Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Verhuizende pioniers!

Verhuizende pioniers!

Leo Meewisse

In het bericht van 12 april heeft u kunnen lezen dat de oeverzwaluwwand aan de Korftlaan een update heeft gekregen door saaie gewassen te verwijderen en een bloemenmengsel in te zaaien. Half april kreeg ik een melding dat de eerste oeverzwaluwen rond de wand cirkelden. Hoera, ze zijn er weer! In de dagen er na zag ik steeds ongeveer 15 vogeltjes bij de wand. Ik ben een keer over de takken barricade geklauterd en natte voeten halend rond de wand gelopen om onkruid (sorry,wilde planten) te verwijderen uit de gaten en het aantal broedgangen te tellen. Ik kwam tot acht stuks en allemaal aan de achterzijde.

Eigenlijk nog wel een mager resultaat, maar de wand heeft nog meer functies. Een paartje scholeksters had een duidelijk territorium. Vos veilig bovenop de wand tussen de opschietende bloemetjes. Ik zag ze een kraai op de vlucht jagen.

Recent heb ik nog een keer de broedgangen geteld en helaas zijn er niet meer bijgekomen en zie ik ook vrijwel geen zwaluwtjes meer bij de wand. Wel kreeg ik een melding dat er in de wand aan de A4 al meer dan 135 broedgangen zijn gegraven. Vorig jaar was het daar vrijwel nihil en een verse wand heeft natuurlijk de voorkeur voor deze verhuizers.

Natuurlijk is de wand aan de Korftlaan er niet voor niets. Het zoemt er van de honing zoekende insecten en mogelijk hebben de bonte pieten er voor nageslacht gezorgd. Scholeksterkuikens heb ik niet gezien maar dat komt door het hoge gewas met veel schuilgelegenheid. De foto achterzijde laat zien dat de koeien de bloemetjes onderaan de wand respecteren of niet lekker vinden. De wand bij de Woudselaan loopt ook al aardig vol en het Kraaiennest staat aarzelend in de belangstelling.

Ik ging er vandaag even kijken en en vroeg me af hoe ze trefzeker de eigen nestgang vinden. Er staan geen nummertjes op. Herkennen ze de minimale verschillen of beschikken ze over een verfijnd gps systeem?

Volgend jaar is de Korftlaan weer aan de beurt!

Deze pagina is 13 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mei
25
za
hele dag Dag/weekend excursie Texel
Dag/weekend excursie Texel
mei 25 – mei 26 hele dag
Dag/Weekend excursie Texel Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2024 Verzamelen: vertrek om 7.00 uur, boot van 9.00 uur Start: Korftlaan tegenover de Papaver Excursieleiders: Toine Andernach en Kees Mostert Kosten: € 0,07 per kilometer … Lees verder
jun
8
za
07:00 Fietsexcursie Kraaiennest
Fietsexcursie Kraaiennest
jun 8 @ 07:00 – 15:00
Kraaiennest, Zaterdag 8 juni, fietsexcursie Start: Onder Ons/Zwembad Kerkpolder om 7.00 uur Informatie en aanmelden op donderdag 6 juni tussen 19.00 en 21.00 uur bij Gert van der Horn, Tel: telefoonnr Een aangepaste (halve dag) … Lees verder
jun
15
za
07:00 Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
Wandelexcursie Tanthofkade/ Abts...
jun 15 @ 07:00 – 12:00
Tanthofkade Zaterdag 15 juni, 7.00 uur, wandelexcursie Start Partycentrum Onder Ons (tegenover zwembad Kerkpolder) Informatie en aanmelden op donderdag 13 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Pieter Aaldring, Tel: telefoonnr De Tanthofkade kent … Lees verder
jun
22
za
07:00 Voornes Duin, Breedewater
Voornes Duin, Breedewater
jun 22 @ 07:00 – 16:00
Voornes Duin Breedewater Zaterdag 22 juni, 7.00 uur auto-excursie Start Korftlaan tegenover de Papaver. Informatie en aanmelden op donderdag 20 juni tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Hans Zweekhorst, Tel: telefoonnr . Voornes Duin … Lees verder
aug
24
za
07:00 Auto-excursie Brabantse Biesbosch
Auto-excursie Brabantse Biesbosch
aug 24 @ 07:00 – 16:00
Biesbosch, zaterdag 24 augustus, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 7.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer. Informatie en aanmelden op donderdag 22 augustus tussen 19.00 en 21.00 uur bij Hans de Winter. Telnr.: telefoonnr … Lees verder

Thank you for your upload