Home » Actviteiten » Excursies » Verslag Excursie Arkemheense polder en Oostvaardersplassen (10 december 2022)

Verslag Excursie Arkemheense polder en Oostvaardersplassen (10 december 2022)

Suzan de Koning

Om 8 uur vertrokken we met 16 personen vanaf de Papaver richting Nijkerk, nadat Gert de andere chauffeurs, Rik, Joke, Ralph, en Kirstin, de route naar de mogelijke stops van de dag had uitgelegd. Het was rond het vriespunt en voelde waterkoud. Rond half 10 parkeerden we op de parkeerplaats naast het stoomgemaal Arkemheen. In Delft was het koud, maar de wereld zag er daar heel anders uit als in het Westen. Het had een beetje gesneeuwd, het struikgewas was er prachtig wit met rijp, sommige sloten waren al bevroren en het was mistig. In het veld werden heel wat grauwe ganzen en kolganzen gespot en langs de waterkant zagen we een aantal paartjes nonnetjes en kuifeenden. Verder konden we met de nodige moeite in de mist wat brilduikers en grote zaagbekken ontdekken. In het riet zaten nog wat vinken.

Na een half uur waren de meesten van ons aardig verkleumd en vertrokken we naar de jachthaven bij het sluishuis van Nijkerk. Vanaf het strand was een drietal kleine zwanen te zien, maar omdat ze hun kop in de veren staken, waren ze maar moeilijk te determineren. Daar werden nog een paar zaagbekken en als kers op de taart een ijsduiker gezien.

Vandaar vertrok de stoet naar het bosgebied rond Putten, waar Gert bij de verkenning een klapekster had gezien. We parkeerden in de buurt van Brasserie Schovenhorst, gelegen in een arboretum met een prachtig aangelegde kruidentuin. Op het pad ernaartoe scharrelden de goudhaantjes soms op een halve meter bij ons vandaan en liet een grote bonte specht zich horen.

Het was tijd voor een warme versnapering met appeltaart en een heerlijke bospaddenstoelen soep. Daar sloot ook nog een extra deelnemer zich aan bij onze excursie. Hierna maakten we een wandeling door het bos rond een prachtige winterse vlakte met allerlei bomen in de rijp, een sprookje.

Tijdens de wandeling om de open plek ‘Groot Ark en Kuiten’ hoorden en zagen we allerlei kleine vogels, vinken, kool-, pimpel-, staart- en KUIFMEZEN, weer goudhaantjes, boomkruipers en -klevers. We verwonderden ons over ijshaar, een zeldzaam natuurverschijnsel. Bevroren waterstraaltjes uitgescheiden en naar buiten geperst door schimmels in dood hout, echt iets bijzonders.

Onze laatste bestemming was de Oostvaardersplassen. Omdat het nog steeds mistte, waren de verwachtingen niet hooggespannen. Joke volgde een andere route en haar passagiers spotten onderweg een zeearend, de geluksvogels! Bij het bezoekerscentrum aangekomen waren er op de plas heel wat grauwe ganzen en kuif-, slob-, krak- en wilde eenden te zien. Alfred spotte in de mist aan de overkant van het water een aantal prachtige edelherten. Verderop telde ik er zeker 40, echt indrukwekkend om te zien de schimmen van de imposante dieren in de mist.

We maakten een wandeling om weer op temperatuur te komen, zagen nog wat kleine vogels, vinken, roodborstjes, winterkoninkjes en een rietgors. Al met al hadden we toch 50 soorten afgevinkt en gaf de stappenteller 12000 (!) stappen aan.

We beëindigden de dag in het bezoekerscentrum en opgewarmd reden we voldaan huiswaarts en parkeerden om 6 uur weer bij de Papaver. Een andere vogeldag als anders, maar ook weer bijzonder en vooral gezellig onder elkaar. Gert, bedankt voor de organisatie en voorbereiding. Alle chauffeurs ook bedankt, want het is toch een aardig eind sturen op en neer naar de Oostvaardersplassen en omgeving.

Soortenlijst

Aalscholver, Blauwe Reiger, Boomklever, Boomkruiper, Brandgans, Brilduiker, Buizerd, Ekster, Fuut, Gaai, Goudhaan, Grauwe Gans, Grote Bonte Specht, Grote Zaagbek, Grote Zilverreiger, Houtduif, Huismus, IJsduiker, Kauw, Keep, Kievit, Kleine Mantelmeeuw, Kleine Zwaan, Knobbelzwaan, Kokmeeuw, Kolgans, Koolmees, Krakeend, Kuifeend, Kuifmees, Meerkoet, Merel, Nonnetje, Pimpelmees, Rietgors, Roodborst, Slobeend, Smient, Spreeuw, Stormmeeuw, Torenvalk, Turkse Tortel, Vink, Waterhoen, Watersnip, Wilde Eend, Winterkoning, Wintertaling, Zilvermeeuw, Zwarte Kraai

Deze pagina is 66 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
1
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
apr 1 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
2
zo
08:00 Zondag fiets- en wandelexcursie ...
Zondag fiets- en wandelexcursie ...
apr 2 @ 08:00 – 12:00
Zondag 2 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 30 maart tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr De Groenzoom is … Lees verder
apr
5
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken
Voorjaarscursus Vogels kijken
apr 5 @ 19:30 – 22:00
De voor- en najaarscursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Dat is niet in het minst te danken aan de kennis en het enthousiasme van onze ‘leraren’ Peter Elfferich … Lees verder
apr
8
za
07:00 Excursie bij vogelcursus
Excursie bij vogelcursus
apr 8 @ 07:00 – 11:00
Bij de cursus “Vogels kijken” worden vier excursies gehouden op de zaterdagochtend. (De tijdstippen zijn nog niet zeker)
07:00 Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
apr 8 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 8 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 6 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Alfred is mede- organisator en gidst mee. … Lees verder

Thank you for your upload