Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Onze vier oeverzwaluwwanden

Onze vier oeverzwaluwwanden


Leo Meewisse

Begin  juni constateerde ik dat het in de Bieslandse bovenpolder weer uitstekend verloopt van de 216 gaten is nu ongeveer 75% bezet. Vorig jaar slechts 18 stuks. Zie bijgaande foto van de zonnige zuid kant die na eenmaal niet voor iedereen beschikbaar is.

Op de tweede foto zien we dat de beestjes twee broedgangen maken in één gat! Koloniebroeders hebben er kennelijk geen probleem mee. Bovenop zien we ook dat de eerste pionier bloemen zijn verschenen. Ook op het Kraaiennest hebben we een enorme bezetting, maar bij de A4 en Woudselaan is het nog zeer magertjes of mogelijk niets. Het zijn volgens onze deskundige (JK) nu eenmaal pionier vogels. Met het vergraven hebben we kennelijk succes, maar dat is niet jaarlijks haalbaar vanwege de kosten.


Met een goed biotoop is er ook voor de huiszwaluw veel meer mogelijk zou je denken. Ondanks onze inspanningen en het plaatsen van kunstnesten blijft het lastig om meer huiszwaluwen te bij kweken. Hebben we gebrek aan insecten? De oeverzwaluwen vinden kennelijk van niet. De kunstnesten hebben het voordeel dat predatoren zoals de ekster er geen gaten in kan pikken om eieren of kuikens te bemachtigen. Helaas zijn de zwaluwtjes wat terughoudend om deze nesten te betrekken. Soms maken ze zelfs een natuurnest vlakbij en laten ze de kunstnesten deels ongebruikt. Gelukkig weten ze in de regel onze inspanningen wel te waarderen!

Deze pagina is 3 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

aug
20
za
hele dag Jubileumactiviteit: sluitingsdat...
Jubileumactiviteit: sluitingsdat...
aug 20 hele dag
Jubileumactiviteit: sluitingsdatum fotowedstrijd
Op 30 augustus sluit de inzendingstermijn voor de fotowedstrijd. Zie https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=11306
aug
27
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 27 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 27 augustus 2022, 07:00 – 17:00 uur Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 25 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter, Tel: … Lees verder

Thank you for your upload