Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Vogelexcursie Humanitas met buitenlandse studenten op 23 oktober 2022

Verslag Vogelexcursie Humanitas met buitenlandse studenten op 23 oktober 2022

Toine Andernach

Dat was een bijzondere ervaring: op initiatief van Inge Verhoeven van Humanitas ging ik op zondag 23 oktober met studenten op stap om de avifauna van de Groene keizer en de Nieuwe Droogmaking te gaan bekijken. Met het nobele doel om eenzaamheid tegen te gaan organiseert Humanitas allerlei activiteiten voor studenten om met andere studenten in contact te komen.

Na een korte introductie vertrokken we met een gemêleerd gezelschap van zes buitenlandse studenten van het IHE uit China, Mexico, Paraguay en Jemen met de fiets vanaf de Aula van de TU Delft. Inge ging ook mee. Ze had voor van alles gezorgd: geleende verrekijkers van de Vogelwacht Delft, koffie, gemberthee en heerlijke koeken en repen.

De studenten uit Mexico en Paraguay hadden al wat vogelervaring en ze vonden het leuk om onze vogels te vergelijken met de vogels die ze in hun land zagen. Zo werd de grote zilverreiger herkend, waarvan een ondersoort ook in Zuid-Amerika voorkomt.

Nou ben ik wel gewend om Engels te spreken, maar dan vooral op mijn eigen vakgebied. En daar valt de ornithologie niet onder. Dat betekende dus Engelse vogelnamen leren. Om het ook voor de deelnemers wat makkelijker te maken heb ik een checklist gemaakt van ongeveer honderd vogels die we in onze omgeving kunnen zien, met zowel de Engelse als de Nederlandse namen. De checklist bleek een succes: alle vogels die we onderweg zagen werden in het Engels benoemd, geoefend en ook nog eens fanatiek aangevinkt op het papieren lijstje.

Onderweg naar de Groene Keizer stopten we bij een plasje en bekeken we enkele van onze algemeen voorkomende eenden en andere watervogels zoals de Mallard, de Gadwall en de Great Crested Grebe. En natuurlijk de Coot waarvan de naam wat makkelijker te onthouden was. Ja ja, zo leer je nog eens wat.

Bij de Groene Keizer beklommen we het vogelkijkplatform en van daar hadden we mooi uitzicht op de plassen waar we de Shovelers, de Cormorants en de Teals in de kijker kregen. In en boven de weilanden kwamen verschillende soorten ganzen in beeld zoals de Greylag Goose, de Canada Goose en de Barnacle Goose en ook roofvogels als de Kestrel en de Buzzard kwamen voorbij.

Vanaf de Groene keizer fietsten we door naar de Nieuwe Droogmaking. Onderweg hoorden we de Cettis Warbler en ook een groot aantal Wigeons. Die konden we daarna ook van dichtbij bekijken. In de Nieuwe Droogmaking werd het wat regenachtig maar dat mocht de pret niet drukken. In tegendeel: enthousiast werden nieuwe dagsoorten op de lijst aangevinkt zoals de Pochard, de Tufted Duck en de Pintail. En het was weer tijd voor een warm kopje koffie of thee met versnapering.

Op het weiland naast de kleine plas zat een grote groep prachtige Lapwings en langs de waterkant konden we met de scope een aantal verstopte en mooi gecamoufleerde Snipes van dichtbij bekijken. Even verderop zagen we een paar kleurrijke Shelducks die het lijstje met (half)eenden compleet maakten.

De tientallen Goldfinches die steeds in een grote zwerm over ons heen vlogen, maakten onze bijzondere vogelervaring compleet.

Ruim na de aangekondigde eindtijd kwamen we weer aan bij de Aula, maar daar had niemand een probleem mee. Het was een fijne ochtend. Dank aan Inge voor de uitnodiging en de perfecte catering!

Deze pagina is 30 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2021

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
10
za
08:00 excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 10 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 8 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
jan
12
do
20:00 Lezing: Planktonium
Lezing: Planktonium
jan 12 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 12 januari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet … Lees verder
jan
14
za
08:00 excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
excursie: De Kwade Hoek/Stellend...
jan 14 @ 08:00 – 16:00
Zaterdag 14 januari 2023, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 12 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
9
do
20:00 Lezing: De campus als proeftuin
Lezing: De campus als proeftuin
feb 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) De campus zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst. De stad heeft al … Lees verder
mrt
9
do
20:00 Lezing: De Groenzoom
Lezing: De Groenzoom
mrt 9 @ 20:00 – 22:00
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 maart 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00) In 2010 werd begonnen met het omvormen van een agrarisch landschap naar een natuur- en recreatiegebied: De … Lees verder

Thank you for your upload