Home » Vogels » Mijn tuin » De tweetonige schreeuw

De tweetonige schreeuw

Hans Zweekhorst

De tweetonige schreeuw van de fazant is luid en duidelijk. “Ik wil hier geen man maar wel een paar vrouwen”. Deze al eeuwen aanwezige exoot is eigenlijk te mooi, te elegant en te opzichtig. De stralende koperkleuren afgezet soms met een wit biesje, de donker blauw/groene kop en die felle rode lellen in een metallic uitvoering is teveel. Achter de pluimpjes zit ook nog een rood vlekje.

Nee, dan zijn de vrouwtjes in een iets eenvoudiger maar niet minder interessant kleedje mooier volgens onze wat Calvinistische cultuur. Zij maken de dienst uit. Hij is facilitair. Hij is de bliksemafleider, trekt alle aandacht. Bij gevaar sluipen de hennen weg en hij vliegt luid schreeuwend een andere kant op. Scherp oplettend waar de hennen rennen. Want het draait allemaal om hen, haar. Hij is alleen maar een daad, een stempel en klaar is hij. Daarna nog een beetje letten op concurrenten, een beetje schreeuwen en met de vleugels klappen. En mooi zijn. Wat een leven.

Verscholen tussen pollen en struiken heeft zij een nest met wel 10 eieren. Zij broedt, met een verlaagde hartslag en minder reuk. Prachtig gecamoufleerd is haar kans op kuikens groter.
Iets meer dan 3 weken duurt het voor ze door de bruine schil heen breken, opdrogen en na 1 tot 2 dagen begint het gestress van moeders. Eten moeten ze! Insecten, zaden en eigenlijk alles dat beweegt en in de bek past gaat naar binnen. Moeders kijkt wel uit naar vos, roofvogel of kat. Na korte tijd hebben ze met elke waarschuwing wel door welke beesten kwaad kunnen of niet. Daarbij gebruikt Ma verschillende geluidjes voor verschillende beesten. Heb je het niet door dan wordt het evolutionaire proces gevoed met jouw lijkje.

Van oorsprong komt de fazant uit de buurt van de Zwarte zee en omdat het vlees zo lekker is hebben de Romeinen ze verspreid over Europa. 30 Jaar geleden werden ze nog door de jagersvereniging gefokt en uitgezet voor de plezierjacht. In Schotland mag dat nog steeds, want Schotland moet eigenlijk Schietland heten.

Weide en ruigtes is het ware gebied, het walhalla. En na een goede dag is het heerlijk slapen in struiken en bomen.

Deze pagina is 14 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload