Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie plas-dras, Korftlaan, oeverzwaluwwand

Verslag Excursie plas-dras, Korftlaan, oeverzwaluwwand

Annemieke van OostenDe eerste excursie sinds tijden. Wat fijn dat we weer mogen! Er stonden dan ook wat enthousiastelingen klaar om zeven uur. Klaar om naar de nesten van de lepelaars te lopen en klaar om het verhaal over de oeverzwaluwwand te horen. En….klaar voor de voorspelde regen; regenjassen en paraplu’s waren mee!

De lepelaars zijn een ware attractie geworden. Wat een succesverhaal! In 2013 begonnen ze te broeden op het vogeleiland en per jaar komen er meer nesten bij. De jongen worden al groot en zijn goed te zien.

Tijdens de wandeling hoorden en zagen we de roodborst. Totaal niet schuw, de vogel bleef goed zitten voor de foto. De tjiftjaf, zwartkop en de boomkruiper lieten zich wel horen maar niet zien. En dan hebben we nog het grote mysterie van de avond; hebben we nou een snor gehoord of toch een veenmol?! Dit insect maakt een geluid dat op de roep van de snor lijkt. Kan een kenner even naar het Heempad gaan en luisteren, alstublieft?

We vervolgden de wandeling en genoten van het feit dat het nog droog was en windstil. Een merel zat op een tak te zingen. Twee ooievaars waren aan het foerageren op het weiland. Het was heerlijk om buiten te zijn. We hoorden echter wel de speciale roep van de vink. De roep die regen voorspelt (‘als de vinken helder slaan, is ’t mooie weer snel gedaan’). Maar wij zagen geen wolkje aan de lucht…

In het bewoonde deel van de wandeling zagen we huiszwaluwen (en nesten) en boerenzwaluwen vliegen. John legde uit dat je aan de vlucht van een zwaluw kunt zien welke zwaluw het is. Oeverzwaluwen, huiszwaluwen, boerenzwaluwen, ze vliegen allemaal anders.

We kregen wel meer weetjes te horen van John. De krakeend is bijvoorbeeld in vlucht te herkennen aan de witte spiegel. Handig om te weten als er veel eenden over vliegen!

Op de plas aan de Korftlaan zagen we veel vogels met jong; tureluur, kokmeeuw, kluut, nijlgans, wilde eend. Er zitten op het moment drie paar visdief, zes paar kokmeeuw en vier paar kluut. De kleine karekiet zagen we met voedsel heen en weer vliegen dus die is ook druk met jongen.

Inmiddels waren er toch wel donkere wolken aan komen zetten. En juist toen we verder liepen naar de oeverzwaluwwand, begon het te regenen. En niet een paar druppels, de regenjassen en paraplu’s waren hard nodig!

Het verhaal bij de oeverzwaluwen werd dus wat kort.

Voor de liefhebber hier nog wat extra informatie: oeverzwaluwen hebben één tot twee broedsels per jaar. Meestal 4-8 eieren en de broedduur is 14-17 dagen. De nestjongenperiode duurt ongeveer 21 dagen.

Deze kolonie wordt geringd. Door het terug vangen van de zwaluwen weten we dat er in ieder geval drie oeverzwaluwen hier gebroed hebben in 2019 en twee in 2020. Het gebeurt ook dat het vrouwtje haar eerste nest in de oeverzwaluwwand aan de Korftlaan heeft en het tweede nest in de oeverzwaluwwand bij de A4. Van de oeverzwaluwwanden wordt dus goed gebruik gemaakt!

De volgende soorten zijn gezien en/of gehoord deze avond;

bergeend, blauwborst, blauwe reiger, boerenzwaluw, boomkruiper, fitis, grote bonte specht, grutto, holenduif, houtduif, huismus, huiszwaluw, kievit, kleine karekiet, kleine mantelmeeuw, kluut, koekoek, kokmeeuw, koolmees, krakeend, lepelaar, meerkoet, merel, nijlgans, ooievaar, putter, rietgors, roodborst, scholekster, spreeuw, staartmees, tjiftjaf, tureluur, vink, visdief, waterhoen, wilde eend, winterkoning, zanglijster, zwarte kraai, zwartkop

Deze pagina is 71 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder

Thank you for your upload