Home » Vereniging » In memoriam Herco Christerus

In memoriam Herco Christerus

flap in de mist verdwijnt langzaam een enorme vogel over de bergen
flap is niet het geluid van de vogel maar dat van de diepe bas van de lange man naast me

De vogel is een lammergier. In Europa leven vier gierensoorten:
• de monniksgier, een diepzwarte vogel, hij die de huid opent;
• de vale gier, saaie bruine vogels, zij nemen het leeuwendeel voor hun rekening;
• de aasgier, een witte vogel, de peuteraar naar de laatste stukjes;
• tot slot de lammergier, de meest kleurrijke, de meest kieskeurige, de zeldzaamste van alle gieren.

De lange man met de bas heeft twintig jaar lang, tot op de komma precies, de leden van de Vogelwacht Delft en omstreken Vogelstreken geleverd. Hij heeft zich vele jaren heeft ingezet voor de natuur in Nederland en de vogels in het bijzonder. Het is de man met wie ik in Spanje het mooiste vogelmoment uit mijn leven heb beleefd.
Op een landweggetje in de Empordà volgen we baltsende grielen in van een veld vol lachsterns, rode patrijzen en kleine torenvalken. Boven ons jagen roodpootvalken en scharrelaars. O,O. Twee jubelende mannen in een huurautootje weten niet waar ze het zoeken moeten en slaan elkaar voortdurend op de schouders en wijzen elkaar op de ene na de andere bijzonderheid.
Mark

Begin jaren negentig heb ik Herco gevraagd het bestuur van de Vogelwacht te komen versterken. Ik heb daarna vaak, met een glimlach, mogen horen hoe ik hem “op slinkse wijze” heb gestrikt als bestuurslid. Al die jaren die volgenden heeft hij met veel vrolijkheid en betrokkenheid invulling gegeven aan deze rol.
Bij gemeenten en diverse natuurorganisaties is zijn invloed groot geweest.
Daarnaast hebben we jarenlang de Vogelstreken geredigeerd, met daarbij altijd speciale aandacht voor komma’s. Een terugkerende grap. We hadden veel lol en dierbare gesprekken. Dat bleef zo, jaar na jaar. Ik zal dat enorm missen maar ben dankbaar voor deze herinneringen.
Anneke

Die lange man met zijn circusfiets zo groot komt een biertje bij me drinken. De kale kop (“dat groeit vanzelf weer aan joh”) is opvallend vanwege zijn altijd weelderige haardos. En met een biertje komt meteen weer zo’n roofvogel-ervaring. Nog steeds zijn eeuwige shagje.
De onderwerpen vliegen over en weer – waarbij zijn boosheid op alles ‘oneerlijk’ en zijn humor vooral op zichzelf – maken waarom ik hem zo mag en waardeer.
We moeten de rechtszaak nog uitwerken, die tegen de ongebreidelde ganzenjacht. Ik ga dat nu met jouw inspiratie doen. En als we winnen dan is dat door jou.
Hans

Herco was een kleurrijke vriend wiens komst altijd vreugde bracht en scherpe soms onnavolgbare conversaties. Hij kon licht ontvlambaar zijn als iets hem ter harte ging en opende zijn lange warme armen met intense hartelijkheid om je aan zijn borst te drukken.

flap in de mist verdwijnt een dierbare, zeldzaam kleurrijke man uit het zicht, maar niet uit het hart.
vaarwel vogel vriend

Anneke van Wijk, Hans Zweekhorst, Mark Kras

*flap – was de standaard uitroep waarmee Herco je wilde wijzen op een, door hem zo geliefde, roofvogel.

Deze pagina is 23 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
1
do
20:00 Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht i...
dec 1 @ 20:00 – 22:00
Lezing: Zestig jaar Vogelwacht in Delft en omstreken!
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 1 december 2022 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Toegang gratis, Ook online te bekijken, kijk voor de link op de websites van Vogelwacht Delft, IVN-Delft, … Lees verder
dec
10
za
08:00 excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 10 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
12
do
20:00 Lezing: Planktonium
Lezing: Planktonium
jan 12 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 12 januari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet … Lees verder
jan
14
za
08:00 excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
jan 14 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 14 januari 2023, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 12 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
9
do
20:00 Lezing: De campus als proeftuin
Lezing: De campus als proeftuin
feb 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) De campus zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst. De stad heeft al … Lees verder

Thank you for your upload