Home » Actviteiten » Lezingen » Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Jos van Koppen

Verslagje Lezing Papaver 9 februari

Denk je eens in dat alle bebouwing in de gemeente Delft verdwenen was …… dan krijg je een beeld van het onderzoek van de TUD : Urban Forestry, waarover René van der Velde ons vertelde: ‘Atlas van Boomstad Delft’. De bomen op eigen terrein van bewoners niet meegerekend. Delft voldoet ook dan nog min of meer aan de definitie van wat een bos is !! Via onderzoek aan allerlei bronnen: tekeningen, schilderijen [oppassen voor erbij verzonnen elementen], en beschrijvingen komt men ook via historische gegevens tot een schets vanaf 1500 en dan met sprongen verder tot de vorige en deze eeuw.

In de atlas worden ook de soorten met aantallen opgenomen en … het uiterlijk van de boom[kronen].

In de Verzetsheldenbuurt heeft men op dit moment ook de typologie van de begroeiing bepaald mede via vragen aan de bewoners. Vormen de bomen een muur , een vierkant , een dak of anderszins voor uw gevoel ? En zo ontstaat na veel en geduldig werk een beschrijving. Ook het uiterlijk van de bomen: smal en hoog, bolvormig etc. etc. wordt verwerkt in een uiteindelijke publicatie waarvan nu de laatste loodjes gewogen worden. De architectuur van de samenhang van de bomen zoals ze nu bij elkaar staan wordt ook geanalyseerd en men is zelfs bezig een soort ‘taal van de bomen’ op te stellen met letters, woorden en zinnen in samenhang.

Vragen over de ecologische waarde worden in deze ‘Bos-Atlas’ [nog] niet behandeld, maar spelen wel mee in gesprekken over de ontwikkeling die Delft mee kan/moet/gaat maken. Het is een grootse inventarisatie waar we met bewondering naar hebben gekeken en geluisterd. Behalve de Atlas en de Taal is er nog een derde component: Dialogen. Daarover is tijdens de lezing echter niet gesproken.

Deze pagina is 11 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
1
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
apr 1 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
2
zo
08:00 Zondag fiets- en wandelexcursie ...
Zondag fiets- en wandelexcursie ...
apr 2 @ 08:00 – 12:00
Zondag 2 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 30 maart tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr De Groenzoom is … Lees verder
apr
5
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken
Voorjaarscursus Vogels kijken
apr 5 @ 19:30 – 22:00
De voor- en najaarscursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Dat is niet in het minst te danken aan de kennis en het enthousiasme van onze ‘leraren’ Peter Elfferich … Lees verder
apr
8
za
07:00 Excursie bij vogelcursus
Excursie bij vogelcursus
apr 8 @ 07:00 – 11:00
Bij de cursus “Vogels kijken” worden vier excursies gehouden op de zaterdagochtend. (De tijdstippen zijn nog niet zeker)
07:00 Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
apr 8 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 8 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 6 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Alfred is mede- organisator en gidst mee. … Lees verder

Thank you for your upload