Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Vogelexcursie Humanitas met buitenlandse studenten op 23 oktober 2022

Verslag Vogelexcursie Humanitas met buitenlandse studenten op 23 oktober 2022

Toine Andernach

Dat was een bijzondere ervaring: op initiatief van Inge Verhoeven van Humanitas ging ik op zondag 23 oktober met studenten op stap om de avifauna van de Groene keizer en de Nieuwe Droogmaking te gaan bekijken. Met het nobele doel om eenzaamheid tegen te gaan organiseert Humanitas allerlei activiteiten voor studenten om met andere studenten in contact te komen.

Na een korte introductie vertrokken we met een gemêleerd gezelschap van zes buitenlandse studenten van het IHE uit China, Mexico, Paraguay en Jemen met de fiets vanaf de Aula van de TU Delft. Inge ging ook mee. Ze had voor van alles gezorgd: geleende verrekijkers van de Vogelwacht Delft, koffie, gemberthee en heerlijke koeken en repen.

De studenten uit Mexico en Paraguay hadden al wat vogelervaring en ze vonden het leuk om onze vogels te vergelijken met de vogels die ze in hun land zagen. Zo werd de grote zilverreiger herkend, waarvan een ondersoort ook in Zuid-Amerika voorkomt.

Nou ben ik wel gewend om Engels te spreken, maar dan vooral op mijn eigen vakgebied. En daar valt de ornithologie niet onder. Dat betekende dus Engelse vogelnamen leren. Om het ook voor de deelnemers wat makkelijker te maken heb ik een checklist gemaakt van ongeveer honderd vogels die we in onze omgeving kunnen zien, met zowel de Engelse als de Nederlandse namen. De checklist bleek een succes: alle vogels die we onderweg zagen werden in het Engels benoemd, geoefend en ook nog eens fanatiek aangevinkt op het papieren lijstje.

Onderweg naar de Groene Keizer stopten we bij een plasje en bekeken we enkele van onze algemeen voorkomende eenden en andere watervogels zoals de Mallard, de Gadwall en de Great Crested Grebe. En natuurlijk de Coot waarvan de naam wat makkelijker te onthouden was. Ja ja, zo leer je nog eens wat.

Bij de Groene Keizer beklommen we het vogelkijkplatform en van daar hadden we mooi uitzicht op de plassen waar we de Shovelers, de Cormorants en de Teals in de kijker kregen. In en boven de weilanden kwamen verschillende soorten ganzen in beeld zoals de Greylag Goose, de Canada Goose en de Barnacle Goose en ook roofvogels als de Kestrel en de Buzzard kwamen voorbij.

Vanaf de Groene keizer fietsten we door naar de Nieuwe Droogmaking. Onderweg hoorden we de Cettis Warbler en ook een groot aantal Wigeons. Die konden we daarna ook van dichtbij bekijken. In de Nieuwe Droogmaking werd het wat regenachtig maar dat mocht de pret niet drukken. In tegendeel: enthousiast werden nieuwe dagsoorten op de lijst aangevinkt zoals de Pochard, de Tufted Duck en de Pintail. En het was weer tijd voor een warm kopje koffie of thee met versnapering.

Op het weiland naast de kleine plas zat een grote groep prachtige Lapwings en langs de waterkant konden we met de scope een aantal verstopte en mooi gecamoufleerde Snipes van dichtbij bekijken. Even verderop zagen we een paar kleurrijke Shelducks die het lijstje met (half)eenden compleet maakten.

De tientallen Goldfinches die steeds in een grote zwerm over ons heen vlogen, maakten onze bijzondere vogelervaring compleet.

Ruim na de aangekondigde eindtijd kwamen we weer aan bij de Aula, maar daar had niemand een probleem mee. Het was een fijne ochtend. Dank aan Inge voor de uitnodiging en de perfecte catering!

Deze pagina is 119 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
14
do
20:00 Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden
Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden
mrt 14 @ 20:00 – 22:00
In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische … Lees verder
mrt
23
za
08:00 Excursie: Hollandse Duinen
Excursie: Hollandse Duinen
mrt 23 @ 08:00 – 17:00
23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.

Thank you for your upload