblijf is de nestkast met jonge spreeuwen gekraakt door een boommarter. Ik heb niets gemerkt dan dat het stil was geworden. De buurman had hem/haar gezien.

De  2 oeverlopers bij het meertje waren in vol ornaat, een beetje laat?

Bij de oude watermolen hadden de kwikken een nest gemaakt achter een holle staander van de brug. Een beetje schuchter door de vele toeristen brachten ze af en aan.
Oja, ik heb ook nog foto’s gemaakt van mijn vrouw.

Deze pagina is 33 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
14
do
20:00 Lezing: Spinnen
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Spinnen
Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng … Lees verder
nov
11
do
20:00 Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00
In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap met verspreid staande kassen naar een natuur- en recreatiegebied: De Groenzoom. Het is 560 hectare groot en verbindt Midden Delfland (Ackersdijkse Plassen) met het … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: African Woodgrow
Lezing: African Woodgrow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder