Home » Werkgroepen » Nestgelegenheid » Verhuizende pioniers!

Verhuizende pioniers!

Leo Meewisse

In het bericht van 12 april heeft u kunnen lezen dat de oeverzwaluwwand aan de Korftlaan een update heeft gekregen door saaie gewassen te verwijderen en een bloemenmengsel in te zaaien. Half april kreeg ik een melding dat de eerste oeverzwaluwen rond de wand cirkelden. Hoera, ze zijn er weer! In de dagen er na zag ik steeds ongeveer 15 vogeltjes bij de wand. Ik ben een keer over de takken barricade geklauterd en natte voeten halend rond de wand gelopen om onkruid (sorry,wilde planten) te verwijderen uit de gaten en het aantal broedgangen te tellen. Ik kwam tot acht stuks en allemaal aan de achterzijde.

Eigenlijk nog wel een mager resultaat, maar de wand heeft nog meer functies. Een paartje scholeksters had een duidelijk territorium. Vos veilig bovenop de wand tussen de opschietende bloemetjes. Ik zag ze een kraai op de vlucht jagen.

Recent heb ik nog een keer de broedgangen geteld en helaas zijn er niet meer bijgekomen en zie ik ook vrijwel geen zwaluwtjes meer bij de wand. Wel kreeg ik een melding dat er in de wand aan de A4 al meer dan 135 broedgangen zijn gegraven. Vorig jaar was het daar vrijwel nihil en een verse wand heeft natuurlijk de voorkeur voor deze verhuizers.

Natuurlijk is de wand aan de Korftlaan er niet voor niets. Het zoemt er van de honing zoekende insecten en mogelijk hebben de bonte pieten er voor nageslacht gezorgd. Scholeksterkuikens heb ik niet gezien maar dat komt door het hoge gewas met veel schuilgelegenheid. De foto achterzijde laat zien dat de koeien de bloemetjes onderaan de wand respecteren of niet lekker vinden. De wand bij de Woudselaan loopt ook al aardig vol en het Kraaiennest staat aarzelend in de belangstelling.

Ik ging er vandaag even kijken en en vroeg me af hoe ze trefzeker de eigen nestgang vinden. Er staan geen nummertjes op. Herkennen ze de minimale verschillen of beschikken ze over een verfijnd gps systeem?

Volgend jaar is de Korftlaan weer aan de beurt!

Deze pagina is 12 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder
feb
10
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland, St...
Excursie: Schouwen Duiveland, St...
feb 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 11 februari , 8.00 uur, Schouwen Duiveland, Stellendam, Brouwersdam, Plan Tureluurs, Koudekerkse inlaag. auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 9 februari tussen 19:00 en … Lees verder

Thank you for your upload