Home » Leden » Ledenblog » Veenweide

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Wilt u niets missen, abonneer u dan op de nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Onze sponsors

Veenweide

Hans de WinterHet veenweidegebied, Hollandser kan het niet. Dat wil zeggen als we in de melancholieke stand staan. Natuurlijk is Nederland een modern land, dat zijn plek heeft gevonden in de vaart der volkeren. Dat heeft veel moois opgeleverd, maar er is ook veel verloren gegaan. Zoals de rust, de ruimte, de natuurlijke dynamiek en de soortenrijkdom van het weidelandschap. Gelukkig begint er langzaam maar zeker meer waardering te ontstaan voor dit oude Nederlandse landschap. Overigens niet het enige soort landschap dat wij kennen in ons kleine kikkerlandje, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar dat het beeldvormend is, geeft de term kikkerlandje wel aan.

Op mijn 70e verjaardag (eind december 2021) kreeg ik de legpuzzel ‘Veenweide’ van wildlife-illustrator Jasper de Ruiter cadeau. Voor mij een ‘trip down memory lane’. Als ik als scholier Amsterdam uitfietste, zat ik direct in dit soort landschap. De prent lijkt ook sterk op de schoolplaten die vroeger in de klaslokalen hingen.

Jasper heeft er een leuk en mooi kunstwerk van gemaakt. Je zult al die vogels, vissen en insecten nooit zo ‘encyclopedisch’ in beeld krijgen, maar het ziet er natuurlijk uit. Als ik buiten loop of fiets is mijn aandacht vooral gericht op wat er boven water te zien is. Maar dat neemt niet weg dat de interesse voor het onderwaterleven er ook is. En ik ben weer even puzzelend van de straat.

Weliswaar heb ik mijn boosterprik ontvangen, maar het niet willen verdwijnen van Covid-19 met al zijn varianten, heeft mij ongeruster gemaakt dan ik was. Covid volgt natuurlijk ook een normaal ontwikkelingsproces, waar wij ons tegen kunnen wapenen. Zo gaan we 2022 in en maken er allemaal het beste van. Lekker buiten zijn en vogels kijken, of het nu in veenweiden is, op zandgronden of elders in ons mooie Nederland. Op zoek naar en genieten van al het fraais wat op deze plaat te zien is. Het aantal roofvogels is verhoudingsgewijs erg hoog, maar dat sluit keurig aan bij onze ervaringen buiten. Roofvogels zijn altijd de kers op de taart. Wie de puzzel zelf gaat aanschaffen, zal op de achterzijde van de doos de namen van de in beeld gebrachte flora en fauna vermeld zien. Laat ik jullie als vogelkenners de vlinder maar verklappen, dat is de argusvlinder.

Deze pagina is 1 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Activiteiten

jan
29
za
08:00 Excursie: De Kwade Hoek – andere...
Excursie: De Kwade Hoek – andere...
jan 29 @ 08:00 – 16:00
In verband met de lockdown is de excursie verplaatst naar 29 januari. In de hoop dat hij dan wel doorgang kan vinden. Zaterdag 29 januari 2022, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver … Lees verder
feb
10
do
20:00 Lezing: Vogelatlas
Lezing: Vogelatlas
feb 10 @ 20:00 – 21:00
Lezing: Vogelatlas
Datum: 10 februari 2022, 20:00 uur, inloop vanaf 19:45 uur Door: Albert de Jong, SOVON Aanmelden (gratis) via de site van IVN-Delft: link voor aanmelding De drie natuurverenigingen in Delft (IVN-Delft, Vogelwacht Delft en Natuurlijk … Lees verder
mrt
10
do
20:00 Lezing: Wie is de bij ?
Lezing: Wie is de bij ?
mrt 10 @ 20:00 – 21:00
door Linde Slikboer (EIS Kenniscentrum Insecten) Na de noodkreet van wetenschappers dat het niet goed gaat met bijen en andere insecten is de aandacht voor “de bij” sterk toegenomen. Helaas blijft de broodnodige kennis over … Lees verder
apr
14
do
20:00 Lezing: De biologische boer vertelt
Lezing: De biologische boer vertelt
apr 14 @ 20:00 – 21:00
Arie is een biologische boer die vanuit zijn jarenlange ervaring zal vertellen. Hij zal de volgende vragen beantwoorden: Hoe lang boert zijn familie al op deze plek? Wat is de aanleiding geweest om biologisch te … Lees verder