Home » Actviteiten » Excursies » Verslag excursie Kraaiennest 4 juni 2022

Verslag excursie Kraaiennest 4 juni 2022

Ellen Boszhard

Eindelijk was er na twee jaar gelegenheid om weer mee te gaan met de Vogelwacht! Ik had de agenda al sinds de laatste lockdown in de gaten gehouden en vandaag kon ik mee op de fiets naar onder andere het Kraaiennest. Onder leiding van gids Toine fietsten we met ons zessen langs plekken ten westen van Delft waarvan ik soms dacht “hey dit fietspad ken ik niet”. Waar het niet gepland was om te stoppen stopten we al vrij snel vanwege het geluid van meerdere rietvogels. De rietzanger kende ik, de rietgors ook. Maar nu ook het verschil gehoord tussen rietzanger en kleine karekiet, wel onthouden dus! En ik wist niet dat de bosrietzanger veel andere vogels imiteert. Het was ook wel super dat zeker de helft van het groepje veel wist van de vogels en alle geluiden ook kon thuisbrengen, wat natuurlijk ook discussie opriep.

De route ging door richting Wollebrand en de Zeven Gaten. Onderweg ganzen, een fazant in prachtige kleuren, grutto’s en de nodige hazen, die er soms als een molshoopje bij lagen. Tegen acht uur begon er wat gepruttel over de kou; tja we hadden op iets beter weer gerekend maar de zon kwam er niet doorheen. Gelukkig had het geen invloed op de vogels, en gelukkig had ik thuis nog een paar dunne handschoentjes in de fietstas gestopt. Aan de buitenrand van de Wollebrand zagen we kleintjes, kleine kluutjes, kleine gansjes, en nog meer schattig spul. Er was gelijk een lesje over het groen en geel op de kant en in het water, gele lis, ratelkruid, gele plomp, waterlelie en nog meer. Handig dat er een boswachter bij was die dit allemaal wist! Hij kon ook van alles vertellen over het beheer van verschillende gebieden, de droogte en flora en fauna.

Op naar de Zeven Gaten waar we een man in het weiland zagen lopen, achter een gesloten hek nota bene. Ik dacht gelijk verontwaardigd “nou zeg, die loopt gewoon in het weiland”. Hij kwam onze kant uit en Toine vroeg of je daar wel mocht lopen. Ik meende ook bij hem wat verontwaardiging te horen. Logisch ook, want hij liep wel op de plek waar al een week of twee de kwartelkoning te horen was maar ja die was nu wel weg. Maar hij was daar met permissie om voor het Zuid-Hollands Landschap de slangen te controleren. Ik dacht “huh slangen??? Hebben we die dan hier?” Ja tuinslangen, die het gebied nat houden. Ik dacht, ik zeg niks maar ik was niet de enige want een ander zei wel “ ohhh ik dacht echte slangen” .

Verder op de fiets naar het Kraaiennest waar Toine de dag ervoor nog de steltkluut had gezien, dat zou toch top zijn als we die konden zien. Die heb ik ooit in Zuid-Frankrijk gezien in een flinke storm waar hij stond te zwaaien op die dunne stelten. En inderdaad, de steltkluut liet zich zien en maakte zelfs een paar prachtige vluchten voor ons, echt heel mooi om te zien. Daar troffen we overigens het zevende excursielid, ook een kenner dus nog meer expertise in de groep. Zij wist te vertellen dat de bruine kiekendief, die we ook zagen, niet zo snel bij het middeneiland kwam omdat de kluten hem wel wegjagen!

Behalve de steltkluut zagen we daar kluten, tureluurs, ganzen, visdiefjes, bergeenden (met een hele sliert kleintjes) en in het riet weer allerlei soorten rietvogels. En hebben we die blauwborst nu wel of niet gehoord??? En ook leuk, een kleine plevier! En als toetje ook nog twee koekoeken. Wat zeg ik, er werden zelfs drie koekoeken gezien door een andere vogelaar die daar was.

En dan eindelijk op naar de koffie, die was ons al een uur lang beloofd maar ja, we konden ons maar moeilijk losmaken van alles in het Kraaiennest. Ook leuk om langer te blijven kijken naar hoe de moeders zich gedragen ten opzichte van elkaar als er iets te dicht bij het eigen kroost komt. Wel lastig als dat kroost in een hele lange sliert zwemt en bestaat uit bergeendjes en kluutjes, wat is dan van wie???

Een leuke tocht naar De Buurvrouw, buiten of binnen zitten? We waren koud geworden dus naar binnen en heerlijk aan de warme koffie en voor sommigen gebak erbij. Uiteindelijk is het te laat geworden om nog het trekpontje te nemen dat op het programma stond. Maar de Duifpolder hebben we wel meegepikt waar we nog een mooi mannetje kemphaan zagen.

Een leuke, gezellige en vooral leerzame dag voor mij, dus dank aan de Vogelwacht en alle experts die mee waren. Volgende week ga ik weer mee.

De soorten die we hebben gezien (60):

Roodborst, Kemphaan, Merel, Houtduif, Huismus, Gaai, Tafeleend, Torenvalk, Koekoek, Cetti’s Zanger, Oeverzwaluw, Kleine Plevier, Bruine Kiekendief, Steltkluut, Pimpelmees, Grote Bonte Specht, Boomkruiper, Koolmees, Visdief, Fuut, Lepelaar, Tureluur, Blauwborst, Turkse Tortel, Holenduif, Rietgors, Grote Canadese Gans, Spreeuw, Krakeend, Ekster, Kuifeend, Buizerd, Nijlgans, Bergeend, Witte Kwikstaart, Spreeuw, Waterhoen, Blauwe Reiger, Zilvermeeuw, Kleine Mantelmeeuw, Boerenzwaluw, Kievit, Wilde Eend, Rietzanger, Kleine Karekiet, Bosrietzanger, Tjiftjaf, Kauw, Zwarte Kraai, Meerkoet, Grauwe Gans, Scholekster, Grutto, Fazant, Knobbelzwaan, Aalscholver, Stormmeeuw, Veldleeuwerik, Zanglijster, Zwartkop

Deze pagina is 138 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
17
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 17 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
20
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
Fietsexcursie Nieuwe Driemanspolder
apr 20 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 20 april, fietsexcursie. Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 18 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel: telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 20 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
24
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 24 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder

Thank you for your upload