Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Verleidingskunst

Verleidingskunst

Leo Meewisse

Trouwe bezoekers van onze site zijn op de hoogte dat we al twee jaren een spechtenfamilie in onze tuin hebben tijdens het broedseizoen. Maar waar ze precies broeden is niet duidelijk.

Als ze zich tegoed hebben gedaan op ons voederstation probeer ik ze te volgen om te achterhalen waar ze dan wel een nestholte hebben. Helaas zonder resultaat. Natuurlijk heb ik twee, volgens een bouwtekening, geconstrueerde spechtenkast geplaatst aan geschikte bomen.

Soms blijven ze leeg of gebruikt een koolmees deze riante behuizing met extra gevaar voor predatie. Afgelopen jaar hebben de spreeuwen er van genoten en zich er in voortgeplant. Je herkent het spreeuwenbroedgeval omdat ze de voorkant onderschijten. Bij het leeghalen tref je ± 20 cm grof nestmateriaal aan en geen fijn spul zoals bij de meesjes. Kennelijk vinden ze die spechtenkast wel wat te diep.

Inmiddels heb ik ingegrepen en de rechthoekige groene nestkast een natuurlijker aanpassing gegeven. Zie bijgaande foto. Volgend jaar zien we of ze de verleiding weerstaan. 😉Ik hoop van niet!

Deze pagina is 32 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

okt
7
za
08:00 Excursie: Driemanspolder
Excursie: Driemanspolder
okt 7 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 7 oktober, Driemanspolder, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 5 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Alfred Pellemans, Tel.telefoonnr Op fietsafstand van Delft ligt de … Lees verder
okt
12
do
20:00 Natuurlezing Ecocampus
Natuurlezing Ecocampus
okt 12 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing Ecocampus
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De eerste lezing is 12 oktober 2023. “De TU-campus zou een proeftuin moeten zijn voor … Lees verder
okt
21
za
08:00 Excursie Maasvlakte
Excursie Maasvlakte
okt 21 @ 08:00 – 17:00
Start Korftlaan tegenover de Papaver. Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 19 oktober tussen 19:00 en 21:00 uur bij Alfred Pellemans telefoonnr De laatste keer dat we de Maasvlakte bezochten was … Lees verder
nov
4
za
06:15 Excursie: dagje of weekendje Texel
Excursie: dagje of weekendje Texel
nov 4 @ 06:15 – nov 5 @ 17:00
Wanneer: zaterdag 4 en zondag 5 november 2023 Verzamelen: om 6.15 uur, vertrek om 6.30 uur, boot van 8.30 uur Vertreklocatie: Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert Kosten: € 0,07 per … Lees verder
nov
9
do
20:00 Natuurlezing: Scholeksters gaan ...
Natuurlezing: Scholeksters gaan ...
nov 9 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing: Scholeksters gaan het dak op!
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De tweede lezing is 9 november 2023. Spreker: Rafaël Martig Waar: De Papaver, Korftlaan 6, … Lees verder

Thank you for your upload