Home » Werkgroepen » Vogelwerkgroep » Vogels kijken weer enorm populair door corona; hier wat tips voor beginners

Vogels kijken weer enorm populair door corona; hier wat tips voor beginners

Oorspronkelijk artikel Omroepwest – Rogier van der Zanden

DELFT – Door de lockdown zijn we genoodzaakt om ons vertier dicht bij huis te zoeken. De een bouwt een modelspoorbaan, de ander start een schildercarrière en heel veel mensen beginnen met het spotten van vogels. Nu duurt het wel even voordat je daar echt goed in bent, maar je moet ergens beginnen. Hans Zweekhorst en Gerard Dumaij van de Vogelwacht in Delft geven daarom een paar basistips voor de beginnende vogelaar.

Hans en Gerard kun je wel echt deskundigen noemen. Ze beoefenen de vogelhobby al jaren en zijn zeer actief bij de Vogelwacht, die in Delft onder meer excursies en cursussen organiseert. Die cursussen zijn zowel voor beginners als voor gevorderden. Bij de Vogelwacht merken ze dat de belangstelling voor het vogelen sinds corona enorm is toegenomen.

En dat is een goede zaak, vindt Hans Zweekhorst: ‘dat vind ik een zeer positieve kant van de pandemie. Je bent geneigd je eigen leventje in te richten. En dat kan zijn: via een corridor richting de snelweg. Maar nu moet je in je eigen omgeving om je heen gaan kijken. Op zoek naar plezier.’ Volgens Hans is dat de verklaring voor de populariteit van het vogelen. Voordat je net zoveel van het onderwerp weet als de mensen van de Vogelwacht zullen er heel wat jaren en wandelingen overheen gaan. Maar Hans en Gerard hebben wat tips voor beginners.

Vogels kijken is steeds populairder door corona

Tip 1: start ermee in het goede seizoen
We zitten momenteel in een lockdown, dus veel mensen hebben juist nu de tijd om met een nieuwe hobby te beginnen. Toch hebben Hans en Gerard een kleine domper te melden: eigenlijk is de winter niet het beste seizoen als je nog maar weinig ervaring hebt. Veel vogels zijn naar het zuiden vertrokken of houden zich stil, waardoor ze moeilijker te vinden zijn.
De ervaren vogelaar weet wel waar en hoe hij moet zoeken in deze tijd van het jaar, maar als je wilt beginnen, dan kun je dit het beste in het voorjaar doen. Wanneer je dagelijks getrakteerd wordt op uitgebreide fluitconcerten en broed- en baltsgedrag. In de lente zijn de vogels gewoon prominenter aanwezig. Neem nu de indrukwekkende kolonie lepelaars, die mede dankzij de inspanningen van de Vogelwacht een vaste broedplek hebben op een eiland in de Delftse Hout. Als je er in het voorjaar wandelt lopen ze gewoon voor je op het pad. Maar nu zijn de nesten leeg en zitten de lepelaars in zonniger oorden. Zij wel.

Tip 2: ga vroeg op pad, of juist laat
Als je hier serieus werk van wilt maken, dan moet je er geen problemen mee hebben om vroeg uit de veren te gaan. ’s Morgens vroeg worden de vogels wakker, die hebben de nacht achter de rug. Ze hebben trek en gaan op zoek naar voedsel. Maar ze willen ook laten ook laten horen dat ze er zijn. Ze fluiten zich schor om dat andere mannetje weg te jaren en dat vrouwtje te lokken. Dus dat zijn de actiefste momenten’, vertelt Hans Zweekhorst.
Als je nu echt geen ochtendmens bent dan zou je het ook nog aan het einde van de dag kunnen proberen. ‘Als de zon een beetje gaat zakken dan beginnen ze ook allemaal nog weer even te foerageren en te zingen, omdat ze de nacht weer in moeten gaan’.

Tip 3: koop een goede verrekijker
Over verrekijkers valt van alles te zeggen. Hij is essentieel als je serieus vogels wilt spotten. En het is niet verstandig om die online te kopen, want je moet hem op zijn minst even in de hand gehad hebben.
Gerard Dumaij vertelt waarom: ‘Je moet echt even kijken of hij lekker in de hand ligt. Of je hem goed kunt scherpstellen. Wat voor de ene een fijne verrekijker is, is voor de ander een ding waar hij niet goed mee om kan gaan’. Hans vult hem aan: ‘Die vogeltjes zijn over het algemeen klein. Zet je daar een goede kijker op, dan zie je pas echt de verschillen tussen bijvoorbeeld een rietzanger of een kleine karekiet’.

Tip 4: neem een goede vogelgids mee
Een goede vogelgids is altijd een beetje versleten en beduimeld. ‘Een vogelgids die er na jaren nog helemaal netjes uitziet is namelijk nooit gebruikt’, zegt Gerard. Verder is de indeling van de gids belangrijk. Als het goed is dan loopt die ‘van nat naar droog’, dus de watervogels voorin en dan langzaam richting de roof- en zangvogels.
Ook belangrijk: koop een gids met tekeningen in plaats van foto’s. ‘Een foto is een lastige manier om een vogel weer te geven’, volgens Hans. ‘De lichtinval, de schaduwwerking… sommige zeldzame vogels zijn wat lastig om te fotograferen. Die komen nooit zo mooi uit als een getekend exemplaar.

Tip 5: denk niet gelijk dat je een expert bent
Als je echt verstand wilt hebben van vogels, dan is twee keer een boswandelingetje maken niet genoeg. Je moet heel veel vlieguren maken voordat je van jezelf kunt zeggen dat je een beetje kenner bent. Bij de Vogelwacht Delft vinden ze het leuk dat de belangstelling zo groot is, maar het liefst zouden ze willen dat mensen eerst wat cursussen bij hen komen volgen.
Dankzij allerhande apps is het tegenwoordig vrij makkelijk om waarnemingen door te geven, maar die zijn niet allemaal even betrouwbaar. ‘we merken aan het gehalte van de waarnemingen die worden doorgegeven dat er echt wel wat mag worden bijgeschaafd aan de kennis. Laten we het daar maar op houden’, lacht Gerard.

Deze pagina is 2 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
10
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 10 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder

Thank you for your upload