Home » Actviteiten » Excursies » Vogelexcursie Oude land van Strijen / Korendijkse slikken

Vogelexcursie Oude land van Strijen / Korendijkse slikken

Rik van der MaatOp zaterdagochtend 6 november jl. om 08:00 uur hadden Joke (gids), Marianne, Susan, Raymond, Martijn, Toine en Rik zich verzameld om te vertrekken naar het Oude land van Strijen en de Korendijkse slikken. De weersverwachting was droog maar een stevige Zuidwester wind. Onze gids voor de dag Joke had bij de aanmelding geadviseerd winddichte en vooral warme kleding aan te trekken.

Vol goede moed vertrokken we naar het Oude land van Strijen.

Aangekomen op de Waleweg begonnen we direct met onze missie voor die dag, het spotten van mooie soorten en in het bijzonder de dwerggans. Net als alle voorgaande jaren was deze weer in het gebied gesignaleerd. We spotten veel ganzen, kievitten, spreeuwen en goudplevieren echter geen dwergganzen. Dan maar het langweggetjes, Vlaamseweg en Molenweg op. Halverwege de Vlaamseweg zag Marianne een schaap op de rug liggen. Martijn twijfelde geen moment en spoedde zich naar het arme schaap om het weer op poten te helpen. Vlak bij het schaap werd er een hele mooi vrouw bruine kiekendief gespot en heel veel brandganzen. Jammer genoeg nog steeds geen dwerggans.

Dan maar weer terug naar de Waleweg om in de lengterichting van de greppeltjes te speuren naar de dwerggans. En jahoor, daar waren ze dan, helaas door de grote afstand niet heel duidelijk. Verplaatsen dan maar waardoor we wel goed zicht hadden op de dwergganzen.

Raymond heeft ondanks de afstand toch mooie foto’s van de dwergganzen kunnen nemen. In eerste instantie was er nog wat twijfel maar na het bestuderen van de foto’s was het duidelijk. De oogring en het doorlopende witte voorhoofd was aanwezig. Iedereen blij!

Na een korte koffiepauze door naar de haventje van Strijensas om op zoek naar watervogels op het Hollands diep en het meer in de Oeverlanden Hollands diep. Er stond veel wind dus op het Hollands diep waren, m.u.v. futen, zwanen en meerkoeten, niet veel aanwezig.

Behalve in de lucht. Hoog in de lucht zweefde 2 zeearenden, een ad. en een juv. We hebben zeker 10 minuten van het schouwspel mogen genieten want zo nu en dan zochten de arenden elkaar op om vervolgens weer hun eigen weg (vlucht) te gaan.

Op het terugtocht naar de auto hoorde we veel mezen en goudhaantjes roepen. Plots viel ons oog op een tweetal foeragerende zwarte mezen. Ze zaten op nog geen 5 meter afstand en gaven een leuke show weg.

Op het meer zaten veel eenden, knobbelzwanen enz. Het was inmiddels half drie geworden en een aantal van de deelnemers hadden thuis verplichtingen en verlieten de groep. Een aantal gingen door naar de Korendijkse slikken.

De soortenlijst van de dag:

Knobbelzwaan, grauwe gans, brandgans, grote canadese gans, nijlgans, kolgans, dwerggans, wulp, goudplevier fuut, wilde eend, krakeend, kuifeend, pijlstaart, slobeend, wintertaling, meerkoet, waterhoen, smient, bergeend, aalscholver, grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, kokmeeuw, blauwe reiger, grote zilverreiger, zeearend, buizerd, slechtvalk, torenvalk, bruine en de blauwe kiekendief, groene specht, grote bonte specht, kauw, zwarte kraai, ekster, gaai, ringmus, boomkruiper, kramsvogel, witte kwikstaart, veldleeuwerik, graspieper, zwarte mees, koolmees, pimpelmees, goudhaan, boomkruiper, cetti-zanger, vink, spreeuw, merel, roodborst en tot slot de winterkoning

Het was weer een supermooie excursie. Joke bedankt voor je enthousiaste leiding en Raymond voor de foto’s.

Deze pagina is 74 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling Delftse Hout
Voorjaarswandeling Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
26
vr
19:00 Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
Avondexcursie Vockestaert: Op zo...
apr 26 @ 19:00 – 21:00
Rondje Vockestaert, op zoek naar de blauwborst Vrijdagavond 26 april, fiets- wandelexcursie Start: Begin fietspad langs Abtswoude (kruising Abtswoude met Nieuwe Mantjeskade) van 19.00 uur tot 21.00 uur. Informatie en aanmelden op donderdagavond 25 april … Lees verder

Thank you for your upload