Home » Actviteiten » Excursies » Nachtegalenwandeling zaterdag 6 mei 2023

Nachtegalenwandeling zaterdag 6 mei 2023

Carla Hogetoorn

Ai, dat was vroeg opstaan: 04.00 uur verzamelen bij de Papaver, vlakbij de lepelaarskolonie achter Ikea. Er hadden zich 23 “vroege vogels” aangemeld en allen waren gearriveerd. Met auto’s vertrokken we naar Wassenaar waar we parkeerden bij bezoekerscentrum De Tapuit aan de Meijendelseweg. Wij werden onder de vleugels genomen door Gert en Pieter, twee ervaren vogelaars met veel kennis en een uitstekend gehoor.

Het was nog donker en stil met een flard nevel hier en daar. Gelukkig had Pieter een werkende zaklamp meegenomen, zodat ons pad enigszins verlicht werd. Al snel was het geluid van wakker-wordende vogels te horen, te beginnen met de gekraagde roodstaart en vervolgens de nachtegaal. Deze laatste was met veel aanwezig qua aantal en ook met luid gezang, waardoor we andere vogelzang moeilijk konden onderscheiden.

Rond 5 uur werd het wat lichter, we hadden o.a. toen al de roerdomp! bosuil, koekoek en Cetti’s zanger gehoord. Af en toe stonden we stil om ingespannen te luisteren. De zon zagen we opkomen toen we bij het strand aankwamen. Helaas geen strandlopertjes, wel scholeksters, meeuwen, een torenvalk en 2 zwaluwen.

We kuierden weer terug naar de bosschages. Daar spotten we nog 3 reeën, de boomleeuwerik, de blauwborst en hoorden we de boomkikker en rugstreeppadden kwaken. We eindigden deze bijzondere wandeling waar we mee begonnen: de zang van de gekraagde roodstaart. Niet gezien, en helaas ook de vele nachtegalen niet, ze waren ons echt te slim af.

Op de soortenlijst 50 stuks (waarschijnlijk waren het er meer, maar ik liep wat achteraan en heb misschien iets gemist):
Gekraagde roodstaart, nachtegaal, koekoek, bosuil, roerdomp, meerkoet, Cetti’s zanger, fuut, zanglijster, wulp, wilde eend, krakeend, rietgors, heggenmus, boomvalk, sprinkhaanzanger, fitis, roodborstje, winterkoning, grasmus, scholekster, zilvermeeuw, mantelmeeuw, torenvalk, smelleken, aalscholver, zwarte kraai, boomleeuwerik, blauwborst, koolmees, tjiftjaf, lepelaar, visdiefje, vink, kuifeenden, grauwe gans, houtduif, grote bonte specht, dodaars, buizerd, havik, pimpelmees, boomkruiper, zwartkop, gaai, huiszwaluw, spreeuw, halsbandparkiet, nijlgans, kauw.

Het waren heerlijke uurtjes en het vroeg-opstaan meer dan waard, Gert en Pieter reuze bedankt!!


Deze pagina is 4 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

jun
3
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 3 @ 07:00 – 14:00
Zaterdag 3 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 1 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) fietsexcursie … Lees verder
jun
17
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade
Wandelexcursie Tanthofkade
jun 17 @ 07:00 – 11:00
Zaterdag 17 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 15 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr Peter Jacobs is mede- … Lees verder
jun
24
za
09:00 Fietsrondje Zuidpolder Delfgauw
Fietsrondje Zuidpolder Delfgauw
jun 24 @ 09:00 – 13:00
Zaterdag 24 juni, fietsexcursie Start Zuideindseweg bij de N470 om 9.00 uur Informatie en aanmelden op donderdagavond 1 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . De Zuidpolder van Delfgauw … Lees verder
aug
26
za
07:00 Auto- excursie Brabantse Biesbosch
Auto- excursie Brabantse Biesbosch
aug 26 @ 07:00 – 17:00
Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 24 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr Al 13 jaar lang is … Lees verder

Thank you for your upload