Home » Geen categorie » Loral spot

Loral spot

Toine AndernachWat is dat toch een fijne app, die Collin’s Bird Guide. Alle vogels van Europa tover je met een druk op te knop tevoorschijn en kan je ook nog eens met elkaar vergelijken. Met Willem was ik vandaag in de Broekpolder. Het verlangen naar een bijzondere waarneming bezorgde ons een tunnelvisie: was dat geen topper? Er zat wel erg veel wit bij zijn snavelbasis. Maar Collin’s zette ons weer met beide benen op de grond want de grijze rug ontbrak toch echt bij dit vrouwtje kuifeend.

De beschrijvingen van de vogels in de Collin’s app zijn in het Engels. En soms kom je een woord tegen dat je niet kent. Naar aanleiding van de prachtige foto van Renate, wees Willem me op de volgende beschrijving van de brilduiker:

Adult male breeding: Head black with green gloss; large white rounded loral spot;

Wat een poëtische tekst! Maar Willem vroeg zich af wat ‘loral’ betekent en daar had ik ook even geen antwoord op. Ik ben er wel meteen ingedoken. Het blijkt van ‘lore’ te komen en dat is the space between the eye and bill in a bird or the corresponding region in a reptile or fish. In het Nederlands heet dit gebied tussen oog en snavel ‘de teugel’.

Bij het herkennen van sommige vogels speelt de teugel een belangrijke rol. Terwijl de brilduiker dus een grote ronde witte teugel heeft, is het bij de brilstern een smalle zwarte streep. En de duinpieper onderscheidt zich van de grote pieper door zijn donkerdere teugel.

Als we het wat verderop zoeken dan blijken er van de 11.000 vogels op onze aardkloot, 32 vogels te zijn met het woord ‘teugel’ in hun naam, waaronder de uit Afrika afkomstige teugelijsvogel, die een brede zwarte teugel heeft. Maar de mooiste teugelnaam is toch wel die van een Zuid-Amerikaanse kolibri: de roestteugelbergnimf. Poëtischer kan het niet.

Deze pagina is 115 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

aug
20
za
hele dag Jubileumactiviteit: sluitingsdat...
Jubileumactiviteit: sluitingsdat...
aug 20 hele dag
Jubileumactiviteit: sluitingsdatum fotowedstrijd
Op 30 augustus sluit de inzendingstermijn voor de fotowedstrijd. Zie https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=11306
aug
27
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 27 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 27 augustus 2022, 07:00 – 17:00 uur Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 25 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter, Tel: … Lees verder

Thank you for your upload