Home » Actviteiten » Lezingen » Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Jos van Koppen

Verslagje Lezing Papaver 9 februari

Denk je eens in dat alle bebouwing in de gemeente Delft verdwenen was …… dan krijg je een beeld van het onderzoek van de TUD : Urban Forestry, waarover René van der Velde ons vertelde: ‘Atlas van Boomstad Delft’. De bomen op eigen terrein van bewoners niet meegerekend. Delft voldoet ook dan nog min of meer aan de definitie van wat een bos is !! Via onderzoek aan allerlei bronnen: tekeningen, schilderijen [oppassen voor erbij verzonnen elementen], en beschrijvingen komt men ook via historische gegevens tot een schets vanaf 1500 en dan met sprongen verder tot de vorige en deze eeuw.

In de atlas worden ook de soorten met aantallen opgenomen en … het uiterlijk van de boom[kronen].

In de Verzetsheldenbuurt heeft men op dit moment ook de typologie van de begroeiing bepaald mede via vragen aan de bewoners. Vormen de bomen een muur , een vierkant , een dak of anderszins voor uw gevoel ? En zo ontstaat na veel en geduldig werk een beschrijving. Ook het uiterlijk van de bomen: smal en hoog, bolvormig etc. etc. wordt verwerkt in een uiteindelijke publicatie waarvan nu de laatste loodjes gewogen worden. De architectuur van de samenhang van de bomen zoals ze nu bij elkaar staan wordt ook geanalyseerd en men is zelfs bezig een soort ‘taal van de bomen’ op te stellen met letters, woorden en zinnen in samenhang.

Vragen over de ecologische waarde worden in deze ‘Bos-Atlas’ [nog] niet behandeld, maar spelen wel mee in gesprekken over de ontwikkeling die Delft mee kan/moet/gaat maken. Het is een grootse inventarisatie waar we met bewondering naar hebben gekeken en geluisterd. Behalve de Atlas en de Taal is er nog een derde component: Dialogen. Daarover is tijdens de lezing echter niet gesproken.

Deze pagina is 132 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
20
do
20:00 Algemene Ledenvergadering
Algemene Ledenvergadering
jun 20 @ 20:00 – 22:00
Het bestuur van de Vogelwacht Delft en Omstreken nodigt alle leden uit om de Algemene Ledenvergadering 2024 bij te wonen. De vergadering vindt plaats op donderdag 20 juni 2024 in de Natuurschuur, Linnaeuspad 3 te … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload