Home » Actviteiten » Lezingen » Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Verslag lezing Atlas van Boomstad Delft

Jos van Koppen

Verslagje Lezing Papaver 9 februari

Denk je eens in dat alle bebouwing in de gemeente Delft verdwenen was …… dan krijg je een beeld van het onderzoek van de TUD : Urban Forestry, waarover René van der Velde ons vertelde: ‘Atlas van Boomstad Delft’. De bomen op eigen terrein van bewoners niet meegerekend. Delft voldoet ook dan nog min of meer aan de definitie van wat een bos is !! Via onderzoek aan allerlei bronnen: tekeningen, schilderijen [oppassen voor erbij verzonnen elementen], en beschrijvingen komt men ook via historische gegevens tot een schets vanaf 1500 en dan met sprongen verder tot de vorige en deze eeuw.

In de atlas worden ook de soorten met aantallen opgenomen en … het uiterlijk van de boom[kronen].

In de Verzetsheldenbuurt heeft men op dit moment ook de typologie van de begroeiing bepaald mede via vragen aan de bewoners. Vormen de bomen een muur , een vierkant , een dak of anderszins voor uw gevoel ? En zo ontstaat na veel en geduldig werk een beschrijving. Ook het uiterlijk van de bomen: smal en hoog, bolvormig etc. etc. wordt verwerkt in een uiteindelijke publicatie waarvan nu de laatste loodjes gewogen worden. De architectuur van de samenhang van de bomen zoals ze nu bij elkaar staan wordt ook geanalyseerd en men is zelfs bezig een soort ‘taal van de bomen’ op te stellen met letters, woorden en zinnen in samenhang.

Vragen over de ecologische waarde worden in deze ‘Bos-Atlas’ [nog] niet behandeld, maar spelen wel mee in gesprekken over de ontwikkeling die Delft mee kan/moet/gaat maken. Het is een grootse inventarisatie waar we met bewondering naar hebben gekeken en geluisterd. Behalve de Atlas en de Taal is er nog een derde component: Dialogen. Daarover is tijdens de lezing echter niet gesproken.

Deze pagina is 78 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
3
zo
13:30 Vogelexpert Camilla Dreef opent ...
Vogelexpert Camilla Dreef opent ...
dec 3 @ 13:30 – 16:30
Camilla Dreef opent de expositie. Om hierbij aanwezig te zijn is aanmelden verplicht. Zie : https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=12811
dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder

Thank you for your upload