De cursussen van de Vogelwacht kunnen al vele jaren rekenen op een grote belangstelling: de voorjaarscursus voor beginners en de najaarscursus met wat verdieping en enkele speciale onderwerpen. Peter Elfferich en Gerard Dumaij zijn er na de voorjaarscursus van 2022 mee gestopt en wij hebben het stokje voor de beginnerscursus overgenomen. Op vier woensdagavonden in april kwamen we samen in de Natuurschuur. Op de vier daaropvolgende zaterdagochtenden wandelden we in de Delftse Hout, het Kraaiennest en de Nieuwe Droogmaking om het geleerde direct in praktijk te brengen.

De aanmeldingen liepen storm. Of dat nu lag aan het corona-effect of aan het 60-jarig jubileum van de Vogelwacht, we zullen het niet weten. We besloten dat twintig deelnemers een mooi aantal zou zijn, met als gevolg dat we twaalf vogelliefhebbers hebben moeten teleurstellen. We hebben nog één gelukkige van de wachtlijst mee kunnen laten doen. Het enthousiasme was groot en dat bleek ook tijdens de cursusavonden en de zaterdagochtendwandelingen. Tot zijn zeer grote spijt moest Hans vanwege het herstel na een hartoperatie, de wandelingen overslaan. Gelukkig waren er voldoende enthousiaste vervangers.
Het was leuk en leerzaam om samen de syllabus te maken, een syllabus die de vier cursusavonden in woord en beeld begeleidt. Hierbij konden we dankbaar gebruik maken van het materiaal van Peter en Gerard en van vele foto’s van mede-Vogelwachtleden.
Elke avond was verdeeld in een interactief theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte en begon met wetenswaardigheden over de ‘vogel van de week’: respectievelijk de heggenmus, de buizerd, de tureluur en de zanglijster. De pauze werd goed benut met het door Hans meegenomen Nespresso-apparaat, de thee en iedere avond andere koeken. En iedere week eindigden we met de kijk-en-luisterthuisopdracht: het opzoeken en beluisteren van de vogel van de week in het wild.

De eerste avond behandelden we het herkennen van vogels, taxonomie (introductie vogelfamilies), biotoop en vogeltopografie. Na de pauze kwam de praktijk aan bod met de vogelgids en vogel-apps, en daarbij behorende herkennings- en opzoekoefeningen. De tweede avond gaven we een introductie op onze roofvogels en informatie over vogelgeluiden en na de pauze hielden we een herkenningskwis met beeld en geluid. Op de derde avond introduceerden we families van watervogels en informatie over vogels in het voorjaar. Na de pauze stond de naamgeving van vogels centraal, gevolgd door de praktijk van verrekijker en telescoop.
De laatste avond stond in het teken van zangvogelfamilies en vogels in de regio Delft en omstreken. Thea had voor deze gelegenheid twee heerlijke cakes gebakken. Na de pauze hebben we interessante vogelwebsites bekeken en waarneming.nl leren kennen. Het hoogtepunt was de Grote Vogelherkenningskwis in Kahoot met vijftien vragen over de kennis die tijdens de cursus was opgedaan. Na een spannende ontknoping ging Nathalie er met de hoofdprijs vandoor.
Na een korte en positieve evaluatie en de erg leuke verrassing van de cursisten namen we tevreden afscheid. Het geven van de cursus is ons erg goed bevallen, we hebben veel bijgeleerd en we zijn ervan overtuigd dat we ook het enthousiasme van de cursisten hebben vergroot. En daarmee kunnen we allemaal nog beter geïnformeerd van het voorjaar genieten. Maar zoals ook besproken, kennis alleen is niet zaligmakend. We moeten vooral open blijven staan voor alles wat er om ons heen gebeurt.