Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Nootdorpse nestkastjes

Nootdorpse nestkastjes

Leo Meewisse

Recent werd ik verrast door een bericht van Jilles Keijzer, die de voorzitter was van de opgeheven zangvogel vereniging “De Nagtegaal” die 58 van onze nestkastjes schonk aan Pijnacker en Nootdorp.  Zie het bericht hieronder.

Afgelopen zaterdag werd ik verrast door 2 personen die de nestkastjes in Nootdorp open aan het maken waren. Ik heb gelijk even poolshoogte wezen nemen en het bleek dat er 2 personen namens de Vogelwacht Nootdorp ( NMP redactie) de kastjes aan het monitoren waren. Even een klein praatje gemaakt en ze lieten zien wat ze gevonden hadden. Het was hun 3e kastje dat open gemaakt werd en het was 3x raak, ze vulden een formulier in en namen foto’s van de kast inhoud. Kortom, klasse en voor het sluiten ging er zelfs een stoffer door heen.Ze vertelden dat ze die ochtend voor het eerst met elkaar op pad gingen en vonden het wel leuk en zo te zien deden ze het echt serieus. Ik heb ze een succesvolle dag toe gewenst.
Jilles Keijzer

Inmiddels heb ik ook een verslag van de vrijwilligers van NMP. Zij hebben afgelopen zaterdag de 30 nestkastjes in Nootdorp nagelopen en gemonitord.

Zaterdag, 1 oktober 2022 zijn wij op pad gegaan om de 30 nestkasten die in Nootdorp door het NMP geplaatst zijn te bezoeken. Op de fiets voorzien van een telescoopladder, stoffer en blik, plamuurmes, combinatietang en een vuilniszak de lanen in en de paden op. Na 4,5 uur en een gefietste afstand van bijna 8 km hadden we alle kasten een bezoek gebracht. De eerste drie nestkasten bleken niet bewoond te zijn, dat voorspelde niet veel goeds dachten wij. Maar daarna bleek dit gelukkig niet de trend te zijn. Van de 30 kasten bleken 21 bewoond te zijn geweest en was er een nest gebouwd. Een resultaat van 70% bebroed! Onderweg werden wij bij de werkzaamheden vaak aangesproken door bewoners.  Sommige wisten niet dat er een nestkast hing. We legden de mensen uit dan ze door onze vereniging geplaatst waren en er dik gebruik van gemaakt werd. Wie weet levert het nieuwe leden op? Via de onderzijde haalde we het nest eruit, fotografeerde deze, een stoffer door de kast en de bodem er weer in, klaar voor het volgende seizoen. Ieder nest was anders. Prachtige exemplaren, onderin riet in een kringetje en daarboven mos wat afgemaakt was met zachter materiaal zoals veertjes, haren en/of wol. De ene nog mooier als de andere. In een kastje was wel een begin gemaakt met een nestopbouw maar niet verdergegaan. Nu waren de nestjes meestal in bezit genomen door oorwormen die daar behaaglijk in rondliepen. Helaas troffen we hier en daar toch een nestje waarvan de jongen het niet gehaald hebben, zelfs een nest waar maar liefst 6 dode vogeltjes in zaten. Wat kon hiervan de oorzaak zijn? Misschien een vergiftiging door het voeden van buxusrupsen die met pesticiden waren behandeld, helaas weet je het niet. Alle aangetroffen dode vogels betroffen Koolmezen, ook hier en daar een volwassen Koolmees. Nou we zijn benieuwd wat het resultaat volgend jaar is.
Carla, Robbert en Freddy

Deze pagina is 10 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
1
do
20:00 Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
dec 1 @ 20:00 – 22:00
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken!
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 1 december 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Toegang gratis, Ook online te bekijken, kijk voor de link op de websites van Vogelwacht Delft, IVN-Delft, … Lees verder
dec
10
za
08:00 excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 10 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
12
do
20:00 Lezing: Planktonium
Lezing: Planktonium
jan 12 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 12 januari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet … Lees verder
jan
14
za
08:00 excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
jan 14 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 14 januari 2023, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 12 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
9
do
20:00 Lezing: De campus als proeftuin
Lezing: De campus als proeftuin
feb 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) De campus zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst. De stad heeft al … Lees verder

Thank you for your upload