Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie plas-dras, Korftlaan, oeverzwaluwwand

Verslag Excursie plas-dras, Korftlaan, oeverzwaluwwand

Annemieke van OostenDe eerste excursie sinds tijden. Wat fijn dat we weer mogen! Er stonden dan ook wat enthousiastelingen klaar om zeven uur. Klaar om naar de nesten van de lepelaars te lopen en klaar om het verhaal over de oeverzwaluwwand te horen. En….klaar voor de voorspelde regen; regenjassen en paraplu’s waren mee!

De lepelaars zijn een ware attractie geworden. Wat een succesverhaal! In 2013 begonnen ze te broeden op het vogeleiland en per jaar komen er meer nesten bij. De jongen worden al groot en zijn goed te zien.

Tijdens de wandeling hoorden en zagen we de roodborst. Totaal niet schuw, de vogel bleef goed zitten voor de foto. De tjiftjaf, zwartkop en de boomkruiper lieten zich wel horen maar niet zien. En dan hebben we nog het grote mysterie van de avond; hebben we nou een snor gehoord of toch een veenmol?! Dit insect maakt een geluid dat op de roep van de snor lijkt. Kan een kenner even naar het Heempad gaan en luisteren, alstublieft?

We vervolgden de wandeling en genoten van het feit dat het nog droog was en windstil. Een merel zat op een tak te zingen. Twee ooievaars waren aan het foerageren op het weiland. Het was heerlijk om buiten te zijn. We hoorden echter wel de speciale roep van de vink. De roep die regen voorspelt (‘als de vinken helder slaan, is ’t mooie weer snel gedaan’). Maar wij zagen geen wolkje aan de lucht…

In het bewoonde deel van de wandeling zagen we huiszwaluwen (en nesten) en boerenzwaluwen vliegen. John legde uit dat je aan de vlucht van een zwaluw kunt zien welke zwaluw het is. Oeverzwaluwen, huiszwaluwen, boerenzwaluwen, ze vliegen allemaal anders.

We kregen wel meer weetjes te horen van John. De krakeend is bijvoorbeeld in vlucht te herkennen aan de witte spiegel. Handig om te weten als er veel eenden over vliegen!

Op de plas aan de Korftlaan zagen we veel vogels met jong; tureluur, kokmeeuw, kluut, nijlgans, wilde eend. Er zitten op het moment drie paar visdief, zes paar kokmeeuw en vier paar kluut. De kleine karekiet zagen we met voedsel heen en weer vliegen dus die is ook druk met jongen.

Inmiddels waren er toch wel donkere wolken aan komen zetten. En juist toen we verder liepen naar de oeverzwaluwwand, begon het te regenen. En niet een paar druppels, de regenjassen en paraplu’s waren hard nodig!

Het verhaal bij de oeverzwaluwen werd dus wat kort.

Voor de liefhebber hier nog wat extra informatie: oeverzwaluwen hebben één tot twee broedsels per jaar. Meestal 4-8 eieren en de broedduur is 14-17 dagen. De nestjongenperiode duurt ongeveer 21 dagen.

Deze kolonie wordt geringd. Door het terug vangen van de zwaluwen weten we dat er in ieder geval drie oeverzwaluwen hier gebroed hebben in 2019 en twee in 2020. Het gebeurt ook dat het vrouwtje haar eerste nest in de oeverzwaluwwand aan de Korftlaan heeft en het tweede nest in de oeverzwaluwwand bij de A4. Van de oeverzwaluwwanden wordt dus goed gebruik gemaakt!

De volgende soorten zijn gezien en/of gehoord deze avond;

bergeend, blauwborst, blauwe reiger, boerenzwaluw, boomkruiper, fitis, grote bonte specht, grutto, holenduif, houtduif, huismus, huiszwaluw, kievit, kleine karekiet, kleine mantelmeeuw, kluut, koekoek, kokmeeuw, koolmees, krakeend, lepelaar, meerkoet, merel, nijlgans, ooievaar, putter, rietgors, roodborst, scholekster, spreeuw, staartmees, tjiftjaf, tureluur, vink, visdief, waterhoen, wilde eend, winterkoning, zanglijster, zwarte kraai, zwartkop

Deze pagina is 47 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

aug
20
za
hele dag Sluitingsdatum fotowedstrijd
Sluitingsdatum fotowedstrijd
aug 20 hele dag
Op 20 augustus sluit de inzendingstermijn voor de fotowedstrijd. Zie https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=11306
aug
27
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 27 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 27 augustus 2022, 07:00 – 17:00 uur Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 25 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter, Tel: … Lees verder
aug
28
zo
14:00 Jubileum bijeenkomst
Jubileum bijeenkomst
aug 28 @ 14:00 – 20:00
Jubileum bijeenkomst
Het programma van deze dag: 14.30: Aftrap van de middag met een openingswoord door de voorzitter Pieter Aaldring. 15.30: Een lezing over vogels door Michel Kuijpers 16.15: Bekendmaking van de winnaars van de fotowedstrijd en … Lees verder
sep
10
za
07:00 fietsexcursie: Westlandse plasse...
fietsexcursie: Westlandse plasse...
sep 10 @ 07:00 – 15:00
excursieleider: Gert vd Horn details volgen

Thank you for your upload