Home » Actviteiten » Excursies » Verslag excursie Maasvlakte

Verslag excursie Maasvlakte

Alfred Pellemans

De laatste keer dat we de Maasvlakte bezochten met en een excursie was 4 jaar geleden. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen, gezien het aantal deelnemers aan de excursie. Maar liefst 18 man/vrouw hadden zich aangemeld.

Het weer lag ten grondslag aan de keuze van de volgorde van de locaties die we zouden bezoeken. In de ochtend zou het droog zijn en vanaf 2 uur zou het gaan regenen. Het idee was om dan bij het vogelkijkpunt aan de zuidkant te zijn, want dan hadden we in ieder geval een dak boven ons hoofd.

De eerste locatie was het zeetrektelpunt aan de Prinses Maximaweg. Vanaf dit punt heb je goed zicht op de trekkende vogels boven de Noordzee. De lucht zat vol met meeuwen van allerlei soorten: storm, zilver, kok, kleine en grote mantel. Zelfs dwergmeeuw kwam langs. In dit rijtje past de grote stern natuurlijk ook. Ook veel jan-van-genten gezien, zowel jonge als volwassen individuen. En ook alken, die deze periode massaal aanwezig zijn langs de kust. De hoop op een jager bleek ijdel.

Daarna bezochten we de stuifdijk. Hier konden we genieten van een aantal bruinvissen, die zich goed lieten zien. Twee van hen deden aan synchroonzwemmen. Hier ook middelste zaagbek, oeverpieper, tapuit en nog wat klein grut. De bruine boszanger was niet meer gemeld, en ook een groep Delftse vogelaars ter plekke hadden hem niet gevonden. Dus die zoektocht konden we overslaan.

Daarna nog even langs slag Maasmond, want daar zou de kuifaalscholver kunnen zitten. Dat geluk bleef ons helaas bespaard. Wel van dichtbij de alk en een vermoeide bontbekplevier kunnen zien.

Het liep inmiddels al tegen enen; de magen waren leeg en de blazen gevuld, dus snel naar het truckerscafe “Plaza”. Dat bleek echter dicht op zaterdag. Gelukkig was de Stormvogel open. Daar van appelgebak en broodje bal kunnen genieten, en van filosofische discussies over alle onderwerpen.

Een stop met 18 man kost dat altijd wel wat tijd en dus was het inmiddels al twee uur, en dan zou het moeten gaan regenen. De lucht was al wel dreigend donker. Enkele deelnemers vonden het wel welletjes en ging alvast naar huis. De die-hards gingen toch nog even naar de vogelkijkhut. Daar werd het zich belemmerd door een heleboel regen en wind. Er zaten wel veel vogels want het was laag water. Een stuk of 40 zeehonden op een plaat, in ieder geval nog wulp kunnen onderscheiden, maar voor de rest was het zicht te slecht.

Na een kwartiertje hadden we het ook wel gezien, en gingen we allemaal terug naar Delft. Al met al was het een gezellige dag, met veel vogels maar niet zo heel veel verschillende soorten.

Soorten (gezien)

Aalscholver, Alk, Bontbekplevier, Brandgans, Buizerd, Ekster, Fuut, Gewone Bruinvis, Gewone Zeehond, Graspieper, Grote Mantelmeeuw, Grote Stern, Heggenmus, Houtduif, Jan-van-gent, Kauw, Kleine Mantelmeeuw, Kneu, Kokmeeuw, Koperwiek, Middelste Zaagbek, Oeverpieper, Pimpelmees, Roodborst, Roodkeelduiker, Scholekster, Sijs, Spreeuw, Staartmees, Steenloper, Stormmeeuw, Tapuit, Torenvalk, Veldleeuwerik, Vink, Witte Kwikstaart, Wulp, Zilvermeeuw, Zwarte Kraai, Zwarte Zee-eend.

Deze pagina is 7 keer bezocht
Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2022

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

dec
9
za
08:00 Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
Excursie: Arkemheen/Oostvaarders...
dec 9 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 9 december, Arkemheen/Oostvaardersplassen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 7 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij Gert van der … Lees verder
dec
14
do
20:00 Natuurlezing “Into the Arctic”
Natuurlezing “Into the Arctic”
dec 14 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing "Into the Arctic"
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Spreker: Kees Mostert Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft Wanneer: 14 december 2023, … Lees verder
jan
20
za
08:00 De Kwade Hoek
De Kwade Hoek
jan 20 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 20 januari 2024, De Kwade Hoek, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver om 8.00 uur Kosten € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdagavond 18 januari tussen 19.00 uur en 21.00 uur bij … Lees verder
feb
8
do
20:00 Natuurlezing en workshop Botanis...
Natuurlezing en workshop Botanis...
feb 8 @ 20:00 – 22:00
Natuurlezing en workshop Botanisch tekenen
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan … Lees verder
feb
10
za
08:00 Excursie: Schouwen Duiveland, St...
Excursie: Schouwen Duiveland, St...
feb 10 @ 08:00 – 17:00
Zaterdag 11 februari , 8.00 uur, Schouwen Duiveland, Stellendam, Brouwersdam, Plan Tureluurs, Koudekerkse inlaag. auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 9 februari tussen 19:00 en … Lees verder

Thank you for your upload