Home » Geen categorie » Verslag van de Big Day 2021

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Verslag van de Big Day 2021

Alfred PellemansDe laatste jaren organiseren een stel bevriende vogelaar onderling jaarlijks een Big Day. Het doel van een Big Day is om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. In ons geval beperken we ons tot het gebied van de regio Delft en omstreken. En dat is nog best wel groot. Verder zijn er nog een paar regels dat een soort alleen telt indien “de helft + 1” de vogel gezien of gehoord heeft en dat we stoppen om 17:00 zodat we nog gezamenlijk wat kunnen napraten onder het genot van de prijsuitreiking.

Dit jaar deden 4 teams mee. De teams bestaan 2 tot 3 personen. Han besloot om deze dag zich niet te koppelen aan een team en ging alleen.

Ieder team bepaalt zijn eigen strategie, vervoersmiddel, gebieden. Het leuke is altijd wel dat we elkaar verschillende keren op de dag tegenkomen. En dan zijn we ook professioneel genoeg om de ander zo min mogelijk te vertellen over waar welke soorten te zien zijn….

De omgeving van Delft leent zich uitstekend voor het scoren van veel soorten. Er zijn diverse biotopen waar steeds ook weer andere soorten te zien zijn. Zo kennen we allemaal al de ‘bos’-rijke gebieden, waarvan de Broekpolder bij Vlaardingen garant staat voor heel veel soorten. Ook is hier veel moeras aanwezig waardoor ook de watervogels erg talrijk zijn. Omdat hier ook altijd wel bijzondere doortrekkers te zien zijn, is dit gebied een must. Ook de poldergebieden, en dan met name de plasdras gebieden zijn een must voor de big day. De nieuwe kroon in de regio is het Kraaiennest tussen Schipluiden en De Lier. Ook de Nieuwe Droogmakerij, dat tegenwoordig Groenzoom genoemd wordt, is een topgebied. En vergeet de Balij niet, en de Bergboezem, en Ackerdijk.

Kortom, om 5 uur ’s middags sloot de wedstrijd en verzamelden we ons bij Du Midi, waar de terrassen net weer open waren en dus ook helemaal vol. Gelukkig hadden we daar op gerekend en zijn we uitgeweken naar de picknicktafels bij de parkeerplaats. Het werd een ruime overwinning voor Team A, maar dat hadden we ook wel verwacht gezien de teamsamenstelling en hun trainingsarbeid.

Ook de soort van de dag werd gewonnen door Team A met de draaihals in de Balij.

Hieronder de officiële uitslag.

Team Aantal soorten
Team A (Ad, Marco en Toine) 109
Team B (Peter en Ed) 103
Team C (Kees, Gerard en Alfred) 102
Team D (Han) 101
De teams samen 127
Hele regio die dag 130
Deze pagina is 12 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

Activiteiten

okt
14
do
20:00 Lezing: Spinnen
Lezing: Spinnen
okt 14 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Spinnen
Menigeen die in huis een grote spin tegenkomt schrikt zich een hoedje. Als je echter de tijd neemt om spinnen rustig te bekijken en je te verdiepen in hun levenswijze, dan blijken ze niet eng … Lees verder
nov
11
do
20:00 Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
Lezing: Groenzoom (bij Pijnacker)
nov 11 @ 20:00 – 21:00
In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap met verspreid staande kassen naar een natuur- en recreatiegebied: De Groenzoom. Het is 560 hectare groot en verbindt Midden Delfland (Ackersdijkse Plassen) met het … Lees verder
jan
13
do
20:00 Lezing: African Woodgrow
Lezing: African Woodgrow
jan 13 @ 20:00 – 21:00
Roeland Lelieveld liep in 2005 stage in Kenia. Hij zag daar de gevolgen van ontbossing, maar ook een oplossing: herbebossing! En waar anderen blijven steken in de gedachte, heeft Roeland gewoon gedaan. Met het spaargeld … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Vogels moeten zich voortdurend aanpassen, aan veranderingen in gebieden, aan andere landbouwmethoden en aan het veranderende klimaat. De Vogelatlas, die in november 2018 werd gepresenteerd, brengt de trends en ontwikkelingen van de vogelstand in beeld, … Lees verder