18 juni 2022 door Ellen Boszhard
Voor de 3de keer in 3 weken kon ik mee met de Vogelwacht Delft, dit keer de excursie Kerkpolder en Tanthofkade. Vorige week was vrijdagavond, een rondje plasdrasgebied waar het een hoog ahhh en ohhhh gehalte had vanwege de jonge kluutjes en ander jong spul. Vandaag was het prachtig weer en behalve vogels ook libellen en vlinders gezien en andere kleine beestjes. Het begon gelijk met een geschiedenisles: waarom heet Kerkpolder eigenlijk zo? Voordat er bomen en bebouwing waren, kon je vanaf die plek de kerken zien van Delft, Schiedam en ’t Woud, kan je je toch echt niet voorstellen! We vertrokken over de Tanthofkade, door het groen aan de rand van Delft over een soort dijkje. Dat dijkje ontstond door al het water dat in vroeger tijden erover heen stroomde en daardoor zand en aarde achterliet. De reigers waren druk, want ondanks de heftige voorjaarsstorm, die bomen inclusief nesten wegvaagde, zijn er toch maar liefst 49 reigersnesten! Al lopend hoorden we in de verte een koekoek en waren er natuurlijk volop vogels zoals tjiftjaf, roodborst, lijster en zwartkop. Over de tjiftjaf geleerd dat die een soort aanloopje neemt naar het karakteristieke tjiftjaftjiftjaf, een heel zacht prrrrt, prrrrt, nooit gehoord? Ik ook niet maar als je het eenmaal weet let je er beter op.

Leuk ook allerlei informatie van gids Pieter, tevens boswachter, over het maaibeleid van de gemeente en alle inspanningen van de natuurverenigingen om invloed uit te oefenen op het natuurbeheer in en rondom Delft.
Het is inmiddels de 2de helft van juni dus een aantal vogels stopt al wat met zingen en wat ga je dan doen? Vlinders en libellen bekijken, en die zagen we ook! De oeverlibel en een waterjuffer.
We liepen onder de N470 door om over het pad langs de A4 te lopen waar ook de oeverzwaluwwand is. Langs heel het pad enorm veel gezang in het riet: rietzanger, karekiet, en natuurlijk de bosrietzanger die ons soms weer flink in de maling nam. Al bij de excursie naar het Kraaiennest heb ik geleerd dat die de andere vogels nadoet en dat was ook hier weer duidelijk te horen. Tot er wel heel erg veel lawaai op 48 toeren snelheid uit het riet kwam en zelfs de experts zich afvroegen, huh wat is deze dan? Gelukkig vloog hij even op en ja hoor een erg overspannen bosrietzanger dus.
De oeverzwaluwwand was niet heel druk bezocht dit jaar maar er zaten er wel heel veel in de wand van de Korftlaan, kennelijk beviel die beter dit jaar. Wie weet is het volgend jaar weer andersom.
Onderweg nog een prachtig klein heel zwart kevertje gezien, althans in mijn ogen was het een kevertje, echter het was een elzenhaantje, en ook in het riet een dikkopje gezien en een heivlindertje.

Eenmaal in het weidse natuurgebied bij de Tanthofkade de Cetti’s zanger gehoord, en een koekoek ver weg. En eindelijk weet ik wat het geluid is dat je soms hoog boven je hoort en niet kan plaatsen: een groep gierzwaluwen. Deze vogels doen alles in de lucht met uitzondering van broeden. Zelfs slapen doen ze in de lucht met de ene hersenhelft uitgeschakeld en de andere alert, zouden wij mensen ook moeten kunnen zeg, dan hadden we een hoop tijd extra! Officieel heten ze apodidae, dat komt van apodida en betekent ‘zonder poten’. Gelukkig toch ook bij deze excursie het nodige kleine grut, wilde eendjes, meerkoetjes en zwanen, dat riep de ohhhh’s en ahhhh’s op natuurlijk.
Op het eind nog even het ezelsbruggetje voor het verschil tussen de kleine mantelmeeuw en de zilvermeeuw meegekregen: klEine mantelmeeuw heeft gEle poten en de Zilvermeeuw heeft roZe poten, niet meer vergeten dus.
We waren om 11 uur weer terug, mooie tijd en iedereen tevreden naar huis.
Soorten die we gezien of gehoord hebben:
Knobbelzwaan, Grauwe gans, Nijlgans, Meerkoet, Wilde eend, Kuifeend, Krakeend, Aalscholver, Blauwe reiger, Waterhoen, Scholekster, Kokmeeuw, Kleine mantelmeeuw, Zilvermeeuw, Houtduif, Koekoek, Gierzwaluw, Grote bonte specht, Winterkoning, Roodborst, Merel, Zanglijster, Kleine karekiet, Tuinfluiter, Zwartkop, Tjiftjaf, Fitis, Pimpelmees, Koolmees, Gaai, Zwarte kraai, Spreeuw, Groenling, Rietgors, Rietzanger, Bosrietzanger, Cetti’s zanger, Oeverzwaluw