Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Verleidingskunst

Verleidingskunst

Leo Meewisse

Trouwe bezoekers van onze site zijn op de hoogte dat we al twee jaren een spechtenfamilie in onze tuin hebben tijdens het broedseizoen. Maar waar ze precies broeden is niet duidelijk.

Als ze zich tegoed hebben gedaan op ons voederstation probeer ik ze te volgen om te achterhalen waar ze dan wel een nestholte hebben. Helaas zonder resultaat. Natuurlijk heb ik twee, volgens een bouwtekening, geconstrueerde spechtenkast geplaatst aan geschikte bomen.

Soms blijven ze leeg of gebruikt een koolmees deze riante behuizing met extra gevaar voor predatie. Afgelopen jaar hebben de spreeuwen er van genoten en zich er in voortgeplant. Je herkent het spreeuwenbroedgeval omdat ze de voorkant onderschijten. Bij het leeghalen tref je ± 20 cm grof nestmateriaal aan en geen fijn spul zoals bij de meesjes. Kennelijk vinden ze die spechtenkast wel wat te diep.

Inmiddels heb ik ingegrepen en de rechthoekige groene nestkast een natuurlijker aanpassing gegeven. Zie bijgaande foto. Volgend jaar zien we of ze de verleiding weerstaan. 😉Ik hoop van niet!

Deze pagina is 7 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
2
zo
09:00 fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
fietsexcursie: Rondje Zuidpolder
okt 2 @ 09:00 – 13:00
Zondag 2 oktober, de Zuidpolder van Delfgauw, fietsexcursie Start : Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 29 september tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, telefoonnummer: Tel. … Lees verder
okt
15
za
08:00 Driemanspolder: fietsexcursie
Driemanspolder: fietsexcursie
okt 15 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 15 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 13 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel. telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt … Lees verder
okt
20
do
20:00 Lezing: De stad als bos
Lezing: De stad als bos
okt 20 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 20 oktober 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Delft is niet alleen een stad van mensen, of van gebouwen, maar ook een stad van bomen. … Lees verder
nov
5
za
hele dag Dagje of weekendje Texel
Dagje of weekendje Texel
nov 5 – nov 6 hele dag
Zaterdag 5 en zondag 6 november, vertrek zaterdag om 7.00 uur, auto-excursie. Vertrek : Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Hans de Winter en Toine Andernach Kosten € 0,07 per kilometer en € 37,- voor de … Lees verder
nov
12
za
08:00 excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
excursie: Strijen/Korendijkse Sl...
nov 12 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 12 november, Oude land van Strijen/Korendijkse Slikken, auto- excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 10 november tussen 19.00 uur en 21.00 … Lees verder

Thank you for your upload