Home » Actviteiten » Excursies » Verslag excursie Goeree en Schouwen-Duiveland

Verslag excursie Goeree en Schouwen-Duiveland

Raymond van der Ham

11 februari 2023 – Zaterdagmorgen acht uur verzamelen bij de Papaver, 16 m/v sterk: Kees & Hans (leiding), Alfred, André, Gerda, Gert, Jan, Jannie, Karine, Marc, Margreet, Piet, Rik, Suzan, Yujia en uw verslaggever. Op weg met zes auto’s, met in het achterhoofd de grijze wouw bij Renesse en (bij Kees) de pacifische/siberische waterpieper op de terugweg bij ’s-Gravendeel. De wouw hadden we gemist na de verregende excursie op 14 januari. Die pieper was nooit eerder gezien in Nederland.

Even voor negenen keken we uit over de Buitenhaven van Stellendam en de Kwade Hoek. De eerste middelste zaagbekken dienden zich aan. Half uurtje turen, er stond een dun windje. In de verte in het Zuiderdiep een adulte grote mantelmeeuw. Na een ritje door de polders van Goeree met ca. 15.000 brandganzen een abrupte stop bij Ouddorp voor twee koereigers die kortbij op hun gemak liepen te foerageren.

Dan door naar de Brouwersdam, de qua vogels ideale verbinding tussen onze excursiegebieden. Tot de koffie vanaf Haventje Noord rijden, met brilduikers, grote sterns en nog meer zaagbekken. De koffie bij “strandpaviljoen brouw” mocht geen drink/eetgelag worden, Kees probeerde de vaart erin te houden, maar de appeltaart en zeeuwse bolussen konden we niet laten staan. Daar krijg je nog meer zin van: verder bij de spuisluis, waar een grote groep eiders aan het cruisen was en we verder weg een paar zwarte zee-eenden ontwaarden. Dichtbij: paarse strandlopers en steenlopers.

Rond eenen stonden we op de Rampweg bij Renesse: geen wouw te bekennen. Klopt, want de vogel is naar de Helleweg gevlogen, werd gezegd. Even later toch bij de Rampweg (hulde aan de chauffeurs), en ja hoor: prachtig biddend te zien. Daarna verdween hij achter een bosje, net aan zichtbaar. Toen we wat verder doorliepen bleek hij daar gewoon, helemaal vrij op een paaltje te zitten, schitterend, wauw! Dan kan je dag niet meer stuk.

Maar nooit uitgevogeld, op zoek naar meer moois. In de Proefkwekerij bij Serooskerke zwommen dodaarzen en streek een zwarte ruiter in winterkleed neer, ook goed gehoord. Vanaf de dijk zagen we in de Koudekerksche Inlaag twee foeragerende lepelaars en in de Oosterschelde vier alken, drie kuifduikers en een groep rotganzen (rode draad door de dag). Aan de voet van de dijk vloog een oeverpieper op.

Voor Plan Tureluur was weinig tijd. Dwars door Duiveland richting het Dijkwater bij Sirjansland, alwaar op afstand een man nonnetje was te bewonderen, voor zover die niet gedoken was. Het liep inmiddels tegen half vijf, hoog tijd voor de p/s pieper. Vanaf de Grevelingendam waren in de verte flamingo’s te zien: meer of minder roze stipjes (Chileense en enkele ‘gewone’). Niet iedereen had nog veel zin om de pieper te gaan zoeken, want door de schemering was de kans om de pieper nog te vinden wel erg klein geworden. Een select gezelschap wilde Kees wel volgen, maar uiteindelijk besloten we (toch voldaan) huiswaarts te gaan.

Bedankt Kees & Hans en alle andere deelnemers aan deze mooie deltadag!

De lijst van Kees telt 88 soorten: roodkeelduiker, fuut, kuifduiker, dodaars, aalscholver, koereiger, kleine en grote zilverreiger, blauwe reiger, ooievaar, lepelaar, flamingo, Chileense flamingo, knobbelzwaan, kolgans, grauwe gans, Canadese gans , rotgans, brandgans, nijlgans, bergeend, smient, wilde eend, krakeend, slobeend, wintertaling, tafeleend, kuifeend, eider, zwarte zee-eend, brilduiker, nonnetje, middelste zaagbek, grijze wouw, blauwe en bruine kiekendief, sperwer, havik, buizerd, torenvalk, fazant, waterral, waterhoen, meerkoet, scholekster, goudplevier, zilverplevier, kievit, steenloper, bonte en paarse strandloper, wulp, rosse grutto, tureluur, zwarte ruiter, kokmeeuw, stormmeeuw, zilvermeeuw, grote mantelmeeuw, grote stern, alk, houtduif, holenduif, stadsduif, Turkse tortel, halsbandparkiet, groene en grote bonte specht, oeverpieper, graspieper, winterkoning, heggenmus, roodborst, merel, zanglijster, cetti’s zanger, pimpelmees, koolmees, spreeuw, ekster, kauw, zwarte kraai, huismus, vink, groenling, putter, kneu, rietgors.

Deze pagina is 28 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

apr
1
za
07:00 Voorjaarswandelingen in de Delft...
Voorjaarswandelingen in de Delft...
apr 1 @ 07:00 – 11:00
Data: Zes zaterdagen van 25 maart t/m 29 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout zes wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
2
zo
08:00 Zondag fiets- en wandelexcursie ...
Zondag fiets- en wandelexcursie ...
apr 2 @ 08:00 – 12:00
Zondag 2 april, 8.00 uur- 12.00 uur, fiets- en wandelexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 30 maart tussen 19:00 en 21:00 uur bij Peter Elfferich, Tel: telefoonnr De Groenzoom is … Lees verder
apr
5
wo
19:30 Voorjaarscursus Vogels kijken
Voorjaarscursus Vogels kijken
apr 5 @ 19:30 – 22:00
De voor- en najaarscursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling. Dat is niet in het minst te danken aan de kennis en het enthousiasme van onze ‘leraren’ Peter Elfferich … Lees verder
apr
8
za
07:00 Excursie bij vogelcursus
Excursie bij vogelcursus
apr 8 @ 07:00 – 11:00
Bij de cursus “Vogels kijken” worden vier excursies gehouden op de zaterdagochtend. (De tijdstippen zijn nog niet zeker)
07:00 Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
Fietsexcursie De Ruigte, gebied ...
apr 8 @ 07:00 – 16:00
Zaterdag 8 april, 7.00 uur, fietsexcursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Informatie en aanmelden op donderdag 6 april tussen 19.00 en 21.00 uur bij Toine Andernach. Tel: telefoonnr Alfred is mede- organisator en gidst mee. … Lees verder

Thank you for your upload