Home » Leden » Ledenblog » Vogelgeluiden als inspiratie

Vogelgeluiden als inspiratie

Hans de Winter

Geïnspireerd raken door de zang van een vogel is vooral een voorjaarsgevoel. De rest van het jaar is de vogelzang toch beduidend minder, gelukkig niet helemaal weg. Om dat gelukzalige gevoel de rest van het jaar vast te kunnen houden, hebben vele muziekmakers deze klanken opgenomen in hun composities. In 2021 verscheen hierover een boek van Fernand Rochette: De vogel en de componist, Vogelzang als inspiratiebron (Uitgeverij Sterck & De Vreese).

Lang dacht ik dat er weinig voorbeelden waren van vogelzang in de muziek. Gelukkig heb ik mij vergist. Wat een prettig leesbaar en inspirerend boek is dit. Dit jaar verscheen alweer de derde druk, die ik nu in mijn boekenkast heb staan. De auteur is een wetenschapper maar ook natuurgids en amateur-musicus. Hij weet zijn ervaringen dan ook uitstekend en zeer leesbaar te verwoorden. QR-codes bieden toegang tot de vogelgeluiden en de muziek.

Als een ervaren vogel- of natuurgids je bij de hand neemt tijdens het wandelen buiten, zie en hoor je meer. Dat geldt ook voor het begeleid worden door een muziekkenner. Je hoort meer en je hoort andere dingen. De muziek gaat nog meer voor je leven. Een heerlijke combinatie, muziek en vogelzang.

Onlangs (maandag 24 juli 2023) las ik in de Volkskrant een column van Ben Koks over de pure schoonheid van de zang van een veldleeuwerik. Hij gebruikt dit om de gedachte te promoten zorgvuldiger om te gaan met onze natuur en cultuurlandschappen. Ik citeer: ‘Vogels en onze cultuur zijn meer met elkaar vervlochten dan we ons in ons jachtige bestaan kunnen voorstellen. De schoonheid van leeuwerikengekweel is net zo belangrijk als die van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.’

Genieten van en opgaan in vogelgeluiden is van alle tijden. Ter afsluiting een citaat uit de Chinese Taoïstische filosofie:

Tjirp en kwinkeleer samen,
En in dit samen tjirpen en kwinkeleren
Kom je samen met hemel en aarde.

(Zhuang Zi, 12:VIII, uit Lao Zi, Het boek van de Tao en de innerlijke kracht, Een nieuwe vertaling en toelichting door Kristofer Schipper, Uitgeverij Atlas Contact)

Deze pagina is 17 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder
feb
10
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland, St...
Excursie: Schouwen Duiveland, St...
feb 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 11 februari , 8.00 uur, Schouwen Duiveland, Stellendam, Brouwersdam, Plan Tureluurs, Koudekerkse inlaag. auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 9 februari tussen 19:00 en … Lees verder

Thank you for your upload